FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:32:44 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czipy....mro¿enia... Palenia....  (Przeczytany 68834 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #75 : Maj 12, 2009, 13:02:15 »

no cóz-skoro jest nas troche na forum to i opinii musi byæ "sto"...Spokojnie Panowie bez nerw.Wdech,wydech...
Wyja¶niajaco- dna-mowiê i koniach hodowlanych a nie typowo kotletowych,palenia uwa¿am za do niczego w³a¶nie ze wzg. na s³aba czytelno¶æ a mro¿enia za bezproblemowo czytelne nawet w nocy przy latarce( bia³e w³osy  blizny! )-nie wiem tylko jak to u siwków wyglada...
Marko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 104

« Odpowiedz #76 : Maj 12, 2009, 19:13:00 »

dla mnie Jasiek ca³kiem jasno i sensownie sie wypowiada i zgadzam sie z nim w zupe³nosci, nied³ugo dojdzie do tego, ¿e id±c do ³ó¿ka z kobiet±, bêdê musia³ roz³o¿yæ sobie mate dezyfekcyjn± odkaziæ siê ¶rodkami i wogóle powinienem byæ odizolowany jak i ka¿dy mê¿czyzna od reszty spo³eczeñstwa jako potyecjalny rozp³odnik  , przebadaæ sie na choroby które nie wystêpuj± ju¿ od co najmniej 60 lat a oczywi¶cie do tego wszystkiego bêdze musia³ przyjechaæ Pan doktor powiatowy i przeprowadzic kontrole czy trzymam sie przepisów.
Ca³e szczê¶cie ¿e dzieci mam doros³e i za to, ¿e które¶ przytule czy poca³uje to przynajmniej pedofilem nie zostane.Jeszcze kilka lat temu podczas prowadzenia jazd na obozie boj±ce sie ma³e dziecko g³aska³em po g³owie czy p³acz±ce nawet sie przytula³o dzi¶ zero kontaktu na odleg³o¶æ, bo licho i prawo Unijne nie ¶pi. 

Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #77 : Maj 12, 2009, 19:38:47 »

dla mnie Jasiek ca³kiem jasno i sensownie sie wypowiada i zgadzam sie z nim w zupe³nosci, nied³ugo dojdzie do tego, ¿e id±c do ³ó¿ka z kobiet±, bêdê musia³ roz³o¿yæ sobie mate dezyfekcyjn± odkaziæ siê ¶rodkami i wogóle powinienem byæ odizolowany jak i ka¿dy mê¿czyzna od reszty spo³eczeñstwa jako potyecjalny rozp³odnik  , przebadaæ sie na choroby które nie wystêpuj± ju¿ od co najmniej 60 lat a oczywi¶cie do tego wszystkiego bêdze musia³ przyjechaæ Pan doktor powiatowy i przeprowadzic kontrole czy trzymam sie przepisów.
Ca³e szczê¶cie ¿e dzieci mam doros³e i za to, ¿e które¶ przytule czy poca³uje to przynajmniej pedofilem nie zostane.Jeszcze kilka lat temu podczas prowadzenia jazd na obozie boj±ce sie ma³e dziecko g³aska³em po g³owie czy p³acz±ce nawet sie przytula³o dzi¶ zero kontaktu na odleg³o¶æ, bo licho i prawo Unijne nie ¶pi. 

Hola hola, a czip kolega Marko? Seks bez czipów? Tak nie po unijnemu? To mo¿e chocia¿ z jakim¶ kawalerem, a nie tak jak zboczeniec jaki¶ z ¿on±?
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #78 : Maj 12, 2009, 20:58:46 »

badanie DNA i Krwi kosztuje prawie 200z³ a paszport z czipem tylko ma kosztowaæ 100z³!!!

Nie zgodzê siê z t± kalkulacj± - badanie krwi na DNA i Grupy krwi kosztuje 140 z³ z groszami - dotyczy to zarówno Chorzelowa jak i Jastrzêbca . Paszport w chwili obecnej to koszt 73,80 z³ ( dok³adnie ). Przewidywany ,podkre¶lam , przewidywany koszt zacipowania konia to oko³o 70 - 100 z³ ,z czego oko³o 25 z³ Chip , i  50 z³ us³uga.  Ceny s± porównywalne., a wiec 140 z³ do 170 z³. Z badaniem DNA i grup krwi jest o tyle problem ,¿e dany hodowca ponosi koszt jednostkowego badania , problem pojawia sie , gdy trzeba wykonaæ powtórne badanie potwierdzaj±ce pochodzenie albo to¿szamo¶æ  danego konia . Kto poniesie ten dodatkowy koszt ? Znowu hodowca ?

W ostatnich dniach by³am w moim Zwi±zku i je¶li idzie o koszt paszportu z zaczipowaniem to od 1lipca kiedy wejdzie obowi±zkowe czipowanie bêdzie to 100z³ !!! I bêdzie to cena ustawowa!!!
Lord Vader
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 46

« Odpowiedz #79 : Maj 12, 2009, 21:10:40 »

My¶la³em ,ze bêdzie mo¿na sobie podyskutowaæ racjonalnie .Ale tu wiecej jest politykierstwa ni¿ merytorycznych argumentów zarówno na za i na przeciw. Ca³a ta dyskusja sprowadza sie do tego ,¿e na pytanie Dlaczego Nie  to odpowied¼ brzmi BO NIE . Dziecinada .

Przesta³o mnie to bawiæ.

Pozdrawiam.
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #80 : Maj 13, 2009, 09:38:53 »

Wyluzujcie Lordzie Vaderze.W koñcu mo¿emy mieæ odmiene zdanie nie tylko od Ciebie, ale tak¼e od oficjalnego unijnego.A to, ¿e jestesmy krytyczni wobec g³upawych przepisów to chyba ¶wiadczy tylko dobrze o nas.W koñcu znamy ludzi, którzy to wprowadzaj± i mo¿emy mieæ 99% pewno¶ci jak to bêdzie funkcjonowaæ i wygl±daæ w praktyce.Niestety dodam.I nie zauwa¿y³em, ¿e by pada³y odpwoied¿ NIe bo Nie bez pokrycia w argumentach.Rzeczowych.Tak, ¿e dziecinad± jest stwierdzenie, ¿ê czê¶æ z osoób bior±cych udzia³ w dyskusji upiera siê bo chce zrobiæ Ci na z³o¶æ czy na przekór.Takie my¶lenie to dziecinada.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #81 : Maj 13, 2009, 11:46:09 »

I wczoraj niemi³a niespodzianka. Mimo, ¿e zastrzeg³am, ¿e odbiorê sama paszport otrzyma³am fakturê listownie, na której o dziwo by³y powypisywane takie rzeczy ,¿e prze¿y³am szok Szok
Na fakturze uwzglêdniono :
1, Ocena warto¶ci u¿ytkowej ¼rebiêcia-sysaka ( szkoda tylko, ¿e nie podano wyniku )
2, Ocena warto¶ci u¿ytkowej klaczy starszej ( ciekawa jestem co to znaczy - bo te¿ nie ma wyniku, ale za to jest konkretna cena )
3, Opis s³owny i graficzny
4, Wydanie paszportu ( tylko,¿e go nie do³±czyli, ale za to cenê ju¿ podano )
5, Wysy³ka paszportów ( nie do³±czono go niestety, ale za to cena ju¿ widnieje
6, Zarejestrowanie konia ( podano cenê  Szok )
A to wszystko za jedyne 110 z³
Jak dobrze ,¿e wycofa³am siê z hodowli , mam ju¿ do¶æ utrzymywania nierobów
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #82 : Maj 13, 2009, 17:51:37 »

To i tak promocyjnie Ciê skasowali. W Bogus³awicach bior± 2,5 tysi±ca za ocenê warto¶ci u¿ytkowej klaczy. A tu sto z³otych i od razu ¼rebaczka ocenili
Marko
U¿ytkownik

« Odpowiedz #83 : Maj 13, 2009, 21:17:47 »

Jasiek daj trochê ulgi nic nie mówi³em o ¿onie tylko o kobiecie to i tak wykroczenie, a ty mi tu o ch³opczykach a fuj 

boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #84 : Maj 13, 2009, 21:27:37 »

có¿ Lumi...ja w ub.roku zaplacilam 140z³ za ?? nie wiem co-posiadanie ogiera? w kp by³o opisane jako-Uwaga! DAROWIZNA tyle ze bez niej nie dosta³abym bloczków pokryæ... w tym roku by³o to o cudzie 100z³ i wpisane by³o -op³ata za ogiera.
Niemniej pozostaje mi niemi³e wra¿enie ¿e te z ubieg³ych lat hmm darowizny to sz³y na no jakby tu..cele reprezentacyjno-integracyjne.,
Lord Vader
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 46

« Odpowiedz #85 : Maj 14, 2009, 09:45:01 »

Do poczytania i przeanalizowania ... zw³aszcza punkty z wykrzyknikami .

http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:149:0003:0032:PL:PDF

Art.    1  pkt. 14,21,22,23,36
Art.   2  pkt. 2 a ,b
Art.   2  Rozdz. III
Art.   3  pkt. 1, 3
Art.    6
Art.    10
Art.    11
Art.     12    !!!!!!!!!     pkt. 1   !!!!
Art..     26   !!!!!!     pkt. 1 i 2  !!!!!!
Art. 27

Marko
U¿ytkownik

« Odpowiedz #86 : Maj 15, 2009, 09:36:21 »

Dziêki uprzejmo¶ci kolegi wszed³em w posiadanie nastepujacego tekstu.
Wed³ug mnie wynika z niego jasno ¿e czipowanie nie jest obligatoryjne, a wy co o tym s±dzicie. Czy kto¶ znowu nie chce nas nabiæ w butekê?
 http://www.senat.gov.pl/k7/dok/sten/oswiad/banas/1501O.PDF

boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #87 : Maj 30, 2009, 15:33:01 »

Co o tym sadzicie?
Ostatnio us³ysza³am taka opinie ze czipowanie dlatego wchodzi bo w³a¶ciwie najwiekszy nacisk wywieraja odbiorcy i producenci konskiego miesa.
Konie idace do w³och w bazach gdzie maja odpoczac sa wyganiane do zagród i nikt potem nie ma zamieru latac z paszportem i szukac konia z polski,tylko czytnikiem przejezdzaja... no i nasze konie im "gin±" i to jest g³ówna przyczyna zamieszania,bo sa problemy ze sprzedaza koni bez czipa,a podobno nasz zwiazek w tej chwili masowo czipuje konie idace w trybie pilnym na rzez.. przypadkiem nie powinni tego robic weterynarze? tylko zalatany zwiazek który ma problemy z terminowoscia opisów i paszportów? (pomijajac stadniny panstwowe które podobno sa juz zaczipowane dawno.)
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #88 : Maj 30, 2009, 20:17:03 »

Dla mnie to co piszesz to g³upota... Powiedz kto Ci takich rzeczy naopowiadam. Za granic± nic nie wymagaj±, paszporty koni na rze¼ wraca³y z granicy lub z ubojni do zwi±zku. A skoro paszporty wracaj± z granicy to powiedz sk±d bêd± mieli numer czipa- bo te s± zapisane w paszporcie. Po kolejne powiedz kto bêdzie na spêdzie w stanie odczytaæ czipy czy to w Polsce czy zagranic±. Po trzecie uwa¿a siê, ¿e nie da siê odnale¼æ czipa w miêsie albo jest to bardzo trudne, wiêc stanowi to zagro¿enie dla cz³owieka. Mo¿e wasz okrêgowy zwi±zek w trybie pilnym czipuje konie, ale u nas nic takiego siê niedzieje- wiem to bo w czwartek by³am na zebraniu naszego Zwi±zku i nikt w tej sprawie nie zabra³ g³osu, a jakby siê tak dzia³o to napewno by by³a wielka awantura.
Je¶li idzie o weterynarzy... czipuj± tylko ci pracownicy którzy s± po przeszkoleniu, które odby³o siê m.in. w SK Walewice dwa lata temu (znam siê z hodowczyni± i nie by³o ¿adnych powik³añ i problemów). Nasza Kierowniczka zabezpieczy³a siê i ona i jedna z pracownic skoñczy³y studium weterynaryjne i praktykowa³y z Wetem z SK Walewic. Wiêc ja nie mam obaw!
A je¶li piszesz o stadninach to najpierw dowiedz siê jak jest a pó¼niej pisz! Tak przy okazji szkolenia np. SK Walewice by³y zaczipowane wszystkie konie doros³e, sportowe, rekreacyjne, hodowlane, ¼rebiêta odsadki i m³odzie¿. Ale to by³o dwa lata temu i na tym koniec.
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #89 : Maj 30, 2009, 21:17:04 »

ja tylko doniose, ze prezes izby wet po zapoznaniu sie z dokumentacja odnosnie czipowania przez osoby nieupowaznione do tego zabiegu w swietle prawa  zarowno unijnego i naszego wewnetrznego o zawodzie lek.wet. przygotowuje lub nawet juz przygotowal pismo do wyzszych wladz. Na jego podstawie zostanie zaskarzone kilka przepisow wprowadzonych przez zwiazek itp. co z tego wyjdzie nie wiem, ale po relacji osob  u ktorych odbywal sie  kurs dla ..wlasnie kogo lesnikow, pan z kas marcpolowych itp. majacych czipowac konie licze na to, ze zaczna to robc ludzie, ktorzy beda w stanie udzielic pomocy zwierzakowi we wstrzasie lub takiemu, ktore zrani siebie podczas nieumiejetnego wykonywania czipowania...
bede pisac na biezaco co sie bedzie dzialo w tej sprawie
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: