FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:03:03 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: SZUKAM PARTNERA DLA SWOJEJ KLACZKI:-)  (Przeczytany 20969 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
rakusm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 9

« : Marzec 16, 2009, 20:08:14 »

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem w³a¶cicielem ¶licznej klaczki m³p o imieniu HAWANA. Moja slicznotka w lutym skoñczy³a 3 latka i powoli zaczynamy my¶leæ o partnerze dla niej. Pisze wiec z pro¶b± o porady i opinie dotycz±ce poszczególnych ogierów m³p. My¶la³em o pokryciu jej BERLIN BEJEM ale prosi³ bym o porady jakim ogierem najlepiej pokryæ. Hawanka jest po Azamirze ma w rodowodzie Emira,Arcyksiêcia,Emeryche,Kwarteta,Campetota za¶ od strony matki Hipokryte

Z góry wszystkim bardzo dziêkuje i pozdrawiam

Ps nied³ugo podziele siê fotkami swojej klaczki
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2009, 20:14:49 »

zapraszam do dzia³u Poradnik hodowcy
te tematy mog± pomóc
http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=334.0
http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=281.0
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2009, 23:18:09 »

Berlin beja poleca³ bym tylko do duzych ramowych klaczy,najlepiej z duzym dolewem krwi xx,z klaczmi majacymi w sobie krew furoso przedswit tez sie db ³±czy,odradzam wszelkie po³±czenia z klaczmi które maja w rodowodzie araba,nie daj bóg berberysa,s± ma³e i drobne,na pewno ich niepoprawi
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2009, 23:21:30 »

Kamp i Nort s± z matek po arabach i maj± wzrost w sam raz

nie uogólnia³bym tak
duke
U¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2009, 23:31:58 »

i to sa jedyne konie które go maj± i s± w miarê niez³e,widzia³em ponad 100 berlinów,i kilka koni po kampie i najlepsze za te które maja dolew xx,reszta jest drobna,SK Udórz mia³a dobre ¿rebaki po kampie bo uzywa³a go na klaczach z dolewem xx min na córkach Empika xx
rakusm
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 17, 2009, 07:47:59 »

tak wyglada moja hawanka.mia³a wtedy gdzie¶ 2,5 roku. ma ok 163cm

prosze o opinie dotyczace mojej klaczki i oczywiscie czekam na propozycje w doborze partnera Chichot
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 17, 2009, 08:19:45 »

i to sa jedyne konie które go maj± i s± w miarê niez³e,widzia³em ponad 100 berlinów,i kilka koni po kampie i najlepsze za te które maja dolew xx,reszta jest drobna,SK Udórz mia³a dobre ¿rebaki po kampie bo uzywa³a go na klaczach z dolewem xx min na córkach Empika xx

powiem tak - folblut folblutowi nierówny, dlatego nie zgodzê siê z takim wnioskiem, jak porównaæ córkê Judexa do córki Toledo na przyk³ad??

co innego przed¶wity, tu zwykle kaliber jest przyzwoity i dobrze ugruntowany

Paula
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 34

« Odpowiedz #7 : Marzec 17, 2009, 17:47:42 »

Moja slicznotka w lutym skoñczy³a 3 latka i powoli zaczynamy my¶leæ o partnerze dla niej.
Nie za wczesnie na szukanie partnera dla niej??

"Je¼dziæ konno mo¿e nauczyæ siê ka¿dy, ale jazda w harmonii z koniem jest sztuk±."
rakusm
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 17, 2009, 18:54:18 »

planuje ja pokryc na koniec sezonu czyli w okolicach lipca sierpnia bedzie wtedy mia³a 3,5 roku wiêc my¶lê ¿e nie jest za wcze¶nie
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #9 : Marzec 17, 2009, 18:55:22 »

Dla 3 latki za¼rebienie to raczej nie za wcze¶nie
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #10 : Marzec 17, 2009, 19:16:30 »

moja za¼rebiona jako trzylatka juz urodzi³a, odchowa³a, nie narzeka
Tylko ze wcale nie wydoro¶la³a  Z politowaniem
Odgórnie narzucona dolna granica wieku do za¿rebienia to 30 miesiêcy, moja mia³a 38 mcy, czyli 3 lata i 2 mce jak zosta³a za¼rebiona i nie mia³abym oporów zeby kolejn± klacz za¼rebic w podobnym wieku. Wiele klaczy zostaje matkami w wieku 4 lat.

rakusm, musisz sie opowiedzieæ, powiedzieæ co¶ wiêcej, bo w tej sytuacji mo¿emy Ci tylko powymieniac kryj±ce ogiery i tyle
Wrzuc tez rodowód klacz z allbreed i najlepiej zapoznaj sie z tre¶ci± innych tematów na forum, mo¿e one Cie na co¶ naprowadz± i bêdziesz mia³ bardziej konkretne pytania

Az sie prosi zacytowaæ jaska z tematu http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=264.0

dobór ogiera zale¿y od tego co chcesz otrzymaæ, na czym Ci zale¿y

wiadomo, ¿e ma byæ ¼rebak poprawny eksterierowo, urodziwy z jak najlepszym charakterem i ruchem

musisz jednak siê zdecydowaæ co jest dla Ciebie priorytetem - orientalne nuty czy mo¿liwo¶æ skakania "wagonów", elegancja folbluta czy mo¿e mocniejsza konstytucja, czy dopuszczasz silny imbred?

(...)

jak napiszesz na czym Ci zale¿y to bêdziemy dalej radziæ

Napisz co Cie interesuje, jakie konie preferujesz, czy cena i odleg³o¶æ maj± znaczenie, czy nie graj± roli, czy wolisz inseminacje czy krycie z rêki....itd.itd
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #11 : Marzec 17, 2009, 19:25:36 »

w³asnie 3 lata, to wcale nie musi byæ za ma³o, to raczej sprawa indywidualna - jesli klacz jest db rozwiniêta to czemu nie ?
choæ ja osobi¶cie wola³abym kryæ klacz kwiecieñ/maj - bo takie wczesnowiosenne ¼rebaki gdy ida na trawê maj±c te 2 miesi±ce  ju¿ mog± sporo z takiej trawy wiosennej wspania³ej skorzystaæ
a latem i gor±c i muchy, choæ dzieñ d³u¿szy  i noce cieplejsze to spaæ w stajni lepiej
rakusm
U¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 17, 2009, 20:19:14 »

a wiêc tak jak widzicie na zdjêciach hawana nale¿y do klaczy dosyæ krótkich.ma ok 163cm i ogólnie nie jest ma³a ani drobna wiêc uwa¿am ¿e najwy¿sza pora na potomstwo. co do ¼rebaka zale¿y mi przede wszystkim aby go nieco wyd³u¿yæ aby nie by³ za niski ale przede wszystkim zale¿y mi na jego urodzie, budowie i ruchu. ¿eby by³ to konik delikatny lecz w nowym typie o ma³ej zgrabnej g³ówce (cos w rodzaju MONSUNA z Arabiki) co wiêc proponujecie ja osobi¶cie przegl±da³em i orientowa³em sie w tym temacie i mi osobi¶cie najbardziej chyba odpowiada BERLING BEJ ale my¶la³em równie¿ o kampie. je¿eli chodzi o cene stanówki i ilo¶c km to raczej nie ma wiêkszego znaczenia zale¿y mi ¿eby poprostu ¼rebie cieszy³o moje oko gdy na niego spojrze. koniki mam dla hobby nie wystawiam ich na ¿aden sport ani wystawy. najlepiej odpowiada³o by mi krycie naturlanie gdy¿ jestem zwolennikiem takiego w³a¶nie krycia

prosze o opinie w tej sprawie

_____________________________________________________________________________-

http://www.allbreedpedigree.com/hawana2 a o to rodowodzik hawany

podziêkowania dla montany która przyczyni³a siê ¿e ca³y ten rodowód mo¿na zobaczyc
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Marzec 17, 2009, 21:55:30 »

pokryj synem Hebaba, bêdziesz mia³a ¼rebaka do kochania
duke
U¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 18, 2009, 01:15:49 »

do kochania??
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj