FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 06:45:46 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ( rodowodowa ) Baza koni  (Przeczytany 19446 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #30 : Listopad 14, 2012, 22:09:06 »

AC to jest skrót od anglo-arabe de croisement ??

edycja:

Ju¿ doczyta³em - pomiêdzy 12,5 a 25 % krwi arabskiej robi AC ( z tego wynika, ¿e dwa AC zawsze dadz± AC - herbata od mieszania nie robi siê s³odsza ani mniej s³odka). A to o co pyta³em to AACR i tam mo¿na nawet holsztynem kryæ, je¶li ma odpowiednio du¿o folbluta.
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #31 : Listopad 14, 2012, 22:16:59 »

AACR to anglo-arabe de croisement, ale to nie ksiega tylko rejestr, te konie nie maja prawa wpisu do AA,  a wpisywane sa do niego konie z po³±czenia og ras szlach i klaczy AA, albo odwrotnie, zrobili ten rejestr ¿eby g³ównie poprawiæ ruch i marketing bo aacr lepiej sie sprzedaj±
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #32 : Listopad 14, 2012, 22:55:17 »

Tak sie zastanawia³am nad tym AACR, na ile takie konie s± podobne do modelu konia angloarabskiego ? I czym siê ró¿ni± od innych ras pó³krwi ? Poza rzecz jasn± ilo¶ci± "krwi" ?
jasiek
Ja mia³am na my¶li takie sytuacje kiedy w przypadku skrzy¿owania koni AC zwiêksza siê udzia³ ras obcych w rododowdzie, niestety nie mma ksiêgi przed nosem i nie wiem czy takie konie w ogóle mog± byæ do niej wpisywane ? Takie jak Halogen, Harbuz czy Bajt (te¿ ma gdzie¶ tam wlkp w rodowodzie). W innym przypadku to raczej jasne, ¿e AC z AC da AC. Pewnie przekombinowa³am ?
s .
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 72

« Odpowiedz #33 : Listopad 14, 2012, 23:02:17 »

czy w bazie koni % krwi arabskiej jest dobrze obliczony?
znalaz³am zagraniczne strony, gdzie jest podany % xx i ró¿ni siê on od tego podanego w bazie koni np. u emetyta. zastanawiam siê czy takie ró¿nice (drobne ~4%) s± równie¿ w przypadku innych wska¼ników.
s± te¿ konie, które bazie pzhk maj± dopisane AA, a wg w/w strony sprawdzaj±c ich rodowody wychodzi mniej ni¿ 25% oo...
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #34 : Listopad 14, 2012, 23:05:53 »

Ja mia³am na my¶li takie sytuacje kiedy w przypadku skrzy¿owania koni AC zwiêksza siê udzia³ ras obcych w rododowdzie, niestety nie mma ksiêgi przed nosem i nie wiem czy takie konie w ogóle mog± byæ do niej wpisywane ? Takie jak Halogen, Harbuz czy Bajt (te¿ ma gdzie¶ tam wlkp w rodowodzie). W innym przypadku to raczej jasne, ¿e AC z AC da AC. Pewnie przekombinowa³am ?

Je¶li obydwoje rodzice nale¿± do AC i spe³niaj± wszystkie procentowe warunki, to ich potomek te¿ je bêdzie spe³nia³. Nie jest bowiem mo¿liwe, by mia³ dowolny poziom czegokolwiek poni¿ej tego poziomu u rodzica o ni¿szym poziomie i powy¿ej u rodzica o wy¿szym poziomie.

Jak masz dwie liczby i wyci±gniesz z nich ¶redni±, to ¶rednia ta nie bêdzie ni¿sza ani wy¿sza od ¿adnej z nich.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #35 : Listopad 14, 2012, 23:19:41 »

s.
Mog± byæ ró¿nice wynikaj±ce ze sposobu zliczania pisa³a o tym montana. Zreszt± np. w BK nie wszystkie konie maj± uzupê³nione 100% rodowody. Matka naszej klaczy ma trzy ró¿ne wyniki % - inny w BK, inny w ksiêgach i inny w jeszcze jednej z baz zagranicznych. Przy czym w BK ma praktycznie calkowicie uzupe³niony rodowód.
jasiek
Dziêki za wyja¶nienie. Czyli nale¿a³oby to uznaæ za niekompletno¶æ bazy, tak ?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #36 : Listopad 15, 2012, 08:42:35 »

Nie wiem, nie znam tematu bazy.

Co do tego procentu krwi to znaczenie mo¿e mieæ te¿ czy zliczana jest od pocz±tku, wstecz do x pokolenia, czy liczona jako ¶rednia rodziców - wtedy automatycznie siêgasz dalej w rodowodzie.
s .
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 72

« Odpowiedz #37 : Listopad 15, 2012, 13:58:00 »

dziêki za odpowiedzi
pzhk liczy chyba po rodzicach w takim razie. im powinno zale¿eæ na jak najwiêkszej dok³adno¶ci. bazy te¿ nikt nie ma raczej bardziej kompletnej ni¿ oni.
ma³y76
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 7

« Odpowiedz #38 : Styczeñ 07, 2013, 11:28:03 »

Witam poszukujê obecnego w³a¶ciciela  ma³opolskiej klaczy Arika po Hebron Erotyka nr.wpisu 326 Gwr,paszportPL006661424604 poniewa¿ mam jej córkê Atenê i chcia³em siê co¶ dowiedzieæ.
Strony: 1 2 [3] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: