FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:43:34 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wasze koniki m  (Przeczytany 49784 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
tyskakonik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 63

« : Marzec 17, 2008, 16:02:30 »

to miejsce na opisywanie charakteru, przedstawianie rodowodu, wstawianie ¶miesznych fotek, dzielenie siê ¶miesznymi do¶wiadczeniami o waszych ma³opolakach Serdecznie zapraszam.
Oto Eter. Jest mi³y, ufny i bardzo pojêtny. Nie przepada za chodzeniem na lon¿y, ale lubi wspó³pracowaæ. Lubi te¿ dzieci. Nie cierpi samotono¶ci. Jego ojcem jest Wig, a matk± Elma. W rodowodzie posiada takie s³awy jak: Probat, Mehari. Wg mnie ma bardzo ³adn± ma¶æ:

Ciekawostka: Na pocz±tku swojego ¿ycia by³ kasztanem, potem ni st±d ni z ow±t sta³ siê karuskiem, a pó¼niej ju¿ takim koniem jak na powy¿szym zdjêciu

A wyy??

Wszêdzie dobrze ale przy koniach najlepiej
FirstLight
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 7

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2008, 08:30:41 »

Fajny konik  ile ma wzrostu? pamietam go z ogloszen na allegro 
tyskakonik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 63

« Odpowiedz #2 : Marzec 21, 2008, 18:34:42 »

Jak narazie 160 m. W przysz³o¶ci ma mieæ ok. 165

Wszêdzie dobrze ale przy koniach najlepiej
U³an z S±cza
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 10

« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2008, 18:36:02 »

Patrz±c na temat ostanowi³em napisaæ parê s³ów o koniu wyj±tkowym dla mnie, o koniu który zrobi³ ze mnie u³ana ochotnika, którym jestem. Koniem tym jest klacz KASETKA.
Kasetka urodzi³a siê w Stadninie Koni KUROZWÊKI w dawnym woj. Tarnobrzeskim, ko³o Staszowa (obecnie ¦wiêtokrzyskie). Urodzi³a siê w roku 1983, jest rasy ma³opolskiej, jej ojciec to BROM xo, matka KASA po FART xo. W macierzystej stadninie by³a wykorzystywana do rajdów konnych – turystycznych i sportowych oraz do pracy w zaprzêgu.
Zasta³a zakupiona przez Miko³aja Rey’a do Stadniny Koni w Bolêcinie w wieku 12 lat z opini± konia bardzo trudnego w obs³udze – nie dawa³a nóg, nie pozwala³a siê wprowadziæ do przyczepy, odsadza³a siê (i dalej siê odsadza  ). Rzeczywi¶cie jej „poprawienie” wymaga³o du¿o cierpliwo¶ci i pracy, ale przynios³o skutek. Jej pierwszym sta³ym je¼d¼cem w barwach 8 PU by³ Darek Polakiewicz, który je¼dzi³ na niej z powodzeniem konkursy uje¿d¿enia, startuj±c w Mistrzostwach Ma³opolski w latach 1995 i 1996 i zdobywaj±c medale w kategorii juniorów. Przygotowywa³ siê tez do niej do startu w Olimpiadzie M³odzie¿y, ale niestety uleg³a powa¿nej kontuzji nied³ugo przed planowanym startem. Leczenie przynios³o efekt i koñ powróci³ do pracy. S³u¿y³a równie¿ do pokazów we w³adaniu broni±, uczestniczy³a w pokazach nie tylko w³adania szabl± i lanc± na pozornikach, ale i w pozorowanych starciach je¼d¼ców uzbrojonych w bia³± broñ. Zawsze bardzo odwa¿na i opanowana, choæ z siln± indywidualno¶ci± i nieco nieprzewidywalnym charakterem. Wielokrotnie Miko³aj Rey mia³ okazjê prowadziæ na niej konne wystêpy wiêkszych grup je¼d¼ców ulicami miasta podczas ró¿nych uroczysto¶ci rocznicowych, obyta dobrze z ruchem ulicznym, cierpliwa i spokojna.
Równolegle ca³y czas s³u¿y w szkó³ce sportowej i do jazd rekreacyjnych w Klubie Je¼dzieckim im. 8 Pu³ku U³anów Ksiêcia Józefa Poniatowskiego „Szar¿a” w Bolêcinie, obecnie jest najstarszym koniem u¿ytkowanym w tej stajni – 15 marca 2007 skoñczy³a 24 lata.
By³a równie¿ jednym z pierwszych koni szkolonych do udzia³u w zawodach pod damskim siod³em, uczestniczy³a w I Mistrzostwach Polski Amazonek w Bolêcinie w 2004 a potem w pokazach konnych w Chantilly we Francji wraz z innymi koñmi z Bolêcina i wielu innych stajen (miêdzy innymi Szwadronem Wojska Polskiego) – wystêp Kasetki w damskim siodle pod urodziw± amazonk±, w re¿yserii i choreografii Karoliny Wajdy wzbudzi³ entuzjazm francuskiej publiczno¶ci.
Kasetka pojawi³a siê w moim ¿yciorysie w marcu 2004 roku w dniu uroczystych obchodów ¦wiêta Pu³kowego 8 PU, w dniu w którym zosta³em na Wawelskim Wzgórzu mianowany przez rtm kaw. harc. Miko³aja Rey’a u³anem Ksiêcia Józefa. Tego dnia wieczorem, podczas mini zawodów z okazji ¦wiêta Pu³kowego zorganizowanych w KJ „Szar¿a” w Bolêcinie, mia³em okazjê po raz pierwszy dosi±¶æ (dziêki namowom i ¿yczliwo¶ci u³ana z Pacanowa) konia po szkoleniu kawaleryjskim, z dusz± kawaleryjsk± i w kawaleryjskim rzêdzie. Ma³o tego – wzi±³em udzia³ w zawodach strzelania z pistoletu. I Kasetka wygra³a dla mnie te zawody pilnuj±c przy tym, ¿ebym sobie nic nie zrobi³. Pani Profesor i tyle. Wiele razy pó¼niej mia³em okazjê uczestniczyæ z Kasetk± w szeregu imprezach polegaj±cych na uroczystych przejazdach przez Królewskie Miasto Kraków czy Trzebiniê. Na stronie naszego Szwadronu Niepo³omice w barwach 8 PU , w galerii zdjêæ mo¿ecie znale¼æ twarz z mojego avatara w po³±czeniu z reszt± u³ana siedz±cego na Kasetce. Nawet na zdjêciach Kasetka wychodzi zdecydowanie lepiej ni¿ ja. Umie pozowaæ. Jak pisa³em powy¿ej Kasetka ma ju¿ s³uszny wiek, nadchodzi dla niej pomalutku czas odpoczynku. Dziêki zapobiegliwo¶ci naszego Dowódcy, nadal biorê udzia³ w ró¿nego rodzaju uroczysto¶ciach konno. Bardzo szanujê wszystkie konie których dane mi jest dosiadaæ. Ale sami przyznacie, ¿e nie mog³em o Kasetce nie napisaæ.

Doda³am zdjêcia. montana

Bo serce u³ana gdy po³o¿ysz je na d³oñ.....
na pierwszym miejscu Panna, przed Pann± tylko Koñ.....
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #4 : Marzec 23, 2008, 18:52:07 »

Piêkna historia, fantastyczna klacz, jest o czym pisaæ, to prawda.
Tylko czemu tam jest napisane 15 marca 2007 skonczy³a 24 lata
zamiast 15 marca 2008 skonczy³a 25 ? : )

Kasetka ze strony Szar¿y Bolêcin

ha, znalaz³am Was nawet u siebie na zdjêciach, dobrze widze ? schowani nieco

z tego wynika, ze my sie znamy hehe, z widzenia

axo
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 75

« Odpowiedz #5 : Marzec 23, 2008, 19:47:30 »

Ja mia³am zaszczyt Kasetce raz czy¶ciæ nogi Raz tylko by³am na je¼dzie w Bolêcienie, w terenie, na innym koniu, ale je¼dziec Kasetki nie móg³ sobie daæ rady z podnoszeniem nóg i poprosi³ mnie o pomoc ;-)

"chcê s³oñca, wichru i tententu..."
U³an z S±cza
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2008, 10:59:37 »

Mea culpa - zosta³em przy³apany na lenistwie (wykorzysta³em stary tekst) - nie sprawdzi³em a w istocie Kasia skoñczyu³a 15 marca 2008 25 lat......

montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2008, 11:05:39 »

tak w³a¶nie pomy¶la³am heheh, mamy Cie !
a tutaj s± uwa¿ni czytelnicy ; ) trzeba sie pilnowaæ ! ; ) )  )
U³an z S±cza
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 24, 2008, 11:28:12 »

Jako cz³ek zakochany w ma³opolance czujê siê zobowi±zany do promocji konia ma³opolskiego gdzie siê tylko da w tym oczywi¶cie w moim kawaleryjskim ¶wiatku. Zaraz na naszym forum polecê Forum stworzone przez Ciebie. Kto dzisiaj wie ¿e by³a nawet grupa s±decka koni ma³opolskich..... ¿al serce ¶ciska. Pozdrawiam i my¶lê, ¿e na najbli¿szej imprezie kawaleryjskiej w Krakowie poznamy siê osobi¶cie.

montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 24, 2008, 11:30:56 »

Kto dzisiaj wie ¿e by³a nawet grupa s±decka koni ma³opolskich..... ¿al serce ¶ciska.

wiedz±, wiedz±, nie jest a¿ tak ¼le  : D

Maj ju¿ nied³ugo ; ) Pewnie bede z aparatem
dzialosza
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 19

« Odpowiedz #10 : Marzec 24, 2008, 12:36:33 »

Moja ukochana ma³opolka niestety juz z nami jej nie ma Plejada(Heroika-Hurgot/Plaster) na zdjêciu z córk± po Handel m.
Maxima
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 18

« Odpowiedz #11 : Marzec 24, 2008, 12:54:47 »

Fajny k³us:)
dzialosza
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 19

« Odpowiedz #12 : Marzec 24, 2008, 13:27:34 »

Pomyli³am znaki: Plejada (Heroika/Hurgot - Plaster) tak powinno byæ..
W Bia³ce na championacie w 1998 roku zaje³a III lokatê.
A tak ju¿ wygl±da³a w 2003 roku:

Maksowa
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 18

« Odpowiedz #13 : Kwiecieñ 02, 2008, 22:56:49 »

do mnie moj malopolak trafil przypadkiem
Urodzony i wychowany na drugim koncu polski,trafil w moje okolice w dzierzawe na pol roku  no i pozniej z voltowego ogloszenia na rok do mnie. Na poczatku nie bylo nam razem lekko bo kon w obejsciu cudowny niestety pod siodlem sprawy juz sie mialy inaczej.Charakterny i do odrobienia jak na chwile w jakiej bylam zdecydowanie za trudny biorac pod uwage to ze jezdzilam bez trenera.Jednak przyszly studia i zmiana stajni,trafilismy oboje w rece swietnych ludzi ,ktorzy pomogli nam sie dotrzec.W lipcu przyszedl koniec dzierzawy a ja juz wiedzialam ze nie chce innego i tak o to stalam sie posiadaczka mojego malego urwisa.Jestem dumna z tego co osiagnelismy razem,moze daleko nam jeszcze do idealu ,ale  zaczelismy sie dogadywac.
Przedstawiam Maxa (Maria po Deficyt-First des termes )1.05.2001

jedno jest pewne to moj najlepszy przyjaciel

goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #14 : Kwiecieñ 03, 2008, 10:07:37 »

Kto dzisiaj wie ¿e by³a nawet grupa s±decka koni ma³opolskich..... ¿al serce ¶ciska.

potwierdzam s³owa montany - wiedz± wiedz± ja to nawet z S±cza jestem  i mój ma³opolak z reszt± te¿
Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: