FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 12, 2025, 08:29:30 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nabucho du Serein [ wydzielony ]  (Przeczytany 18649 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kefajstos
UÂżytkownik

« Odpowiedz #15 : Styczeń 21, 2011, 21:02:34 »

kura fara !!! Jasne Âże Âżyje! A jest wrĂŞcz w za dobrej kondycji - in plus rzecz jasna! Zanim ludzie zaczniecie szerzyĂŚ takie ploty sprawdÂźcie je  co?!!!!
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #16 : Styczeń 21, 2011, 21:31:15 »

WiadomoœÌ wisia³a w shoutboxie.
InformacjĂŞ o kondycji otrzymaÂłam, od osoby raczej plot nie siejÂącej...
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #17 : Styczeń 21, 2011, 21:32:25 »

Wiele moÂżna ÂŁÂąckowi zarzuciĂŚ, jak kaÂżdej paĂąstwowej instytucji, ale ogiery sÂą tam zwykle w bardzo dobrej, hodowlanej kondycji.

Przy okazji Nabucho, wie ktoœ co siê dzieje z ogierem Fodel? To jest/by³ francuski angloarab o najlepszym rodowodzie w Polsce, sam dobrze skaka³ na ZT, ale s³uch o nim zagin¹³...
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #18 : Marzec 21, 2011, 20:59:03 »

znalazÂłam w wynikach z BolĂŞcina http://www.mzj.krakow.pl/news.php?cid=0&nid=2782
Nabucho du Serein, co mnie nieco zdziwiÂło, startowaÂł pod KatarzynÂą Ordys, ze ÂŚlÂąskiej Akademii JeÂździeckiej...
dziwne, koĂą zmieniÂł wÂłaÂściciela? co siĂŞ staÂło Âże wylÂądowaÂł na maÂłych regionalnych zawodach, w ktĂłrych nie ma nawet konkursu C klasy.. ?
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #19 : Marzec 21, 2011, 21:04:28 »

Teoretycznie:
http://stadolack.home.pl/hodowlam.php?id=215&ret=hodowla.php?nxt=40
Nabucho stoi w ÂŁÂącku
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #20 : Marzec 21, 2011, 21:14:14 »

a praktycznie w SzarÂży http://www.bolecin.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=12&page=2
Nonchalance
UÂżytkownik

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 22, 2011, 17:44:18 »

DzieĂą dobry, tu wspomniana parĂŞ postĂłw wyÂżej Katarzyna Ordys

Nabucho stoi teraz na punkcie kopulacyjnym w Bolêcinie. Nie zmieni³ w³aœciciela, nadal stanowi w³asnoœÌ SO £¹ck. Co do startów w "ma³ych regionalnych zawodach, w których nie ma nawet konkursu C klasy"- nie oczekujmy, ¿e koù (zw³aszcza po zmianie jeŸdŸca) startowaÌ bêdzie tylko i wy³¹cznie w ogromnych zawodach. By³y zawody w domu, to dlaczego w nich nie wystartowaÌ? Swoj¹ drog¹, konkurs klasy C siê odby³ w niedzielê i Nabucho w nim startowa³.
Nie trzeba siê te¿ martwiÌ o jego karierê sportow¹- ju¿ 1 maja jedziemy na ZO do Bogus³awic, póŸniej Memoria³ w KKJK i tak dalej. W planach jest start w MP Juniorów. Oczywiœcie, nie jestem panem G³oskowskim, ale robiê co mogê, ¿eby koù mia³ siê dobrze i pokazywa³ siê z jak najlepszej strony Co do osi¹gniêÌ, chyba miesi¹c temu zajêliœmy 2 miejsce w Finale Rundy Juniorskiej na Halowych Zawodach Dzieci i M³odzie¿y w Wolicy.

Du¿o mówiliœcie o jego wadach, mo¿e wiêc wspomnê co nieco o zaletach Zdecydowanie nie jest psycholem. Jestem juniork¹, na dodatek dziewczyn¹, a jakoœ sobie radzê i siwy nie sprawia najmniejszych k³opotów w czasie jazdy. Je¿d¿ê na nim na zwyk³ym, jab³kowym wêdzidle, a nie na patentach i jest jak najbardziej w porz¹dku. Owszem, kopie do koni- ale ma³o to koni tak robi? W stosunku do cz³owieka nie zachowuje siê agresywnie, ba, jest przytulank¹ jakich ma³o, a to wa¿ne. W skoku jest uwa¿ny i bardzo dok³adny, na dodatek jest niesamowicie szczery i po prostu siê nie zatrzymuje, choÌbym jecha³a ty³em do przodu. Do tego dysponuje piêknym ruchem.

Co do potomstwa siĂŞ nie wypowiadam, bo ani nie widziaÂłam, ani siĂŞ na tym specjalnie nie znam. ChciaÂłabym tylko zdementowaĂŚ jednÂą plotkĂŞ- sama osobiÂście byÂłam w ÂŁÂącku bez zapowiedzi, Âżeby zobaczyĂŚ konia. Nabucho byÂł tam w wyÂśmienitej kondycji, zadbany i zadowolony. ZresztÂą caÂłe Stado zrobiÂło na mnie bardzo pozytywne wraÂżenie, czyÂściutko, ludzie uÂśmiechniĂŞci, konie uÂśmiechniĂŞte- naprawdĂŞ nie wiem skÂąd wam siĂŞ wziĂŞÂło to krytykowanie ÂŁÂącka.
gucci6
UÂżytkownik

« Odpowiedz #22 : Maj 11, 2011, 07:15:54 »

Nie wiem dlaczego od kilku lat nastÂąpiÂł w Polsce "owczy pĂŞd" do sprowadzania kiepskich ogierĂłw AA,bez kariery sportowej i hodowlanej?SzokujÂące jest rĂłwnieÂż to,Âże hodowcy bardzo czĂŞsto z nich korzystajÂą nie baczÂąc na to,Âże nasze angloaraby jeszcze kilka lat temu osiÂągaÂły naprawdĂŞ dobre wyniki w sporcie wyczynowym a teraz z biegiem czasu i chybionych kryĂŚ jest z tym naprawdĂŞ Âźle.Po prostu sami niszczymy swojÂą hodowlĂŞ tej rasy nie wykorzystujÂąc tego co nam jeszcze cennego pozostaÂło np.og.Frazes.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #23 : Maj 11, 2011, 14:00:57 »

Nie wiem dlaczego od kilku lat nastÂąpiÂł w Polsce "owczy pĂŞd" do sprowadzania kiepskich ogierĂłw AA,bez kariery sportowej i hodowlanej?SzokujÂące jest rĂłwnieÂż to,Âże hodowcy bardzo czĂŞsto z nich korzystajÂą nie baczÂąc na to,Âże nasze angloaraby jeszcze kilka lat temu osiÂągaÂły naprawdĂŞ dobre wyniki w sporcie wyczynowym a teraz z biegiem czasu i chybionych kryĂŚ jest z tym naprawdĂŞ Âźle.Po prostu sami niszczymy swojÂą hodowlĂŞ tej rasy nie wykorzystujÂąc tego co nam jeszcze cennego pozostaÂło np.og.Frazes.

To nie jest prawda. U¿ywane by³y ogiery z dobr¹ (Vis Versa, Top Gun) i bardzo dobr¹ karier¹, równie¿ hodowlan¹ (Veloce, Jalienny, Fusain, Quatar). Zostawi³y du¿o dobrego potomstwa, œrednio lepszego ni¿ po ogierach krajowych, a kilka wrêcz bardzo dobrych, czy w warunkach rasy wybitnych jak Hatteria, Huzar czy Baryt. Jeden tylko raz zaimportowano 4 m³ode ogiery, nie mo¿na wiêc mówiÌ o ¿adnej tendencji czy pêdzie. Z tych ogierów akurat Nabucho by³ chyba najlepszy, jego ojciec to koù olimpijski, a sam te¿ coœ tam chodzi³ ju¿ w Polsce. Na potomstwo trzeba jeszcze poczekaÌ. DziwiÌ natomiast mo¿e fakt tak szerokiego u¿ycia ogiera Devin w Janowie i Ochabach, który jest po prostu doœÌ œredni.

Po drugie Frazes akurat jest w tej chwili jednym z najszerzej wykorzystywanych ogierĂłw xo w Polsce. W samych Walewicach chyba tylko on kryje od zeszÂłego sezonu, a w "terenie" teÂż pokryÂł juÂż dobrze ponad 100 klaczy.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #24 : Maj 11, 2011, 14:12:33 »

Nie wspominajÂąc juÂż, Âże Frazes w linii mĂŞskiej rĂłwnieÂż jest potomkiem angloaraba francuskiego
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #25 : Maj 11, 2011, 15:22:46 »

Nie wspominajÂąc juÂż, Âże Frazes w linii mĂŞskiej rĂłwnieÂż jest potomkiem angloaraba francuskiego

Linia mĂŞska jest jedna, a Frazes pochodzi akurat z "polskiej" linii folbluciej Arcus-Fairway-Phalaris, ale matka jego ojca - Selekcja, to juÂż czysto francuski rodowĂłd, tyle, Âże urodzony czĂŞÂściowo w Polsce.

Francuskie angloaraby funkcjonowaÂły w polskiej hodowli od bardzo dawna, jednym z pierwszych "importĂłw" byÂł Larrey (Astochar xo - Laoudette xo po El Hassan oo), sprowadzony do Gumnisk na poczÂątku lat 20-tych, ktĂłry byÂł ojcem m.in. klaczy ZoÂśka, z ktĂłrej linii ÂżeĂąskiej pochodzi caÂła plejada walewickich koni. OddziaÂływaÂły teÂż przez caÂłe stado z Pruchnej-Ochab, nie moÂżna wiĂŞc mĂłwiĂŚ, Âże sÂą ciaÂłem obcym. Nie jest to wiĂŞc moda ostatnich kilku lat.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #26 : Maj 11, 2011, 17:31:48 »

Przepraszam  Zawstydzony pomyliÂłam liniĂŞ mĂŞskÂą z ÂżeĂąskÂą, chodziÂło mi oczywiÂście o ojca Selekcji
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #27 : Luty 20, 2012, 15:07:49 »

Nabucho wci¹¿ startuje pod juniork¹, z coraz lepszymi wynikami - w niedzielê w Jaszkowie zaj¹³ 6 miejsce w finale rundy juniorskiej
Nonchalance
UÂżytkownik

« Odpowiedz #28 : Grudzień 19, 2012, 00:25:14 »

MaÂła poprawka - od tego roku przeszÂłam do kategorii mÂłodych jeÂźdÂźcĂłw i w finale tej wÂłaÂśnie grupy zajĂŞliÂśmy w Jaszkowie 6 miejsce (z czystym przejazdem)
CieszĂŞ siĂŞ, Âże nasz postĂŞp jest zauwaÂżalny ÂŻeby jeszcze podopiecznego wychwaliĂŚ zaznaczĂŞ, Âże na Finale HPP w kategorii mÂłodych jeÂźdÂźcĂłw zajĂŞliÂśmy 7 miejsce.
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: