Przygotowujê powoli m³odziaka do prezentacji i mam kilka pytañ.
1. Na podwórku koñ w porz±dku, nawet nadto leniwy, czasem ci±gnie siê leniwie za mn±, za to na obcym terenie rwie do przodu, próbuje uciekaæ, strasznie ci±gnie. Jak wyæwiczyæ, by by³ bardziej pos³uszny? Wiem, ¿e ³opatk± nie mo¿e mnie wyprzedziæ. Jak powodowaæ, by nie wpycha³ siê na mnie, a szed³ grzecznie obok? Stopniowanie si³y nie daje rezultatu. W sumie na spacerze w terenie by³ do¶æ spokojny, gorzej na wiêkszym wybiegu, gdzie nie ma innych koni, tam strasznie rwie do koni, jest strasznie spiêty, próbuje uciekaæ i siê wyrywaæ, nie reaguj±c na moje pro¶by i polecenia.
2. Co do prezentacji w k³usie. W jaki sposób pokazaæ go w biegu? Trzymaæ na krótko przy sobie, czy wypu¶ciæ na prawie ca³± d³ugo¶æ i biec jak najszybciej? Wiem, ¿e na zakrêcie nale¿y byæ zawsze krok wcze¶niej przed koniem, gdy¿ inaczej bêdzie próbowa³ mnie zdominowaæ i wyprzedziæ. S³ysza³am opiniê, i¿ na krótkiej ¶cianie lepiej z³apaæ krócej, a na d³ugiej pu¶ciæ i ile fabryka da.
3. Co zrobiæ, by skupiæ uwagê konia na siebie? W obcym miejscu jest wiele ciekawszych rzeczy, typu obce konie, muzyka, ludzie, ró¿ne 'strachy' i tyle rzeczy do obw±chania. Dodatkowo, przed niektórymi przyda³oby siê uciec. Jak pracowaæ, by w obcym miejscu koñ mnie po prostu nie zdominowa³, ca³kowicie mnie nie szanuj±c? Co robiæ, by koñ pos³usznie wykonywa³ moje polecenia? Jakie¶ zabawy na dominacjê i ustalenie hierarchii?
Dotychczasowe umiejêtno¶ci konia dziewiêciomiesiêcznego:
- nie sprawia problemów przy czyszczeniu,
- podaje wszystkie nogi,
- stoi grzecznie przy czyszczeniu,
- jest oswojony z zak³adaniem kantara, prezenterki, wêdzid³a,
- chodzi w rêku w stêpie i k³usie,
Charakter koñ ma fajny. Jest spokojny, nie sprawia problemów przy codziennych czynno¶ciach typu czyszczenie, sprowadzanie do boksu, karmienie. Jest ciekawski, ufny, kontaktowy. Nie boi siê ludzi, ma³o p³ochliwy. Wad± jego jest to, ¿e kiedy jest sam, strasznie siê denerwuje, ucieka do koni i nie istnieje wtedy z nim praca. Uspokaja siê w boksie w obecno¶ci cz³owieka. Nie kopie, trochê podskubuje, lecz jest to nik³e. Nie jest agresywny (w stosunku do ludzi, koni i psów). Konik szybko siê uczy. Zaczê³am bawiæ siê z nim w zabawy na zaufanie. Jakie istniej± zabawy na wypracowanie szacunku do cz³owieka, ustalenia hierarchii? Dodam, ¿e aktualnie mam czas jedynie w weekendy. My¶lê, ¿e jak bêdzie cieplej i dni bêd± d³u¿sze, bêdê mog³a czê¶ciej tam byæ. Z góry dziêkujê za pomoc temu, komu bêdzie chcia³o siê to wszystko czytaæ i tym bardziej - odpowiedzieæ
.