PrzygotowujĂŞ powoli mÂłodziaka do prezentacji i mam kilka pytaĂą.
1. Na podwórku koù w porz¹dku, nawet nadto leniwy, czasem ci¹gnie siê leniwie za mn¹, za to na obcym terenie rwie do przodu, próbuje uciekaÌ, strasznie ci¹gnie. Jak wyÌwiczyÌ, by by³ bardziej pos³uszny? Wiem, ¿e ³opatk¹ nie mo¿e mnie wyprzedziÌ. Jak powodowaÌ, by nie wpycha³ siê na mnie, a szed³ grzecznie obok? Stopniowanie si³y nie daje rezultatu. W sumie na spacerze w terenie by³ doœÌ spokojny, gorzej na wiêkszym wybiegu, gdzie nie ma innych koni, tam strasznie rwie do koni, jest strasznie spiêty, próbuje uciekaÌ i siê wyrywaÌ, nie reaguj¹c na moje proœby i polecenia.
2. Co do prezentacji w k³usie. W jaki sposób pokazaÌ go w biegu? TrzymaÌ na krótko przy sobie, czy wypuœciÌ na prawie ca³¹ d³ugoœÌ i biec jak najszybciej? Wiem, ¿e na zakrêcie nale¿y byÌ zawsze krok wczeœniej przed koniem, gdy¿ inaczej bêdzie próbowa³ mnie zdominowaÌ i wyprzedziÌ. S³ysza³am opiniê, i¿ na krótkiej œcianie lepiej z³apaÌ krócej, a na d³ugiej puœciÌ i ile fabryka da.
3. Co zrobiÌ, by skupiÌ uwagê konia na siebie? W obcym miejscu jest wiele ciekawszych rzeczy, typu obce konie, muzyka, ludzie, ró¿ne 'strachy' i tyle rzeczy do obw¹chania. Dodatkowo, przed niektórymi przyda³oby siê uciec. Jak pracowaÌ, by w obcym miejscu koù mnie po prostu nie zdominowa³, ca³kowicie mnie nie szanuj¹c? Co robiÌ, by koù pos³usznie wykonywa³ moje polecenia? Jakieœ zabawy na dominacjê i ustalenie hierarchii?
Dotychczasowe umiejĂŞtnoÂści konia dziewiĂŞciomiesiĂŞcznego:
- nie sprawia problemĂłw przy czyszczeniu,
- podaje wszystkie nogi,
- stoi grzecznie przy czyszczeniu,
- jest oswojony z zakÂładaniem kantara, prezenterki, wĂŞdzidÂła,
- chodzi w rĂŞku w stĂŞpie i kÂłusie,
Charakter koĂą ma fajny. Jest spokojny, nie sprawia problemĂłw przy codziennych czynnoÂściach typu czyszczenie, sprowadzanie do boksu, karmienie. Jest ciekawski, ufny, kontaktowy. Nie boi siĂŞ ludzi, maÂło pÂłochliwy. WadÂą jego jest to, Âże kiedy jest sam, strasznie siĂŞ denerwuje, ucieka do koni i nie istnieje wtedy z nim praca. Uspokaja siĂŞ w boksie w obecnoÂści czÂłowieka. Nie kopie, trochĂŞ podskubuje, lecz jest to nikÂłe. Nie jest agresywny (w stosunku do ludzi, koni i psĂłw). Konik szybko siĂŞ uczy. ZaczĂŞÂłam bawiĂŚ siĂŞ z nim w zabawy na zaufanie. Jakie istniejÂą zabawy na wypracowanie szacunku do czÂłowieka, ustalenia hierarchii? Dodam, Âże aktualnie mam czas jedynie w weekendy. MyÂślĂŞ, Âże jak bĂŞdzie cieplej i dni bĂŞdÂą dÂłuÂższe, bĂŞdĂŞ mogÂła czĂŞÂściej tam byĂŚ. Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za pomoc temu, komu bĂŞdzie chciaÂło siĂŞ to wszystko czytaĂŚ i tym bardziej - odpowiedzieĂŚ
.