FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:24:21 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: pzhk  (Przeczytany 13496 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
bea
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 16

« : Marzec 12, 2009, 13:54:18 »

Temat mo¿e zbyt ogólnikowy, ale - mam przed sob± katalog ogierów 2009 pzhk w Krakowie, uwa¿am ¿e zamieszczone na ok³adce zdjêcie mówi wszystko o "naszym" zwi±zku - koñ, pewnie ogier, w brudnym, skórzanym kantarze, z zardzewia³ym wêdzid³em w pysku có¿ wiêcej ..................?
Marko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 104

« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2009, 20:11:36 »

za rok wybory w ko³ach za dwa w ozhk za 3 w pzhk startujcie kochani i trzeba rozwalic ten stary uk³ad taka moja rada 

Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
siostra
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 11

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2009, 20:20:03 »

super pomysl!
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2009, 20:55:14 »

Ja startuje w £odzi... Ale problem jest ze starymi Piernikami, którzy nie maj± ju¿ swojego zdania, a g³osuj± jak ich kto¶ szturchnie...
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2009, 15:22:04 »

By³am 3 tyg. temu na zebraniu ko³a terenowego i rêce opadaj±. Jacy cz³onkowie taki OZHK... Po co nale¿y do zwi±zku kto¶, kto siê pyta po co robiæ próby dzielno¶ci ogierom zimnokrwistym...  HODOWCA!!! Nic dziwnego, ¿e nie mo¿na badañ wielu wcisn±æ w programy hodowlane. Ile wiêcej by siê wiedzia³o o ogierach, i by³yby przeselekcjonowane bardziej gdyby by³ RTG nóg, gen kasztanowato¶ci u ¶l±skich, ale nie, po co... Jak siê 90% hodowców nie chce, to te 10% ich nie przekrzyczy.
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2009, 19:37:18 »

Bo to sa "chowcy"i metalnosci gdzie kon zimnokrwisty=produkcja miesa trwajacej 30 lat predko sie nie wykorzeni.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2009, 20:27:42 »

ale oni maj± przecie¿ racjê, po co robiæ próbê dzielno¶ci chodz±cej kie³basie?? ¿eby "fachowcy" mieli dodatkowe fuchy?

to ju¿ prêdzej jakie¶ degustacje czy co¶ w ten deseñ
amazonka80
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2009, 20:48:53 »

Dlatego uwa¿am, ¿e Zwi±zki powinny byæ rasowe lub sekcje rasowe! Jasiek mo¿e tak by¶my zaczêli dzia³aæ i namówili nasz± kierowniczkê na sekcje konia ma³opolskiego! Znam wielu powa¿nych hodowców w naszym Zwi±zku! Wiêc mo¿e trzeba by by³o zrobiæ rewoltê i zacz±æ powa¿ne zmiany!
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #8 : Marzec 24, 2009, 21:12:16 »

Dlatego uwa¿am, ¿e Zwi±zki powinny byæ rasowe lub sekcje rasowe! Jasiek mo¿e tak by¶my zaczêli dzia³aæ i namówili nasz± kierowniczkê na sekcje konia ma³opolskiego! Znam wielu powa¿nych hodowców w naszym Zwi±zku! Wiêc mo¿e trzeba by by³o zrobiæ rewoltê i zacz±æ powa¿ne zmiany!

mi nie jest zwi±zek, ani sekcja do niczego potrzebna, nawet bym powiedzia³, ¿e za bardzo ingeruje w tej chwili (czipy, badanie krwi), zamiast siedzieæ na zebraniu wolê sobie pojechaæ w terenik 
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #9 : Marzec 25, 2009, 09:56:30 »

Dzielenie na frakcje i tak oslabionej pozycji kierownika czy prazesa PZHK nic nie poprawi!
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #10 : Marzec 25, 2009, 13:30:41 »

Taaaaa... Ale taka dziwna mentalno¶æ siê szerzy niepokoj±co. Ostatnio jak rozmawia³am z hodowc± koni sp na wystawie w P³oñsku, to dla niego próby dzielno¶ci dla ¶l±zaków s± niepotrzebne, popatrzy³ na rodowody i jak by³oby z folblutem ojcem to mo¿e by siê do czego¶ nada³o, a bez, to same ¶mieci. Ma³opolskie konie te¿ tylko do rekreacji siê nadaj±. I jedyne s³uszne to wielkopolskie(te bardziej sp, ale wpisane przez z³o¶liwo¶æ zwi±zku do wlkp)  i zachodnie i ich mixy ewentualne. Pozosta³ym prób nie trzeba, i po co to w ogóle ludzie hoduj±. Bioró¿norodno¶æ i takie tam to jest po to ¿eby skansen zachowaæ. Nie jest to jedyny hodowca spków tak my¶l±cy, bo znam podobnych wiêcej.  I gdyby tacy wygrywali na wyborach, to moje 2 ulubione rasy czyli ma³opolska i ¶l±ska by³yby traktowane jak te "biegaj±ce kie³basy"...
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2009, 13:42:20 »

bo ten "hodowca" widocznie uwa¿a, ¿e tylko to co jest importem z niemcowa, mimo ¿e czêsto odpadem, jest lepsze... no co¿.. mentalno¶æ niektórych osób nigdy siê nie zmieni.. tak samo jak my¶lenie, ¿e hodowla to przedewszystkim zaj***** ogier i najlepiej w³a¶nie z niemcowa i oczywi¶cie cena nasienia w EUR   
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #12 : Marzec 30, 2009, 16:33:11 »

bo ten "hodowca" widocznie uwa¿a, ¿e tylko to co jest importem z niemcowa, mimo ¿e czêsto odpadem, jest lepsze... no co¿.. mentalno¶æ niektórych osób nigdy siê nie zmieni.. tak samo jak my¶lenie, ¿e hodowla to przedewszystkim zaj***** ogier i najlepiej w³a¶nie z niemcowa i oczywi¶cie cena nasienia w EUR   

Hodowca, hodowc±, ale najgorsze jest to, ¿e wielu m³odych zawodników (mam na my¶li skoczków) uwa¿a je¿d¿enie na koniach PL jako co¶ "gorszego"
moja kole¿anka stwierdzi³a nawet lekko zszokowana : "Polski koñ a nawet db skacze ". Strach pomysleæ jakie opinie panuja na temat m³p  Z politowaniem
A ¶wiadomo¶æ hodowlana i wszelaka niechêæ do prób dzielno¶ci, czempionatów itd sprawy nie u³atwia. Dlatego choæby popieram osobi¶cie akcjê pzhk "teraz polskie konie"

Inna rzecz, ¿e na swoim stoisku pzhk na tegorocznym Torwarze rozdawa³ broszurki z reklam± SO Bogus³awice z 2006 roku, z Diabe³keim niemal na tapecie  Z politowaniem

A co do samych koni niemieckich to do PL trafiaj± skrajnie beznadziejne przypadki w 90 %. Teraz troszkê siê to poprawi³o, ale w dalszym ci±gu hanower "polski" w stosunku do tego neimeickiego ma siê nijak - tak je¶li chodzi  o walory u¿ytkowe, ale tak¿e wygl±d, urodê itd
Marko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 104

« Odpowiedz #13 : Marzec 31, 2009, 22:38:15 »

mi nie jest zwi±zek, ani sekcja do niczego potrzebna, nawet bym powiedzia³, ¿e za bardzo ingeruje w tej chwili (czipy, badanie krwi), zamiast siedzieæ na zebraniu wolê sobie pojechaæ w terenik 

Jasiek z ca³ym szacunkiem ale w³a¶nie taka postawa bardzo sprzyja temu co sie dzieje w PZHK Smutny

Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
amazonka80
U¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Kwiecieñ 01, 2009, 21:04:06 »

Marko... Zgadzam siê z Tob±! Znam ludzi, którzy naprawdê dzia³aj± i próbuj± co¶ zmieniæ... je¶li bêd± sami to nic nie zdzia³aj±, ale je¶li bêdzie nas wiêcej to uda nam siê co¶ przeforsowaæ! U nas w Zwi±zku s± hodowcy Koni Zimnokrwistych, którzy od lat organizuj± wyjazdy na Chempionat do Kêtrzyna... Spotykaj± siê... A nasz hodowca zosta³ jako jedyny wybrany z hodowców z ca³ej Polski w Komisji Ksi±g Stadnych- i oni do tego doprowadzili. Trzeba mówiæ g³o¶no, ale nie tylko na spotkaniach prywatnych hodowców, a w³a¶nie na zebraniach!!!!!
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: