FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:58:15 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: SZUKAM PARTNERA DLA SWOJEJ KLACZKI:-)  (Przeczytany 20966 razy)
0 u¿ytkowników i 8 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #15 : Marzec 18, 2009, 09:01:12 »

no wiesz, takiego misia pysia malinkê
Branka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 19

« Odpowiedz #16 : Kwiecieñ 01, 2009, 23:26:03 »

Ja szukam ogiera dla swojej klaczy sp, ojciec Mors m³p - z domieszk± rasy furioso, matka xx. Klacz jest niedu¿a(158, ale mog³aby byæ wy¿sza gdyby nie paskudne warunki w m³odo¶ci, które zachamowa³y rozwój na jaki¶ czas), silna, z mocnym, krótkim grzbietem, mocnym zadem, szeroka klat±, szyje ma raczej krótk±, ruch ¶redni, ogólnie jest poprawna(poza zadnimi nogami, ale to przez zaniedbanie poprzednich w³ascicieli, bo jako ¼rebak takiej wady nie mia³a), zbonitowana na 79. Ma zywio³owy temperament, jest do¶æ skoczna(chodzi³a do 120cm).
Nie wiem czym j± pokryæ, moze mogliby¶cie co¶ doradziæ? W grê wchodza ceny do 1000z³. My¶la³am o Harpunie lub Monsunie, ale na razie wci±z jestem na etapie przegl±dania ofert i czytania poradnika dla hodowców Nie wiem czy ¼rebak bêdzie dla mnie czy go sprzedam, raczej dla mnie, ale nigdy nie wiadomo jak to bêdzie z finansami, ró¿nie w ¿yciu bywa.
Kto¶ by móg³ cos poleciæ?
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #17 : Kwiecieñ 02, 2009, 11:55:40 »

kolejna klacz po ojcu m³p i matce xx wpisana do sp??
Branka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #18 : Kwiecieñ 02, 2009, 12:16:18 »

Tak j± wpisali. Ale ojciec ma dziwny papier, bo jest po Kumysie xx, a matka to Furioso VIII-17. czy to furioso oznacza rasê czy imie konia? Zawsze my¶la³am, ¿e rasê ale teraz sie zaczê³am zastanawiaæ.
A jak ja pokrycjê ma³opolakiem to jak mi wpisz± ¼rebaka? Powinnam np zadzwonic do zwi±zku siê dowiedzieæ?
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #19 : Kwiecieñ 02, 2009, 13:34:08 »

Je¿eli jeste¶ z woj. ³ódzkiego to skorzystaj z oferty  SK Walewice, np. ogierów Frazes, Herb , Huzar.
Branka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #20 : Kwiecieñ 02, 2009, 13:44:44 »

Lami to do mnie czy rakusm?
Ja jestem z Wroc³awia - Walewice w sumie i tak najbli¿ej ze wszystkiego. Chyba tam pojadê na wycieczkê w weekend obejrzeæ ogry.
O Huzarze my¶la³am, ale boje siê troche bo wyczyta³am ¿e ma charakter trudny w kilku miejscach, a moja klacz ma bardzo ¿ywio³owy temperament. Ja lubiê konie lekkie, w folblucim typie, chcia³abym czym¶ w tym kierunku pokryæ. Ale charakter jest bardzo wa¿ny, ona owszem szybko siê uczy, jest grzeczna, wychowana, ale potrafi siaæ spustoszenie jak jest zdenerwowana, wiêc ogier powinien przekazywaæ dobre cechy charakteru!
A Horn? kto¶ nim kry³? Jakie daje ¼rebaki?
Branka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #21 : Kwiecieñ 02, 2009, 14:38:10 »

Ogiery z Walewic widzê, ¿e siê dobrze ruszaj± i skacz±. Moja klacz nie ma jakichs super mo¿liwo¶ci skokowych, ale mimo wszytsko jest dzielna i waleczna, jej ojciec mia³ ogromny potencja³, mog³abym celowaæ w rozwój mo¿liwo¶ci skokowych. Obejrza³am tego Frazesa, ona jest krótka, niedu¿a, móg³by j± poprawiæ.
Ma kto¶ mo¿e zdjêcia Haracza i Browara?
Edit - znalaz³am filmiki, to sobie obejrze
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #22 : Kwiecieñ 02, 2009, 14:40:56 »

w dziale OGIERY masz i zdjêcia i opisy tych ogierów... jak i komentarze u¿ytkowników.. my¶lê ¿e cenne
Branka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Kwiecieñ 02, 2009, 14:57:04 »

Ano, zaczynam siê w tym odnajdywaæ. My¶lê, ¿e zdecyduje sie na co¶ z Walewic, ale chyba wycieczka tam jest nieunikniona. Chce kryæ jako¶ koniec maja/pocz±tek czerwca, bo wczesniej musze przygotowac klacz do zawodów a druga po³owê maja, potem ju¿ mo¿emy my¶lec o kryciu Poza tym w moim regionie pastwiska s± czynne w ka¿dej stajni od maja, wiêc wcze¶niej ¼rebak nie chce by sie rodzi³.
Przy Huzarze mia³abym imbred na Dakocie, chyba siê na to nie zdecydujê, takie zabiegi zostawiam do¶wiadczonym hodowcom, ja jestem laikiem i to bêdzie pierwszy ¼rebak.
Aha, co¶ gdzie¶ przeczyta³am, ¿e jest okreslony wiek w którym klacz musi zostac pokryta, by ¼rebak móg³ byæ wpisany do Kiêgi? Ona jest w Ksiêdze G³owej sp, ma 10 lat, wet nic mi nie mówi³ o tym, ¿e jak bêdzie teraz pokryta, to co¶ bêdzie nie tak z punktu widzenia przepisów. Ale on mo¿e siê na tym przecie¿ nie znaæ.
Nie by³a nigdy kryta, wiêc nie wiadomo czy siê uda, ¿e od razu zaskoczy. Mam nadziejê, ¿e jednak uda siê za¼rebiæ j±. Weterynarz twierdzi, ¿e nieraz klacze pierwszy raz s± kryte jeszcze pó¼niej.
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #24 : Kwiecieñ 02, 2009, 15:56:05 »

Poza tym w moim regionie pastwiska s± czynne w ka¿dej stajni od maja, wiêc wcze¶niej ¼rebak nie chce by sie rodzi³.

w³a¶nie by³oby wskazane ¿eby siê rodzi³ wcze¶niej by potem w maju ju¿ spokojnie wyj¶æ na pastwisko i korzystaæ do woli z  trawy...
drugi aspekt terminu w którym chcesz kryæ jak najbardziej zrozumia³y...
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #25 : Kwiecieñ 02, 2009, 18:24:51 »

Najlepiej zaczynaæ jak najwcze¶niej - jak siê nie uda, to nie ma siê od razu straconego sezonu, tylko mo¿na próbowaæ jeszcze raz
Branka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #26 : Kwiecieñ 02, 2009, 19:05:30 »

Ale nie powinien sie urodziæ wtedy kiedy ruszaja pastwiska? Bo zamin ruszaj±, konie chodz± po piaskowych wybiegach nie na ca³y dzieñ. A jak bêd± ³±ki czynne to bêdzie od urodzenia spêdzal calutki dzieñ na dworze. Jak sie urodzi jak jeszcze bêd± chodziæ na piach, to bêdzie musia³ jaki¶ czas spêdzaæ w stajni bo konie chodz± na kilka godzin zmianami chyba, ¿e znajde takie miejsce, gdzie konie bêd± i zim± ca³y dzieñ na dworze(w sumie sa niedaleko mnie 2 stajnie hodowlane z super warunkami, jedna ¶l±zaków, druga ma³opolaków ale trochê kiepski dojazd, wiêc bêdê musia³a wszystko przemy¶leæ). Ja jestem zwolenniczka trzymania koni w warunkach jak najbardziej zbli¿onych do naturalnych, nie dajê nawet pasz innych niz sieczka i siano plus jakies suplementy, nawet w treningu nie daje owsa i zbó¿ a koñ ma energii za 2, wywalam konia na dwór jak jest minus 20 i jak na razie jest zdrów jak ryba. ¬rebaka mo¿e nie wywali³abym na mróz i lód pierwszego dnia, ale uwa¿am ¿e powinien spêdzaæ ca³y dzieñ na dworze, czego nie mogê mu zaoferowaæ je¶li urodzi siê przed majem(no mo¿e po³ow± kwietnia).
No ale w³a¶nie bêdzie problem czy ona siê od razu za¼rebi,wiêc mo¿e powinnam w³a¶nie zacz±æ szybciej próbowaæ.. Tylko mam nieca³e 2 miesi±ce, koñ roztrenowany, zawody mo¿e ma³e, ale mam za nie stypednium wiêc muszê ja oskakaæ, nie  w g³owie mi teraz wo¿enie do ogierów
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #27 : Kwiecieñ 02, 2009, 23:43:38 »

wszystko jak najbardziej dobrze,ale jak sie wezmiesz za hodowle,to ci tylko powiem ze bez owsa to mozesz wychowac szetlanda albo hucula.Tak szlachetna klacz jak i potem zrebak musza zjesc pasze tresciwa,to nie kuce.
Branka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Kwiecieñ 02, 2009, 23:51:45 »

Nie mówiê, ¿e klaczy nie bêdê dawaæ pasz tre¶ciwych. Ale póki co tego unikam. Poza tym nawet jak bêde dawaæ pasze tre¶ciwe to te¿ bêdê uwa¿aæ co i ile. Uwa¿am, ¿e wspó³cze¶nie konie s± przekarmiane s³odkimi paszami, które zdrowe dla koni nie s±.
Pasza tre¶ciwa w okresie wy¼rebienia czy intensywnego wzrostu musi byæ, ale najwa¿niejsze jest dobre pastwisko i siano.
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: