ArkaGrecja
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 96
|
|
« : Marzec 24, 2009, 15:29:57 » |
|
Nowa kategoryzacja obowi±zuje ogiery wpisywane do ksi±g od 2004. Znacie jakie¶, które maj± ju¿ kategoriê B zamiast C? Czy to na razie mrzonki, bo w sumie roboty przy tym jest, inspektor musi oceniæ ¼rebaka, kto¶ punkciki musi policzyæ... Albo czy znacie starszego, którego w³a¶ciciel zg³osi³ do noweych kategorii? Mo¿e który¶ facet jest ju¿ Elita?
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 466
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2009, 20:15:28 » |
|
a przepraszam- ktos te zrebaki obiektywnie punktuje? Bo u mnie to zawsze-"srednio na jeza" tyle co wszystkim... to gdzie tu jakies realne beda roznice miedzy ocenami ogierow...
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 500
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2009, 20:43:32 » |
|
tak... u mnie by³y obiektywnie punktowane... dok³adnie dowiedzia³am siê dlaczego ma obciête punkty!!!
Ale uwa¿am, ¿e to nie do koñca powinno tak wygl±daæ jak w tej chwili!!! Po pierwsze powinny to byæ grupy zwierz±t oceniane w jednym miejscu! Po drugie klacze te¿ powinny byæ oceniane w grupie rasowej i przez komisje tak jak dzieje siê to w Pañstwowych Stadninach!!!
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 25, 2009, 11:09:23 » |
|
Pewnie i daloby sie znale¼æ juz jakiegos ogiera w kategorii B, gdyby te kategorie widnia³y gdzies oficjalnie w spisie ogierów Póki co jedynym miejscem, gdzie moge znale¼æ kategorie ogiera jest nasz zwi±zkowy wykaz http://www.wzhk.radom.pl/katalog2.html i teoretycznie strona SO £±ck http://stadolack.home.pl/hodowla.php?all=1 , teoretycznie, bo przy ma³opolskich ogierach ( Aplauz, Faworyt, Figlarz, Filantrop, Graban ) wiersz kategorii pozostaje pusty. W wykazach innych OZHK czy innych SO kategoria ogiera zostaje chyba spraw± tajn± Jak macie jakis rejestr ogierów wraz z kategori±, to pode¶lijcie/podlinkujcie, g³upio by³oby dzwonic do PZHK i pytac o ka¿dego ogiera po kolei. Mo¿e ja ¼le szukam ? Inspektor ocenia ¼rebaki zawsze przy opisie, czy obiektywnie inna rzecz- jak ze wszystkim, ale my¶le, ze podliczyæ pó¼niej te punkty to nie jest w praktyce a¿ tyle zachodu _____________________________________________________________ Szczegó³y na temat omwianej kategoryzacji i punktacji znajdziecie tutaj, jakby kto¶ szuka³: http://pzhk.pl/art.php?id=kategoryzacja.htm
|
|
|
|
|
|
|
ArkaGrecja
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 96
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 25, 2009, 13:14:21 » |
|
W³a¶nie, a starsze ogiery to my¶licie ¿e ju¿ by siê za³apa³y do E (elita)? 200 pkt za potomstwo hodowlane - 30 za ogiera i 8 za klacz i wyniki w sporcie 6 potomków... Nie wiem jak z wynikami w sporcie, bo mam krótk± pamiêæ, ale patrz±c na wykaz ogierów ze strony PZHK to np Emetyt- 10 ogierów i maj±ce wyniki w sporcie chyba odpowiednie?, Emir 9 og, Berberys -5og, Grey 5og. Jakby jeszcze klacze wpisane do ksi±g, to mo¿e który¶ by ju¿ by³ Elite???
|
|
|
|
|
|
|
galopada
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 543
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 25, 2009, 16:19:48 » |
|
... edit. doczytałam.
|
|
|
|
|
|
|
Marta
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 212
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2011, 16:13:28 » |
|
http://pzhk.pl/docs/og_wycofane_kategoryzacja_2010.pdfWycofane: Heron po Zoon Harap po Vis Versa Hutor po First des Termes Cyprys po Akrobata Balet po Hegemon Europ po Bach Ekspres po Jalienny Asumpt po Veritas Fodel po Ryon d'Anzex Eliot po Bach Nort po Berlin Bej Zdaje siê, ¿e s± w¶ród nich ju¿ wa³achy. Szkoda którego¶?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2011, 16:22:43 » |
|
Asumpt na pewno wykastrowany, Hutor pad³.
Moim zdaniem trochê szkoda Norta, bo ca³kiem nie¼le radzi sobie w wkkw (by³ w ekipie juniorskiej na ME w 2010, najlepsze uje¿d¿enie w ekipie) no i Fodela, bo rodowód i zdolno¶ci skokowe ma nietuzinkowe.
|
|
|
|
|
|
|
ogurek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 74
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 02, 2011, 16:46:37 » |
|
Czy to jest odwracalne? Np je¶li koñ w tym sezonie spe³ni w sporcie wymagania "Programu ..." mo¿e dostaæ licencje?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2011, 17:08:50 » |
|
To jest g³upie do potêgi. Koñ nie dostaje kategorii, jak nim hodowcy nie kryj±. Czyli jak nie kryj±, to PZHK im zabroni kryæ, ¿eby ju¿ nie kryli. Kto¶ widzi w tym jaki¶ sens???
Takie restrykcje, pomijaj±c ich zasadno¶æ, mia³yby jakikolwiek sens, gdyby brakowano ogiery daj±ce s³abe potomstwo, a nie nie daj±ce potomstwa w ogóle.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 718
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 02, 2011, 17:17:36 » |
|
Wed³ug mnie PZHK powinien co roku podawaæ statystyki - ile klaczy pokry³ ogier w ci±gu roku, ile klaczy po nim zosta³o wpisanych do ksiêgi, itp.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 02, 2011, 17:24:12 » |
|
Wed³ug mnie PZHK powinien co roku podawaæ statystyki - ile klaczy pokry³ ogier w ci±gu roku, ile klaczy po nim zosta³o wpisanych do ksiêgi, itp.
PZHK robi ¶wiadomie tajemnice z wielu informacji tego typu.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 02, 2011, 21:40:34 » |
|
Na jakiej podstawie przebiega³o to wycofywanie ? Kariera sportowa mia³a przecie¿ nie wykluczaæ z hodowli ?, a na li¶cie znalaz³ siê Kilian (medalista MPS w skokach), Hetman (stratuje regularnie w konkursach ogólnopolskich w skokach, na MPJ itp), Salut (skoczek startowa³ m.in w MPS w skokach 2010)?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 02, 2011, 23:23:54 » |
|
Informacja umieszczona na stronie OZHK- £ód¼ Okrêgowy Zwi±zek Hodowców Koni informuje, ¿e potomstwo ogierów wycofanych z rozrodu na skutek nie otrzymania kategorii B urodzone z kryæ w okresie których ogier posiada³ licencjê nie traci praw hodowlanych.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2011, 16:25:50 » |
|
Jest jeszcze inne niebezpieczeñstwo takiej polityki - zawê¿anie puli genetycznej, ró¿norodno¶ci pochodzenia. Irytuje mnie, jak teoretyk i jeszcze do tego urzêdnik planuje mi stanówkê
|
|
|
|
|
|
|
|