FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 19:55:25 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Kwalifikacje 09.01.2009 ( ZT klaczy)  (Przeczytany 35707 razy)
0 u¿ytkowników i 9 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #75 : Marzec 11, 2009, 12:52:23 »

S± ju¿ wyniki na www.pzhk.pl 
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #76 : Marzec 11, 2009, 15:05:36 »

wszyscy z was byli, a ja nikogo nie poznaje na ¿ywo, muszê zdjêcia poprzegl±daæ i siê pouczyæ twarzy:)
Lumi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #77 : Marzec 11, 2009, 15:25:46 »

to w takim razie wstaw zdjêcia koni, bardzo prosimy 
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #78 : Marzec 11, 2009, 16:05:30 »

mia³em na my¶li zdjêcia z tego tematu:

http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=192.0

2 Frazeski na prawde przyjemne..reszta..coz....ale widac Len  u tych dwoch sie przebil

u £zy nie mia³ jak siê przebiæ, bo go w rodowodzie nie ma

potem wlkp kobyleczki z Racotu- powiem szczerze jak dla mnie nie bylo lepiej sie ruszajacego konia w klusie luzem i pod siodlem niz Promesa, niestety w skokach luzem sie nie pokazala- praca przodu pozostawia troche do zyczenia, ale nadrobila sila:)

mi siê nie podoba³y, nie rozró¿nia³em ich, ale ogólnie ma³o suche, k³usuj±ce z nadgarstka, nie w moim typie
Lumi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #79 : Marzec 11, 2009, 16:46:43 »

a mi chodzi o zdjêcia klaczy  Chichot
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #80 : Marzec 11, 2009, 16:48:37 »

ja mam s³abe zdjêcia klaczy
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #81 : Marzec 11, 2009, 18:52:31 »

jasiu... ale ja Twojego zdjêcia nie widzia³am... bo mo¿e ja bym ciebie pozna³a

Jestem pod wra¿eniem £zy... i pod wra¿eniem genów Frazesa, które o 100% poprawi³y jej matkê! Tak brzydkiej i s³abej ruchowo £ozy!

Je¶li idzie o Mimikê to do tej pory pierwsze udane potomstwo klaczy Mimi- która odnosi³a sporo sukcesów w WKKW.
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #82 : Marzec 11, 2009, 18:57:49 »

jasiek-  masz racje- ³za czynelka,zagapilam sie mialo byc lnianioczynelowo- w koncu ogr z rodzimej mej stadniny i juz nie raz udodownil, ze jako dziadek jest pozytywnym przodkiem, acz jak pisze  amazonka "srednio"  ruchu dodawal

z komentarzy " z boku": Frazes tylko na bardzo  konkretne matki- generalnie duzy rozrzut, Browar do przemilczenia...Mocca kopia ojca, no i jak zwykle Grey:)

osobiscie baaardzo sie zdziwilam potomstwem po  VV - skoki luzem  klaczy  Bazylia to jakas porazka..zeby chociaz ruch miala jak janowskie kobyly.

jesli Promeska miala ruch z nadgarstka to w takim razie zadna klacz na zakladzie nie miala ruchu z lopatki- z Racockich kobyl tylko klacz po chefie ma nadgarstkowy ruch - no ale, jesli ich nie rozrozniales to moze o nia ci chodzilo

Racockie baby  to nie mlp ze ma byc sucha, delikatna itp. to sa sp i wlkp po holsztynach,kwpn i hanowerach wiec tu nie ma z czego byc suchosci.

czy ktos ma podobne odczucia?
jasku ja siedzialam na samym dole z amazonka i hodowca z Racotu
wczesniej w srodku focilam razem z dukem
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #83 : Marzec 11, 2009, 20:07:34 »

Nie zgodzê siê, ¿e Frazes daje rozrzut, moim zdaniem wrêcz mocno stempluje. Da³ dwie pierwsze klacze, reszta w górnej po³ówce, wszystkie dobrze siê rusza³y w k³usie i galopie, ka¿da z matki po innym ojcu. Wszystkie te¿ maj± dobre charaktery, s± opanowane i jezdne. Wszystkie ³atwo odnajduj± równowagê pod siod³em. Wszystkie maj± raczej proste nogi (co by³o rzadko¶ci± na zak³adzie) i bardzo suche, z du¿ymi kopytami.

Ja mam Frazeskê z matki po Akwenie i ona jest, moim zdaniem, do¶æ podobna do reszty stawki. Na tyle podobna, ¿e od razu, na pierwszy rzut oka, widzia³em, która klacz jest po Frazesie.

Zgodzê siê natomiast, ¿e Frazes tylko na konkretne klacze, to jest takie z super d³ug± i wysoko osadzon± szyj±, a i tak du¿a szansa, granicz±ca z pewno¶ci±, ¿e j± Frazes popsuje.

osobiscie baaardzo sie zdziwilam potomstwem po  VV - skoki luzem  klaczy  Bazylia to jakas porazka..zeby chociaz ruch miala jak janowskie kobyly

Campetot przebi³

Dla mnie pora¿k± na tym zak³adzie jest jazda "reitrów". Jedna dziewczyna jest niez³a, reszta wiêcej psuje ni¿ uczy. Komisja musia³a wykazaæ wiele dobrej woli, ¿eby w³a¶ciwie zinterpretowaæ ruch £zy, która by³ usztywniona przez swojego je¼d¼ca si³ow± jazd± na pysku. Zreszt± wszystkie klacze pod nim chodzi³y sztywne, uciekaj±c ponad wêdzid³o przed bólem.

Racockich nie rozró¿niam, bo mnie takie "¶l±zaki" nie interesuj± po prostu Na próbie by³em przypadkiem, bo akurat tego dnia mia³em czas, ¿eby swoj± klacz przywie¼æ, która idzie na nastêpny zak³ad, zosta³em sobie popatrzyæ na inne Frazeski. Te¿ mi siê bardzo podoba³y klacze po Barycie. Poprawniejsze od ojca, ale to na pewno zas³uga b.dobrych matek.

jasku ja siedzialam na samym dole z amazonka i hodowca z Racotu
wczesniej w srodku focilam razem z dukem

w okularach z tak± d³ug± bia³± "luf±"? to ju¿ chyba wiem
Drapik
U¿ytkownik

« Odpowiedz #84 : Marzec 11, 2009, 20:35:24 »

jasiek byles na skokach luzem?

wypraszam sobie nazywanie naszych klaczy slazakami- ciekawe dlaczego te jak je nazywasz slazaki tak wysoko <ojej..wyzej niz te "swietne" frazeski -poza 2 pierwszymi zostaly ocenione,ale pewnie komisja sie nie zna, Pani Maria takze>

Co do charakteru frazesek -nie umiem sie wypowiedziec, bo nie pracowalam z tymi klaczami,w trakcie treningu skupione- ale jak bylo widac na skokach luzem duzo zalezalo od..czynnikow zewn., jesli chodzi o wrazenia wizualne generalnie  mi sie srednio podobaja jak na mlp ( acz Lza i Mimika sa bardzo ok)- brakuje im czegos, ale nie widzialam matek wiec trudno mi je ocenic jako corki ojca  czy corki matek.Acz Loza juz jako mamuska sie pokazala...
porazka byli jezdzcy fakt, szczerze powiem duuuzo bardziej podobala mi sie Greyka  pod dziewczyna z Lisek niz na zt, natomiast nasz  nasz czolowy jezdziec "firmowy", niegdys bdb wkkwista wlasnie wysoko ocenil prace meskiej czesci jezdzcow...
czy ktos porownywal wyniki z BB?
tak biala lufa i szkla coby powazniej wygladac;)
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #85 : Marzec 11, 2009, 21:16:33 »

o co chodzi z tym ruchem z ³opatki? dlaczego on jest lepszy?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #86 : Marzec 11, 2009, 21:44:04 »

jasiek byles na skokach luzem?

wypraszam sobie nazywanie naszych klaczy slazakami- ciekawe dlaczego te jak je nazywasz slazaki tak wysoko <ojej..wyzej niz te "swietne" frazeski -poza 2 pierwszymi zostaly ocenione,ale pewnie komisja sie nie zna, Pani Maria takze>

Co do charakteru frazesek -nie umiem sie wypowiedziec, bo nie pracowalam z tymi klaczami,w trakcie treningu skupione- ale jak bylo widac na skokach luzem duzo zalezalo od..czynnikow zewn., jesli chodzi o wrazenia wizualne generalnie  mi sie srednio podobaja jak na mlp ( acz Lza i Mimika sa bardzo ok)- brakuje im czegos, ale nie widzialam matek wiec trudno mi je ocenic jako corki ojca  czy corki matek.Acz Loza juz jako mamuska sie pokazala...

by³em na skokach

nie bierz do siebie tych ¶l±zaków, ja po prostu lubiê szlachetne, suche konie

Nie napisa³em, ¿e wszystkie Frazeski to ¶wietne konie, wrêcz przeciwnie, maj± wiele wspólnych wad. Nie zgadzam siê tylko, ¿e Frazes daje rozrzut, bo moim zdaniem w³a¶nie silnie stempluje. Generalnie to jego potomstwo jest ma³o harmonijne, ma s³abe szyje, brzydkie g³owy, jest przebudowane, ale dobrze siê rusza, jest suche na spodzie i ma takie charakterystyczne spojrzenie pe³ne spokoju i opanowania:)

o co chodzi z tym ruchem z ³opatki? dlaczego on jest lepszy?

Nie jest lepszy ani gorszy. Jest bardziej efektywny i efektowny u koni wierzchowych. Koñ ma d³u¿szy wykrok, lepiej kryje przestrzeñ. Na takim koniu ³atwiej dodaæ w ramach k³usa czy galopu. Ruch z nadgarstka jest preferowany u koni zaprzêgowych, które co¶ ci±gn±.
Drapik
U¿ytkownik

« Odpowiedz #87 : Marzec 11, 2009, 22:17:07 »

oki nie biore do siebie i naszych "zrebnych" babek;)
Masz racje- ze jest mnostwo cech, ktore silnie sie uwydatniaja przy puszczeniu Frazesa, ale patrzac na cechy uzytkowe i oceny z ZT mam mieszane uczucia czy az tak mocno stepluje ( moze to tez kwestia pokazania tych koni), do tego patrzac na zdj koni ze str walewic to i eksterierowo trafi sie jakis mocniejszy gen chyba od str matki ( ale to tylko moja obserwacja patrzac na zdj.).
Niemniej jednak bardzo kibicuje tym dwom panienkom i bardzo bardzo sie uciesze jesli zaczna sie pokazywac w sporcie, ale takim wiekszym niz te regionalki na poziomie Nki lub w wkkw, ale tym ambitniejszym:)
Strasznie sie ciesze z wysokiego miejsca Greyki- po rozmowie z dziewczynami z Lisek z drzacymi lapkami i serduchem czekam na ZT dla ogierow i stawke koni po Greyku. Jest to chyba jeden z niewielu ogierow naszej "lubionej" rasy, ktory tak fajnie wkomponowal sie i w malopolaki i w wielkopolaki i trakeny.
Co do skokow- Lza  mocno przywalila w bande i rana byla w takim miejscu, ze bol musial byc spory ( okolica bardzo unerwiona, tuz przy glownym splocie konczyny piersiowej) i sztywnosc zarowno przodu jak i tylu byla tez z tym zwiazana- ogladalam jak testowali ja bez jezdzca tuz przed pokazem pod siodlem...tez lazila sztywna, ale nei ma sie co dziwic- dla mnie zuch dziewczyna!

jak oceniacie konie z Ochab? dla mnie ta stadnina i ich produkcja ciagle zaskakuje...ale nie tak jakbym chciala Smutny

iza- niektorzy lubia taki klus jak prezentuja fryzy- nadgarstkowy, ja preferuje "machanie" z lopatki:)
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #88 : Marzec 11, 2009, 22:21:45 »

fajnie, ¿e m³p znowu gór±
Drapik bêda foty ??
jesli nie dopadn± mnie problemy natury technicznej, bedê na majowej próbie
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #89 : Marzec 11, 2009, 22:47:27 »

¯aden ogier nie da Ci stawki samych czempionów, Frazes zaskoczy³ tym pierwszym rocznikiem bardzo pozytywnie, zobaczymy jak wypadn± ogiery po nim, jest na co czekaæ na pewno. Moja frazeska te¿ jest sporo s³absza od tych dwóch walewickich gwiazdek, ale maj± wiele cech wspólnych, tak, ¿e od razu widaæ ojca.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: