FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Styczeñ 05, 2025, 19:29:04 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 46 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ¬rebiêta 2009  (Przeczytany 194104 razy)
0 u¿ytkowników i 8 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #555 : Pa¼dziernik 07, 2009, 12:29:15 »

hm no ja staram siê wszystkie konie u nas utrzymywaæ w wizualnej czysto¶ci, m³odzie¿ te¿... nie wiem szczerze mówi±c czy siwka ³atwiej sprzedaæ, masz Jasiek jakie¶ do¶wiadczenia z tym zw?
u nas do stajni nigdy nie trafi³ kupiec szukaj±cy siwego konia.. a przewija ich siê sporo...
o czerniaku nie czyta³am, wiêc siê nie wypowiadam...
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #556 : Pa¼dziernik 07, 2009, 15:25:02 »

Ja nie wiem jak to z tymi siwkami jest, jak sprzedawa³am klaczkê po Diabe³ku to ka¿dy siê pyta³ czy nie ma zamiaru siwieæ (jest kara).

Doma
króciuteñka notka o czerniaku atakuj±cym siwe konie jest w ¦K, jak go nzajde to moge spróbowac podes³aæ

Ja zasadniczo nie znoszê tarantów, ale poza tym wyznajê zasadê, ¿e jak koñ brzydki to ¿adna masæ go nie wyratuje, choæ czêsto efektowniej wygl±da kary ³ach ni¿ zwyczajnie kastzaowaty czy gniady.
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #557 : Pa¼dziernik 07, 2009, 16:48:41 »

Niedaleko mnie jest stajnia-same siwe ma³opolki-wiec moze cos w tym jest? pomijajac ze jak moje kucyki chodza w parze to kazdy sie siwym zachwyca choc pokrojowo gorszy niz kary....
He-he, Doma-nie wiem jak Ty z tym czyszczeniem ale ja jestem w stanie to stado przeczyscic pobieznie raz w tygodniu....nie wyobrazam sobie czyszczenia codziennie dwudziestuparu ogonow,a kupiec niech patrzy na urode a nie b³oto starczy ze codziennie trzeba wymacac kazdego zrebaka,nogi mu podniesc...i w ten sposób wieczorne karmienie trwa ponad 2 godziny Z politowaniem
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #558 : Pa¼dziernik 07, 2009, 17:02:37 »

Je¿eli kto¶ chce kupiæ piêkne siwe ma³opolaki, to zapraszam do nas Chichot
Ja osobi¶cie siwych ju¿ nie lubiê. Jak przez kilka lat rodz± siê same siwe lub siwiej±ce, to ma siê ich po prostu do¶æ XD Chocia¿ jak mówi± - dobry koñ nie ma ma¶ci. U nas te najlepiej zapowiadaj±ce siê s± siwe, ale to mo¿e wynikaæ z niedoborów tych gniadych
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #559 : Pa¼dziernik 07, 2009, 18:00:40 »

Stare dobre przys³owie mówi... Kto nie mia³ siwego ten nie mia³ dobrego
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #560 : Pa¼dziernik 07, 2009, 18:29:45 »

Doma-nie wiem jak Ty z tym czyszczeniem ale ja jestem w stanie to stado przeczyscic pobieznie raz w tygodniu....nie wyobrazam sobie czyszczenia codziennie dwudziestuparu ogonow
u nas jest na¶cie ogonów na szczê¶cie, nie ka¿dy mi³uje siê w k±pielach b³otnych, czê¶æ ma derki, wiêc czyszczenie tylko z grubsza, co za tym idzie, nie ka¿dy wymaga codziennie, a ka¿dy wygl±da czystko, z siwkiem by to nie przesz³o;) choæ szykujê siê na siwego ogiera na przysz³y sezon dla mojej baby, wiêc i siwego muszê siê spodziewaæ  a ¼rebak jeden do wychowu
ale bêdê siê tego trzymaæ ¿e siwki nie ciesz± siê du¿ym popytem, w przeciwieñstwie do karych 
S³awek D.
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 186

« Odpowiedz #561 : Pa¼dziernik 07, 2009, 22:02:46 »

Witam, to nie tak, ¿e nie lubiê siwych koni wrêcz przeciwnie tylko bardzo chcieli¶my mieæ choæ jedn± kar± klacz oraz zastanawiam siê czy kto¶ czego¶ nie pomyli³, Eliada by³a inseminowana nasieniem Aspana.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #562 : Pa¼dziernik 07, 2009, 22:16:16 »

oraz zastanawiam siê czy kto¶ czego¶ nie pomyli³, Eliada by³a inseminowana nasieniem Aspana.

a markery mia³a robione, chyba u ¼rebaków poczetych w drodze inseminacji jest taki obowi±zek, u nas Emetytka mia³a robione jako ¼rebi±tko malutkie w³a¶nie.
Ale, a¿ mnie ciary przesz³y na sam± my¶l o takiej ewentualnej pomy³ce 
S³awek D.
U¿ytkownik

« Odpowiedz #563 : Pa¼dziernik 08, 2009, 19:57:20 »

Ar... markery robimy tylko ¼rebakom arabów, nie wiem czy ma³opolakom te¿ trzeba je robiæ w tak m³odym wieku. Mam nadzieje, ¿e oka¿e siê wszystko w porz±dku.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #564 : Pa¼dziernik 08, 2009, 20:35:58 »

jak siwieje po Aspanie, to na 100% dostali¶cie inne nasienie
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #565 : Pa¼dziernik 08, 2009, 20:40:36 »

chyba ar..ma racje-jak zrebak jest z inseminacji to badanie markerów obowiazkowe....
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #566 : Pa¼dziernik 10, 2009, 19:51:32 »

My robili¶my jak ma³a mia³a ko³o meisi±ca, razem z matk±. Teoretycznie klacz zainseminowana powinna mieæ zrobione badanie przed wy¼rebieniem, nasza mia³a razem ze ¼rebakiem, poniewa¿ za pó¼no siê zorientowali¶my, a ¿e klacz histeryczka to po rozmowie z panem z ozhk postanowili¶my tak a nie inaczej.
W ka¿dym razie na szczê¶cie wysz³o wszystko ok.

Tu mo¿na znale¼æ fragmenty mówiace o obowi±zkowym badaniu krwi.
Cytat:  Program hodowlany rasy m³p, pzhk
17. Klacz poddana zabiegowi sztucznego unasienniania musi mieæ, przed wy¼rebieniem,
okre¶lon± grupê krwi.
18. Przed wydaniem paszportu konia z wpisanym pochodzeniem, ¼rebiê urodzone
w wyniku sztucznego unasienniania musi mieæ potwierdzone rodzicielstwo poprzez
badanie grup krwi lub innych markerów genetycznych
S³awek D.
U¿ytkownik

« Odpowiedz #567 : Pa¼dziernik 11, 2009, 19:59:47 »

Dziêki wszystkim za pomocne wskazówki, teraz bêdziemy musieli zrobiæ markery wcze¶niej ni¿ przed wyrobieniem paszportu i zobaczymy co z tego wyjdzie, pó³ biedy je¿eli zosta³a pokryta innym ma³opolakiem (w Bia³ce w tedy oprócz Aspana by³y jeszcze Barnaba i Katon) choæ by³o by bardzo szkoda, a mo¿e oka¿e siê wszystko w porz±dku. Mam jeszcze pytanie, co dalej robiæ je¿eli ojcem oka¿e siê inny ogier.
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #568 : Pa¼dziernik 19, 2009, 14:54:36 »

S³awek daj znaæ jak bêdziesz mia³ wyniki badañ...

w Krakowie dzisiaj zawita³y ma³e przeb³yski s³oñca, wiêc wykorzysta³am to od razu na kilka zdjêæ mojego jedynaka....

tu ju¿ nie taki na¶wietlony

i prawie jak arab Chichot szkoda tylko ¿e lekko garbonosy  no ale prawie robi wielk± ró¿nice 

S³awek D.
U¿ytkownik

« Odpowiedz #569 : Pa¼dziernik 20, 2009, 21:28:28 »

Doma jak zrobimy badania to dam znaæ kto jest ojcem, na razie m³oda zaczê³a gniadzieæ na pyska choæ na k³odzie dalej siwieje. Poni¿ej obiecane zdjêcia m³odej od Plejady II, przepraszam za jako¶æ trochê ciemne, ale nie mia³em szans zrobiæ im na padoku, a do tego ma³a ma biegunkê.

Strony: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 46 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: