By³ taki artyku³ w KP 7/2006 o tytule "D³ugowieczne ma³opolaki" w³asnie
18 letnie ogiery kryj±ce i u¿ytkowane w sporcie, klacze rodz±ce w wieku powy¿ej 20 lat, 21-letnia rekordzistka uci±gu- to nie wyj±tki lecz normalno¶æ w przypadku koni rasy ma³opolskiej.
Ewa Szadyn
Czy ma³opolaki faktycznie s± pod tym wzglêdem koñmi szczegolnymi, od których bardziej ¿ywotne mog± byc juz tylko araby ?
Najstarszy kon w tegorocznym wykazie ogierów to 24-letni GREY,
dalej Plaster, 22-letni Estoñczyk oraz Cenzus, Barok w wieku 21 lat, oraz kilku dwudziestolatków: Emetyt, Saganek, Hufiec, Burgund...
W jakim wieku s± najstarsze konie, z którymi macie do czynienia ? w jakiej s± kondycji ? jak s± uzytkowane ?
U nas w stajni najstarsza klacz to rocznik '92, wiêc nie mam o czym sie wypowiadac
W jednej z krakowskich stajen w rekreacji chodzi ma³opolanka rocznik '89 i miewa sie dobrze
Ale ze starszymi koñmi nie mam praktycznie do czynienia, chcialabym poznaæ wasze opinie i do¶wiadczenia.
Mialam okazje tylko w Ochabach zobaczyæ babcie Bone, rocznik '82 i jestem pod wra¿eniem, choæ widaæ, ze to ju¿ staruszka.
Ze zdjêæ i opowiadañ pozna³am dziadka Artosa, który niestety ju¿ nie zyje, ale do konca zycia by³ w znakomitej formie i kondycji, odszed³ maj±c 23 lata...
Pochwalcie sie tutaj swoimi pe³noletnimi znajomymi : )
Mam wizjê dlugiego ¿ycia klaczy u nas w stadzie, gdy¿ kilka z nich to wnuczki klaczy Plajta, która dala 20 ¼rebaków