montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« : Styczeń 12, 2009, 21:22:20 » |
|
Czy znacie przypadki urodzenia i prze¿ycia bliŸni¹t rasy ma³opolskiej ?...lub samych takich narodzin ? Ktoœ mia³ u siebie przypadek stwierdzenia ci¹zy bliŸniaczej ? W ksi¹¿ce "Polskie konie" na stronie ze stadnin¹ Ochaby jest zdjêcie klaczy z bliŸniakami To chyba nawet ta sama klacz co na zdjeciu w artykule http://www.konski-targ.pl/index.html?strona=artykuly&jezyk=pl&p1=5&dok=198#Czy ktos moze wie co to za klacz ? W ŒK jest foto kalnikowskich klaczek Chipki i Chinki ur. 1991 po Przedœwicie XIII-4 od Handry/Arman, sprzedane do Niemiec startowa³y razem w zaprzêgach parokonnych. prosze o podobne przyk³ady
|
|
|
|
|
|
|
duke
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2009, 00:03:38 » |
|
w janowie byÂły ostatnio bliÂżniaki bodaj po Barnabie ale nie jestem pewien,chyba tylko 1 przezyÂł
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2009, 10:19:41 » |
|
BliÂźniaki to ochabskie klaczki Daga I i Daga II chyba od Damuli 
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2009, 18:37:13 » |
|
na pierwszym zdjĂŞciu to Damula - sprawdziÂłam jej skarpetki na moim zdjĂŞciu 
|
|
|
|
|
|
|
duke
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2009, 18:56:38 » |
|
Âżrebaki w janowie z listy w 2007 86 xo ogierek 13-04-2007 Barbaba xo Aracena xo / Veritas xo 85 xo ogierek 13-04-2007 Barnaba xo Aracena xo / Veritas xo
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2009, 19:43:55 » |
|
Dziêki tutaj jest artyku³ o bliŸniakach Damuli http://www.konpolski.pl/artykuly/112000.pdfDaga I i Daga II s¹ po Graf Quidam, co ciekawe uda³o sie temu ogierowi sp³odziÌ w Ochabach tak¿e dwóch synów bliŸniaków: Sergio I i Sergio II ur. 2002 od Sewilli m po Laryks, Obydwa biega³y na Partynicach, Sergio II potem rozpocz¹³ karierê skoczka, ma 155 cm wzrostu
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2009, 20:22:41 » |
|
a ja siĂŞ zastanawiam czy bliÂźniaczkami nie sÂą walewickie Jutrznia i Jutrzenka (Elsing - Juna), obie w ksiĂŞgach wystĂŞpujÂą jako ten sam rocznik 1988 a nie jest tak, Âże ÂźrebiĂŞ urodzone jesieniÂą zapisuje siĂŞ na kolejny rok ? ciekawi mnie to moÂże ktoÂś coÂś wie na ten temat, pewnie bÂładzĂŞ caÂłkiem 
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2009, 20:47:05 » |
|
Nie Jutrznia i Jutrzenka nie sÂą bliÂźniaczkami... UrodziÂły siĂŞ w tym samym roku, ale jedna w styczniu a druga w grudniu. Wiem to na 100%. Wtedy chyba byÂło tak, Âże zapisywaÂło siĂŞ w ten rocznik, w ktĂłrym siĂŞ urodziÂły.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 23, 2009, 20:50:53 » |
|
mia³y jeszcze pe³ne siostry Jutê i Jutlandiê i uznanego pe³nego brata Jun Beja chyba, rewelacyjne po³¹czenie Juna i Elsing
Jutrznia daÂła m.in. Juranda i JasnÂą ZorzĂŞ - zwyciĂŞÂżczynie ZT dla klaczy Jutrzenka daÂła ciekawego ogierka JaÂśmin po Frazes, ktĂłry bĂŞdzie na zakÂładzie w tym roku
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 23, 2009, 21:08:45 » |
|
Nie Jutrznia i Jutrzenka nie sÂą bliÂźniaczkami... UrodziÂły siĂŞ w tym samym roku, ale jedna w styczniu a druga w grudniu. Wiem to na 100%. Wtedy chyba byÂło tak, Âże zapisywaÂło siĂŞ w ten rocznik, w ktĂłrym siĂŞ urodziÂły.
a dzieki za wyjasnienia, od jakiegoÂś czasu siĂŞ nad tym zastanawiaÂłam, bo nawet nr "stadninowy" wpisu maja jedna po drugiej jasiekjeszcze Jasny Poranek  a tak nie sportowo to znam jeszcze JasnÂą po DzielÂżan, sympatyczne stworzenie to chyba caÂłe stadko FrazesĂłw siĂŞ szykuje, na stronie walewic jest wspomniane, Âże na ZT szykowany jest po nim og. od klaczy Dumna (Moabit xx - DuÂża/Fordon xx)
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 23, 2009, 21:28:16 » |
|
miejmy nadziejĂŞ, Âże Frazes siĂŞ doczeka nastĂŞpcy poprawniejszego od siebie, a obdarzonego tak samo efektownym ruchem
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 23, 2009, 22:46:18 » |
|
u mojego znajomego klacz mlp dwa razy w ub roku miala blizniaki i ronila,teraz zdaje sie udalo sie zainseminowac "pojedynczo" 
|
|
|
|
|
|
|
Ewex
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 11, 2009, 07:56:35 » |
|
u mnie w stajni koby³ka ma³opolska (po Pawiment ) mia³a ci¹¿ê bliŸniacz¹ ale wet szybko jeden zarodek usun¹³. Dodam ¿e koby³ka ma 18 lat i kilka sezonów nie by³a Ÿrebiona 
|
|
|
|
|
|
|
lena82
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 18, 2009, 20:54:20 » |
|
U nas te¿ wyst¹pi³ bliŸnaczy problem u pierwiastki... zarodka niestety nie da³o siê usun¹Ì, pomog³a krótkotrwa³a g³odówka i jeden z zarodków zosta³ zresorbowany.
|
|
|
|
|
|
|
Mitula2311
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 17, 2011, 21:51:08 » |
|
Znam wÂłaÂściciela stajni, ktĂłremu klacz maÂłopolska daÂła 2 Âźrebaki klaczkĂŞ i ogiera. Nie pamiĂŞtam ich imion, ani teÂż imienia klaczy. Wiem, Âże byÂła tarantowata bo po Epoce mÂłp po Dixan
|
|
|
|
|
|
|
|