FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 09, 2025, 00:13:46 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wasze koniki m  (Przeczytany 51856 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #75 : Luty 24, 2009, 10:50:21 »

dzis mam chwilke wiec dopisze pochodzenie konikow ze zdj.powyzej.

Belgaria 2003r o.Hangar/Emir m.Begonia/Palmacyt
Hawajka 1994r. o.Hattrick/Etat  m.Arka/Amur
Koba 1997r. o.Bigben/Juriste  m.Kobra/KardynaÂł
Bostonia 1999r. o.Paszkwil/Kwartet  m.Begonia/Palmacyt 
Negra jest jako NN a wogole to tez po bialeckim ogierze i z racji dzielnosci nie sprzedalabym jej za zadne pieniadze Chichot

Belgaria zrebna Greyem, Koba-Luisem, Bostonia Cardiffem oo     

Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #76 : Luty 24, 2009, 13:01:00 »

JednÂą KobĂŞ gniadÂą kiedyÂś znaÂłam, staÂła w okolicach Bychawy.
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #77 : Luty 26, 2009, 11:27:40 »

ano stala-dokladnie,czyli tak czesto widziala slonce ze sie jej pozrastaly stawy-czy jak to nazwac bo ledzo lazila a strzelaly przez ponad rok!! Patrzac dzis na jej ugiety grzbiet trudno poznac klacz ktora zajela 3 m.na czempionacie w bialce..Ale zasluzyla na dobra starosc a my na pare ladnych zrebakow co drugi rokl,zeby jej nie meczyc Chichot
AleksandraAlicja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #78 : Marzec 17, 2009, 10:18:20 »

ZdjĂŞcia mojej Clio w odpowiednim temacie, a tutaj podzielĂŞ siĂŞ opowieÂściÂą o niej. Otó¿ znowu mi siĂŞ udaÂło  Za maÂłe pieniÂądze kupiÂłam konia z fajnym papierkiem (przynajmniej dla mnie), fajnym charakterem, choĂŚ nie do koĂąca poprawnego z budowy (ale nie moÂżna mieĂŚ wszystkiego!). Wprawdzie nie wiem, jak dÂługo u mnie zostanie (ech, jak bardzo w ciÂągu miesiÂąca moÂże siĂŞ zmieniĂŚ! Z podejÂścia "do koĂąca jej Âżycia" na "oby jak najdÂłuÂżej"...), ale warto byÂło.
WedÂług s³ów byÂłej juÂż  wÂłaÂścicielki z klaczÂą nic nie robiono. ZaÂładunek trwaÂł godzinĂŞ, ale w sumie jestem zadowolona, bo klacz weszÂła sama z siebie i dobrowolnie daÂła siĂŞ zamkn¹Ì. W transporcie tylko siĂŞ nudziÂła (obgryzaÂła plandekĂŞ, rozwalaÂła siano itd.), dojechaÂła absolutnie sucha, choĂŚ przy Âładowaniu wydawaÂło siĂŞ, Âże w transporcie to na bank padnie na zawaÂł  Po przyjeÂździe do stajni zrobiÂła trochĂŞ scenĂŞ, bo za nic nie chciaÂła wejœÌ na kostkĂŞ brukowÂą (wiĂŞc zostaÂła wcofana na niÂą), a potem do stajni, ale wreszcie siĂŞ daÂła przekonaĂŚ. NastĂŞpnego dnia zostaÂła dog³êbnie wyczyszczona i okazaÂło siĂŞ, Âże w obsÂłudze nie sprawia najmniejszych problemĂłw (zresztÂą, gdy widziaÂłam, jak byÂły wÂłaÂściciel stan¹³ za niÂą i pchaÂł jÂą od tyÂłu, jak z boksu nie chciaÂła wyjœÌ, to domyÂśliÂłam siĂŞ, Âże przynajmniej na tym polu nie bĂŞdzie problemĂłw). Do tego Âładnie respektuje strefĂŞ osobistÂą czÂłowieka i wyznaje zasadĂŞ pt.: "jak Ciebie nie zjadÂło, to ja teÂż podejdĂŞ". Po prostu ufa ludziom. Na razie wydaje siĂŞ byĂŚ strachliwa, ale zarazem ufna. Fajnie chodzi na lonÂży, nie boi siĂŞ folijek, papieru (o ile czÂłowiek siĂŞ nie boi), no i bÂłyskawicznie siĂŞ uczy. NaprawdĂŞ, pĂłki co wrĂŞcz poraÂża inteligencjÂą!
Co do wyglÂądu, to ma trochĂŞ wad koĂączyn. Przede wszystkim zapuszczone kopyta! Same w sobie kopyta sÂą Âładne, ksztaÂłtne, ale nie robione wg s³ów byÂłej wÂłaÂścicleki od 2 miesiĂŞcy, a jeÂśli wczeÂśniej byÂły robione, to doœÌ nieumiejĂŞtnie. Mam nadziejĂŞ, Âże czêœÌ wad zniknie po wyprowadzeniu kopyt na prostÂą... Najbardziej martwi mnie doœÌ miĂŞkka pĂŞcina, tym bardziej, ze jak koby³ê pierwszy raz oglÂądaÂłam (i to z fachowcem!), to wcale nie zauwaÂżyÂłam miĂŞkkoÂści, a nogom siĂŞ dosĂŚ mocno przyglÂądaÂłam, bo Clio ma nakostniaka na tylnej lewej. WiĂŞc albo obie byÂłyÂśmy Âślepe, albo ki diabeÂł...  Szok Ruch ma niezÂły, trochĂŞ wyrzuca na zewnÂątrz kopyta, ale to w duÂżej mierze moÂże byĂŚ spowodowane pÂłetwami. Poza nogami jest fajna- Âładna paszcza, duÂże oko, niezÂły jak na pó³-folblutkĂŞ zad, fajna szyja. TrochĂŞ wÂąskie sanki. Urokliwa, jak to mĂłwiÂą  Drobna, ale to sie powinno poprawiĂŚ, jak pĂłjdzie do pracy. Klatka w kaÂżdym bÂądÂź razie niezÂła. Nawet nie taka niska, jak poczÂątkowo mi siĂŞ wydawaÂło (ale ja teÂż jestem trochĂŞ skrzywiona, bo na codzieĂą obcujĂŞ z quarterami i paintami).
p.s. a w najnowszym "KoĂąskim Targu" jest 3/4 siostra Clio- teÂż kasztanka!
Drapik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #79 : Marzec 17, 2009, 10:44:07 »

boswell czy Hawajka Ci sie zazrebila? jej wczesniejszy wlasciciel probowal probowal  i nic
Bigbena w papierki mial ogier  moje kolezanki Parys  teraz gdzies stoi pod Lublinem:)
wstaw prosze zdj Hawajki- ciekawe czy sie zmienila od czasu gdy ja widzialam:)
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #80 : Marzec 17, 2009, 12:59:45 »

tak- Hawajka zmienila sie strasznie. Smutny
znalam ja u hodowcy jako klacz po prostu zjawiskowa,powalajaca ruchem,potezna,pojechalam ja kupic wlasnie z tego wzg-sentymentu sprzed lat. zastalam COS, chude, wsciekle,kwiczace i kopiace. za te pieniadze nie powinnam byla jej kupic no i pomyslec czemu klacz nie ma zrebaka (zapewniano ze zdrowa tylko z braku czasu...)
No i trafilam do Janowa na badania kontrolne i okazalo sie ze panna byla tam leczona ponad pol roku- owszem zazrebia sie po czym szybko resorbuje.
Moze embriotransfer by pomogl? Ale olalam to- nie musi nic rodzic,mimo zachet ze wszech stron nie mam zamiaru jej dalej leczyc i meczyc- nawet nie proboje- z tego co sie dowiedzialam probowali niemal wszyscy a jedyne co z tego ma kon to totalna nerwice,jest rozhisteryzowana, na poczatku dotyk gdziekolwieg to byl kwik i walenie przodem..Dochodzi do siebie, ale nie wiem czy dojdzie, nie odpasa sie-spala wszystko z nerwow.mamy maly sukces-zniknal plyn z macicy,jest calkowicie czysta mimo- a moze dzieki brakowi leczenia ( w koncu).Nie wiem co zrobiono przy jej ostatnim porodzie ze takie sa skutki- Drapik ty wiesz?
niemniej mam zamiar trzymac ja do smierci i nie zapierac sie na zrebaka. Gdybym zobaczyla ze klacz doszla do siebie calkowicie psychicznie i fizycznie to moze, ale nie zanosi sie na to.Zdjecia az wstyd wstawiac...
druga od prawej
pierwsza z prawej
pierwsza z prawej
z przodu pierwsza po lewej

Zimowe sa z tego miesiaca, letnie z jesieni.

AleksandraAlicja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #81 : Marzec 19, 2009, 15:14:09 »

ChwalĂŞ siĂŞ!!! Moja surowa maÂłopolanka bez problemu daÂła na siebie wsi¹œÌ i zrobiÂła 3 kroki pod jeÂźdÂźcem  PonoĂŚ byÂła trochĂŞ zaniepokojona, ale nie zdenerwowana czy coÂś takiego. PiszĂŞ "ponoĂŚ", bo mnie zmogÂła grypa i leÂżakujĂŞ, ale o dostajĂŞ regularne sprawozdania telefoniczne o postĂŞpach Clio. DokumentacjĂŞ fotograficznÂą do³¹czĂŞ, jak tylko stanĂŞ na nogi.
ArkaGrecja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #82 : Marzec 23, 2009, 14:48:56 »

Clio AleksandryAlicji jest niesamowita!!! Surowy, nieujeÂżdÂżony koĂą, ale grzeczny, pojĂŞtny, opanowany i posÂłuszny. Z lekkim, wydajnym ruchem. Nie przeraÂża jej nawet banda psĂłw kotÂłujÂąca siĂŞ pod brzuchem i za zadem, a niektĂłre widziaÂła pierwszy raz w Âżyciu( a pozostaÂłe znaÂła od tygodnia)  Spoko
Diverson
UÂżytkownik

« Odpowiedz #83 : Kwiecień 01, 2012, 02:58:09 »

Chcia³a bym opisaÌ wam wspania³ego ma³opolaka, który dopiero otworzy³ mi oczy na t¹ wspania³¹ rasê
Jest to Diva Avari kupiona ze SK ÂŻabno (od galopada). Pewnego dnia zjawiÂłam siew tej stadninie obejrzeĂŚ Jutlandie konisko w  realu jeszcze piĂŞkniejsze niÂż na zdjĂŞciach Pani Maria pokazaÂła mi i tacie jeszcze Druzje (teÂż piĂŞkna ruda kobyÂłka) i wÂłaÂśnie Dive ( nie zwrĂłciÂłam na niÂą uwagi w ogÂłoszeniach i w boksie teÂż nie zrobiÂła takiego wielkiego wraÂżenia) OczywiÂście wsiadÂłam na srokatÂą coÂś mi nie pasowaÂło ;/ to nie to czego szukaÂłam;/ potem wsiadÂłam na RudÂą fajnie siĂŞ ruszaÂła ale za maÂła nie wiem jak to napisaĂŚ ale teÂż mi nie pasowaÂła;/ zrobiliÂśmy chwile przerwy bo robiÂło siĂŞ co raz zimniej ( byÂł listopad) no i jak wyszÂłam z pokoju zobaczyÂłam Dive pod siodÂłem juÂż jak staÂła robiÂła wraÂżenie a jak zaczeÂła siĂŞ ruszaĂŚ to tata powiedziaÂł tylko Âże widziaÂł w moim oku bÂłysk wsiadÂłam na niÂą i pierwsza rzecz ktĂłra mnie zaciekawiÂła bardzo byÂłoto Âże jedno ucho byÂło nastawione do mnie pojeÂździÂłam chwile i tylko powiedziaÂłam Âże jak jest zdrowa to biore jÂą . TydzieĂą póŸniej pojechaliÂśmy z weterynarzem  zrobiliÂśmy tyle badaĂą Âże sama siĂŞ zdziwiÂłam I usÂłyszaÂłam wyniki ...  KoĂą w 100% ZDROWY 
I od tamtej pory jestem wÂłaÂścicielkÂą wspaniaÂłego konia ktĂłry zaledwie po 4 miesiÂącach przywiÂązaÂł sie strasznie do mnie a ja do niego
Charakter ma zÂłoty koĂą w wieku 4 lat (2.04 koĂączy 4) mogĂŞ zaufaĂŚ jak mojej babci ktĂłrÂą mam 5 lat

http://wd2.photoblog.pl/np1/201204/92/119264481.jpg
http://wd6.photoblog.pl/np3/201203/2D/119234535.jpg
http://wd2.photoblog.pl/np1/201203/33/119150911.jpg
http://wd5.photoblog.pl/np3/201203/FA/119146154.jpg
http://wd4.photoblog.pl/np2/201203/14/118052293.jpg
http://wd10.photoblog.pl/np5/201203/AC/117498609.jpg
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #84 : Kwiecień 01, 2012, 18:03:03 »

PogratulowaĂŚ udanego zakupu! Niech siĂŞ zdrowo trzyma .
Diverson
UÂżytkownik

« Odpowiedz #85 : Kwiecień 05, 2012, 21:55:48 »

breakaway

Nie dziĂŞkuje
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #86 : Kwiecień 06, 2012, 19:52:55 »

Ja siĂŞ przyszÂłam pochwaliĂŚ, bo 1 kwietnia, moja gniada obchodziÂła swoje 8. urodziny, a dziÂś Babuszka szesnaste   

Diverson
UÂżytkownik

« Odpowiedz #87 : Kwiecień 06, 2012, 20:12:56 »

breakaway daj im marchewke i oczywiÂście wszystkiego naj dla koniczkĂłw :*
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #88 : Kwiecień 06, 2012, 20:15:05 »

Jasne, jutro obie dostanÂą po marchewce . DziĂŞkujemy!
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #89 : Kwiecień 07, 2012, 12:49:37 »

breakway
Sto lat
Strony: 1 ... 4 5 [6] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: