FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 09, 2025, 04:44:25 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: SZUKAM PARTNERA DLA SWOJEJ KLACZKI:-)  (Przeczytany 21861 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
rakusm
UÂżytkownik

« : Marzec 16, 2009, 20:08:14 »

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem wÂłaÂścicielem Âślicznej klaczki mÂłp o imieniu HAWANA. Moja slicznotka w lutym skoĂączyÂła 3 latka i powoli zaczynamy myÂśleĂŚ o partnerze dla niej. Pisze wiec z proÂśbÂą o porady i opinie dotyczÂące poszczegĂłlnych ogierĂłw mÂłp. MyÂślaÂłem o pokryciu jej BERLIN BEJEM ale prosiÂł bym o porady jakim ogierem najlepiej pokryĂŚ. Hawanka jest po Azamirze ma w rodowodzie Emira,ArcyksiĂŞcia,Emeryche,Kwarteta,Campetota zaÂś od strony matki Hipokryte

Z gĂłry wszystkim bardzo dziĂŞkuje i pozdrawiam

Ps niedÂługo podziele siĂŞ fotkami swojej klaczki
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2009, 20:14:49 »

zapraszam do dziaÂłu Poradnik hodowcy
te tematy mogÂą pomĂłc
http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=334.0
http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=281.0
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2009, 23:18:09 »

Berlin beja poleca³ bym tylko do duzych ramowych klaczy,najlepiej z duzym dolewem krwi xx,z klaczmi majacymi w sobie krew furoso przedswit tez sie db ³¹czy,odradzam wszelkie po³¹czenia z klaczmi które maja w rodowodzie araba,nie daj bóg berberysa,s¹ ma³e i drobne,na pewno ich niepoprawi
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2009, 23:21:30 »

Kamp i Nort sÂą z matek po arabach i majÂą wzrost w sam raz

nie uogĂłlniaÂłbym tak
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2009, 23:31:58 »

i to sa jedyne konie ktĂłre go majÂą i sÂą w miarĂŞ niezÂłe,widziaÂłem ponad 100 berlinĂłw,i kilka koni po kampie i najlepsze za te ktĂłre maja dolew xx,reszta jest drobna,SK UdĂłrz miaÂła dobre Âżrebaki po kampie bo uzywaÂła go na klaczach z dolewem xx min na cĂłrkach Empika xx
rakusm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 17, 2009, 07:47:59 »

tak wyglada moja hawanka.miaÂła wtedy gdzieÂś 2,5 roku. ma ok 163cm

prosze o opinie dotyczace mojej klaczki i oczywiscie czekam na propozycje w doborze partnera Chichot
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 17, 2009, 08:19:45 »

i to sa jedyne konie ktĂłre go majÂą i sÂą w miarĂŞ niezÂłe,widziaÂłem ponad 100 berlinĂłw,i kilka koni po kampie i najlepsze za te ktĂłre maja dolew xx,reszta jest drobna,SK UdĂłrz miaÂła dobre Âżrebaki po kampie bo uzywaÂła go na klaczach z dolewem xx min na cĂłrkach Empika xx

powiem tak - folblut folblutowi nierĂłwny, dlatego nie zgodzĂŞ siĂŞ z takim wnioskiem, jak porĂłwnaĂŚ cĂłrkĂŞ Judexa do cĂłrki Toledo na przykÂład??

co innego przedÂświty, tu zwykle kaliber jest przyzwoity i dobrze ugruntowany

Paula
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 17, 2009, 17:47:42 »

Moja slicznotka w lutym skoĂączyÂła 3 latka i powoli zaczynamy myÂśleĂŚ o partnerze dla niej.
Nie za wczesnie na szukanie partnera dla niej??

"JeÂździĂŚ konno moÂże nauczyĂŚ siĂŞ kaÂżdy, ale jazda w harmonii z koniem jest sztukÂą."
rakusm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 17, 2009, 18:54:18 »

planuje ja pokryc na koniec sezonu czyli w okolicach lipca sierpnia bedzie wtedy miaÂła 3,5 roku wiĂŞc myÂślĂŞ Âże nie jest za wczeÂśnie
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 17, 2009, 18:55:22 »

Dla 3 latki zaÂźrebienie to raczej nie za wczeÂśnie
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 17, 2009, 19:16:30 »

moja zaÂźrebiona jako trzylatka juz urodziÂła, odchowaÂła, nie narzeka
Tylko ze wcale nie wydoroÂślaÂła  Z politowaniem
OdgĂłrnie narzucona dolna granica wieku do zaÂżrebienia to 30 miesiĂŞcy, moja miaÂła 38 mcy, czyli 3 lata i 2 mce jak zostaÂła zaÂźrebiona i nie miaÂłabym oporĂłw zeby kolejnÂą klacz zaÂźrebic w podobnym wieku. Wiele klaczy zostaje matkami w wieku 4 lat.

rakusm, musisz sie opowiedzieĂŚ, powiedzieĂŚ coÂś wiĂŞcej, bo w tej sytuacji moÂżemy Ci tylko powymieniac kryjÂące ogiery i tyle
Wrzuc tez rodowĂłd klacz z allbreed i najlepiej zapoznaj sie z treÂściÂą innych tematĂłw na forum, moÂże one Cie na coÂś naprowadzÂą i bĂŞdziesz miaÂł bardziej konkretne pytania

Az sie prosi zacytowaĂŚ jaska z tematu http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=264.0

dobĂłr ogiera zaleÂży od tego co chcesz otrzymaĂŚ, na czym Ci zaleÂży

wiadomo, Âże ma byĂŚ Âźrebak poprawny eksterierowo, urodziwy z jak najlepszym charakterem i ruchem

musisz jednak siê zdecydowaÌ co jest dla Ciebie priorytetem - orientalne nuty czy mo¿liwoœÌ skakania "wagonów", elegancja folbluta czy mo¿e mocniejsza konstytucja, czy dopuszczasz silny imbred?

(...)

jak napiszesz na czym Ci zaleÂży to bĂŞdziemy dalej radziĂŚ

Napisz co Cie interesuje, jakie konie preferujesz, czy cena i odleg³oœÌ maj¹ znaczenie, czy nie graj¹ roli, czy wolisz inseminacje czy krycie z rêki....itd.itd
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 17, 2009, 19:25:36 »

wÂłasnie 3 lata, to wcale nie musi byĂŚ za maÂło, to raczej sprawa indywidualna - jesli klacz jest db rozwiniĂŞta to czemu nie ?
choĂŚ ja osobiÂście wolaÂłabym kryĂŚ klacz kwiecieĂą/maj - bo takie wczesnowiosenne Âźrebaki gdy ida na trawĂŞ majÂąc te 2 miesiÂące  juÂż mogÂą sporo z takiej trawy wiosennej wspaniaÂłej skorzystaĂŚ
a latem i gorÂąc i muchy, choĂŚ dzieĂą dÂłuÂższy  i noce cieplejsze to spaĂŚ w stajni lepiej
rakusm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 17, 2009, 20:19:14 »

a wiêc tak jak widzicie na zdjêciach hawana nale¿y do klaczy dosyÌ krótkich.ma ok 163cm i ogólnie nie jest ma³a ani drobna wiêc uwa¿am ¿e najwy¿sza pora na potomstwo. co do Ÿrebaka zale¿y mi przede wszystkim aby go nieco wyd³u¿yÌ aby nie by³ za niski ale przede wszystkim zale¿y mi na jego urodzie, budowie i ruchu. ¿eby by³ to konik delikatny lecz w nowym typie o ma³ej zgrabnej g³ówce (cos w rodzaju MONSUNA z Arabiki) co wiêc proponujecie ja osobiœcie przegl¹da³em i orientowa³em sie w tym temacie i mi osobiœcie najbardziej chyba odpowiada BERLING BEJ ale myœla³em równie¿ o kampie. je¿eli chodzi o cene stanówki i iloœc km to raczej nie ma wiêkszego znaczenia zale¿y mi ¿eby poprostu Ÿrebie cieszy³o moje oko gdy na niego spojrze. koniki mam dla hobby nie wystawiam ich na ¿aden sport ani wystawy. najlepiej odpowiada³o by mi krycie naturlanie gdy¿ jestem zwolennikiem takiego w³aœnie krycia

prosze o opinie w tej sprawie

_____________________________________________________________________________-

http://www.allbreedpedigree.com/hawana2 a o to rodowodzik hawany

podziĂŞkowania dla montany ktĂłra przyczyniÂła siĂŞ Âże caÂły ten rodowĂłd moÂżna zobaczyc
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Marzec 17, 2009, 21:55:30 »

pokryj synem Hebaba, bĂŞdziesz miaÂła Âźrebaka do kochania
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 18, 2009, 01:15:49 »

do kochania??
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: