ArkaGrecja
UÂżytkownik
|
 |
« : Marzec 24, 2009, 15:29:57 » |
|
Nowa kategoryzacja obowiÂązuje ogiery wpisywane do ksiÂąg od 2004. Znacie jakieÂś, ktĂłre majÂą juÂż kategoriĂŞ B zamiast C? Czy to na razie mrzonki, bo w sumie roboty przy tym jest, inspektor musi oceniĂŚ Âźrebaka, ktoÂś punkciki musi policzyĂŚ... Albo czy znacie starszego, ktĂłrego wÂłaÂściciel zgÂłosiÂł do noweych kategorii? MoÂże ktĂłryÂś facet jest juÂż Elita?
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2009, 20:15:28 » |
|
a przepraszam- ktos te zrebaki obiektywnie punktuje? Bo u mnie to zawsze-"srednio na jeza" tyle co wszystkim... to gdzie tu jakies realne beda roznice miedzy ocenami ogierow...
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2009, 20:43:32 » |
|
tak... u mnie byÂły obiektywnie punktowane... dokÂładnie dowiedziaÂłam siĂŞ dlaczego ma obciĂŞte punkty!!!
Ale uwaÂżam, Âże to nie do koĂąca powinno tak wyglÂądaĂŚ jak w tej chwili!!! Po pierwsze powinny to byĂŚ grupy zwierzÂąt oceniane w jednym miejscu! Po drugie klacze teÂż powinny byĂŚ oceniane w grupie rasowej i przez komisje tak jak dzieje siĂŞ to w PaĂąstwowych Stadninach!!!
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 25, 2009, 11:09:23 » |
|
Pewnie i daloby sie znaleŸÌ juz jakiegos ogiera w kategorii B, gdyby te kategorie widnia³y gdzies oficjalnie w spisie ogierów Póki co jedynym miejscem, gdzie moge znaleŸÌ kategorie ogiera jest nasz zwi¹zkowy wykaz http://www.wzhk.radom.pl/katalog2.html i teoretycznie strona SO £¹ck http://stadolack.home.pl/hodowla.php?all=1 , teoretycznie, bo przy ma³opolskich ogierach ( Aplauz, Faworyt, Figlarz, Filantrop, Graban ) wiersz kategorii pozostaje pusty. W wykazach innych OZHK czy innych SO kategoria ogiera zostaje chyba spraw¹ tajn¹  Jak macie jakis rejestr ogierów wraz z kategori¹, to podeœlijcie/podlinkujcie, g³upio by³oby dzwonic do PZHK i pytac o ka¿dego ogiera po kolei. Mo¿e ja Ÿle szukam ? Inspektor ocenia Ÿrebaki zawsze przy opisie, czy obiektywnie inna rzecz- jak ze wszystkim, ale myœle, ze podliczyÌ póŸniej te punkty to nie jest w praktyce a¿ tyle zachodu _____________________________________________________________ Szczegó³y na temat omwianej kategoryzacji i punktacji znajdziecie tutaj, jakby ktoœ szuka³: http://pzhk.pl/art.php?id=kategoryzacja.htm
|
|
|
|
|
|
|
ArkaGrecja
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 25, 2009, 13:14:21 » |
|
WÂłaÂśnie, a starsze ogiery to myÂślicie Âże juÂż by siĂŞ zaÂłapaÂły do E (elita)? 200 pkt za potomstwo hodowlane - 30 za ogiera i 8 za klacz i wyniki w sporcie 6 potomkĂłw... Nie wiem jak z wynikami w sporcie, bo mam krĂłtkÂą pamiĂŞĂŚ, ale patrzÂąc na wykaz ogierĂłw ze strony PZHK to np Emetyt- 10 ogierĂłw i majÂące wyniki w sporcie chyba odpowiednie?, Emir 9 og, Berberys -5og, Grey 5og. Jakby jeszcze klacze wpisane do ksiÂąg, to moÂże ktĂłryÂś by juÂż byÂł Elite???
|
|
|
|
|
|
|
galopada
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 25, 2009, 16:19:48 » |
|
... edit. doczytałam.
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2011, 16:13:28 » |
|
http://pzhk.pl/docs/og_wycofane_kategoryzacja_2010.pdfWycofane: Heron po Zoon Harap po Vis Versa Hutor po First des Termes Cyprys po Akrobata Balet po Hegemon Europ po Bach Ekspres po Jalienny Asumpt po Veritas Fodel po Ryon d'Anzex Eliot po Bach Nort po Berlin Bej Zdaje siĂŞ, Âże sÂą wÂśrĂłd nich juÂż waÂłachy. Szkoda ktĂłregoÂś?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2011, 16:22:43 » |
|
Asumpt na pewno wykastrowany, Hutor padÂł.
Moim zdaniem trochĂŞ szkoda Norta, bo caÂłkiem nieÂźle radzi sobie w wkkw (byÂł w ekipie juniorskiej na ME w 2010, najlepsze ujeÂżdÂżenie w ekipie) no i Fodela, bo rodowĂłd i zdolnoÂści skokowe ma nietuzinkowe.
|
|
|
|
|
|
|
ogurek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 02, 2011, 16:46:37 » |
|
Czy to jest odwracalne? Np jeÂśli koĂą w tym sezonie speÂłni w sporcie wymagania "Programu ..." moÂże dostaĂŚ licencje?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2011, 17:08:50 » |
|
To jest gÂłupie do potĂŞgi. KoĂą nie dostaje kategorii, jak nim hodowcy nie kryjÂą. Czyli jak nie kryjÂą, to PZHK im zabroni kryĂŚ, Âżeby juÂż nie kryli. KtoÂś widzi w tym jakiÂś sens???
Takie restrykcje, pomijaj¹c ich zasadnoœÌ, mia³yby jakikolwiek sens, gdyby brakowano ogiery daj¹ce s³abe potomstwo, a nie nie daj¹ce potomstwa w ogóle.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 02, 2011, 17:17:36 » |
|
WedÂług mnie PZHK powinien co roku podawaĂŚ statystyki - ile klaczy pokryÂł ogier w ciÂągu roku, ile klaczy po nim zostaÂło wpisanych do ksiĂŞgi, itp.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 02, 2011, 17:24:12 » |
|
WedÂług mnie PZHK powinien co roku podawaĂŚ statystyki - ile klaczy pokryÂł ogier w ciÂągu roku, ile klaczy po nim zostaÂło wpisanych do ksiĂŞgi, itp.
PZHK robi Âświadomie tajemnice z wielu informacji tego typu.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 02, 2011, 21:40:34 » |
|
Na jakiej podstawie przebiegaÂło to wycofywanie ? Kariera sportowa miaÂła przecieÂż nie wykluczaĂŚ z hodowli ?, a na liÂście znalazÂł siĂŞ Kilian (medalista MPS w skokach), Hetman (stratuje regularnie w konkursach ogĂłlnopolskich w skokach, na MPJ itp), Salut (skoczek startowaÂł m.in w MPS w skokach 2010)?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 02, 2011, 23:23:54 » |
|
Informacja umieszczona na stronie OZHK- ÂŁĂłdÂź OkrĂŞgowy ZwiÂązek HodowcĂłw Koni informuje, Âże potomstwo ogierĂłw wycofanych z rozrodu na skutek nie otrzymania kategorii B urodzone z kryĂŚ w okresie ktĂłrych ogier posiadaÂł licencjĂŞ nie traci praw hodowlanych.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2011, 16:25:50 » |
|
Jest jeszcze inne niebezpieczeùstwo takiej polityki - zawê¿anie puli genetycznej, ró¿norodnoœci pochodzenia. Irytuje mnie, jak teoretyk i jeszcze do tego urzêdnik planuje mi stanówkê
|
|
|
|
|
|
|
|