FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Grudzień 17, 2024, 09:36:47 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czempionat - jak przygotowaĂŚ konia ?  (Przeczytany 34506 razy)
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« : Marzec 19, 2008, 09:46:13 »

W tym roku czerwiec obfituje w imprezy dotyczÂące koni maÂłopolskich.
7-8 czerwiec to termin Czempionatu w BiaÂłce, 2 tygodnie poÂźniej Klikowa.
Jest jeszcze troche czasu, moÂżna spokojnie popracowaĂŚ z koĂąmi.
Jak najlepiej przygotowac konia do czempionatu ? na co zwracac szczegĂłlna uwagĂŞ.
Nad czym sie skupiĂŚ w pracy nad zachowaniem konia i jak zawczasu zadbac o jego wyglÂąd i prezencje ?
Pracujecie z konmi sami, czy oddajecie w trening profesjonalistom, jesli tak, to na ile czasu ?
Preferujecie ogÂłowia czy prezenterki dla koni starszych ?
Zaplatacie grzywe w koreczki, czy zostawiacie swobodnie puszczona ?
jakie kosmetyki i zabiegi naleÂży mieĂŚ na uwadze ?

Wszystko na ten temat : )
( jak myÂślicie, ile koni wystÂąpi w tym roku w Bialce ?  pewnie jeszcze wiĂŞcej niz w zeszÂłym... )
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2008, 09:51:38 »

JeÂśli chodzi o koreczki to robiÂłabym - zaplatajÂąc wiĂŞksze lub mniejsze moÂżna optycznie skrĂłciĂŚ lub wydÂłuÂżyĂŚ szyjĂŞ Taki maÂły trick.
W Âżadnym razie nie polecam strzyÂżenia na irokeza.

WzglĂŞdem iloÂści koni to pewnie znĂłw Krymy bĂŞdÂą w przewadze.
rochnar
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 19, 2008, 12:25:50 »

ja lubiĂŞ jak grzywa jest swobodnie puszczona, ale zadbana, moÂże byĂŚ przyciĂŞta i tak teÂż jÂą majÂą konie z wielce zaprzyjaÂźnionej mi Stadniny Koni w ÂŻabnie

iloÂściowo myÂślĂŞ Âże podobnie lub wiĂŞcej- spodziewam siĂŞ Âże bĂŞdzie na co popatrzyĂŚ
jak koĂą grzeczny, karny i nauczony to prezenterka powinna wystarczyĂŚ

ciekawe ile TabexĂłw w tym roku zawita...

"prawdziwy przyjaciel to rzadki ptak"
m.indira
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 19, 2008, 12:46:36 »

a ja od kilku lat siĂŞ nie pomyliÂłam co do tego ktĂłry koĂą wygra , i to juÂż po przejÂściu stawki w grupie ....
koreczki czasami dodaj¹ urody a czasami s¹ zbêdnym dodatkiem , absolutnie nale¿y siê wystrzegaÌ pokazania ma³opolaków w stylu arabskim , owszem mo¿e i efektownym ale nie po¿¹danym w tej rasie , podobno wszelkie upiêkszacze s¹ zabronione , ale nagminnie stosuje sie oliwkê dla niemowlaków ... wolê grzywê rozwian¹ , mo¿e byÌ ciêta lub naturalnej d³ugoœci , nigdy na irokeza , ma³opolaki nie fiordy!!! kopyta !!! o tym pamiêtajcie , wyczyszczone , a przede wszystkim zrobione przez kowala a nie przez domoros³ego kowala z za p³otu , który u¿ywa do tego celu przecinaka i kuchennego no¿a ...
na ktĂłrymÂś czempionacie byÂło kilka koni ostrzyÂżonych , z przyczyny takiej ze przedÂłoÂżona zima nie pozwoliÂła wypuÂściĂŚ koniom sierÂści ...
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 19, 2008, 13:03:52 »

Indira, sÂłusznie rzeczesz. Nie lubiĂŞ tego arabskiego picowania rĂłwnieÂż w sposobie prezentacji. ÂŁeb w chmurach, szyja na dwa kilometry, koĂą przodem podsiebny, a dupa w stajni. I sprĂłbuj tu czÂłowieku skÂątowanie oceniĂŚ.
I to krêcenie piruetów w galopie. Koù ma siê pokazaÌ w ruchu od najlepszej strony, ale to nie powód, ¿eby nim zawijaÌ w miejscu jak arabem. Show to mo¿na zrobiÌ przy prezentacji czempionów, ¿eby efektownie by³o, ale nie przy pokazywaniu konia komisji. Ostatecznie ocenia siê regularnoœÌ i zakres chodów, a nie to, jak wysoko koù potrafi sobie brykn¹Ì.

OprĂłcz koreczkĂłw, jeÂśli ktoÂś ich nie lubi lub nie moÂże zrobiĂŚ, moÂżna teÂż grzywĂŞ przerwaĂŚ, Âżeby podkreÂśliĂŚ ksztaÂłt szyi.
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 19, 2008, 13:56:20 »

Wszystko super, ale zawsze wygrywajÂą konie wÂłaÂśnie w ten sposĂłb pokazywane, czyli "na modÂłe arabskÂą", no i prezenter teÂż  Spoko) zawsze ten sam zbiera pochwaÂły

Nie wspomnĂŞ juÂż o bardzo specyficznym podkuwaniu koni ( nawet roczniaki ) przed samÂą wystawÂą, Âżeby w ruchu sie pokazywaÂły jakby je ziemia parzyÂła Szok
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 19, 2008, 14:10:06 »

A moÂże zajrzeĂŚ pod ogon i pieprzu poszukaĂŚ ...? <zoÂłza>
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 19, 2008, 14:45:05 »

Czyli wszystko dozwolone?
Trenujemy konie od wielu lat i  nigdy nie robimy takich " numerĂłw". Staramy siĂŞ, tak przygotowaĂŚ konie, aby nie byÂło to jednorazowe show.
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2008, 14:48:44 »

Lepiej nie. KtoÂś mi kiedyÂś wspomniaÂł, Âże na arabskich czempionatach takie numery jak ten z pieprzem sÂą zabronione. A w maÂłopolakach ktoÂś to sprawdza?
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2008, 18:26:17 »

PrzygotowujĂŞ powoli mÂłodziaka do prezentacji i mam kilka pytaĂą.
1. Na podwórku koù w porz¹dku, nawet nadto leniwy, czasem ci¹gnie siê leniwie za mn¹, za to na obcym terenie rwie do przodu, próbuje uciekaÌ, strasznie ci¹gnie. Jak wyÌwiczyÌ, by by³ bardziej pos³uszny? Wiem, ¿e ³opatk¹ nie mo¿e mnie wyprzedziÌ. Jak powodowaÌ, by nie wpycha³ siê na mnie, a szed³ grzecznie obok? Stopniowanie si³y nie daje rezultatu. W sumie na spacerze w terenie by³ doœÌ spokojny, gorzej na wiêkszym wybiegu, gdzie nie ma innych koni, tam strasznie rwie do koni, jest strasznie spiêty, próbuje uciekaÌ i siê wyrywaÌ, nie reaguj¹c na moje proœby i polecenia.
2. Co do prezentacji w k³usie. W jaki sposób pokazaÌ go w biegu? TrzymaÌ na krótko przy sobie, czy wypuœciÌ na prawie ca³¹ d³ugoœÌ i biec jak najszybciej? Wiem, ¿e na zakrêcie nale¿y byÌ zawsze krok wczeœniej przed koniem, gdy¿ inaczej bêdzie próbowa³ mnie zdominowaÌ i wyprzedziÌ. S³ysza³am opiniê, i¿ na krótkiej œcianie lepiej z³apaÌ krócej, a na d³ugiej puœciÌ i ile fabryka da.
3. Co zrobiÌ, by skupiÌ uwagê konia na siebie? W obcym miejscu jest wiele ciekawszych rzeczy, typu obce konie, muzyka, ludzie, ró¿ne 'strachy' i tyle rzeczy do obw¹chania. Dodatkowo, przed niektórymi przyda³oby siê uciec. Jak pracowaÌ, by w obcym miejscu koù mnie po prostu nie zdominowa³, ca³kowicie mnie nie szanuj¹c? Co robiÌ, by koù pos³usznie wykonywa³ moje polecenia? Jakieœ zabawy na dominacjê i ustalenie hierarchii?
Dotychczasowe umiejĂŞtnoÂści konia dziewiĂŞciomiesiĂŞcznego:
- nie sprawia problemĂłw przy czyszczeniu,
- podaje wszystkie nogi,
- stoi grzecznie przy czyszczeniu,
- jest oswojony z zakÂładaniem kantara, prezenterki, wĂŞdzidÂła,
- chodzi w rĂŞku w stĂŞpie i kÂłusie,
Charakter koĂą ma fajny. Jest spokojny, nie sprawia problemĂłw przy codziennych czynnoÂściach typu czyszczenie, sprowadzanie do boksu, karmienie. Jest ciekawski, ufny, kontaktowy. Nie boi siĂŞ ludzi, maÂło pÂłochliwy. WadÂą jego jest to, Âże kiedy jest sam, strasznie siĂŞ denerwuje, ucieka do koni i nie istnieje wtedy z nim praca. Uspokaja siĂŞ w boksie w obecnoÂści czÂłowieka. Nie kopie, trochĂŞ podskubuje, lecz jest to nikÂłe. Nie jest agresywny (w stosunku do ludzi, koni i psĂłw). Konik szybko siĂŞ uczy. ZaczĂŞÂłam bawiĂŚ siĂŞ z nim w zabawy na zaufanie. Jakie istniejÂą zabawy na wypracowanie szacunku do czÂłowieka, ustalenia hierarchii? Dodam, Âże aktualnie mam czas jedynie w weekendy. MyÂślĂŞ, Âże jak bĂŞdzie cieplej i dni bĂŞdÂą dÂłuÂższe, bĂŞdĂŞ mogÂła czĂŞÂściej tam byĂŚ. Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za pomoc temu, komu bĂŞdzie chciaÂło siĂŞ to wszystko czytaĂŚ i tym bardziej - odpowiedzieĂŚ .
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 19, 2008, 18:44:52 »

Pokazuj mu ró¿ne strachy np.szeleszcz¹ce taœmy, baloniki i inne powiewaj¹ce p³achty. Niech siê przyzwyczaja. G³oœna muzyka z radia te¿ nie by³aby od rzeczy, oczywiœcie stopniujemy natê¿enie dŸwiêku, ¿eby koù nie dosta³ szoku akustycznego.
Z w³asnych doœwiadczeù z panikarzami, które nie mog¹ oderwaÌ siê od stada - jedn¹ tak¹ panikarê 3 l. zabieram na ³¹czkê i pozwalam popaœÌ siê i porozgl¹daÌ, udaj¹c, ¿e to wcale nie chodzi o lon¿owanie. W tym uk³adzie ¿¹dza trawy dominuje nad instynktem powrotu do stada. Niech on wie, ¿e jak go wyprowadzasz to ma z tego jak¹œ przyjemnoœÌ. W miêdzyczasie mo¿esz przemycaÌ elementy roboty, np.prosisz o podniesienie ³ba na chwilê, albo o kó³ko stêpa, klepiesz i wracamy do jedzenia.
DziĂŞki w/w manipulacjom wariatka nie przeciÂąga mnie juÂż galopem do stajni jak przedtem, pcha siĂŞ raczej w drugÂą stronĂŞ.
WzglĂŞdem prezentacji w kÂłusie - mnie uczono, Âże ma byĂŚ luz w pysku i do przodu. Podszarpywanie zazwyczaj zniechĂŞca zwierzaka lub powoduje odpaÂł. PrzydajÂą siĂŞ dÂługie nogi Warto byÂłoby nauczyĂŚ konia hamowania z kÂłusa na prrr.
Jeœli w³azi na Ciebie ³opatk¹, u¿yj lewej rêki, podnieœ na wysokoœÌ jego oka, ¿eby mu optycznie zagrodziÌ drogê.
Jak jeszcze coÂś mi siĂŞ przypomni to napiszĂŞ.

breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 19, 2008, 21:28:19 »

DziĂŞkujĂŞ bardzo za rady . W wolnej chwili wezmĂŞ chÂłopaka kawaÂłek do lasu, zobaczymy, jak siĂŞ bĂŞdzie sprawowaÂł. MoÂże pĂłjdĂŞ na ten wybieg, poÂżyjemy, zobaczymy xD.
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 21, 2008, 20:49:53 »

Dzisiaj wziê³am ma³ego 1 raz na prezenterce. Posz³am na drugi wybieg, z którego tak strasznie ucieka do innych koni. Zaraz po wejœciu odskoczy³ w ty³ i chcia³ wyrwaÌ na podwórko z koùmi, ale nie puœci³am go. Zaraz wróci³, poklepa³am go. Przesz³am kawa³ek, zatrzyma³am, pog³aska³am. Postaliœmy, potem zrobiliœmy 3 mikroskopijne kó³eczka obok stodo³y (za stodo³¹ jest podwórko z boksami). Na 2 pierwszych trochê œwirowa³, kiedy zwracaliœmy siê w stronê wyjœcia, ale nie ucieka³. Trzecie przeszed³ grzecznie, lekko ci¹gn¹c do przodu, ale nie próbowa³ mnie wyprzedzaÌ i uciekaÌ. Du¿o da³o gadanie i klepanie. Po grzecznym kó³eczku poklepa³am dzieciaka i wróciliœmy na podwórko. Tam 2 kó³ka stêpa, zak³usowanie na prostej i zakrêt na króciutk¹ œciankê, zatrzymanie i tak 2 razy, po czym wróciliœmy do stajni. Wyczyszczony, wymiziany i wyklepany pozosta³ sobie r¿¹cy ¿a³oœnie ogierek w boksie .
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Marzec 21, 2008, 21:28:16 »

No, to pozytywnie
Rozumiem, Âże on caÂły czas ze stadem byÂł do tej pory? Na wybieg teÂż z innymi chodzi czy juÂż nie?
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 21, 2008, 21:38:34 »

Tak, na wybieg teÂż chodzi ze stadkiem (3 inne konie). ChociaÂż zaraz po odstawieniu, jak inne konie poszÂły do boksĂłw, a on zostawaÂł na ostatek, to byÂła tragedia i latanie w poszukiwaniu innych koni. Teraz, kiedy inne konie pĂłjdÂą do boksĂłw i on zostanie sam, to nie robi na nim zbytniego wraÂżenia .
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: