FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 10:44:33 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Biegacz xo  (Przeczytany 52477 razy)
0 u¿ytkowników i 14 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Maea
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #15 : Kwiecieñ 05, 2013, 10:36:04 »

Kolejny filmik Biegacza:
http://www.youtube.com/watch?v=QVKfYe8Wps4

Jak oceniacie go na dzieñ dzisiejszy?
Da³ og. Hetman od Hetna/Huf, który zda³ zak³ad z ocen± dostateczn±, ale chyba nie dosta³ licencji? W bazie nie jest wpisany do ¿adnej ksiêgi, st±d wnioskujê. Ogl±da³am film z kwalifikacji i... no taki sobie. Stêp dobry, galop te¿, k³usy bez sza³u, ma³o obszerne, koñ nie dokracza - albo robi to po prostu s³abo (chyba zupe³nie jak Biegacz?). I ca³y czas odnoszê dziwne wra¿enie, ogl±daj±c ju¿ n filmów z ZT, ¿e ten korytarz stoi za w±sko.
Da³ te¿ klacz wpisan± do ksiêgi g³ównej - Geneza od Grana/Gambit.

Rodowodowo jest bardzo fajny, z tej samej rodziny ¿eñskiej pochodzi Berlin Bej. Poza tym w rodowodzie ma Jongleura xx i Saroyana xx - a chyba coraz mniej przewijaj± siê one w rodowodach dzisiejszych ma³opolaków?
Ogier sprawdzony w sporcie, dobrze technicznie skacz±cy... A dosta³ - moim zdaniem - nie najlepsze matki. Przez typ, ma¶æ?

Chcia³am na zakoñczenie napisaæ: "Wiadomo, s± m³odsze, w lepszym typie...", ale zaczê³am sobie w g³owie wymieniaæ i mam: Dionizosa, Dioklesa, Sentendera, Davinci i...? Mo¿e D¿ihad, jak poka¿± go w sporcie, a poza tym? Mówiê o roczniku 2005 i starsze. To nieco przera¿aj±ce, ¿e mo¿na te obiecuj±ce ogiery policzyæ na palcach zaledwie jednej rêki. Mi osobi¶cie trochê brakuje braku udzia³u stadnin w uznawaniu ogierów. Choæ w tym roku co¶ podobno szykuj± na zak³ad (Janów).
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #16 : Kwiecieñ 05, 2013, 14:49:46 »

Z tym, ¿e Diokles i Dionizos nie bêdzie raczej dostêpny dla hodowców w sezonie 2013.

Dwa dni zaje³o w Gajewnikach aby ustaliæ czy bêd± kryæ czy te¿ nie Gratuluje organizacji !
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #17 : Kwiecieñ 05, 2013, 15:03:27 »

Z tym, ¿e Diokles i Dionizos nie bêdzie raczej dostêpny dla hodowców w sezonie 2013.

Dwa dni zaje³o w Gajewnikach aby ustaliæ czy bêd± kryæ czy te¿ nie

Bo pewnie pyta³e¶ niew³a¶ciwej osoby.

Gratuluje organizacji !

Zorganizuj w Polsce punkt kopulacyjny z codziennym pobieraniem nasienia to bêdziesz mia³ prawo sobie ironizowaæ.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #18 : Kwiecieñ 05, 2013, 16:32:20 »

jasiek
Diokles i Dionizosa nie by³y dostêpne codziennie, a w wybrane dni. Przynajmniej taki by³ system w 2012r.

Maea
Niestety powodów do optymizmu raczej nie ma...
Smutny
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #19 : Kwiecieñ 05, 2013, 16:45:00 »

Mam prawo sobie ironizowaæ bo musia³em wykonaæ a¿ 7 telefonów bo nikt w Gajewnikach nie móg³ mi powiedzieæ czy ich ogiery bêd± kry³y czy nie.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #20 : Kwiecieñ 05, 2013, 17:33:45 »

Oferta stanówki z 2012 r, z nieaktualnymi danymi kontaktowymi z tego co mi wiadomo...
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #21 : Kwiecieñ 05, 2013, 17:40:23 »

No i co z tego? Nie ma aktualnej oferty to nie ma tematu. W³a¶ciciel sobie kupi³ ogiery, to robi co mu siê podoba i nie potrzebuje ironicznych opinii od "hmmm". Gdyby mu zale¿a³o na sprzeda¿y stanówek, to internet by³by pe³en tych ogierów.

Zamiast kogo¶ krytykowaæ zrób co¶ sam lepiej. ¯adnych telefonów wykonywaæ nie musia³e¶. Nikt z pistoletem nad Tob± nie sta³. To raczej oni mog± narzekaæ, ¿e ich kto¶ nêka.

julia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 38

« Odpowiedz #22 : Kwiecieñ 05, 2013, 17:40:49 »

Mam prawo sobie ironizowaæ bo musia³em wykonaæ a¿ 7 telefonów bo nikt w Gajewnikach nie móg³ mi powiedzieæ czy ich ogiery bêd± kry³y czy nie.

Oczywi¶cie kryæ nie bêdziesz i nie zamierzasz?pozawraca³e¶ g³owê ogiernikowi i na tyle w temacie jak mniemam?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Kwiecieñ 05, 2013, 17:43:39 »

jasiek
Diokles i Dionizosa nie by³y dostêpne codziennie, a w wybrane dni. Przynajmniej taki by³ system w 2012r.

Jest to jedyny rozs±dny system - pobierasz co dwa dni (pon. ¶r. pt.), bo tyle nasienie zachowuje ¿ywotno¶æ. Jedyny problem to weekend, bo wtedy wypadaj± trzy dni i jak ogier ma s³abe nasienie to jest problem. Inaczej obs³uga weterynaryjna stanówki by³aby dro¿sza pewnie ni¿ przy mro¿once.
Maea
U¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Kwiecieñ 05, 2013, 18:07:28 »

Tak z ciekawo¶ci - Diokles i Dionizos nie przewija³y siê ostatnio jako¶ namiêtnie na listach z wynikami na zawodach halowych. Czemu nie pobrali chocia¿ mro¿onki? Brak chêtnych? Du¿e koszta przechowywania? Ale skoro by³o wiadomo, ¿e s± jakie¶ ambitne plany startowe, a Dionizos po pierwszych rocznikach siê sprawdzi³ jako reproduktor, to mo¿na by trochê zarobiæ na stanówkach, prawda? A takie zachowanie to trochê strzelanie sobie w stopê.
Zw³aszcza, ¿e zarówno Dionizos jak i Diokles widniej± w rejestrze ogierów (a wiêc maj± wykupion± licencjê na ten rok) - trochê sugeruje, ¿e ogier bêdzie dostêpny, prawda?

I ja nie widzê niczego ra¿±cego w wypowiedzi hmmm - gdybym ustala³a sobie plan stanówkowy, koby³a by mi siê grza³a, a tu takie traktowanie, to bym chyba nerwicy siê nabawi³a.

armara, no niestety...

Wiadomo, czy D¿ihada bêd± faktycznie próbowali zagrywaæ do MPMK, czy ten tekst w ofercie stanówki: "Kandydat do Mistrzostw Polski M³odych Koni w skokach i wkkw." to tylko zachêta do krycia?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Kwiecieñ 05, 2013, 19:20:36 »

I ja nie widzê niczego ra¿±cego w wypowiedzi hmmm - gdybym ustala³a sobie plan stanówkowy, koby³a by mi siê grza³a, a tu takie traktowanie, to bym chyba nerwicy siê nabawi³a.

Ja mam do¶wiadczenia z innego rynku, ale nabawiam siê nerwicy jak do mnie dzwoni± ró¿ni "kupcy" co maj± za du¿o czasu, a za ma³o gotówki, a jak siê w¶ród nich znajdzie jaki¶ naprawiacz ¶wiata to ju¿ w ogóle...

Co z tego, ¿e jest w spisie PZHK ogier - mo¿e w³a¶ciciel chce nim tylko swoje klacze kryæ? Nie ma og³oszenia to nie ma tematu. A je¶li decydujê siê mimo tego dr±¿yæ temat, to mogê mieæ potem pretensjê tylko do siebie.
julia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #26 : Kwiecieñ 05, 2013, 19:35:30 »

Jaki jest koszt przechowywania nasienia to sobie sprawd¼ w internecie,tak samo jakmozna sprawdziæ ile klaczy pokry³ Dionizos i czy byli chêtni na stanowke .Strzelaæ w stopê ?je¶li Dionizos nie bêdzie kryl ,to ,co to za konkretnie strata dla w³a¶ciciela?Stanowka jest za niewielkie pieni±dze,klacze przyjad± klubowe czy jakie¶ niesportowe odpady i prawda jest taka ,ze Dionizos najprawdopodobniej  ma wiêcej do stracenia  na takim kryciu jak i w³a¶ciciel ni¿ co innego.Jako kon sportowy jest wart o wiele wiêcej.Punkty hodowlane to nie wszystko.Jak widaæ w³a¶ciciele koni sportowych olewaj± je.
Maea
U¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Kwiecieñ 05, 2013, 19:49:13 »

jasiek, ale przecie¿ s± licencje dla ogierów, by wykupiæ do u¿ytku w³asnego - i kilka ogierów ma w³a¶nie takie przypisy. Ale nie w tym przypadku. Jest podany telefon, miejsce stacjonowania. Przecie¿ nie wszyscy siê og³aszaj± na internecie. Ja osobi¶cie bym to zinterpretowa³a jako wiadomo¶æ: ogier dostêpny do krycia.

Og³asza³am kilka koni w swoim ¿yciu, nie raz siê te¿ wysta³am w stajni, a kupiec nie przyjecha³ (hoho, i chyba za ka¿dym razem wyczeka³am siê podobn± ilo¶æ czasu, czekaj±c na kowala, który "ju¿ jedzie!" - to jest dopiero nerwica, jak cz³owiek siê zrywa wcze¶niej ze szko³y, bo jedynemu kowalowi w okrêgu pasuje tylko na t± godzinê, a konia trzeba przekuæ...). Wiem o czym mówisz, ale czy dotyczy tej konkretnej sytuacji?

julia, olewaj±, a jak ogier koñczy karierê, to oferuj± za 200 z³, bo punkty trzeba nazbieraæ! No jak dla mnie jest ró¿nica, czy ogier pokryje przyk³adowo 10 klaczy za 800 z³ (8 tys. z³), ni¿ ¿adn± (zysk - 0 z³). Na kilka wyjazdów na zawody siê nazbiera. Dionizos pokry³ b. db. Subiekcjê, Doris Day, Jasn± Zorzê czy Plagê. W 2012 poszed³ na klacze Bieñków, p. Nowaka, p. Soko³owskiego. Zdanie o odpadach jest wg mnie krzywdz±ce dla hodowców, którzy kryli nim swoje klacze. Bo jak dla mnie dosta³ ca³kiem niez³e klacze. A przy aktualnej sytuacji, gdy uznaje siê jednego/dwa ogiery w rasie, które zdaj± ze ¶rednimi notami zak³ad treningowy, to nied³ugo taki Dionizos mo¿e ca³kiem nie¼le na siebie zarabiaæ.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Kwiecieñ 05, 2013, 20:10:41 »

No jak dla mnie jest ró¿nica, czy ogier pokryje przyk³adowo 10 klaczy za 800 z³ (8 tys. z³), ni¿ ¿adn± (zysk - 0 z³).

¯aden weterynarz sam nie pobierze nasienia. Do tego koszty reklamy, czas na telefony, etc. itd. Dolicz dodatkowy etat na pó³ roku (pensja min. brutto ok. 2 tys) i jeste¶ czwórkê do ty³u.
julia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #29 : Kwiecieñ 05, 2013, 20:18:36 »

Wcale tych punktów zbieraæ nie musi!Tym wiêcej, kryæ za 200 z³!Kon moze zostac sprzedany za spora kasê jako SPORTOWIEC.Przypomnê tutaj przypadejk Zinedine po którym urodzily siê 2 zrebaki w Polsce  bo hodowcom nie pasaowal bo nie po 20 zl byl ,a przeciez powinien byc po 20 zl  bo punkty hodowlane przeciez!  brak nasienia mrozonego,brak promocji i co z tego?Teraz malkontenci wieczni jak hmm lub Maea i im podobi mogliby zakupic dostepna nareszcie mro¿onkê za 2000 e obecnie za Zinedine ,ale tez nie zakupia bo goli.
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: