amazonka80
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 500
|
|
« Odpowiedz #90 : Maj 30, 2009, 21:44:22 » |
|
I miêdzy innymi z tego powodu jestem przeciwna czipowaniu!!! Jestem ciekawa ile bêdzie taki zabieg kosztowa³ u Lekarza Weterynari... maj±c w pamiêci ile kosztowa³ paszport PZJ wypisywany przez Lekarza? A drugie ile czasu bêdziemy czekali na zaczipowanie u Lekarza? Wola³abym ¿eby to jednak by³o badanie krwi, które jest du¿o pewniejsze!!!! Drapik nie bierz tego do siebie!
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 446
|
|
« Odpowiedz #91 : Maj 30, 2009, 21:54:57 » |
|
nie biore, bo ja sie czipowaniem nie zajmuje-co najwyzej wyszukiwaniem prezesowi izby dokumentow przeciwko
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 466
|
|
« Odpowiedz #92 : Maj 30, 2009, 22:15:37 » |
|
Amazonka moze dla ciebie g³upota a ja wiem mozna powiedziec z pierwszej reki czyli od pracownika zwiazku.To ty pleciesz,¿e na zach.nic nie wymagaja-skonczy³y sie z lekka te czasy.Moze ty tam by³a¶? Ja tylko nie raz i nie dwa wozi³am ch³opom konie na targ-ka¿dy paszport trzyma³ jak ¶wiêto¶æ,bo bez paszportu hurtownicy nie brali juz 2 lata temu.(wczesniej mniej placili za takiego bez) czy ty nie rozumiesz co czytasz? paszport wraca z ubojni-a konie sa wy³adowywane na stacjach prze³adunkowych-sprawdzanie czipów wyobrazam sobie bez problemu,gdy konie przepedami waskimi ida,a jak ty sobie wyobrazasz identyfikacje koni w stadzie wystraszonych kilkudziesieciu sztuk wg paszportu? o czipowaniu stadnin to samo-co mam sie dowiadywac? sama piszesz ze walewice zaczipowane-i tak wlasnie mowil pracownik,ze w ramach szkolen wszystko panstwowe poczipowali. Dlaczego wet? Tez czytajcie ze zrozumieniem-dlatego ze pracownicy zwiazku maja mase pracy z opisami koni hodowlanych a za chwile takze ich czipowaniem i nie rozumiem dlaczego maja sie tez zajmowac ¿ywcem konskim,potem bedzie jak w pewnym momencie z paszpotrami,ze sie nie mozna by³o na paszport doczekaæ bo oni musieli na tip top konie rzezne zaopatrywac w paszporty zeby je rzeznia przyje³a.Wolalabym zeby zwiazek zajmowal sie konmi hodowlanymi,a przygotowaniem koni do wysy³ki do ubojni wet.
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 500
|
|
« Odpowiedz #93 : Maj 30, 2009, 23:31:36 » |
|
Po pierwsze je¶li idzie o paszporty to z doros³ych zosta³y niedobitki... No chyba ¿e jaki¶ Okrêgowy Zwi±zek na tyle opieszale dzia³a³! A obowi±zek czipowania ma wej¶æ przede wszystkim dla ¼rebi±t i m³odych klaczy które bêd± przyjmowane do licencji. Wiêc czemu mówisz, ¿e nie wiadomo ile bêdzie to trwa³o. Jak bêd± przyje¿d¿ali opisaæ ¼rebaka do paszportu to jednocze¶nie go zaczipuj±? I je¶li hodowca dobrze przygotuje ¼rebaka to ten zabieg trwa krócej ni¿ opis do paszportu! No chyba, ¿e hodowca jest dupa i do ¼rebaka nie mo¿napodej¶æ, ani go dotkn±æ nie mówiê ju¿ o z³apaniu. A wiem to bo pracowa³am z Zwi±zku! A teraz wyobra¼ sobie, ¿e paszport bêdzie wyrabia³ Zwi±zek a do czipowanie bêdzie przyje¿d¿a³ wet... my¶lisz, ¿e on Ci szybciej zaczipuje? Zastanów siê ile pracy maj± weterynarze my¶lisz, ¿e oni tak chêtnie bêd± przyje¿d¿aæ? A jak bêd± to za ile? I którzy? Lekarze Powiatowi? Ju¿ jest problem, ¿eby przyjechali w czasie przegl±du ogierów pobraæ krew... po drugie oni siê boj± koni! Weterynarze, którzy pracuj± w terenie? jest ich tak ma³o, ¿e nie wyrabiaj± siê! Je¶li idzie o Walewice to przeczytaj dobrze co tam jest napisane... zaczipowane byly konie dwa lata temu a od tamtego czasu ani jeden wiêcej, bo nie ma takiego obowi±zku! Dwa lata temu pracowa³am w Zwi±zku i ca³y czas by³ problem, z paszportami które nie wraca³y z granicy tylko wraca³y z handlarzami do obiegu. Teraz jest to ju¿ niemo¿liwe, bo s± specjalnie odznaczane! Nie bêdê mówi³a co jest teraz... ale w tyg porozmawiam z naszymi handlarzami i powiem jak to u nas na terenie wygl±da! A je¶li idzie o niewyrabianie siê Zwi±zku wszystko by³oby ok gdyby hodowcy lub pse³do hodowcy zg³aszali w odpowiednim czasie, a nie jak ¼rebak jest odsadzany lub szykowany do sprzeda¿y, albo jak skoñczy³ rok, bo i tak siê zdarza³o.... i trzeba natychmiast jechaæ w drugi koniec województwa!!! A druga rzecz, z któr± siê spotka³am to niedostarczanie wszystkich dokumentów przez co te¿ opó¼nia siê wyrabianie paszportu! Wiem jedno ja nie chce czipów... Mam konie hodowlane i uwa¿am, ¿e moim koniom wystarczy badanie DNA, które jest najpewniejsze! A do tego chcia³abym by mia³y piêtno rasowe i sprawa za³atwiona! Ok NN mo¿e byæ czipowana i niech to robi komu siê ¿ywnie podoba!
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #94 : Czerwiec 05, 2009, 12:16:26 » |
|
NIE napisa³am ¿e wole zeby mi wet czipowa³-napisa³am chyba wyraznie ¿e ¿yczy³abym sobie obs³ugi hodowców przez Zwiazek Hodowców Koni a obs³ugi ¿ywca idacego w³asnie na ubój przez weterynarzy. Nie wiem jak tam jest,powtarzam-o zaczipowaniu stadnin panstwowych mowi³ pracownik LZHK na opisie zrebiat. czas to nie kwestia tylko czasowego zg³oszenia ale i harmonogramu pracy inspektorów.kolezanka ma ogierka nie opisanego-mia³ byc jesienia,ale ze sie przeprowadzali to juz zaczeli podlegac z drugiej strony lublina pod innego inspektora i mia³o byc dopiero wiosna,teraz dalej nie opisany,bo insp.zapomnia³ do nich wstapic,choc czekali pod telefonem.a kupcy sobie odchodza..choc wina nie jej. Palenie i mrozenie jest nielegalne. wg.ustawy o ochronie zwierzat,art.6 ww ustawy jest tak wlasnie interpretowany (przy okazji takze uzywanie urzadzen zmuszajacych zwierze do przebywania w nienaturalnej pozycji,mogacej powodowac ból-pasuja tu wszelkie patenty upychajace koniowi g³owe w okolicach klatki piersiowej) nie wiem jak to sie ma do palenia w stadninach,ale jakby sie kto upar³ to paragraf jest i odpowiedzialno¶æ karna tez(art 35 ww ustawy) choc ja tez wola³abym miec wymro¿one pietno.
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 446
|
|
« Odpowiedz #95 : Czerwiec 10, 2009, 17:02:17 » |
|
powiem tak u Paula Schockemohlego nadal sie pali koniska i palic sie bedzie, konie maja czipy, ale nie wszystkie - wynika to tylko i wylacznie z faktu ze w stajniach przebywa ponad 4000 sztuk zwierzow po kilka w biegalni, nie ma tabliczek z imionami a tylko numery na obrozach - jak mialam inseminowac klacz to latalam z czytnikiem,bo czesc koni lazilo bez obrozy- jak rozmawialam z obsluga to bylo kilka przypadkow odczynow po czipowaniu, byl kon co mial martwice miesni itp. w okolicy gdzie byl czip.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #96 : Sierpieñ 25, 2009, 10:04:36 » |
|
U mnie dzi¶ by³ pan ze zwi±zku, z ciekawo¶ci poprosi³am o sprawdzenie czipa u klaczy - zosta³ jej wszczepiony u poprzedniej w³a¶cicielki. Szukanie czipa zajê³o ok. 10 min, przemie¶ci³ siê w dó³ szyi, ale da³ siê odczytaæ. Mam nadziejê, ¿e pzhk szybko zrezygnuje z czipowania
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #97 : Sierpieñ 25, 2009, 10:11:37 » |
|
Mam nadziejê, ¿e pzhk szybko zrezygnuje z czipowania Najsmieszniejsze jest to, ze wcale prawo unijne nie wymaga czipowania, tylko jak zwykle u nas tak sie to prawo interpretuje, zeby kosic frajerow na jak najwieksza kase. Jest pretekst to golimy klientow.
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #98 : Sierpieñ 25, 2009, 14:36:03 » |
|
jeszcze nie ma zdaje sie przepisów wykonawczych wiec przez chwile jeszcze jest szansa na opis zrebaków bez czipa... bedzie jeden plus...zrobi ci to pzhk na miejscu przy opisie zrebaka ; czemu to plus? bo sa rasy które maja od dawna czipy jako obowiazkowe i np teraz ja gonie do £odzi na wystawe z szetlandk±,bo tam najbli¿ej beda czipowane-a mam obowiazek to zrobic
|
|
|
|
|
|
|
Marta
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 212
|
|
« Odpowiedz #99 : Sierpieñ 25, 2009, 15:21:11 » |
|
Szukanie czipa zajê³o ok. 10 min, przemie¶ci³ siê w dó³ szyi, ale da³ siê odczytaæ.
Nie by³oby ¼le co jaki¶ czas sprawdzaæ gdzie ten czip jest - zanim przemie¶ci siê tam gdzie narobi szkód. Wola³abym nie doczekaæ czasu, kiedy zaczn± czipowaæ ludzi
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
|
« Odpowiedz #100 : Sierpieñ 26, 2009, 11:22:13 » |
|
Szczerze mówi±c, jak czytam to co siê dzieje to budzi we mnie jakie¶ przera¿enie, szczerze mówi±c zupe³nie inaczej wyobra¿a³am sobie chipowanie, a rzeczywisto¶æ wygl±da ma³o zachêcaj±co
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #101 : Sierpieñ 26, 2009, 11:45:53 » |
|
Szczerze mówi±c, jak czytam to co siê dzieje to budzi we mnie jakie¶ przera¿enie, szczerze mówi±c zupe³nie inaczej wyobra¿a³am sobie chipowanie, a rzeczywisto¶æ wygl±da ma³o zachêcaj±co Wszystko co jest robione pod przymusem wyglada malo zachecajaco. Tak to juz jest.
|
|
|
|
|
|
|
korsarz
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
|
|
« Odpowiedz #102 : Sierpieñ 31, 2009, 10:32:33 » |
|
Pod przymusem i gdy na si³ê chce siê uszczêsliwiæ kogo¶ kto tego nie pragnie.A gdzy jeszcze ma za to p³aciæ z w³asnej kiesy...
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #103 : Grudzieñ 21, 2009, 10:05:03 » |
|
"Zgodnie z Rozporz±dzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 19 listopada 2009r. wprowadzone zosta³y nowe stawki op³at za paszporty. W cenie paszportu, która obowi±zywaæ bêdzie od 22 grudnia br. uwzglêdniono koszt czipowania (wszczepienie transpondera). Cena paszportu wynosi 103,50 z³. + koszty przesy³ki pocztowej. "
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
|
« Odpowiedz #104 : Grudzieñ 21, 2009, 20:39:02 » |
|
super.. jeszcze trochê i biurokracja zwi±zana z hodowl± folblutów wyjdzie taniej ni¿ innych ras, a my¶la³am ¿e to nie mo¿liwe
|
|
|
|
|
|
|
|