FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:44:52 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 9 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czipy....mro¿enia... Palenia....  (Przeczytany 68925 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #30 : Marzec 17, 2009, 11:49:04 »

A czy mo¿na wymra¿aæ jeszcze pietna rasy i nr hodwli?Zamaist czipowania?
mewen
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 51

« Odpowiedz #31 : Marzec 17, 2009, 15:56:01 »

Hej o ile mi wiadomo piêtnowanie, tatuowanie, wymra¿anie zosta³o ju¿ wycofane. T³umaczy siê to dobrostanem zwierz±t, lecz nie wydaje mi siê by takie np. wymra¿anie by³o a¿ tak inwazyjne

Pozdrawiam
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #32 : Marzec 17, 2009, 17:13:34 »

jak pisalam sa stadniny ktore to stosuja.
jak pytalam to powiedzieli ze musialabym miec swoje pietno to moze by mi z Akademii Rolniczej p[rzyjechali i wymrozili.ale to takie gdybanie a realnie nie wiadomo co tam by sie okazalo.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #33 : Marzec 17, 2009, 17:31:00 »

Mamy ju¿ bardzo pokrewny temat http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=53.0

Tam poruszana by³a sprawa piêtnowania, tutaj mo¿e skupmy sie bardziej na czipowaniu.

S³ysza³am opinie osób zwi±zanych z hodowl±, z weterynari±, ze czipowanie nie jest mniej bolesne od piêtnowania ¿egad³em ( czy to palenia czy mrozenia )

Ja póki co jestem przeciwna czipowaniu i nie podoba mi sie taki odgórny wymóg, wola³abym ¿eby sposób oznakowania konia by³ wyborem w³a¶ciciela...Ale nie mamy nic do gadania

Janów, Bia³ka... piêtnuj± konie i pewnie bêd± piêtnowaæ jest to niejako "logo" firmy, dlaczego innym nie wolno ? Trakeny te¿ s± w PL piêtnowane, koniki polskie s± wymra¿ane, za granic± tak¿e znakuje sie konie, a u nas od paru lat jest z tym problem.
korsarz
U¿ytkownik

« Odpowiedz #34 : Marzec 18, 2009, 11:12:12 »

Czyli wiêkszo¶æ jak wynika z odpwoeidzi jest za paleniem swoich koni.Sk±d wiêc taki przepis jak widaæ obligatoryjny tylko dla Poalków?
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #35 : Marzec 18, 2009, 12:11:34 »

Ze z³ego przet³umaczenia przepisów unijnych i nadgorliwo¶ci? Tak s³ysza³am. Dziwne tylko, ¿e oni mog± znakowaæ, a my nie...
korsarz
U¿ytkownik

« Odpowiedz #36 : Marzec 18, 2009, 15:44:02 »

Tylko taki jest powód nadgorliwo¶æ??! ::)A¼ nie chce mi siê w to wierzyæ.Parodia by to by³a.
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #37 : Marzec 18, 2009, 18:56:16 »

Nie... Czipowanie nie dotyczy tylko Polski, ale ca³ej Uni Europejskiej. W ¦wiecie Koni by³ artyku³ dotycz±cy czipowania i tam by³o wyra¼nie napisane, ¿e Holendrzy, Niemcy i inne kraje nie chc± tego, ale s± zmuszani. By³o tam napisane, ¿e Zwi±zki zbijaj± na tym kasê i Unia Europejska powiedzia³a, ¿e to jest najlepszy sposób znakowania zwierz±t... Chc± te¿ zacz±æ czipowaæ inne zwierzêta!!!

Ja tak jak wiêkszo¶æ z Was jestem przeciwna!!!
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #38 : Marzec 18, 2009, 20:12:19 »

Czipy to tak, wszyscy maj± czipowaæ, ale my chyba pisali¶my o paleniach?
Czyli wiêkszo¶æ jak wynika z odpwoeidzi jest za paleniem swoich koni.Sk±d wiêc taki przepis jak widaæ obligatoryjny tylko dla Poalków?
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #39 : Kwiecieñ 12, 2009, 13:40:15 »

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Konie-osly-i-muly-beda-znakowane-czipami-1934887.html

o czipowaniu wsyztskich koni  Z politowaniem
korsarz
U¿ytkownik

« Odpowiedz #40 : Kwiecieñ 20, 2009, 10:31:10 »

¯eby sprecyzowaæ odpwoeid¼.Jestem za paleniem.Czy to mro¿eniem czy wypalaniem.jak to kiedy¶ bywa³o.Unia ma³o mnie interesuje.Nawet gwiazdki na tablicach zaklei³em bia³o-czerwon±.Szkoda tylko, ¿e jeste¶myb tacy bezkrytyczni.I podpisali¶my szereg g³upich zobowi±zañ wstêpuj±æ do tej dziwacznej instytucji, która ma podobno ³±czyæ, a dzieli cz³onków pañstw europejskich.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #41 : Kwiecieñ 20, 2009, 11:12:30 »

tu nie chodzi o Uniê tylko o urzêdników, polityków, którym siê wydajê, ¿e mog± nas doiæ do suchego, a my siê nie umiemy ju¿ sprzeciwiæ
dla nich Unia jest pretekstem, a nie przyczyn± dojenia

oczywi¶cie dojenie zawsze jest dla naszego dobra, bo jakby¶my mieli za du¿o swobody i kasy, to sobie jeszcze kuku zrobimy
korsarz
U¿ytkownik

« Odpowiedz #42 : Kwiecieñ 21, 2009, 15:00:27 »

Tak tylko, ¿e urzêdnicy zreszta tak jak piszesz mog± to robiæ w³a¶nie na podstawie przepisów unijnych.A poiom urzêdników jest bardzo niski.Intelektualnie i z chêci± wiedzy uczenia siê tego co pwoini wiedzieæ.¯enuj±co niski.
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #43 : Maj 05, 2009, 16:25:55 »

Wczoraj i dzisiaj widzia³am 3 roczne kuce szetlandzkie, ogierki, w pêczku kupione przez handlarza w Holandii (ponad 10 ich by³o) , kasztany bez odmian, w paszporcie ani jeden wicherek nie by³ zaznaczony, u ¿adnego opis graficzny i s³owny nie istnia³... Czipy maj± i numerki czipów s± w paszporcie. Ale... handlarz nie mia³ czytnika i bra³ paszport z gromadki a kucyka ze stadka na chybi³ trafi³.  Szok  Co wyjdzie z tego pó¼niej, a¿ siê bojê my¶leæ.  Jak widaæ same zalety czipowania
Lord Vader
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 46

« Odpowiedz #44 : Maj 05, 2009, 20:58:45 »

Jaki¶ sens mimo wszystko jest , bo  jesliby nawet siê chipy po zczytaniu na koniu nie zgadza³y z paszportem to zawsze mo¿na zwrócic sie do w³a¶ciwego zwi±zku w Holandii z pro¶b± o potwierdzenie pochodzenia i wydanie duplikatu paszportu .Ka¿dy zwi±zek rasowy musi mieæ bazê danych zaczipowanych zwierz±t .

Pytanie raczej nale¿a³oby zadaæ ,kto zgodnie z obowi±zuj±cym prawem  ,mo¿e albo powinien taki zabieg wykonaæ. Uprawnienia do do takich czynno¶ci  zreszt± s±  jasno okre¶lone w polskim prawie. Wi±¿e siê   z ubezpieczeniem i wziêciem odpowiedzialno¶ci za wykonany zabieg i jego dalsze konsekwencje.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 9 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: