FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 08, 2025, 07:09:11 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wasze koniki m  (Przeczytany 51837 razy)
tyskakonik
UÂżytkownik

« : Marzec 17, 2008, 16:02:30 »

to miejsce na opisywanie charakteru, przedstawianie rodowodu, wstawianie Âśmiesznych fotek, dzielenie siĂŞ Âśmiesznymi doÂświadczeniami o waszych maÂłopolakach Serdecznie zapraszam.
Oto Eter. Jest mi³y, ufny i bardzo pojêtny. Nie przepada za chodzeniem na lon¿y, ale lubi wspó³pracowaÌ. Lubi te¿ dzieci. Nie cierpi samotonoœci. Jego ojcem jest Wig, a matk¹ Elma. W rodowodzie posiada takie s³awy jak: Probat, Mehari. Wg mnie ma bardzo ³adn¹ maœÌ:

Ciekawostka: Na pocz¹tku swojego ¿ycia by³ kasztanem, potem ni st¹d ni z ow¹t sta³ siê karuskiem, a póŸniej ju¿ takim koniem jak na powy¿szym zdjêciu

A wyy??

WszĂŞdzie dobrze ale przy koniach najlepiej
FirstLight
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2008, 08:30:41 »

Fajny konik  ile ma wzrostu? pamietam go z ogloszen na allegro 
tyskakonik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 21, 2008, 18:34:42 »

Jak narazie 160 m. W przyszÂłoÂści ma mieĂŚ ok. 165

WszĂŞdzie dobrze ale przy koniach najlepiej
UÂłan z SÂącza
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2008, 18:36:02 »

Patrz¹c na temat ostanowi³em napisaÌ parê s³ów o koniu wyj¹tkowym dla mnie, o koniu który zrobi³ ze mnie u³ana ochotnika, którym jestem. Koniem tym jest klacz KASETKA.
Kasetka urodziÂła siĂŞ w Stadninie Koni KUROZWÊKI w dawnym woj. Tarnobrzeskim, koÂło Staszowa (obecnie ÂŚwiĂŞtokrzyskie). UrodziÂła siĂŞ w roku 1983, jest rasy maÂłopolskiej, jej ojciec to BROM xo, matka KASA po FART xo. W macierzystej stadninie byÂła wykorzystywana do rajdĂłw konnych – turystycznych i sportowych oraz do pracy w zaprzĂŞgu.
ZastaÂła zakupiona przez MikoÂłaja Rey’a do Stadniny Koni w BolĂŞcinie w wieku 12 lat z opiniÂą konia bardzo trudnego w obsÂłudze – nie dawaÂła nĂłg, nie pozwalaÂła siĂŞ wprowadziĂŚ do przyczepy, odsadzaÂła siĂŞ (i dalej siĂŞ odsadza  ). RzeczywiÂście jej „poprawienie” wymagaÂło duÂżo cierpliwoÂści i pracy, ale przyniosÂło skutek. Jej pierwszym staÂłym jeÂźdÂźcem w barwach 8 PU byÂł Darek Polakiewicz, ktĂłry jeÂździÂł na niej z powodzeniem konkursy ujeÂżdÂżenia, startujÂąc w Mistrzostwach MaÂłopolski w latach 1995 i 1996 i zdobywajÂąc medale w kategorii juniorĂłw. PrzygotowywaÂł siĂŞ tez do niej do startu w Olimpiadzie MÂłodzieÂży, ale niestety ulegÂła powaÂżnej kontuzji niedÂługo przed planowanym startem. Leczenie przyniosÂło efekt i koĂą powrĂłciÂł do pracy. SÂłuÂżyÂła rĂłwnieÂż do pokazĂłw we wÂładaniu broniÂą, uczestniczyÂła w pokazach nie tylko wÂładania szablÂą i lancÂą na pozornikach, ale i w pozorowanych starciach jeÂźdÂźcĂłw uzbrojonych w bia³¹ broĂą. Zawsze bardzo odwaÂżna i opanowana, choĂŚ z silnÂą indywidualnoÂściÂą i nieco nieprzewidywalnym charakterem. Wielokrotnie MikoÂłaj Rey miaÂł okazjĂŞ prowadziĂŚ na niej konne wystĂŞpy wiĂŞkszych grup jeÂźdÂźcĂłw ulicami miasta podczas ró¿nych uroczystoÂści rocznicowych, obyta dobrze z ruchem ulicznym, cierpliwa i spokojna.
RĂłwnolegle caÂły czas sÂłuÂży w szkó³ce sportowej i do jazd rekreacyjnych w Klubie JeÂździeckim im. 8 PuÂłku UÂłanĂłw KsiĂŞcia JĂłzefa Poniatowskiego „SzarÂża” w BolĂŞcinie, obecnie jest najstarszym koniem uÂżytkowanym w tej stajni – 15 marca 2007 skoĂączyÂła 24 lata.
ByÂła rĂłwnieÂż jednym z pierwszych koni szkolonych do udziaÂłu w zawodach pod damskim siodÂłem, uczestniczyÂła w I Mistrzostwach Polski Amazonek w BolĂŞcinie w 2004 a potem w pokazach konnych w Chantilly we Francji wraz z innymi koĂąmi z BolĂŞcina i wielu innych stajen (miĂŞdzy innymi Szwadronem Wojska Polskiego) – wystĂŞp Kasetki w damskim siodle pod urodziwÂą amazonkÂą, w reÂżyserii i choreografii Karoliny Wajdy wzbudziÂł entuzjazm francuskiej publicznoÂści.
Kasetka pojawiÂła siĂŞ w moim Âżyciorysie w marcu 2004 roku w dniu uroczystych obchodĂłw ÂŚwiĂŞta PuÂłkowego 8 PU, w dniu w ktĂłrym zostaÂłem na Wawelskim WzgĂłrzu mianowany przez rtm kaw. harc. MikoÂłaja Rey’a uÂłanem KsiĂŞcia JĂłzefa. Tego dnia wieczorem, podczas mini zawodĂłw z okazji ÂŚwiĂŞta PuÂłkowego zorganizowanych w KJ „SzarÂża” w BolĂŞcinie, miaÂłem okazjĂŞ po raz pierwszy dosi¹œÌ (dziĂŞki namowom i ÂżyczliwoÂści uÂłana z Pacanowa) konia po szkoleniu kawaleryjskim, z duszÂą kawaleryjskÂą i w kawaleryjskim rzĂŞdzie. MaÂło tego – wzi¹³em udziaÂł w zawodach strzelania z pistoletu. I Kasetka wygraÂła dla mnie te zawody pilnujÂąc przy tym, Âżebym sobie nic nie zrobiÂł. Pani Profesor i tyle. Wiele razy póŸniej miaÂłem okazjĂŞ uczestniczyĂŚ z KasetkÂą w szeregu imprezach polegajÂących na uroczystych przejazdach przez KrĂłlewskie Miasto KrakĂłw czy TrzebiniĂŞ. Na stronie naszego Szwadronu NiepoÂłomice w barwach 8 PU , w galerii zdjĂŞĂŚ moÂżecie znaleŸÌ twarz z mojego avatara w po³¹czeniu z resztÂą uÂłana siedzÂącego na Kasetce. Nawet na zdjĂŞciach Kasetka wychodzi zdecydowanie lepiej niÂż ja. Umie pozowaĂŚ. Jak pisaÂłem powyÂżej Kasetka ma juÂż sÂłuszny wiek, nadchodzi dla niej pomalutku czas odpoczynku. DziĂŞki zapobiegliwoÂści naszego DowĂłdcy, nadal biorĂŞ udziaÂł w ró¿nego rodzaju uroczystoÂściach konno. Bardzo szanujĂŞ wszystkie konie ktĂłrych dane mi jest dosiadaĂŚ. Ale sami przyznacie, Âże nie mogÂłem o Kasetce nie napisaĂŚ.

DodaÂłam zdjĂŞcia. montana

Bo serce uÂłana gdy poÂłoÂżysz je na dÂłoĂą.....
na pierwszym miejscu Panna, przed PannÂą tylko KoĂą.....
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 23, 2008, 18:52:07 »

PiĂŞkna historia, fantastyczna klacz, jest o czym pisaĂŚ, to prawda.
Tylko czemu tam jest napisane 15 marca 2007 skonczyÂła 24 lata
zamiast 15 marca 2008 skonczyÂła 25 ? : )

Kasetka ze strony SzarÂży BolĂŞcin

ha, znalazÂłam Was nawet u siebie na zdjĂŞciach, dobrze widze ? schowani nieco

z tego wynika, ze my sie znamy hehe, z widzenia

axo
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 23, 2008, 19:47:30 »

Ja miaÂłam zaszczyt Kasetce raz czyÂściĂŚ nogi Raz tylko byÂłam na jeÂździe w BolĂŞcienie, w terenie, na innym koniu, ale jeÂździec Kasetki nie mĂłgÂł sobie daĂŚ rady z podnoszeniem nĂłg i poprosiÂł mnie o pomoc ;-)

"chcĂŞ sÂłoĂąca, wichru i tententu..."
UÂłan z SÂącza
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2008, 10:59:37 »

Mea culpa - zostaÂłem przyÂłapany na lenistwie (wykorzystaÂłem stary tekst) - nie sprawdziÂłem a w istocie Kasia skoĂączyuÂła 15 marca 2008 25 lat......

montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2008, 11:05:39 »

tak wÂłaÂśnie pomyÂślaÂłam heheh, mamy Cie !
a tutaj sÂą uwaÂżni czytelnicy ; ) trzeba sie pilnowaĂŚ ! ; ) )  )
UÂłan z SÂącza
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 24, 2008, 11:28:12 »

Jako czÂłek zakochany w maÂłopolance czujĂŞ siĂŞ zobowiÂązany do promocji konia maÂłopolskiego gdzie siĂŞ tylko da w tym oczywiÂście w moim kawaleryjskim Âświatku. Zaraz na naszym forum polecĂŞ Forum stworzone przez Ciebie. Kto dzisiaj wie Âże byÂła nawet grupa sÂądecka koni maÂłopolskich..... Âżal serce Âściska. Pozdrawiam i myÂślĂŞ, Âże na najbliÂższej imprezie kawaleryjskiej w Krakowie poznamy siĂŞ osobiÂście.

montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 24, 2008, 11:30:56 »

Kto dzisiaj wie Âże byÂła nawet grupa sÂądecka koni maÂłopolskich..... Âżal serce Âściska.

wiedzÂą, wiedzÂą, nie jest aÂż tak Âźle  : D

Maj juÂż niedÂługo ; ) Pewnie bede z aparatem
dzialosza
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 24, 2008, 12:36:33 »

Moja ukochana maÂłopolka niestety juz z nami jej nie ma Plejada(Heroika-Hurgot/Plaster) na zdjĂŞciu z cĂłrkÂą po Handel m.
Maxima
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 24, 2008, 12:54:47 »

Fajny kÂłus:)
dzialosza
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 24, 2008, 13:27:34 »

PomyliÂłam znaki: Plejada (Heroika/Hurgot - Plaster) tak powinno byĂŚ..
W BiaÂłce na championacie w 1998 roku zajeÂła III lokatĂŞ.
A tak juÂż wyglÂądaÂła w 2003 roku:

Maksowa
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 02, 2008, 22:56:49 »

do mnie moj malopolak trafil przypadkiem
Urodzony i wychowany na drugim koncu polski,trafil w moje okolice w dzierzawe na pol roku  no i pozniej z voltowego ogloszenia na rok do mnie. Na poczatku nie bylo nam razem lekko bo kon w obejsciu cudowny niestety pod siodlem sprawy juz sie mialy inaczej.Charakterny i do odrobienia jak na chwile w jakiej bylam zdecydowanie za trudny biorac pod uwage to ze jezdzilam bez trenera.Jednak przyszly studia i zmiana stajni,trafilismy oboje w rece swietnych ludzi ,ktorzy pomogli nam sie dotrzec.W lipcu przyszedl koniec dzierzawy a ja juz wiedzialam ze nie chce innego i tak o to stalam sie posiadaczka mojego malego urwisa.Jestem dumna z tego co osiagnelismy razem,moze daleko nam jeszcze do idealu ,ale  zaczelismy sie dogadywac.
Przedstawiam Maxa (Maria po Deficyt-First des termes )1.05.2001

jedno jest pewne to moj najlepszy przyjaciel

goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 03, 2008, 10:07:37 »

Kto dzisiaj wie Âże byÂła nawet grupa sÂądecka koni maÂłopolskich..... Âżal serce Âściska.

potwierdzam sÂłowa montany - wiedzÂą wiedzÂą ja to nawet z SÂącza jestem  i mĂłj maÂłopolak z resztÂą teÂż
Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: