amazonka80
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 500
|
|
« : Styczeñ 21, 2009, 18:11:47 » |
|
Chcia³abym, ¿eby¶my rozpoczêli dyskusjê na temat czipowania ¼rebi±t... Jak wiecie od stycznia tego roku mamy czipowaæ ¼rebiêta? Czy uwa¿acie, ¿e jest to naprawdê konieczne? Czy ju¿ to siê sprawdza... czyli s± dostêpne czytniki? Jak my¶licie po co maj± byæ czipy? Czy nie jest to tak, ¿e PZHK chce na nas hodowcach zarobiæ- czip kosztuje do 10 z³ a zwi±zek wo³a od nas 70 z³ dla cz³onków OZHK?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeñ 21, 2009, 18:43:41 » |
|
nie obejrzycie siê, a bêdziecie czipowaæ swoje dzieci, dla ich bezpieczeñstwa oczywi¶cie
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeñ 21, 2009, 20:00:03 » |
|
Nie wiem jaka jest skuteczno¶c takiego czipowania, choæ jedna z moich klaczy ma czip. Nie wiem czemu nie mo¿naby ¼rebi±t po prostu paliæ - proste, skuteczne i nie do zdarcia amazonka80 Chodzi o ¼rebiêta urodzone po 1 stycznia 2009, tak ? Mog³aby¶ przybli¿yæ troszkê - np zacytowaæ fragment, nie wiem jak to nazwaæ, rozporz±dzenia ?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeñ 21, 2009, 20:07:57 » |
|
Czipy to jest unijny wymóg. A ¿e zwi±zek bierze 70 z³ to ju¿ no jakby to powiedzieæ, ka¿dy orze jak mo¿e.
Wiem, ¿e w Holandii zdarzaj± siê przypadki wykluczenia koni z treningu czy ze sportu w ogóle, ze wzglêdu na stan zapalny spowodowany przez czip. Nie wszystkie konie dobrze je toleruj±. Ale kogo to obchodzi, w koñcu do dla naszego dobra, ¿eby nam koni nie kradli ¼li terrory¶ci.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Styczeñ 21, 2009, 20:41:14 » |
|
Czipy to jest unijny wymóg.
czy na pewno ?, zdaje mi siê, ¿e nasi urzêdnicy s± nieco nadgorliwi w kwestii UE nierzadko co¶ ¼le przet³umacz±, a zamêtu ile narobi± przy okazji, zgroza dlatego tak pytam, czy to czasem nie kolejny tego typu b³±d U nas stada ogierów dotowane byæ nie mog± gdy tymczasem w Neustadt robione s± gigantyczne remonty z unijnej kasy - czyli jako¶ kto¶ potrafi³ sobie poradziæ inaczej.
|
|
|
|
|
|
|
robo118
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 42
|
|
« Odpowiedz #5 : Styczeñ 21, 2009, 20:59:17 » |
|
Nie wiem czym kierowano siê wprowadzaj±c taki wymóg. Mo¿e chodzi o uniemo¿liwienie róznego rodzaju przekrêtów, chocia¿by przez handlarzy. Wiem jakie s± kombinacje z paszportami, ogierami bez licencji...Czipa chyba nie podrobi±?... Bêd±c u ¿abojadów ogl±da³em zawody(gonitwy i k³usaki) ka¿dy koñ przed startem by³ sprawdzany przez weta czytnikiem. Bra³em tre¿ udzia³ przy czipowaniu, praktycznie niebolesne w porównaniu z paleniem. Co do kosztów có¿ je¶li kto¶ ma monopol to zdziera ile wlezie.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Styczeñ 21, 2009, 21:15:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeñ 21, 2009, 22:16:00 » |
|
Ja jestem przeciwna, dlatego ¿e 1. Z tego co rozmawia³am z kilkoma osobami zajmuj±cymi siê elektronik±... to mówi±, ¿e skasowanie takiego chipu nie stwarza wiêkszego problemu... 2. Od jednego z najwiêkszych autorytetów weterynaryjnych - lek. wet. Szpotañskiego... wiem, ¿e chipy nie sprawdzaj± siê równie¿ na du¿ych rajdowych imprezach. Np. by³ taki przypadek, ¿e szuka³ chipa u znanego holenderskiego konia, którego wszyscy znali i wiedzieli, ¿e ma tego chipa... i nie mogli go znale¼æ... 3. A teraz inny problem... Moja kole¿anka sprowadzi³a z Holandii zachipowane kuce walijskie. Poinformowa³a o tym w OZHK, ale nikt nie przyjecha³ sprawdziæ czytnikiem czy to prawda, tylko kazali jej robiæ badania krwi i ¶ci±gaæ dla porównania z zagranicy. To przepraszam, po co mamy chipowaæ jak ta identyfikacja siê nie sprawdza ju¿ na samym pocz±tku. Tu muszê zaznaczyæ, ¿e nasze OZHK organizowa³o szkolenie z chipowania dla innych OZHK, wiêc czytnik musieli ju¿ mieæ. 4. A w³a¶ciwie po pierwsze... to zawsze jest cia³o obce w miê¶niu. Na domiar z³ego, nikt nie prowadzi³ badañ czy nie jest to szkodliwe dla koni. A wiemy, ¿e w porównaniu z innymi zwierzêtami organizm koni jest bardziej wra¿liwy... 5. Kto bêdzie mia³ czytniki... kto bêdzie mia³ rejestr chipów i jak bêdê chcia³a jechaæ kupiæ konia pojedzie, ¿eby sprawdziæ czy to ten koñ??? A co zrobi± jak chip bêdzie zresetowany... ka¿± zrobiæ badanie DNA. Nie by³o by np. problemu, gdyby ¼rebiêta mia³y wymra¿ane piêtna (jest to du¿o lepiej goj±ca siê, to co¶ jak odparzenia po ochraniaczach)- o czym wiele osób siê przekona³o, kupuj±c konie z paleniami jako NN, a dziêki tym znakom odnajdywali pochodzenie i uzyskiwali dokumenty. Takie Palenie ka¿dy odczyta...
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeñ 21, 2009, 22:31:02 » |
|
Szuka³am tej ustawy, ale nie mogê znale¼æ. Wiem, ¿e wiele krajów, które to wprowadzi³y ju¿ staraj± siê z tego wycofaæ... ___________________________________________________________________________ ze strony http://expertia.pl/strefa/material/informacja-ue-obowiazkowy-chip-dla-koniaUE: obowi±zkowy chip dla konia 2008-06-12 15:49, komentarzy: 0, g³osów: 5 – Konie, os³y i inne jednokopytne hodowane w Unii Europejskiej bêd± musia³y mieæ wszczepiony elektroniczny chip identyfikacyjny – og³osi³a Komisja Europejska. Zdaniem KE pozwoli to na lepsz± identyfikacjê tych zwierz±t, dziêki czemu ³atwiejsza bêdzie kontrola ich stanu zdrowia oraz przeciwdzia³anie rozprzestrzenianiu chorób zwierzêcych. – Aktualny system identyfikacji jest przestarza³y – powiedzia³a unijna komisarz ds. zdrowia Andrulla Wasiliu. – Dlatego musi zostaæ dostosowany do nowych technik identyfikacji. Obecnie konie identyfikuje siê m.in. za pomoc± opisu s³ownego i odrêcznie wype³nionego diagramu. Zgodnie z przyjêtym w poniedzia³ek rozporz±dzeniem ka¿demu hodowlanemu zwierzêciu jednokopytnemu bêdzie trzeba najpó¼niej pó³ roku po urodzeniu wszczepiæ pod skórê chip, a tak¿e wydaæ mu do¿ywotni paszport. Numer zakodowany w chipie i zapisany w paszporcie znajdzie siê w bazie danych. Podobny system obowi±zuje ju¿ w czê¶ci UE dla psów i kotów. Nowe rozporz±dzenie ma wej¶æ w ¿ycie 1 lipca 2009 r. ¬ród³o: Serwis Nauka w Polsce ________________________________________________________________________ Proponuje jeszcze to przeczytaæ... to odno¶nie skuteczno¶ci tej metody idendyfikacji http://expertia.pl/strefa/material/informacja-pies-z-chipem-wiekszy-klopot
|
|
|
|
|
|
|
bea
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 16
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeñ 22, 2009, 10:17:53 » |
|
Co do zasadno¶ci chipowania nie zabieram g³osu w my¶l tezy "punkt widzenia zale¿y od miejsca siedzenia". Natomiast dla chêtnych pog³êbiania swojej wiedzy zamieszczam tytu³ unijnego rozporz±dzenia nak³adaj±cego obowi±zek znakowania koniowatych we wszystkich krajach cz³onkowskich UE - ROZPORZ¡DZENIE KOMISJI (WE) NR 504/2008 z dnia 6 czerwca 2008 r. wykonuj±ce dyrektywy Rady 90/426/EWG i 90/427/EWG w odniesieniu do metod identyfikacji koniowatych, szukac go mo¿na na www.eur-lex.europa.eu/pl/index.htm
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeñ 22, 2009, 10:26:04 » |
|
chêtnie poczytam, na razie jestem raczej na nie - dla mnie po prostu robienie zamêtu jak mówi³am mam klacz z czipem (mia³a go w chwili kupna) i na szczê¶cie nie ma ¿adnych skutków ubocznych gdzie¶ kiedy¶ w ¦K by³ art o czipowaniu, chyba ?
|
|
|
|
|
|
|
bea
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 16
|
|
« Odpowiedz #11 : Styczeñ 22, 2009, 10:41:08 » |
|
By³ artyku³ w ¦K jako¶ w wakacje albo wcze¶niej - muszê sprawdzic, w sumie pamiêtam ¿e ma³o przychylny znakowaniu tzn. chipowaniu . Wed³ug mnie wiêkszo¶c problemów i obaw zwi±zanych z chipowaniem wynika z tego ¿e robi± to osoby nie maj±ce ku temu uprawnieñ i w razie ewentualnych powik³añ (czego mo¿na spodziewac siê zawsze przy wprowadzaniu "cia³a obcego" do ¿ywego organizmu) brak jest mo¿liwo¶ci prawnych do roszczenia swoich racji np pó¼niejszego leczenia itp.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Styczeñ 22, 2009, 16:27:52 » |
|
oni sprawdzaj± na ile mog± sobie pozwoliæ, jak bardzo mo¿na doiæ i kontrolowaæ ludzi, tak jest w ka¿dej dziedzinie ¿ycia
pozwolili¶my na programy hodowlane, na inspektorów hodowlanych, na paszporty, na badania markerów to teraz te chipy wymy¶lili, szczerze ciekawy jestem co bêdzie dalej
PZHK nie potrafi ksiêgi hodowlanej wydaæ, nie ma pomys³u co zrobiæ ze stadami ogierów, w ogóle nie ma pomys³u na hodowlê koni, ale jak trzeba hodowcy przy... to s± wrêcz nadgorliwi
chocia¿ jak czytam wasze wypowiedzi, to siê wcale nie dziwie, ¿e tak ³atwo te wszystkie nowoczesno¶ci udaje siê im wprowadziæ
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 319
|
|
« Odpowiedz #13 : Styczeñ 22, 2009, 17:03:03 » |
|
Po pierwsze chip jest umieszczany w warstwie podskornej nie w miesniu i owszem czasem moze "wedrowac" takie przypadki sie zdarzaja , ale nie mozna go w zaden sposob skasowac . Ja tam mam chipowane psy i bardzo sobie to chwale , zabieg trwa chwilke i jest bezbolesny .
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|