FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:41:37 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czempionat - jak przygotowaæ konia ?  (Przeczytany 34513 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« : Marzec 19, 2008, 09:46:13 »

W tym roku czerwiec obfituje w imprezy dotycz±ce koni ma³opolskich.
7-8 czerwiec to termin Czempionatu w Bia³ce, 2 tygodnie po¼niej Klikowa.
Jest jeszcze troche czasu, mo¿na spokojnie popracowaæ z koñmi.
Jak najlepiej przygotowac konia do czempionatu ? na co zwracac szczególna uwagê.
Nad czym sie skupiæ w pracy nad zachowaniem konia i jak zawczasu zadbac o jego wygl±d i prezencje ?
Pracujecie z konmi sami, czy oddajecie w trening profesjonalistom, jesli tak, to na ile czasu ?
Preferujecie og³owia czy prezenterki dla koni starszych ?
Zaplatacie grzywe w koreczki, czy zostawiacie swobodnie puszczona ?
jakie kosmetyki i zabiegi nale¿y mieæ na uwadze ?

Wszystko na ten temat : )
( jak my¶licie, ile koni wyst±pi w tym roku w Bialce ?  pewnie jeszcze wiêcej niz w zesz³ym... )
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2008, 09:51:38 »

Je¶li chodzi o koreczki to robi³abym - zaplataj±c wiêksze lub mniejsze mo¿na optycznie skróciæ lub wyd³u¿yæ szyjê Taki ma³y trick.
W ¿adnym razie nie polecam strzy¿enia na irokeza.

Wzglêdem ilo¶ci koni to pewnie znów Krymy bêd± w przewadze.
rochnar
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 45

« Odpowiedz #2 : Marzec 19, 2008, 12:25:50 »

ja lubiê jak grzywa jest swobodnie puszczona, ale zadbana, mo¿e byæ przyciêta i tak te¿ j± maj± konie z wielce zaprzyja¼nionej mi Stadniny Koni w ¯abnie

ilo¶ciowo my¶lê ¿e podobnie lub wiêcej- spodziewam siê ¿e bêdzie na co popatrzyæ
jak koñ grzeczny, karny i nauczony to prezenterka powinna wystarczyæ

ciekawe ile Tabexów w tym roku zawita...

"prawdziwy przyjaciel to rzadki ptak"
m.indira
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 79

« Odpowiedz #3 : Marzec 19, 2008, 12:46:36 »

a ja od kilku lat siê nie pomyli³am co do tego który koñ wygra , i to ju¿ po przej¶ciu stawki w grupie ....
koreczki czasami dodaj± urody a czasami s± zbêdnym dodatkiem , absolutnie nale¿y siê wystrzegaæ pokazania ma³opolaków w stylu arabskim , owszem mo¿e i efektownym ale nie po¿±danym w tej rasie , podobno wszelkie upiêkszacze s± zabronione , ale nagminnie stosuje sie oliwkê dla niemowlaków ... wolê grzywê rozwian± , mo¿e byæ ciêta lub naturalnej d³ugo¶ci , nigdy na irokeza , ma³opolaki nie fiordy!!! kopyta !!! o tym pamiêtajcie , wyczyszczone , a przede wszystkim zrobione przez kowala a nie przez domoros³ego kowala z za p³otu , który u¿ywa do tego celu przecinaka i kuchennego no¿a ...
na którym¶ czempionacie by³o kilka koni ostrzy¿onych , z przyczyny takiej ze przed³o¿ona zima nie pozwoli³a wypu¶ciæ koniom sier¶ci ...
Wiwiana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 19, 2008, 13:03:52 »

Indira, s³usznie rzeczesz. Nie lubiê tego arabskiego picowania równie¿ w sposobie prezentacji. £eb w chmurach, szyja na dwa kilometry, koñ przodem podsiebny, a dupa w stajni. I spróbuj tu cz³owieku sk±towanie oceniæ.
I to krêcenie piruetów w galopie. Koñ ma siê pokazaæ w ruchu od najlepszej strony, ale to nie powód, ¿eby nim zawijaæ w miejscu jak arabem. Show to mo¿na zrobiæ przy prezentacji czempionów, ¿eby efektownie by³o, ale nie przy pokazywaniu konia komisji. Ostatecznie ocenia siê regularno¶æ i zakres chodów, a nie to, jak wysoko koñ potrafi sobie brykn±æ.

Oprócz koreczków, je¶li kto¶ ich nie lubi lub nie mo¿e zrobiæ, mo¿na te¿ grzywê przerwaæ, ¿eby podkre¶liæ kszta³t szyi.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #5 : Marzec 19, 2008, 13:56:20 »

Wszystko super, ale zawsze wygrywaj± konie w³a¶nie w ten sposób pokazywane, czyli "na mod³e arabsk±", no i prezenter te¿  Spoko) zawsze ten sam zbiera pochwa³y

Nie wspomnê ju¿ o bardzo specyficznym podkuwaniu koni ( nawet roczniaki ) przed sam± wystaw±, ¿eby w ruchu sie pokazywa³y jakby je ziemia parzy³a Szok
Wiwiana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 19, 2008, 14:10:06 »

A mo¿e zajrzeæ pod ogon i pieprzu poszukaæ ...? <zo³za>
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #7 : Marzec 19, 2008, 14:45:05 »

Czyli wszystko dozwolone?
Trenujemy konie od wielu lat i  nigdy nie robimy takich " numerów". Staramy siê, tak przygotowaæ konie, aby nie by³o to jednorazowe show.
Wiwiana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2008, 14:48:44 »

Lepiej nie. Kto¶ mi kiedy¶ wspomnia³, ¿e na arabskich czempionatach takie numery jak ten z pieprzem s± zabronione. A w ma³opolakach kto¶ to sprawdza?
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2008, 18:26:17 »

Przygotowujê powoli m³odziaka do prezentacji i mam kilka pytañ.
1. Na podwórku koñ w porz±dku, nawet nadto leniwy, czasem ci±gnie siê leniwie za mn±, za to na obcym terenie rwie do przodu, próbuje uciekaæ, strasznie ci±gnie. Jak wyæwiczyæ, by by³ bardziej pos³uszny? Wiem, ¿e ³opatk± nie mo¿e mnie wyprzedziæ. Jak powodowaæ, by nie wpycha³ siê na mnie, a szed³ grzecznie obok? Stopniowanie si³y nie daje rezultatu. W sumie na spacerze w terenie by³ do¶æ spokojny, gorzej na wiêkszym wybiegu, gdzie nie ma innych koni, tam strasznie rwie do koni, jest strasznie spiêty, próbuje uciekaæ i siê wyrywaæ, nie reaguj±c na moje pro¶by i polecenia.
2. Co do prezentacji w k³usie. W jaki sposób pokazaæ go w biegu? Trzymaæ na krótko przy sobie, czy wypu¶ciæ na prawie ca³± d³ugo¶æ i biec jak najszybciej? Wiem, ¿e na zakrêcie nale¿y byæ zawsze krok wcze¶niej przed koniem, gdy¿ inaczej bêdzie próbowa³ mnie zdominowaæ i wyprzedziæ. S³ysza³am opiniê, i¿ na krótkiej ¶cianie lepiej z³apaæ krócej, a na d³ugiej pu¶ciæ i ile fabryka da.
3. Co zrobiæ, by skupiæ uwagê konia na siebie? W obcym miejscu jest wiele ciekawszych rzeczy, typu obce konie, muzyka, ludzie, ró¿ne 'strachy' i tyle rzeczy do obw±chania. Dodatkowo, przed niektórymi przyda³oby siê uciec. Jak pracowaæ, by w obcym miejscu koñ mnie po prostu nie zdominowa³, ca³kowicie mnie nie szanuj±c? Co robiæ, by koñ pos³usznie wykonywa³ moje polecenia? Jakie¶ zabawy na dominacjê i ustalenie hierarchii?
Dotychczasowe umiejêtno¶ci konia dziewiêciomiesiêcznego:
- nie sprawia problemów przy czyszczeniu,
- podaje wszystkie nogi,
- stoi grzecznie przy czyszczeniu,
- jest oswojony z zak³adaniem kantara, prezenterki, wêdzid³a,
- chodzi w rêku w stêpie i k³usie,
Charakter koñ ma fajny. Jest spokojny, nie sprawia problemów przy codziennych czynno¶ciach typu czyszczenie, sprowadzanie do boksu, karmienie. Jest ciekawski, ufny, kontaktowy. Nie boi siê ludzi, ma³o p³ochliwy. Wad± jego jest to, ¿e kiedy jest sam, strasznie siê denerwuje, ucieka do koni i nie istnieje wtedy z nim praca. Uspokaja siê w boksie w obecno¶ci cz³owieka. Nie kopie, trochê podskubuje, lecz jest to nik³e. Nie jest agresywny (w stosunku do ludzi, koni i psów). Konik szybko siê uczy. Zaczê³am bawiæ siê z nim w zabawy na zaufanie. Jakie istniej± zabawy na wypracowanie szacunku do cz³owieka, ustalenia hierarchii? Dodam, ¿e aktualnie mam czas jedynie w weekendy. My¶lê, ¿e jak bêdzie cieplej i dni bêd± d³u¿sze, bêdê mog³a czê¶ciej tam byæ. Z góry dziêkujê za pomoc temu, komu bêdzie chcia³o siê to wszystko czytaæ i tym bardziej - odpowiedzieæ .
Wiwiana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 19, 2008, 18:44:52 »

Pokazuj mu ró¿ne strachy np.szeleszcz±ce ta¶my, baloniki i inne powiewaj±ce p³achty. Niech siê przyzwyczaja. G³o¶na muzyka z radia te¿ nie by³aby od rzeczy, oczywi¶cie stopniujemy natê¿enie d¼wiêku, ¿eby koñ nie dosta³ szoku akustycznego.
Z w³asnych do¶wiadczeñ z panikarzami, które nie mog± oderwaæ siê od stada - jedn± tak± panikarê 3 l. zabieram na ³±czkê i pozwalam popa¶æ siê i porozgl±daæ, udaj±c, ¿e to wcale nie chodzi o lon¿owanie. W tym uk³adzie ¿±dza trawy dominuje nad instynktem powrotu do stada. Niech on wie, ¿e jak go wyprowadzasz to ma z tego jak±¶ przyjemno¶æ. W miêdzyczasie mo¿esz przemycaæ elementy roboty, np.prosisz o podniesienie ³ba na chwilê, albo o kó³ko stêpa, klepiesz i wracamy do jedzenia.
Dziêki w/w manipulacjom wariatka nie przeci±ga mnie ju¿ galopem do stajni jak przedtem, pcha siê raczej w drug± stronê.
Wzglêdem prezentacji w k³usie - mnie uczono, ¿e ma byæ luz w pysku i do przodu. Podszarpywanie zazwyczaj zniechêca zwierzaka lub powoduje odpa³. Przydaj± siê d³ugie nogi Warto by³oby nauczyæ konia hamowania z k³usa na prrr.
Je¶li w³azi na Ciebie ³opatk±, u¿yj lewej rêki, podnie¶ na wysoko¶æ jego oka, ¿eby mu optycznie zagrodziæ drogê.
Jak jeszcze co¶ mi siê przypomni to napiszê.

breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 19, 2008, 21:28:19 »

Dziêkujê bardzo za rady . W wolnej chwili wezmê ch³opaka kawa³ek do lasu, zobaczymy, jak siê bêdzie sprawowa³. Mo¿e pójdê na ten wybieg, po¿yjemy, zobaczymy xD.
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 21, 2008, 20:49:53 »

Dzisiaj wziê³am ma³ego 1 raz na prezenterce. Posz³am na drugi wybieg, z którego tak strasznie ucieka do innych koni. Zaraz po wej¶ciu odskoczy³ w ty³ i chcia³ wyrwaæ na podwórko z koñmi, ale nie pu¶ci³am go. Zaraz wróci³, poklepa³am go. Przesz³am kawa³ek, zatrzyma³am, pog³aska³am. Postali¶my, potem zrobili¶my 3 mikroskopijne kó³eczka obok stodo³y (za stodo³± jest podwórko z boksami). Na 2 pierwszych trochê ¶wirowa³, kiedy zwracali¶my siê w stronê wyj¶cia, ale nie ucieka³. Trzecie przeszed³ grzecznie, lekko ci±gn±c do przodu, ale nie próbowa³ mnie wyprzedzaæ i uciekaæ. Du¿o da³o gadanie i klepanie. Po grzecznym kó³eczku poklepa³am dzieciaka i wrócili¶my na podwórko. Tam 2 kó³ka stêpa, zak³usowanie na prostej i zakrêt na króciutk± ¶ciankê, zatrzymanie i tak 2 razy, po czym wrócili¶my do stajni. Wyczyszczony, wymiziany i wyklepany pozosta³ sobie r¿±cy ¿a³o¶nie ogierek w boksie .
Wiwiana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Marzec 21, 2008, 21:28:16 »

No, to pozytywnie
Rozumiem, ¿e on ca³y czas ze stadem by³ do tej pory? Na wybieg te¿ z innymi chodzi czy ju¿ nie?
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 21, 2008, 21:38:34 »

Tak, na wybieg te¿ chodzi ze stadkiem (3 inne konie). Chocia¿ zaraz po odstawieniu, jak inne konie posz³y do boksów, a on zostawa³ na ostatek, to by³a tragedia i latanie w poszukiwaniu innych koni. Teraz, kiedy inne konie pójd± do boksów i on zostanie sam, to nie robi na nim zbytniego wra¿enia .
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: