FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 05, 2025, 00:33:56 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowa kategoryzacja ogierĂłw  (Przeczytany 58442 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #30 : Luty 04, 2011, 14:04:42 »

"zmuszÂą wÂłaÂścicieli ogierĂłw do pokazania ich

ZmuszaĂŚ to moÂżna dzieci do umycia zĂŞbĂłw, a nie dorosÂłych ludzi do dysponowania swojÂą wÂłasnoÂściÂą.

My w Polsce mamy zakodowane myÂślenie totalitarne. Jak ktoÂś uwaÂża, Âże coÂś jest dobre, to zamiast po prostu to robiĂŚ, od razu by zmuszaÂł wszystkich do robienia tego samego. Wszystko z czasem siĂŞ staje albo przymusowe albo zabronione w tym chorym kraju.

Zwi¹zek holsztyùski te¿ jest pewnie totalitarny ? Aaa straszne maj¹ zamkniêt¹ ksiêge stadn¹ dla klaczy i nie mo¿na kryÌ dowolnie wybranym ogierem. Ba zdarza siê, ¿e ogiery z czo³ówki Korungow nie zostaj¹ uznane. Najlepsze zwi¹zki hodowlane, pó³krwi maj¹ pewne zasady selekcji i to w g³ównej mierze (w po³aczeniu z konsekwencj¹ w dzia³aniu) decyduje o ich sukcesach.

W kwestii sprowadzanych ogierĂłw - przecieÂż sprowadzajÂą je prywatne osoby (poza nielicznymi wyjÂątkami), a nie PZHK. WiĂŞc zarzut, ze wybraÂł je urzĂŞdnik jest chyba przesadzony ?
Marta
UÂżytkownik

« Odpowiedz #31 : Luty 04, 2011, 14:21:36 »

Z drugiej strony czy te konie holsztyĂąskie nie sÂą przypadkiem oparte na zaledwie kilku liniach i mocno zinbredowane? WÂłaÂśnie przez uÂżywanie niewielu ogierĂłw. Co bĂŞdzie za 10-15 lat?
nat
UÂżytkownik

« Odpowiedz #32 : Luty 04, 2011, 14:27:52 »

Po prostu system kategoryzacji ogierów powsta³ nie w celu postêpu hodowlanego ale w celu ochrony ogierów w³asnoœci i tak zreszt¹ ju¿ teraz upadaj¹cych stad i stadnin paùstwowych.90 % ogierów paùstwowych idzie na punkty kopulacyjne gdzie kryj¹ za pó³darmo wszystkie NN,dotacyjne i rekreacyjne.Kiedy taki ogier wraca do stada to ju¿ licencjê do¿ywotni¹ ma zapewnion¹ i dyrektor stada mo¿e odetchn¹Ì z ulg¹.A z ulg¹ dlatego ¿e wiêkszoœÌ tych ogierów do sportu siê nie nadaje po prostu wiêc taka mo¿liwoœÌ na liczbê potomstwa to jak znalaz³ dla s³abych i do tego tanich tanich ogierów.WiêkszoœÌ z tych ogierów powinna by straciÌ licencje je¿eli naprawdê w intencji urzêdników by³by postêp hodowlany.Straci³y licencje ogiery i to te dobre .Urzêdnicy trafili jak kula w plot.Tylko hodowców zal...
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #33 : Luty 04, 2011, 15:12:46 »

Zwi¹zek holsztyùski te¿ jest pewnie totalitarny ? Aaa straszne maj¹ zamkniêt¹ ksiêge stadn¹ dla klaczy i nie mo¿na kryÌ dowolnie wybranym ogierem. Ba zdarza siê, ¿e ogiery z czo³ówki Korungow nie zostaj¹ uznane. Najlepsze zwi¹zki hodowlane, pó³krwi maj¹ pewne zasady selekcji i to w g³ównej mierze (w po³aczeniu z konsekwencj¹ w dzia³aniu) decyduje o ich sukcesach.

OczywiÂście, wszystkie zwiÂązki zachodnie dziaÂłajÂą na takiej zasadzie. Totalitaryzm to ideologia XX wieku, silnie zakorzeniona szczegĂłlnie w Europie ÂŚrodkowej. Chyba nie muszĂŞ tu wykÂładaĂŚ historii najnowszej Niemiec, czyli od narodowego do euro-socjalizmu.

Twoje myÂślenie jest takie - w Holsztynie majÂą dobre konie (czyli dobrze), a totalitaryzm kojarzy siĂŞ Âźle, jedno do drugiego nie pasuje, wiĂŞc oni nie myÂślÂą totalitarnie. I to jest wÂłaÂśnie najlepsza ilustracja myÂślenia totalitarnego. Jak coÂś jest dobre, to na pewno caÂłkowicie dobre, bez zÂłych stron. Osoby myÂślÂące totalitarnie myÂślÂą w kategoriach czarno-biaÂłych (pamiĂŞtacie wystÂąpienie KaczyĂąskiego?). Ja nie widziaÂłem w Âżyciu czystych czerni lub bieli, wszystko ma swoje zÂłe i dobre strony.

My myÂślimy tak, oni majÂą dobre konie, wiĂŞc jak wprowadzimy takie same regulacje, to teÂż bĂŞdziemy takie mieli. Powodzenia.

W kwestii sprowadzanych ogierĂłw - przecieÂż sprowadzajÂą je prywatne osoby (poza nielicznymi wyjÂątkami), a nie PZHK. WiĂŞc zarzut, ze wybraÂł je urzĂŞdnik jest chyba przesadzony ?

Mia³em na myœli s³awny import angloarabów, gdzie tylko Nabucho prezentuje jak¹œ wartoœÌ hodowlan¹. Konie by³y ci¹gniête przez ZT za uszy. Myœlê, ¿e ¿aden z nich by nawet nie dosta³ tych 78 punktów bonitacyjnych na kwalifikacji, gdyby by³ prywatnej, polskiej hodowli.

Z drugiej strony czy te konie holsztyĂąskie nie sÂą przypadkiem oparte na zaledwie kilku liniach i mocno zinbredowane? WÂłaÂśnie przez uÂżywanie niewielu ogierĂłw. Co bĂŞdzie za 10-15 lat?

Tak w³aœnie jest, ale nie wynika to z regulacji, tylko z woli hodowców. W zwi¹zku holsztyùskim uznanych jest wiêcej ogierów ni¿ u nas w m³p. a kryje stosunkowo niewiele, bo hodowcy wybieraj¹ najlepsze. Sam zwi¹zek, w obawie o zbyt ma³¹ ró¿norodnoœÌ genetyczn¹ zachêca (ale znowu, nie zmusza!) do krycia obcymi ogierami, szczególnie folblutami. Ostatnio nawet trakena uznali, choÌ siê niby nie lubi¹ z trakeniarzami. Traken jest dobry, ale pokry³ ledwie kilka klaczy, bo hodowcy wol¹ swoje sprawdzone linie.

U nas hodowcy w wiêkszoœci wol¹ tanie ogiery. I ¿adne regulacje nic tu nie zmieni¹, bo hodowla jest silna si³¹ hodowców, a nie zwi¹zku. Zwi¹zek to tylko pochodna. Z kogo siê œmiejecie? Z siebie siê œmiejecie!
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #34 : Luty 04, 2011, 16:11:04 »

PominĂŞ milczeniem Twoje polityczne wywody, bo dla mnie wydajÂą mi siĂŞ tutaj totalnie bezcelowe.
Ja nie widziaÂłem w Âżyciu czystych czerni lub bieli, wszystko ma swoje zÂłe i dobre strony.
Ja te¿ nie, czy ja gdzieœ napisa³am, ¿e to idealny system ? Nie. Uwa¿am, ¿e jest sprawdzony - bo s¹ faktycznie dobre efekty. Nie uwa¿am te¿, ¿e powinniœmy go ¿ywcem przenieœÌ i nigdzie tak nie napisa³am.

Nie wiem, czy dalsza dyskusja z TobÂą ma w ogĂłle sens ? Twierdzisz, Âże narzucanie swojego zdania to totalitaryzm, wiĂŞc wytÂłumacz mi czy to co robisz to nie jest to samo ?
Bo dla mnie jest  Spoko Tak czy siak zawsze wiesz lepiej, zabawne caÂłkiem.

Marta
Ano owszem stosujÂą taki inbred, bo im siĂŞ to opÂłaca.

jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #35 : Luty 04, 2011, 16:31:15 »

PominĂŞ milczeniem Twoje polityczne wywody, bo dla mnie wydajÂą mi siĂŞ tutaj totalnie bezcelowe.

Gdzie ja pisaÂłem o polityce? Totalizm tkwi w nas, na politykĂŞ siĂŞ naturalnie przekÂłada, jak i na wszystko inne, w tym hodowlĂŞ koni.

Nie wiem, czy dalsza dyskusja z TobÂą ma w ogĂłle sens ? Twierdzisz, Âże narzucanie swojego zdania to totalitaryzm, wiĂŞc wytÂłumacz mi czy to co robisz to nie jest to samo ?

Nie, ja nikomu nie narzucam swojego zdania. Jedyne co robiĂŞ, to staram siĂŞ broniĂŚ swojej wolnoÂści. MoÂże ktoÂś to przeczyta i pomyÂśli. JeÂżeli pochwaÂła wolnoÂści jest narzucaniem swojego zdania, to rzeczywiÂście robiĂŞ to samo.

Nie wiem, czy dalsza dyskusja z TobÂą ma w ogĂłle sens ?

W formie ad personam , jakÂą zaprezentowaÂłaÂś, na pewno nie ma sensu.
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #36 : Luty 04, 2011, 17:23:15 »

No nie muszĂŞ to napisaĂŚ. Jasiek czy Ty dzisiaj nie wstaÂłeÂś lewÂą nogÂą? nie poznajĂŞ CiĂŞ  Spoko
nat
UÂżytkownik

« Odpowiedz #37 : Luty 04, 2011, 18:10:59 »

"Hodowla jest silna si³¹ hodowców a nie zwi¹zku"?

W³aœnie mamy pokaz si³y aktualnych decydentów-hodowców z PZHK.Kilian jest bee...,Hutor jest bee...natomiast Hebab-wybraniec jest super !w szczególnoœci,¿e uznany za dotacyjnego .Kiedy pokry³ setkê klaczy i "zaliczy³" punkty dla uzyskania licencji do¿ywotnio przyznano ¿e to by³a "pomy³ka" bo ogierem dotacyjnym Hebab nie móg³ byÌ gdy¿ jest pó³krwi angloarabem pochodzenia zagranicznego.Przez nastêpne lata bêdzie siê kastrowaÌ jego licznych za paùstwowe pieni¹dze uznanych bezwartoœciowych synów.
Emaks-nastĂŞpny wybraniec rĂłwnieÂż jest OK .To nic ,Âże licencjĂŞ wyÂżebraÂł nie zahaczywszy nawet o ZT ! SÂą rĂłwni i rĂłwniejsi!
 NastĂŞpny to Efekt po Veritas zaplombowany  na 120 cm i juÂż szykowany na "chef de race"przez si³ê hodowcĂłw.

Dounba -ciekawy przypadek ogiera dzier¿awionego przez paùstwow¹ stadninê z wy³¹cznoœci¹ przez te stadninê na krycie ogierem.
Krok po kroku przed konkurencjÂą ktĂłrej bez wÂątpienia szybko nie bĂŞdzie bo kategoryzacja ogierĂłw zrobi swoje jak jack-czyÂściciel .Import ogierĂłw siĂŞ zwiĂŞkszy,hodowcy niemieccy ,holenderscy bĂŞdÂą zapeÂłniaĂŚ w dalszym ciÂągu portfele kosztem hodowcĂłw polskich a wielu drobnych polskich hodowcĂłw bĂŞdzie coraz czĂŞÂściej rozglÂądaĂŚ siĂŞ za zagranicznymi ,europejskimi ksiĂŞgami .SiÂła dzisiejszych decydentĂłw jest taka ze ich to raczej  nic nie obchodzi.
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #38 : Luty 04, 2011, 18:49:10 »

nat;
Daj swĂłj typ ogiera xo/m?Pogadamy.
nat
UÂżytkownik

« Odpowiedz #39 : Luty 04, 2011, 19:14:13 »

jaÂśko  sorryjavascript:void(0);
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #40 : Luty 04, 2011, 19:21:58 »

No nie muszĂŞ to napisaĂŚ. Jasiek czy Ty dzisiaj nie wstaÂłeÂś lewÂą nogÂą? nie poznajĂŞ CiĂŞ  Spoko

ProszĂŞ o konkrety, argumenty. CaÂły czas czekam, niech mnie ktoÂś przekona, Âże system hodowlany, w ktĂłrym urzĂŞdnik przydziela licencjĂŞ, jest dla mnie lepszy jako hodowcy, wzglĂŞdnie jest lepszy dla hodowli.

Ja mówiê tylko tyle, ¿e w takim systemie k³ótnie o to, ¿e to ogier X powinien kryÌ zamiast ogiera Y s¹ nieuniknione i wed³ug mnie pozbawione sensu. Bo jeœli dajemy PZHK prawo wybierania dla nas reproduktorów, to nie dziwmy siê, kiedy PZHK z tego prawa korzysta. K³ótnie (a mo¿e raczej dyskusje) takie obecne s¹ oczywiœcie nie tylko u nas, ale i w Niemczech czy Holandii, gdzie w grê wchodz¹ du¿o wiêksze pieni¹dze.
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #41 : Luty 04, 2011, 21:27:29 »

jasiek...  tak samo uwaÂżasz, Âże Âźle iÂż zamkniĂŞto WstĂŞpnÂą KsiĂŞgĂŞ Koni MaÂłopolskich i nie bĂŞdzie moÂżna juÂż wpisaĂŚ cĂłrek klaczy NN???
To sÂą Ci sami urzĂŞdnicy!
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #42 : Luty 04, 2011, 22:30:14 »

jasiek...  tak samo uwaÂżasz, Âże Âźle iÂż zamkniĂŞto WstĂŞpnÂą KsiĂŞgĂŞ Koni MaÂłopolskich i nie bĂŞdzie moÂżna juÂż wpisaĂŚ cĂłrek klaczy NN???
To sÂą Ci sami urzĂŞdnicy!

Znowu Ÿle czy dobrze to pojêcia bardzo wzglêdne w tym kontekœcie. Dla hodowcy, który planowa³ pokryÌ klacz NN to Ÿle, dla podreperowania w¹tpliwego presti¿u ksiêgi i zarazem marki innych hodowców to zapewne dobrze. Sam wymys³ tej ksiêgi jest kuriozum, które znowu wynika z monopolu paùstwa na ksiêgi hodowlane koni, który powsta³ po wojnie. Kiedyœ ka¿da hodowla prowadzi³a w³asne ksiêgi, wg w³asnych kryteriów, panowa³a pe³na wolnoœÌ. Ale to by³y te "niedobre" sanacyjne czasy, kiedy nasza hodowla i jeŸdziectwo nale¿a³o do œwiatowej czo³ówki.

A na marginesie, w ramach dyskusji, proszĂŞ o argumenty za prawem do wydawania licencji dla ogierĂłw przez zwiÂązek, a nie tzw. offtopy. Wszyscy sÂą za licencjami, tylko nikt nie wie dlaczego?
ArkaGrecja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #43 : Luty 04, 2011, 23:23:40 »

Nie wiem, czy wiecie kto zasiada w komisjach rasowych Ksi¹g Stadnych??? Wydawa³o mi siê, ¿e oprócz teoretyków znajduj¹ siê w nich tak¿e praktykuj¹cy hodowcy? Ale nie mogê teraz znaleœÌ sk³adów osobowych.
Marta
UÂżytkownik

« Odpowiedz #44 : Luty 04, 2011, 23:47:02 »

W najnowszym tomie KM z ogierami komisja to:
Marek Trela, Marek GibaÂła, Adam JoĂączyk, Krzysztof Kordalski, Maria Kuchejda.

Wszyscy sÂą za licencjami, tylko nikt nie wie dlaczego?
Nie wszyscy  Spoko
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: