FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:47:31 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wasze koniki m  (Przeczytany 49835 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #75 : Luty 24, 2009, 10:50:21 »

dzis mam chwilke wiec dopisze pochodzenie konikow ze zdj.powyzej.

Belgaria 2003r o.Hangar/Emir m.Begonia/Palmacyt
Hawajka 1994r. o.Hattrick/Etat  m.Arka/Amur
Koba 1997r. o.Bigben/Juriste  m.Kobra/Kardyna³
Bostonia 1999r. o.Paszkwil/Kwartet  m.Begonia/Palmacyt 
Negra jest jako NN a wogole to tez po bialeckim ogierze i z racji dzielnosci nie sprzedalabym jej za zadne pieniadze Chichot

Belgaria zrebna Greyem, Koba-Luisem, Bostonia Cardiffem oo     

Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #76 : Luty 24, 2009, 13:01:00 »

Jedn± Kobê gniad± kiedy¶ zna³am, sta³a w okolicach Bychawy.
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #77 : Luty 26, 2009, 11:27:40 »

ano stala-dokladnie,czyli tak czesto widziala slonce ze sie jej pozrastaly stawy-czy jak to nazwac bo ledzo lazila a strzelaly przez ponad rok!! Patrzac dzis na jej ugiety grzbiet trudno poznac klacz ktora zajela 3 m.na czempionacie w bialce..Ale zasluzyla na dobra starosc a my na pare ladnych zrebakow co drugi rokl,zeby jej nie meczyc Chichot
AleksandraAlicja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #78 : Marzec 17, 2009, 10:18:20 »

Zdjêcia mojej Clio w odpowiednim temacie, a tutaj podzielê siê opowie¶ci± o niej. Otó¿ znowu mi siê uda³o  Za ma³e pieni±dze kupi³am konia z fajnym papierkiem (przynajmniej dla mnie), fajnym charakterem, choæ nie do koñca poprawnego z budowy (ale nie mo¿na mieæ wszystkiego!). Wprawdzie nie wiem, jak d³ugo u mnie zostanie (ech, jak bardzo w ci±gu miesi±ca mo¿e siê zmieniæ! Z podej¶cia "do koñca jej ¿ycia" na "oby jak najd³u¿ej"...), ale warto by³o.
Wed³ug s³ów by³ej ju¿  w³a¶cicielki z klacz± nic nie robiono. Za³adunek trwa³ godzinê, ale w sumie jestem zadowolona, bo klacz wesz³a sama z siebie i dobrowolnie da³a siê zamkn±æ. W transporcie tylko siê nudzi³a (obgryza³a plandekê, rozwala³a siano itd.), dojecha³a absolutnie sucha, choæ przy ³adowaniu wydawa³o siê, ¿e w transporcie to na bank padnie na zawa³  Po przyje¼dzie do stajni zrobi³a trochê scenê, bo za nic nie chcia³a wej¶æ na kostkê brukow± (wiêc zosta³a wcofana na ni±), a potem do stajni, ale wreszcie siê da³a przekonaæ. Nastêpnego dnia zosta³a dog³êbnie wyczyszczona i okaza³o siê, ¿e w obs³udze nie sprawia najmniejszych problemów (zreszt±, gdy widzia³am, jak by³y w³a¶ciciel stan±³ za ni± i pcha³ j± od ty³u, jak z boksu nie chcia³a wyj¶æ, to domy¶li³am siê, ¿e przynajmniej na tym polu nie bêdzie problemów). Do tego ³adnie respektuje strefê osobist± cz³owieka i wyznaje zasadê pt.: "jak Ciebie nie zjad³o, to ja te¿ podejdê". Po prostu ufa ludziom. Na razie wydaje siê byæ strachliwa, ale zarazem ufna. Fajnie chodzi na lon¿y, nie boi siê folijek, papieru (o ile cz³owiek siê nie boi), no i b³yskawicznie siê uczy. Naprawdê, póki co wrêcz pora¿a inteligencj±!
Co do wygl±du, to ma trochê wad koñczyn. Przede wszystkim zapuszczone kopyta! Same w sobie kopyta s± ³adne, kszta³tne, ale nie robione wg s³ów by³ej w³a¶cicleki od 2 miesiêcy, a je¶li wcze¶niej by³y robione, to do¶æ nieumiejêtnie. Mam nadziejê, ¿e czê¶æ wad zniknie po wyprowadzeniu kopyt na prost±... Najbardziej martwi mnie do¶æ miêkka pêcina, tym bardziej, ze jak koby³ê pierwszy raz ogl±da³am (i to z fachowcem!), to wcale nie zauwa¿y³am miêkko¶ci, a nogom siê dosæ mocno przygl±da³am, bo Clio ma nakostniaka na tylnej lewej. Wiêc albo obie by³y¶my ¶lepe, albo ki diabe³...  Szok Ruch ma niez³y, trochê wyrzuca na zewn±trz kopyta, ale to w du¿ej mierze mo¿e byæ spowodowane p³etwami. Poza nogami jest fajna- ³adna paszcza, du¿e oko, niez³y jak na pó³-folblutkê zad, fajna szyja. Trochê w±skie sanki. Urokliwa, jak to mówi±  Drobna, ale to sie powinno poprawiæ, jak pójdzie do pracy. Klatka w ka¿dym b±d¼ razie niez³a. Nawet nie taka niska, jak pocz±tkowo mi siê wydawa³o (ale ja te¿ jestem trochê skrzywiona, bo na codzieñ obcujê z quarterami i paintami).
p.s. a w najnowszym "Koñskim Targu" jest 3/4 siostra Clio- te¿ kasztanka!
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #79 : Marzec 17, 2009, 10:44:07 »

boswell czy Hawajka Ci sie zazrebila? jej wczesniejszy wlasciciel probowal probowal  i nic
Bigbena w papierki mial ogier  moje kolezanki Parys  teraz gdzies stoi pod Lublinem:)
wstaw prosze zdj Hawajki- ciekawe czy sie zmienila od czasu gdy ja widzialam:)
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #80 : Marzec 17, 2009, 12:59:45 »

tak- Hawajka zmienila sie strasznie. Smutny
znalam ja u hodowcy jako klacz po prostu zjawiskowa,powalajaca ruchem,potezna,pojechalam ja kupic wlasnie z tego wzg-sentymentu sprzed lat. zastalam COS, chude, wsciekle,kwiczace i kopiace. za te pieniadze nie powinnam byla jej kupic no i pomyslec czemu klacz nie ma zrebaka (zapewniano ze zdrowa tylko z braku czasu...)
No i trafilam do Janowa na badania kontrolne i okazalo sie ze panna byla tam leczona ponad pol roku- owszem zazrebia sie po czym szybko resorbuje.
Moze embriotransfer by pomogl? Ale olalam to- nie musi nic rodzic,mimo zachet ze wszech stron nie mam zamiaru jej dalej leczyc i meczyc- nawet nie proboje- z tego co sie dowiedzialam probowali niemal wszyscy a jedyne co z tego ma kon to totalna nerwice,jest rozhisteryzowana, na poczatku dotyk gdziekolwieg to byl kwik i walenie przodem..Dochodzi do siebie, ale nie wiem czy dojdzie, nie odpasa sie-spala wszystko z nerwow.mamy maly sukces-zniknal plyn z macicy,jest calkowicie czysta mimo- a moze dzieki brakowi leczenia ( w koncu).Nie wiem co zrobiono przy jej ostatnim porodzie ze takie sa skutki- Drapik ty wiesz?
niemniej mam zamiar trzymac ja do smierci i nie zapierac sie na zrebaka. Gdybym zobaczyla ze klacz doszla do siebie calkowicie psychicznie i fizycznie to moze, ale nie zanosi sie na to.Zdjecia az wstyd wstawiac...
druga od prawej
pierwsza z prawej
pierwsza z prawej
z przodu pierwsza po lewej

Zimowe sa z tego miesiaca, letnie z jesieni.

AleksandraAlicja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #81 : Marzec 19, 2009, 15:14:09 »

Chwalê siê!!! Moja surowa ma³opolanka bez problemu da³a na siebie wsi±¶æ i zrobi³a 3 kroki pod je¼d¼cem  Ponoæ by³a trochê zaniepokojona, ale nie zdenerwowana czy co¶ takiego. Piszê "ponoæ", bo mnie zmog³a grypa i le¿akujê, ale o dostajê regularne sprawozdania telefoniczne o postêpach Clio. Dokumentacjê fotograficzn± do³±czê, jak tylko stanê na nogi.
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #82 : Marzec 23, 2009, 14:48:56 »

Clio AleksandryAlicji jest niesamowita!!! Surowy, nieuje¿d¿ony koñ, ale grzeczny, pojêtny, opanowany i pos³uszny. Z lekkim, wydajnym ruchem. Nie przera¿a jej nawet banda psów kot³uj±ca siê pod brzuchem i za zadem, a niektóre widzia³a pierwszy raz w ¿yciu( a pozosta³e zna³a od tygodnia)  Spoko
Diverson
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 29

« Odpowiedz #83 : Kwiecieñ 01, 2012, 02:58:09 »

Chcia³a bym opisaæ wam wspania³ego ma³opolaka, który dopiero otworzy³ mi oczy na t± wspania³± rasê
Jest to Diva Avari kupiona ze SK ¯abno (od galopada). Pewnego dnia zjawi³am siew tej stadninie obejrzeæ Jutlandie konisko w  realu jeszcze piêkniejsze ni¿ na zdjêciach Pani Maria pokaza³a mi i tacie jeszcze Druzje (te¿ piêkna ruda koby³ka) i w³a¶nie Dive ( nie zwróci³am na ni± uwagi w og³oszeniach i w boksie te¿ nie zrobi³a takiego wielkiego wra¿enia) Oczywi¶cie wsiad³am na srokat± co¶ mi nie pasowa³o ;/ to nie to czego szuka³am;/ potem wsiad³am na Rud± fajnie siê rusza³a ale za ma³a nie wiem jak to napisaæ ale te¿ mi nie pasowa³a;/ zrobili¶my chwile przerwy bo robi³o siê co raz zimniej ( by³ listopad) no i jak wysz³am z pokoju zobaczy³am Dive pod siod³em ju¿ jak sta³a robi³a wra¿enie a jak zacze³a siê ruszaæ to tata powiedzia³ tylko ¿e widzia³ w moim oku b³ysk wsiad³am na ni± i pierwsza rzecz która mnie zaciekawi³a bardzo by³oto ¿e jedno ucho by³o nastawione do mnie poje¼dzi³am chwile i tylko powiedzia³am ¿e jak jest zdrowa to biore j± . Tydzieñ pó¼niej pojechali¶my z weterynarzem  zrobili¶my tyle badañ ¿e sama siê zdziwi³am I us³ysza³am wyniki ...  Koñ w 100% ZDROWY 
I od tamtej pory jestem w³a¶cicielk± wspania³ego konia który zaledwie po 4 miesi±cach przywi±za³ sie strasznie do mnie a ja do niego
Charakter ma z³oty koñ w wieku 4 lat (2.04 koñczy 4) mogê zaufaæ jak mojej babci któr± mam 5 lat

http://wd2.photoblog.pl/np1/201204/92/119264481.jpg
http://wd6.photoblog.pl/np3/201203/2D/119234535.jpg
http://wd2.photoblog.pl/np1/201203/33/119150911.jpg
http://wd5.photoblog.pl/np3/201203/FA/119146154.jpg
http://wd4.photoblog.pl/np2/201203/14/118052293.jpg
http://wd10.photoblog.pl/np5/201203/AC/117498609.jpg
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« Odpowiedz #84 : Kwiecieñ 01, 2012, 18:03:03 »

Pogratulowaæ udanego zakupu! Niech siê zdrowo trzyma .
Diverson
U¿ytkownik

« Odpowiedz #85 : Kwiecieñ 05, 2012, 21:55:48 »

breakaway

Nie dziêkuje
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #86 : Kwiecieñ 06, 2012, 19:52:55 »

Ja siê przysz³am pochwaliæ, bo 1 kwietnia, moja gniada obchodzi³a swoje 8. urodziny, a dzi¶ Babuszka szesnaste   

Diverson
U¿ytkownik

« Odpowiedz #87 : Kwiecieñ 06, 2012, 20:12:56 »

breakaway daj im marchewke i oczywi¶cie wszystkiego naj dla koniczków :*
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #88 : Kwiecieñ 06, 2012, 20:15:05 »

Jasne, jutro obie dostan± po marchewce . Dziêkujemy!
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #89 : Kwiecieñ 07, 2012, 12:49:37 »

breakway
Sto lat
Strony: 1 ... 4 5 [6] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: