FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:47:19 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Hodowla pañstwowa a prywatna  (Przeczytany 12617 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #15 : Marzec 30, 2009, 14:40:13 »

z arabami racja-ale to efekt ostatnich czasow,dziwacznych przemian,wrecz rozwalania panstwowych stadnin i hodowli koni wylacznie "pokazowych" a niekoniecznie dzielnych.W nowej III i IVRP wiatr przemian wymiotl z naszych stadnin te araby ktore byly synonimem polskiego araba-pieknego i dzielnego.Ale to nie wina panstwowosci stadnin jako takich ale ukladow politycznych ktore powstaly.
No to gratulacje-jestes jedynym hodowca mlp-jak dotad ktory mi powiedzial ze swiadomie kontynuje jakas tam linie klaczy.
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #16 : Marzec 30, 2009, 19:03:11 »

Dla mnie te linnie w rasie malopolskiej obecnie sa czysto teoretyczne wyobrazmy sobie klacz z linni "X" ktora w latach 80 kryta jest Kwartetem jej corka FDT a jej wnoczke Nabukko,to co zostaje prawnuczce z zalozycielki rodu?Tylko litera w nazwie!Czyz nie?
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #17 : Marzec 30, 2009, 19:20:19 »

W nowej III i IVRP wiatr przemian wymiotl z naszych stadnin te araby ktore byly synonimem polskiego araba-pieknego i dzielnego.Ale to nie wina panstwowosci stadnin jako takich ale ukladow politycznych ktore powstaly.

A co ma uk³ad polityczny do polityki hodowlanej?? Zreszt±, wyobra¿asz sobie, ¿eby "uk³ad polityczny" mia³ wp³yw na hodowlê prywatn±? No w³a¶nie i to jest ¼ród³o stabilno¶ci tej ostatniej, mimo, ¿e jeden hodowca umiera, drugi bankrutuje, to nied³ugo hodowla prywatna bêdzie s³awetnym rezerwuarem genów.

kontynuje jakas tam linie klaczy.

Obrazi³em siê. To nie jest jaka¶ tam linia, z tej linii pochodz± m.in. obecne ogiery czo³owe w Walewicach - Hindus, Horn, Haracz i Huzar, konie chodz±ce w skokach i WKKW na poziomie ogólnopolskim i miêdzynarodowym -  Hatteria, Holandia, Hortensja, Hestia, Hewea, czempionki Polagry z lat 80 Hilla i Hilda, v-ce czempion Polagry Hektor, i wiele, wiele innych dobrych, a czasem bardzo dobrych koni. Obecnie to tylko Janowskie Tirana i Kadina mog± to przebiæ.

Dla mnie te linnie w rasie malopolskiej obecnie sa czysto teoretyczne wyobrazmy sobie klacz z linni "X" ktora w latach 80 kryta jest Kwartetem jej corka FDT a jej wnoczke Nabukko,to co zostaje prawnuczce z zalozycielki rodu?Tylko litera w nazwie!Czyz nie?

Niby tak, ale... Niektóre linie ¿eñskie jednak silnie stempluj±, mimo wielu pokoleñ dziwnego krzy¿owania. Na przyk³ad dla linii Zo¶ki (Zuzanny) charakterystyczna jest stosunkowo du¿a ko¶cisto¶æ, kaliber, wzrost, niez³y u¿ytkowy charakter i tendencja do silnego dawania w ogiera.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #18 : Marzec 30, 2009, 19:59:14 »

No to gratulacje-jestes jedynym hodowca mlp-jak dotad ktory mi powiedzial ze swiadomie kontynuje jakas tam linie klaczy.

I ja te¿ siê chyba obra¿ê, u nas hodowla odbywa siê w wersji rekreacyjnej , ale mam nadziejê, ¿e teraz dwulatka która urodzi³a siê u nas pozwoli na kontynuacjê janowskiej rodziny Kadiny
Wiêc nie wiem czy to takie znowu dziwne i niecodzienne
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #19 : Marzec 30, 2009, 21:15:45 »

no wiec jestes ar drugim.bo od tylu to uslyszalam.
Jakas tam linia- w sensie nieco innym- jako linia wogole, a nie linia kiepska,po prostu nie wymienilam nazwy zalozycielki, nie deprecjonujac jej jednak.
Naprawde nie wiesz co ma uklad polityczny do polityki hodowlanej! ? To kto jest obsadzany na kierowniczych stanowiskach itd. Przezywane przez was zmiany w powojennej Polsce to przeciez takze wynik ukladu politycznego.
Nie wybrazasz sobie jaki wplyw ma rodzaj rzadu na prywatna hodowle? No to cofnij sie w postach,komu zarzucaliscie zniszczenie hodowli prywatnej przedwojennej...Dzis moznaby znalezc inne przyklady takiego wplywu-nie jest bezposredni, ale posrednio odbija sie takze na prywatnych,bo to wszystko naczynia powiazane,a nie jakies odrebne swiaty.
Jesli hodowla prywatna jest zrodlem stabilnosci,to ja nie mam pytan! Chyba ogladamy na codzien inna rzeczywistosc.
Albo nie o tym kraju rozmawiamy...
Sprawa lini zenskich dla mnie wyglada nieco inaczej- moze dlatego ze stosuje to w populacji zamknietej, a wiec jest to nie kwestia literki a puli genow, nie wazne z jakiej linii jest ogier.Byc moze w mlp. ze wzg na duza bioroznorodnosc nie jest to az tak istotne .
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #20 : Marzec 30, 2009, 21:28:49 »

No to cofnij sie w postach,komu zarzucaliscie zniszczenie hodowli prywatnej przedwojennej...Dzis moznaby znalezc inne przyklady takiego wplywu-nie jest bezposredni, ale posrednio odbija sie takze na prywatnych,bo to wszystko naczynia powiazane,a nie jakies odrebne swiaty.
Jesli hodowla prywatna jest zrodlem stabilnosci,to ja nie mam pytan! Chyba ogladamy na codzien inna rzeczywistosc.

Co innego wp³yw na kszta³t hodowli, a co innego jej ca³kowita likwidacja.

Hodowla prywatna trwa od 20 lat w³a¶ciwie. Dajmy jej trochê czasu. Zobacz na hodowlê w krajach, których czerwony nie zniszczy³. Tam s± prywatne stadniny, które maj± po kilkaset lat, s± te¿ oczywi¶cie takie, które mimo szumu po kilku latach upadaj±. Ale liczba czynnych linii ¿eñskich takich na przyk³ad folblutów jest od 150 lat sta³a.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #21 : Marzec 30, 2009, 21:47:40 »

ja osobiscie nic o tym nie wiem, nikt z hod. nie mowil mi ze jego klacz reprezentuje rodzine taka i taka, wiec co? zakladam ze cos takiego nie istnieje w swiadomosci prywatnych hodowcow? slucham doswiadczonych

Szok

a ja jestem tym zaskoczona
ja te¿ wiem, mam ¶wiadomo¶æ jakie rodziny reprezentuj± nasze klacze i gro znanych mi osób tez ma tak± wiedze i przywi±zuje do tego wage
Nasze przedstawicielki rodziny Gwiazdy x pasuj± do charakterystyki tej¿e linii

Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #22 : Marzec 31, 2009, 11:31:07 »

Je¿eli kto¶ z Was chcia³by zasiliæ swoje stado koñmi z hodowli pañstwowej to zapraszam do Walewic, ukaza³a siê nowa lista koni do sprzeda¿y oko³o 60 sztuk. 
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Marzec 31, 2009, 11:38:38 »

Je¿eli kto¶ z Was chcia³by zasiliæ swoje stado koñmi z hodowli pañstwowej to zapraszam do Walewic, ukaza³a siê nowa lista koni do sprzeda¿y oko³o 60 sztuk. 

jest gdzie¶ ta lista w sieci?
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #24 : Marzec 31, 2009, 12:07:34 »

Tak , w dziale  : linki przydatne informacje i proszê wej¶æ na stronê Walewic  Spoko
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #25 : Marzec 31, 2009, 19:03:15 »

Kiepsko idzie sprzeda¿ Walewicom Smutny

Wiêkszo¶æ starszych koni to osobniki bêd±ce na sprzeda¿ od 2004 roku!
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #26 : Marzec 31, 2009, 19:14:56 »

inf o sprzeda¿y koni pojawi³a siê na g³ównej stronie, nie ma niestety jak podlinkowaæ Smutny

a faktycznie, niektóre konie kojarzê z przetargu w styczniu 2004  Z politowaniem
Marko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 104

« Odpowiedz #27 : Marzec 31, 2009, 22:23:36 »

Jasiek wyluzuj policz do dziesieciu  ja te¿ czerwonych nie lubie i nigdy nie lubi³em ale szkoda zdrowia

Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Marzec 31, 2009, 22:50:32 »

ja lubiê prawdê, a ¿e jest ona wiêkszo¶ci niewygodna to jest inna sprawa
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #29 : Kwiecieñ 03, 2009, 17:45:12 »

odnosnie zniszczenia hodowli prywatnej przez czerwonych-cytaty
...pojecie rasy...pojawilo sie w polszczyznie w pierwszej pol.XIXw..precyzuje w wydanej w 1876r.Historii powszechnej konia-M.hr Czapski.Jako swiadek bezposredni opisywanych wydarzen dodaje iz pojecie to upowszechnialo sie powoli i z oporami.....
....pomysl by ....kryc klacze o udowodnionym pochodzeniu ogierami o udowodnionym pochodzeniu i jeszcze wszystko notowac,jest na wskros nowoczesny i sarmackiej tradycji calkowicie obcy.........nie ma nic wspolnego ze staropolskim obyczajem.......
przed 1804.......wszystkie zrodla wskazuja zgodnie ze poza stadem krolewskim za Zygmunta Augusta ...nikt w polsce o pochodzenie koni nie dbal,aby tylko bylu dobre...
Przodkowie nasi wierzyli(za Arystotelesem) w przemozny wplyw klimatu na temperament ludzi i zwierzat.stad wynosili....ze w polsce konie gorace nie moga sie rodzic i dla podtrzymania wysokiej krwi bojowych koni potrzebne sa wciaz nowe importy...pokutowalo to jeszcze w XIX wiecznej slawucie,co i raz nowe ogiery sprowadzano,mimo ze wlasnej hodowli lepsze byly...
W staropolskiej hodowli nie istniala zadna ksiega stadna,nawet dla wlasnych stadnin...nie mowiac o jakimkolwiek panstwowym..skoro polska to jedyny w dziejach kraj szlachecki bez oficjalnej heroldii czy listy rodzin szlacheckich..zadnej bodaj instytucji pozwalajacej jakos porownywac ...chocby informacje o dzielnosci reproduktorow...taka instytucja w anglii byly wyscigi.....
W efekcie nawet najswietniejsze dokonania magnackich hodowli..w zaden sposob nie przekladaly sie na ogolny poziom hodowli i nie prowadzac do powstania jakiegos typu.........
Kossak ogladal swiezo sprowadzone  z pustyni arabyi potam na ich wzor sarmackie konie malowal...
Juz w 1876 rCzapski stwierdz krotko"rasa koni polskich nigdy nie istniala"..   
Reszta w bardzo obszernym mareriale Kon wschodni-czyli jaki? w Konskim Targu. 
To tak co do tych naszych  Tradycji....
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: