FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:51:35 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czipy....mro¿enia... Palenia....  (Przeczytany 68874 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #60 : Maj 11, 2009, 21:05:12 »

Poza tym co na si³ê chcesz zmieniæ ¶wiat ? Chipów pewnie nie przeskoczymy ,wa¿ne by by³o to robione z g³ow± , w co fakt troche w±tpiê. Maty dezynfekcyjnej te¿ nie przeskoczymy  , trzeba przyj±c do wiadomo¶ci, dostosowaæ siê i ¿yæ dalej .

Nie jeste¶my byd³em, ¿eby siê do wszystkiego przystosowywaæ. Zaakceptujesz czipy, to oni wymy¶l± obowi±zkowe kursy i egzaminy dla w³a¶cicieli koni, bo przecie¿ koñ to niebezpieczne zwierze. Potem wymy¶l±, ¿e siano i pasza musi przej¶æ obowi±zkowe badania jako¶ci, dla dobra koni oczywi¶cie. Potem certyfikaty na stajnie, czy masz wystarczaj±c± wentylacjê, o¶wietlenie, drogê ewakuacyjn±, etc. Nie masz warunków do trzymania zwierz±t? có¿ zwierzêta na kabanosy, dla ich i Twojego dobra, jak zwykle.

Pogardzani przez Was hodowcy grubasów w wiêkszo¶ci olali paszporty, kto¶ siê ich o to czepia? Gdyby WSZYSCY powiedzieli czipom NIE, to na drugi dzieñ nie by³oby czipów, bo urzêdnicy najbardziej siê boj± erozji swego autorytetu. Prawo, którego nikt nie przestrzega, nie dodaje im majestatu.

amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #61 : Maj 11, 2009, 21:29:51 »

A tak a propo mam pytanie jasiek a wiesz, ¿e ju¿ od kilku lat m³ode klacze do licencji s± czipowane! Walewice ju¿ spor± ilo¶æ koni ma zaczipowane z wyj±tkiem 2 ostatnich roczników.
A je¶li idzie o paszporty do zimnokrwistych to nie mam pojêcia sk±d masz takie informacje... Ja pracuj±c w Zwi±zku przede wszystkim opisywa³am grubasy na wsiach miêdzy innymi na terenie Skierniewic (to chyba Twój teren co?).
Ale zgadzam siê z Tob±, ¿e nie powinni¶my na wszystko pozwalaæ! Dlatego ja pisze listy sprzeciwu i staram siê dzia³aæ! Do tego ¼rebiêta planuje opisaæ przed 1 lipca, kiedy jeszcze nie bêdzie obowi±zkowego czipowania ¼rebi±t! A powiedz co Ty robisz by siê przeciwstawiæ?
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #62 : Maj 11, 2009, 21:40:02 »

boswell, dzieki za zdjêcie artyku³u, czyta sie ok

Dobra, mamy dwa adresy mailowe, kto juz wys³a³ wiadomo¶æ ?
infoobywatel@kprm.gov.pl
kancelaria@minrol.gov.pl
Jak macie jaki¶ gotowy tekst, to wrzuæcie, bo nie mam czasu nawet nad tym pomy¶leæ, gotowca moze wiecej osób wy¶le
To ma szanse powodzenia ?
Ja z chêci± dopiszê w wiadomo¶ci ze popieram piêtnowanie i tak najchêtniej oznakowa³abym swoje zwierzaki

Lord Vader
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 46

« Odpowiedz #63 : Maj 11, 2009, 21:52:04 »

" Nie jeste¶my byd³em, ¿eby siê do wszystkiego przystosowywaæ."  Stwierdzenie cokolwiek chyba nie na miejscu .

"Zaakceptujesz czipy, to oni wymy¶l± obowi±zkowe kursy i egzaminy dla w³a¶cicieli koni, bo przecie¿ koñ to niebezpieczne zwierze."  Niektórym by sie to naprawdê przyda³o.

"¿e siano i pasza musi przej¶æ obowi±zkowe badania jako¶ci," Je¶liby¶ nie wiedzia³ to ju¿ jest robione - z urzêdu przez odpowiednie s³u¿by- akurat nic w tym z³ego nie widzê -w³a¶nie dla dobra koni.

" Nie masz warunków do trzymania zwierz±t? có¿ zwierzêta na kabanosy, dla ich i Twojego dobra, jak zwykle. " A od kiedy taki proceder trwa i z jakiej racji na kabanosy jesli nie ma warunków do trzymania zwierz±t .Jaka¶ totalna sprzeczno¶æ.

"Pogardzani przez Was hodowcy grubasów w wiêkszo¶ci olali paszporty, kto¶ siê ich o to czepia? " Nie olali masz z³e informacje,  bo nie mogli . Zasada nie masz paszportu nie sprzedasz konia (czy na miêso czy na hodowlê ) bardzo nauczy³a hodowców grubasów- wrêcz przeciwnie sami dopominaj± siê o paszport dla konia .

" Prawo, którego nikt nie przestrzega, nie dodaje im majestatu." My¶lê,¿e w koñcu w jakis sposób prawo zaczyna byæ przestrzegane.

" bo urzêdnicy najbardziej siê boj± erozji swego autorytetu " . Co do urzêdników tez mam podobne zdanie  , nawet gorsze.

Co do chipów nie mam nic przeciwko O ILE BÊDZIE ROBIONE TO Z G£OW¡ !!!!!!!!
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #64 : Maj 11, 2009, 22:04:09 »

Wszystko to co napisa³em, to ponura wizja przysz³o¶ci, w której wiêcej czasu i pieniêdzy kosztowaæ bêd± formalno¶ci, atesty, kursy, szkolenia, czipowania, egzaminy, ³apówki, ni¿ samo przebywanie z koñmi. Przez co konie stan± siê przyjemno¶ci± jedynie dla najbogatszych. Zreszt± nie dotyczy to tylko koni, a wiêkszo¶ci dziedzin ¿ycia. Nie potrafiê wy³o¿yæ bardziej ³opatologicznie, je¶li dalej nie rozumiesz, to nie odpowiadaj proszê, bo znowu wypaczysz moje s³owa.

Znam takich hodowców zimnych koni, którzy dla zasady maj± w d. paszporty. Dlatego o nich napisa³em.

Sam niestety nie zrobi³em jeszcze nic ¿eby z tym walczyæ. Ale z tego co widzê, innym to odpowiada. Dlatego by³aby to walka z wiatrakami. Uwa¿am jednak, ¿e z czipami powinno siê walczyæ. Dla zasady. Jest to kolejna ingerencja, ograniczaj±ca nasz± w³asno¶æ i wolno¶æ. Krok po kroku, a bêdziemy mieli do powiedzenia tyle co przys³owiowy "¯yd w okupacji".

Nie bêdê tu nic wiêcej pisa³, bo zaraz siê znowu oka¿ê, ¿e pozujê na kogo¶, czy ¿e wszystkich z³oszczê. Pozdrawiam wszystkich, którzy siê lubi± przystosowywaæ. ¦wietlana przysz³o¶æ przed Wami.

amazonka80
U¿ytkownik

« Odpowiedz #65 : Maj 11, 2009, 22:18:17 »

jasiek.... Je¶li idzie o czipy to jestem przeciwko i przekonuje wszystkich do sprzeciwania siê ich wej¶ciu!
Lord Vader
U¿ytkownik

« Odpowiedz #66 : Maj 11, 2009, 22:21:42 »

Poza tym gdzie s± jakies bardzo obiektywne argumenty poza kas± przeciwko chipom .¯e hodowca bêdzie musia³ wydaæ z w³asnej kieszeni pieni±dze ? To chyba najwiêkszy argument i tu jest ca³y BÓL!!! ¯e chipy szkodz±  i moga dawaæ odczyny ? Tak mog± !! Ale równie dobrze ¼le zrobiony zastrzyk domiêsniowo tez moze spowodowaæ problemy , a niedawno widzia³em jak po zastrzyku domiêsniowym biowetalginy zrobionym przez jednego z handlarzy ( bo chcia³ zaoszczedziæ na weterynarzu ) zrobil siê ropieñ i wygni³o pó³ szyii u konia . Z zaoszczedzonych 50 z³ na weterynarza i prawid³owe podanie biowetalginy ,wysz³o tak ,¿e rachunek z tego co wiem wyniós³ 800 z³ za leczenie. Z informacji jakie mam s± dwa rodzaje chipów - z os³onk± zapobiegaj±ca przesuwaniu i bez takowej os³onki . Chipy powinny spe³niac odpowiedni± normê ISO. U psów stosowanie chipów jest na porzadku dziennym- i w ma³ym procencie s± powik³ania ( fakt niestety s± ). Jak po wielu trudach system zacznie dzia³aæ i bêdzie baza danych,beda powszechne czytniki, mo¿e wtedy bêdzie trudniej np. ukra¶æ konia ? ¯e mo¿na przeprogramowaæ Chipy ? My¶lê ,¿e mo¿na tak samo jak mo¿na podrobiæ paszporty.

I oczywi¶cie zgadzam sie w 1000 procentach ,ze kiedys nie by³o Chipów ,nie by³o paszportów i by³o dobrze i wszystko funkcjonowa³o.I tak jak na pocz±tku powiedzia³em , mam niejasne wrazenie ,ze chodzi tu tylko i wy³acznie o kasê  i kieszen hodowcy bo mówienie i zas³anianie sie Dobrem Konia jest  tylko zwyk³ym truizmen. A jednego czego nie znoszê i nie tolerujê to fa³szu.

A to o czym przed chwila powiedzia³es Ja¶ku ,ze  " dla zasady " to tr±ci Polityk± .. a to te¿ mi siê nie podoba. A ja jestem ze starej szko³y ... jak zapalili¶my papierosa w stajni to przez tydzieñ wyrzucali¶my gnój za karê . To s± zasady !!!! Dla takich zasad warto funkcjonowaæ . A walka o g³upie chipy ...
amazonka80
U¿ytkownik

« Odpowiedz #67 : Maj 11, 2009, 22:50:18 »

Lord Vader... nie wiem czy to chodzi o kasê... na pewno zale¿y na czipowaniu ludziom, którzy je produkuj±, bo oni sporo na nich zarabiaj±. Ale mi chodzi o co¶ innego... Mamy paszporty i licencje...ok choæ nieraz wydaje mi siê, ¿e bonitacja jest bardzo subiektywna. D;a pewno¶ci, ¿e pochodzenie siê zgadza mamy badania DNA i krwi, które s± niedopodrobienia- w tym przypadku jestem za. Ale wola³abym mieæ wybór czip czy palenie (albo wymra¿anie paleñ). Na pewno tak jak wiêkszo¶æ z forumowiczów wybra³abym piêtna z 2 przyczyn po pierwsze widaæ je, a po drugie nie jest to cia³o obce znajduj±ce siê w miê¶niu. Jak widzisz nie chodzi o kasê, bo badanie DNA i Krwi kosztuje prawie 200z³ a paszport z czipem tylko ma kosztowaæ 100z³!!!
Lord Vader
U¿ytkownik

« Odpowiedz #68 : Maj 11, 2009, 23:08:22 »

badanie DNA i Krwi kosztuje prawie 200z³ a paszport z czipem tylko ma kosztowaæ 100z³!!!

Nie zgodzê siê z t± kalkulacj± - badanie krwi na DNA i Grupy krwi kosztuje 140 z³ z groszami - dotyczy to zarówno Chorzelowa jak i Jastrzêbca . Paszport w chwili obecnej to koszt 73,80 z³ ( dok³adnie ). Przewidywany ,podkre¶lam , przewidywany koszt zacipowania konia to oko³o 70 - 100 z³ ,z czego oko³o 25 z³ Chip , i  50 z³ us³uga.  Ceny s± porównywalne., a wiec 140 z³ do 170 z³. Z badaniem DNA i grup krwi jest o tyle problem ,¿e dany hodowca ponosi koszt jednostkowego badania , problem pojawia sie , gdy trzeba wykonaæ powtórne badanie potwierdzaj±ce pochodzenie albo to¿szamo¶æ  danego konia . Kto poniesie ten dodatkowy koszt ? Znowu hodowca ?

wola³abym mieæ wybór czip czy palenie (albo wymra¿anie paleñ). Na pewno tak jak wiêkszo¶æ z forumowiczów wybra³abym piêtna z 2 przyczyn po pierwsze widaæ je, a po drugie nie jest to cia³o obce znajduj±ce siê w miê¶niu

I tak ¼le i tak niedobrze  ... nie zawsze niestety palenie czy wymrozenie jest naprawdê czytelne. A wtedy w opisie zaznacza siê  ,¿e jest albo blizna albo palenie nieczytelne - terminy obligatoryjne. I co wtedy ?

boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #69 : Maj 11, 2009, 23:59:37 »

L.V. -czy transportowa³es kiedykolwiek konie ch³opskie na targ-na mieso? Bo ja tak -trudnie sie transportem i nie raz by³am ciemnym switem na takim targu.
Nie opowiadaj o czyms o czym nie masz pojecia- na 1 paszport potrafi i¶æ transport koni i nie pytaj mnie jak oni to robia bo nie wiem i nie mam zamiaru ich pytaæ.
Gdzie jest wet. na tej imprezie? Ano ch³op mi pokaza³- siedzi tam sobie w samochodzie i nawet nie próbuje sie wychylic- bo jak ch³op powiedzia³ móg³by tylko dostac po mordzie jakby zacz±³ szumieæ.
Dwa konie dogorywa³y sobie z boku.podeszlam, dotknê³am-ot le¿a³y i nawet ju¿ nog± nie rusza³y. Ze nie posz³am po weta?
Ja tez nie mam ochoty dostaæ po pysku.
Co do czipów powinny byc tylko jednym z mo¿liwych wariantów znakowania konia- chyba ¿e inaczej wymaga zwiazek rasowy.
Dla mnie na pierwszym miejscu obowiazkowe dna i palenie.
Jade sobie na taki targ bo mi konia ukradli w nocy i powiedz co? widze konia-wydaje mi sie ze moj,kon mnie poznaje-ale ch³op ma jakis tam paszport nn,paleñ nie ma i zanim ktos mi przyjedzie z czytnikiem to konik juz pojedzie do ubojni.
Maj±c widoczne pietno-zapisane w moim paszporcie mia³abym natychmiastowy dowód i powód by wezwaæ policjê.Przerobienie pietna jest mozliwe,ale wymaga czasu na zagojenie i tym sposobem nie da sie gor±cego towaru natychmiast puscic bez tego ryzyka.
Wiekszo¶æ piêtn jest jednak czytelna! Vide wszystkie stadniny konika polskiego-¿adko jakie¶ mro¿enie nie wyjdzie-z ¿e koñ ma dwa to....
Przepraszam gdzie masz t± kontrolê pasz?! mo¿e w mieszalniach produkuj±cych granulaty-ale nie u prywatnych ludzi..
Czy chcia³by kto¶ ¿eby by³o jak w USA? widzia³am na A.Planet-kto¶ zawistny nas³a³ policje dla zwierzat na klubik-przemadre panie stwierdzi³y ¿e konie nie maj± trawy (sta³y na wybiegu ziemnym i mia³y siano i wode w wannie) i ¿e sa zag³odzone-tzn 1 koñ by³ lekko na ¿ebrach-jak sie okaza³o stary.Ale  pañ policjantek te t³umaczenia nie zadowoli³y i wszystkie konie zabrano w³a¶cicielowi za darmo.Dziewczyna siedzia³a na srodku trawnika i wy³a z rozpaczy bo straci³a w³a¶nie swój ca³y biznes.Koniki dosta³ bogaty cwaniaczek z solidnym rancho. Jak tak ma wygladaæ ochrona zwierz±t to ja protestujê! A przyk³ad do tego-¿e nie mo¿na siê zgadzaæ na wszystko jak leci bo w koñcu prowadzi to do wynaturzeñ wymyslonych przez ludzi którzy konia widza od swieta.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #70 : Maj 12, 2009, 08:12:37 »

mia³em nie pisaæ, ale sens moich postów jest notorycznie wypaczany

Czy chcia³by kto¶ ¿eby by³o jak w USA? widzia³am na A.Planet-kto¶ zawistny nas³a³ policje dla zwierzat na klubik-przemadre panie stwierdzi³y ¿e konie nie maj± trawy (sta³y na wybiegu ziemnym i mia³y siano i wode w wannie) i ¿e sa zag³odzone-tzn 1 koñ by³ lekko na ¿ebrach-jak sie okaza³o stary.Ale  pañ policjantek te t³umaczenia nie zadowoli³y i wszystkie konie zabrano w³a¶cicielowi za darmo.Dziewczyna siedzia³a na srodku trawnika i wy³a z rozpaczy bo straci³a w³a¶nie swój ca³y biznes.Koniki dosta³ bogaty cwaniaczek z solidnym rancho. Jak tak ma wygladaæ ochrona zwierz±t to ja protestujê! A przyk³ad do tego-¿e nie mo¿na siê zgadzaæ na wszystko jak leci bo w koñcu prowadzi to do wynaturzeñ wymyslonych przez ludzi którzy konia widza od swieta.

Tylko kwestia czasu, a u nas bêdzie jeszcze gorzej, wiadomo, ¿e musimy byæ zawsze ¶wiêtsi od papie¿a.

Poza tym gdzie s± jakies bardzo obiektywne argumenty poza kas± przeciwko chipom .¯e hodowca bêdzie musia³ wydaæ z w³asnej kieszeni pieni±dze ? To chyba najwiêkszy argument i tu jest ca³y BÓL!!! ¯e chipy szkodz±  i moga dawaæ odczyny ? Tak mog± !! Ale równie dobrze ¼le zrobiony zastrzyk domiêsniowo tez moze spowodowaæ problemy , a niedawno widzia³em jak po zastrzyku domiêsniowym biowetalginy zrobionym przez jednego z handlarzy ( bo chcia³ zaoszczedziæ na weterynarzu ) zrobil siê ropieñ i wygni³o pó³ szyii u konia . Z zaoszczedzonych 50 z³ na weterynarza i prawid³owe podanie biowetalginy ,wysz³o tak ,¿e rachunek z tego co wiem wyniós³ 800 z³ za leczenie. Z informacji jakie mam s± dwa rodzaje chipów - z os³onk± zapobiegaj±ca przesuwaniu i bez takowej os³onki .

I oczywi¶cie zgadzam sie w 1000 procentach ,ze kiedys nie by³o Chipów ,nie by³o paszportów i by³o dobrze i wszystko funkcjonowa³o.I tak jak na pocz±tku powiedzia³em , mam niejasne wrazenie ,ze chodzi tu tylko i wy³acznie o kasê  i kieszen hodowcy bo mówienie i zas³anianie sie Dobrem Konia jest  tylko zwyk³ym truizmen. A jednego czego nie znoszê i nie tolerujê to fa³szu.

A to o czym przed chwila powiedzia³es Ja¶ku ,ze  " dla zasady " to tr±ci Polityk± .. a to te¿ mi siê nie podoba. A ja jestem ze starej szko³y ... jak zapalili¶my papierosa w stajni to przez tydzieñ wyrzucali¶my gnój za karê . To s± zasady !!!! Dla takich zasad warto funkcjonowaæ . A walka o g³upie chipy ...

£amana jest podstawowa zasada. Wiem, ¿e tego nie pojmiesz, bo dla Ciebie zasad± to mo¿e byæ zakaz palenia. Zasada podstawowa jest taka, ¿e to ja decydujê co jest dobre i konieczne dla mojego konia. I ja za niego odpowiadam. To w³a¶ciciel powinien podejmowaæ decyzjê. Kto¶ chce palenia, niech pali, inny chce czipa, niech go wstrzyknie. Dlaczego decyzjê podejmuje urzêdnik, który nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci???

Na zasadzie prawa w³asno¶ci zosta³a zbudowana nasza cywilizacja. Niestety dzi¶ robi siê wszystko, by prawo w³asno¶ci maksymalnie ograniczaæ, by t± cywilizacjê niszczyæ. Oczywi¶cie prowadzi to do takich sytuacji jak napisa³a Boswel.

Opowiem lepszy przyk³ad ³amania zasad. ¯eby uzmys³owiæ czym to siê skoñczy w Polsce za jaki¶ czas. Polskie ma³¿eñstwo wyjecha³o do Kanady w latach 90-tych. Urodzi³ siê im syn. Tata i syn mieli ¶wietny kontakt, obaj uwielbiali hokej, wiêc tata zabiera³ syna na mecze NHL. W pewnym bardzo wa¿nym meczu po strzeleniu decyduj±cej bramki przez ich zespó³ tata poca³owa³ z rado¶ci synka w policzek. Niestety ten wybuch rado¶ci zaobserwowa³ pewien zaanga¿owany spo³ecznie jegomo¶æ, który doniós³ o tym policji. Efekt - synek odebrany rodzicom za molestowanie seksualne wyl±dowa³ w obcej rodzinie zastêpczej, a wcze¶niej w domu dziecka, przez kilkana¶cie miesiêcy. Tata wpad³ w depresjê. Ma³¿eñstwo X utraci³o prawa rodzicielskie. Piszê to, ¿eby pokazaæ do czego prowadzi pozwolenie urzêdnikom na decydowanie co jest dla nas dobre.

Z ca³ym szacunkiem Lord Vader, ale postawa, jak± prezentujesz to jest typowa niewolnicza mentalno¶æ homo sovieticus. Nie wiem co dla Ciebie jest polityk±, je¶li narzucanie drugiemu cz³owiekowi swojej woli ni± nie jest, to co jest?
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #71 : Maj 12, 2009, 09:40:11 »

Sama prawdê napisa³e¶ jasiek.Niæ dodaæ.Boswell te¼ ma bardzo duzo racji w tym co przedstawi³.Tak jest i bêdzie.Ale niestety zawsze bylismy podatni na wp³ywy zewnêtrzne, które kto¶ inny nam wcisak³ na si³ê.
Lord Vader
U¿ytkownik

« Odpowiedz #72 : Maj 12, 2009, 10:12:23 »

A¿ strach cokolwiek widzê mówiæ , bo zaraz bêdzie sto innych zdañ , byle tylko zag³uszyæ zdanie innych. Przede wszystkim widzê  przenosi sie z innych for metoda obra¿ania innych - mo¿esz miec jasiek inne zdanie ale nie obra¿aj. Dyskusja  mysla³em, ze bedzie merytoryczna , znajda sie argumenty za ,argumenty przeciw.Ale ma byc tak ze czarne jest czarne, bia³e jest bia³e, ¿adnej skali szaro¶ci.Mam wra¿enie ,ze posty nie sa czytane dokladnie i wybierane jest to co komu pasuje. Wyrwanie z kontekstu nie s³uzy dyskusji.

Boswell - nie transportowa³em nigdy koni na targ , ale wiem jak wyglada targ, wiem jak wyglada handel koñmi- i myslê , ¿e wiem na ten temat wiêcej niz Ci sie wydaje. Konia z rzêdem temu co odczyta  ciemnym ¶witem palenie czy mrozenie. Poza tym - Realnie -badanie DNA na targu Co?  Co do badania pasz , próby s± pobierane nie tylko z firm ale tak¿e od rolnikow indywidualnych - w ramach  Urzêdowego Krajowego Planu Badania Pasz. Jesli chodzi o te wszystkie Towarzystwa opieki nad koñmi zwierzetami itp. to chroñ Mnie Panie Bo¿e przed Nimi . Mia³em do czynienia z nimii i zdanie mam nie najlepsze.Szczegó³y raczej nie na forum.

Jasiek nikt nie wypacza sensu twoich postów i na pewno nie ja. Masz tylko i wy³acznie swoj punkt widzenia i obrany kierunek i wszystko co powie kto¶ inaczej ni¿ Ty bedzie dla Ciebie osobista uraz±. Czytaj poprostu dok³adniej wypowiedzi. Chcieli¶my Unii europejskiej to mamy- je¿eli komu¶ przepisy sie nie podobaja to niech ma pretensje wy¿ej.Jezeli nie chcesz Chipów to Twój problem , ja mam to gdzies.

Jeszcze raz powtarzam  wszystko co jest nowe wprowadzane moze byc byle by³o robione z g³owa i odpowiednim rozumem - a wiec Kto i w jaki sposób bedzie chipowa³ by by³o zgodnie ze sztuk±  ,zgodnie z regu³ami i zasadami dobrostanu .Odpowiedzialno¶æ bezpo¶rednio spada na tych co bêda ta czynno¶c wykonywaæ- ma³e piwo jesli chipowac beda lekarze weterynarii - maja podstawy ,przeszkolenie , dzia³aja zgodnie z prawem , maj± ubezpieczenie OC . Je¶li nawet cos spieprz± to prawdopodobnie bed± potrafili to naprawiæ .Co bedzie jesli chipowac beda osoby tylko po jakims krotkim przeszkoleniu bez odpowiedniego do¶wiadczenia i bez ubezpieczenia OC. ,ktorzy z mocy prawa nie maj± takich uprawnieñ - iniekcja czyli zastrzyk a takim jest wstrzykniecie chipa jest czynno¶cia lekarsko weterynaryjn± .Co bêdzie jak nagle koñ sie rzuci cos stanie , czy beda potrafili trze¼wo ocenic sytuacje , czy maja leki by natychmiast interweniowaæ ??

Tu widze problem . I obojetne czy paszporty, czy palenia ,czy chipy czy badanie krwi za wszystko trzeba zap³acic i to z w³asnej kieszeni a to naprawdê boli !!!!!
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #73 : Maj 12, 2009, 11:01:07 »

wszystko co powie kto¶ inaczej ni¿ Ty bedzie dla Ciebie osobista uraz±. Czytaj poprostu dok³adniej wypowiedzi. Chcieli¶my Unii europejskiej to mamy- je¿eli komu¶ przepisy sie nie podobaja to niech ma pretensje wy¿ej.Jezeli nie chcesz Chipów to Twój problem , ja mam to gdzies.

Oczywi¶cie! A wiesz dlaczego? Dlatego, ¿e przez ludzi takich jak Ty ¿yjemy w kraju, w którym kto¶ mi ci±gle mówi co mam robiæ. Mam coraz mniej swobody i wolno¶ci. Moim zdaniem za pierwszej komuny by³o znacznie wiêcej wolno¶ci. Ja tylko twierdze, ¿e ka¿dy powinien sam decydowaæ o sobie, swojej rodzinie i swojej w³asno¶ci. Je¿eli twierdzisz inaczej, to naruszasz mój mir domowy i jeste¶ moim wrogiem. Powiem ja¶niej - po prostu siê zaczynasz wpierd... w nie swoje sprawy.

Lord Vader
U¿ytkownik

« Odpowiedz #74 : Maj 12, 2009, 11:17:09 »

Alez ja ci nie mówie co masz  robiæ , masz jakie¶ problemy osobiste czy co ?  Rób co chcesz w swoim ¿yciu , Twój cyrk Twoje ma³py  . Tylko pozwól powiedziec tak¿e co¶ innym . I nie rozumiem zdania o wp... sie w nie swoje sprawy - do czego to ma sie wogole odnosic ? Do do Koni , do Twojego ¿ycia ? Jesli chodzi o konie to nieszczesne chipy te¿ mnie bezpo¶rednio dotycz±. Je¶li chodzi o twoje ¿ycie i to co z nim robisz to kompletnie mnie ono  nie obchodzi .
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: