FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Kwiecieñ 19, 2025, 13:21:20 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nowa kategoryzacja ogierów  (Przeczytany 58010 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #30 : Luty 04, 2011, 14:04:42 »

"zmusz± w³a¶cicieli ogierów do pokazania ich

Zmuszaæ to mo¿na dzieci do umycia zêbów, a nie doros³ych ludzi do dysponowania swoj± w³asno¶ci±.

My w Polsce mamy zakodowane my¶lenie totalitarne. Jak kto¶ uwa¿a, ¿e co¶ jest dobre, to zamiast po prostu to robiæ, od razu by zmusza³ wszystkich do robienia tego samego. Wszystko z czasem siê staje albo przymusowe albo zabronione w tym chorym kraju.

Zwi±zek holsztyñski te¿ jest pewnie totalitarny ? Aaa straszne maj± zamkniêt± ksiêge stadn± dla klaczy i nie mo¿na kryæ dowolnie wybranym ogierem. Ba zdarza siê, ¿e ogiery z czo³ówki Korungow nie zostaj± uznane. Najlepsze zwi±zki hodowlane, pó³krwi maj± pewne zasady selekcji i to w g³ównej mierze (w po³aczeniu z konsekwencj± w dzia³aniu) decyduje o ich sukcesach.

W kwestii sprowadzanych ogierów - przecie¿ sprowadzaj± je prywatne osoby (poza nielicznymi wyj±tkami), a nie PZHK. Wiêc zarzut, ze wybra³ je urzêdnik jest chyba przesadzony ?
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #31 : Luty 04, 2011, 14:21:36 »

Z drugiej strony czy te konie holsztyñskie nie s± przypadkiem oparte na zaledwie kilku liniach i mocno zinbredowane? W³a¶nie przez u¿ywanie niewielu ogierów. Co bêdzie za 10-15 lat?
nat
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 9

« Odpowiedz #32 : Luty 04, 2011, 14:27:52 »

Po prostu system kategoryzacji ogierów powsta³ nie w celu postêpu hodowlanego ale w celu ochrony ogierów w³asno¶ci i tak zreszt± ju¿ teraz upadaj±cych stad i stadnin pañstwowych.90 % ogierów pañstwowych idzie na punkty kopulacyjne gdzie kryj± za pó³darmo wszystkie NN,dotacyjne i rekreacyjne.Kiedy taki ogier wraca do stada to ju¿ licencjê do¿ywotni± ma zapewnion± i dyrektor stada mo¿e odetchn±æ z ulg±.A z ulg± dlatego ¿e wiêkszo¶æ tych ogierów do sportu siê nie nadaje po prostu wiêc taka mo¿liwo¶æ na liczbê potomstwa to jak znalaz³ dla s³abych i do tego tanich tanich ogierów.Wiêkszo¶æ z tych ogierów powinna by straciæ licencje je¿eli naprawdê w intencji urzêdników by³by postêp hodowlany.Straci³y licencje ogiery i to te dobre .Urzêdnicy trafili jak kula w plot.Tylko hodowców zal...
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #33 : Luty 04, 2011, 15:12:46 »

Zwi±zek holsztyñski te¿ jest pewnie totalitarny ? Aaa straszne maj± zamkniêt± ksiêge stadn± dla klaczy i nie mo¿na kryæ dowolnie wybranym ogierem. Ba zdarza siê, ¿e ogiery z czo³ówki Korungow nie zostaj± uznane. Najlepsze zwi±zki hodowlane, pó³krwi maj± pewne zasady selekcji i to w g³ównej mierze (w po³aczeniu z konsekwencj± w dzia³aniu) decyduje o ich sukcesach.

Oczywi¶cie, wszystkie zwi±zki zachodnie dzia³aj± na takiej zasadzie. Totalitaryzm to ideologia XX wieku, silnie zakorzeniona szczególnie w Europie ¦rodkowej. Chyba nie muszê tu wyk³adaæ historii najnowszej Niemiec, czyli od narodowego do euro-socjalizmu.

Twoje my¶lenie jest takie - w Holsztynie maj± dobre konie (czyli dobrze), a totalitaryzm kojarzy siê ¼le, jedno do drugiego nie pasuje, wiêc oni nie my¶l± totalitarnie. I to jest w³a¶nie najlepsza ilustracja my¶lenia totalitarnego. Jak co¶ jest dobre, to na pewno ca³kowicie dobre, bez z³ych stron. Osoby my¶l±ce totalitarnie my¶l± w kategoriach czarno-bia³ych (pamiêtacie wyst±pienie Kaczyñskiego?). Ja nie widzia³em w ¿yciu czystych czerni lub bieli, wszystko ma swoje z³e i dobre strony.

My my¶limy tak, oni maj± dobre konie, wiêc jak wprowadzimy takie same regulacje, to te¿ bêdziemy takie mieli. Powodzenia.

W kwestii sprowadzanych ogierów - przecie¿ sprowadzaj± je prywatne osoby (poza nielicznymi wyj±tkami), a nie PZHK. Wiêc zarzut, ze wybra³ je urzêdnik jest chyba przesadzony ?

Mia³em na my¶li s³awny import angloarabów, gdzie tylko Nabucho prezentuje jak±¶ warto¶æ hodowlan±. Konie by³y ci±gniête przez ZT za uszy. My¶lê, ¿e ¿aden z nich by nawet nie dosta³ tych 78 punktów bonitacyjnych na kwalifikacji, gdyby by³ prywatnej, polskiej hodowli.

Z drugiej strony czy te konie holsztyñskie nie s± przypadkiem oparte na zaledwie kilku liniach i mocno zinbredowane? W³a¶nie przez u¿ywanie niewielu ogierów. Co bêdzie za 10-15 lat?

Tak w³a¶nie jest, ale nie wynika to z regulacji, tylko z woli hodowców. W zwi±zku holsztyñskim uznanych jest wiêcej ogierów ni¿ u nas w m³p. a kryje stosunkowo niewiele, bo hodowcy wybieraj± najlepsze. Sam zwi±zek, w obawie o zbyt ma³± ró¿norodno¶æ genetyczn± zachêca (ale znowu, nie zmusza!) do krycia obcymi ogierami, szczególnie folblutami. Ostatnio nawet trakena uznali, choæ siê niby nie lubi± z trakeniarzami. Traken jest dobry, ale pokry³ ledwie kilka klaczy, bo hodowcy wol± swoje sprawdzone linie.

U nas hodowcy w wiêkszo¶ci wol± tanie ogiery. I ¿adne regulacje nic tu nie zmieni±, bo hodowla jest silna si³± hodowców, a nie zwi±zku. Zwi±zek to tylko pochodna. Z kogo siê ¶miejecie? Z siebie siê ¶miejecie!
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #34 : Luty 04, 2011, 16:11:04 »

Pominê milczeniem Twoje polityczne wywody, bo dla mnie wydaj± mi siê tutaj totalnie bezcelowe.
Ja nie widzia³em w ¿yciu czystych czerni lub bieli, wszystko ma swoje z³e i dobre strony.
Ja te¿ nie, czy ja gdzie¶ napisa³am, ¿e to idealny system ? Nie. Uwa¿am, ¿e jest sprawdzony - bo s± faktycznie dobre efekty. Nie uwa¿am te¿, ¿e powinni¶my go ¿ywcem przenie¶æ i nigdzie tak nie napisa³am.

Nie wiem, czy dalsza dyskusja z Tob± ma w ogóle sens ? Twierdzisz, ¿e narzucanie swojego zdania to totalitaryzm, wiêc wyt³umacz mi czy to co robisz to nie jest to samo ?
Bo dla mnie jest  Spoko Tak czy siak zawsze wiesz lepiej, zabawne ca³kiem.

Marta
Ano owszem stosuj± taki inbred, bo im siê to op³aca.

jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #35 : Luty 04, 2011, 16:31:15 »

Pominê milczeniem Twoje polityczne wywody, bo dla mnie wydaj± mi siê tutaj totalnie bezcelowe.

Gdzie ja pisa³em o polityce? Totalizm tkwi w nas, na politykê siê naturalnie przek³ada, jak i na wszystko inne, w tym hodowlê koni.

Nie wiem, czy dalsza dyskusja z Tob± ma w ogóle sens ? Twierdzisz, ¿e narzucanie swojego zdania to totalitaryzm, wiêc wyt³umacz mi czy to co robisz to nie jest to samo ?

Nie, ja nikomu nie narzucam swojego zdania. Jedyne co robiê, to staram siê broniæ swojej wolno¶ci. Mo¿e kto¶ to przeczyta i pomy¶li. Je¿eli pochwa³a wolno¶ci jest narzucaniem swojego zdania, to rzeczywi¶cie robiê to samo.

Nie wiem, czy dalsza dyskusja z Tob± ma w ogóle sens ?

W formie ad personam , jak± zaprezentowa³a¶, na pewno nie ma sensu.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #36 : Luty 04, 2011, 17:23:15 »

No nie muszê to napisaæ. Jasiek czy Ty dzisiaj nie wsta³e¶ lew± nog±? nie poznajê Ciê  Spoko
nat
U¿ytkownik

« Odpowiedz #37 : Luty 04, 2011, 18:10:59 »

"Hodowla jest silna si³± hodowców a nie zwi±zku"?

W³a¶nie mamy pokaz si³y aktualnych decydentów-hodowców z PZHK.Kilian jest bee...,Hutor jest bee...natomiast Hebab-wybraniec jest super !w szczególno¶ci,¿e uznany za dotacyjnego .Kiedy pokry³ setkê klaczy i "zaliczy³" punkty dla uzyskania licencji do¿ywotnio przyznano ¿e to by³a "pomy³ka" bo ogierem dotacyjnym Hebab nie móg³ byæ gdy¿ jest pó³krwi angloarabem pochodzenia zagranicznego.Przez nastêpne lata bêdzie siê kastrowaæ jego licznych za pañstwowe pieni±dze uznanych bezwarto¶ciowych synów.
Emaks-nastêpny wybraniec równie¿ jest OK .To nic ,¿e licencjê wy¿ebra³ nie zahaczywszy nawet o ZT ! S± równi i równiejsi!
 Nastêpny to Efekt po Veritas zaplombowany  na 120 cm i ju¿ szykowany na "chef de race"przez si³ê hodowców.

Dounba -ciekawy przypadek ogiera dzier¿awionego przez pañstwow± stadninê z wy³±czno¶ci± przez te stadninê na krycie ogierem.
Krok po kroku przed konkurencj± której bez w±tpienia szybko nie bêdzie bo kategoryzacja ogierów zrobi swoje jak jack-czy¶ciciel .Import ogierów siê zwiêkszy,hodowcy niemieccy ,holenderscy bêd± zape³niaæ w dalszym ci±gu portfele kosztem hodowców polskich a wielu drobnych polskich hodowców bêdzie coraz czê¶ciej rozgl±daæ siê za zagranicznymi ,europejskimi ksiêgami .Si³a dzisiejszych decydentów jest taka ze ich to raczej  nic nie obchodzi.
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #38 : Luty 04, 2011, 18:49:10 »

nat;
Daj swój typ ogiera xo/m?Pogadamy.
nat
U¿ytkownik

« Odpowiedz #39 : Luty 04, 2011, 19:14:13 »

ja¶ko  sorryjavascript:void(0);
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #40 : Luty 04, 2011, 19:21:58 »

No nie muszê to napisaæ. Jasiek czy Ty dzisiaj nie wsta³e¶ lew± nog±? nie poznajê Ciê  Spoko

Proszê o konkrety, argumenty. Ca³y czas czekam, niech mnie kto¶ przekona, ¿e system hodowlany, w którym urzêdnik przydziela licencjê, jest dla mnie lepszy jako hodowcy, wzglêdnie jest lepszy dla hodowli.

Ja mówiê tylko tyle, ¿e w takim systemie k³ótnie o to, ¿e to ogier X powinien kryæ zamiast ogiera Y s± nieuniknione i wed³ug mnie pozbawione sensu. Bo je¶li dajemy PZHK prawo wybierania dla nas reproduktorów, to nie dziwmy siê, kiedy PZHK z tego prawa korzysta. K³ótnie (a mo¿e raczej dyskusje) takie obecne s± oczywi¶cie nie tylko u nas, ale i w Niemczech czy Holandii, gdzie w grê wchodz± du¿o wiêksze pieni±dze.
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #41 : Luty 04, 2011, 21:27:29 »

jasiek...  tak samo uwa¿asz, ¿e ¼le i¿ zamkniêto Wstêpn± Ksiêgê Koni Ma³opolskich i nie bêdzie mo¿na ju¿ wpisaæ córek klaczy NN???
To s± Ci sami urzêdnicy!
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #42 : Luty 04, 2011, 22:30:14 »

jasiek...  tak samo uwa¿asz, ¿e ¼le i¿ zamkniêto Wstêpn± Ksiêgê Koni Ma³opolskich i nie bêdzie mo¿na ju¿ wpisaæ córek klaczy NN???
To s± Ci sami urzêdnicy!

Znowu ¼le czy dobrze to pojêcia bardzo wzglêdne w tym kontek¶cie. Dla hodowcy, który planowa³ pokryæ klacz NN to ¼le, dla podreperowania w±tpliwego presti¿u ksiêgi i zarazem marki innych hodowców to zapewne dobrze. Sam wymys³ tej ksiêgi jest kuriozum, które znowu wynika z monopolu pañstwa na ksiêgi hodowlane koni, który powsta³ po wojnie. Kiedy¶ ka¿da hodowla prowadzi³a w³asne ksiêgi, wg w³asnych kryteriów, panowa³a pe³na wolno¶æ. Ale to by³y te "niedobre" sanacyjne czasy, kiedy nasza hodowla i je¼dziectwo nale¿a³o do ¶wiatowej czo³ówki.

A na marginesie, w ramach dyskusji, proszê o argumenty za prawem do wydawania licencji dla ogierów przez zwi±zek, a nie tzw. offtopy. Wszyscy s± za licencjami, tylko nikt nie wie dlaczego?
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #43 : Luty 04, 2011, 23:23:40 »

Nie wiem, czy wiecie kto zasiada w komisjach rasowych Ksi±g Stadnych??? Wydawa³o mi siê, ¿e oprócz teoretyków znajduj± siê w nich tak¿e praktykuj±cy hodowcy? Ale nie mogê teraz znale¶æ sk³adów osobowych.
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #44 : Luty 04, 2011, 23:47:02 »

W najnowszym tomie KM z ogierami komisja to:
Marek Trela, Marek Giba³a, Adam Joñczyk, Krzysztof Kordalski, Maria Kuchejda.

Wszyscy s± za licencjami, tylko nikt nie wie dlaczego?
Nie wszyscy  Spoko
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: