FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 10:47:25 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Biegacz xo  (Przeczytany 52484 razy)
0 u¿ytkowników i 17 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Maea
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #30 : Kwiecieñ 05, 2013, 20:28:02 »

No jak dla mnie jest ró¿nica, czy ogier pokryje przyk³adowo 10 klaczy za 800 z³ (8 tys. z³), ni¿ ¿adn± (zysk - 0 z³).

¯aden weterynarz sam nie pobierze nasienia. Do tego koszty reklamy, czas na telefony, etc. itd. Dolicz dodatkowy etat na pó³ roku (pensja min. brutto ok. 2 tys) i jeste¶ czwórkê do ty³u.

Nie bêdê dyskutowaæ o kosztach, bo o tym mo¿emy sobie gadaæ i gadaæ i w³a¶ciwie nie skoñczyæ. Mo¿na to zrobiæ tak, by przynosi³o zyski. Nie ma co siê oszukiwaæ, ¿e nie. W zesz³ych sezonach kosztem reklamy - o ile siê nie mylê - by³a oferta-ulotka na stronie i fb. Najlepsz± reklam± bêd± ¼rebaki, a te ju¿ s±. Pani Anna Piêta ju¿ nie wspó³pracuje z Gajewnikami? Koszta roz³o¿one powinny byæ na 4 ogiery, bo tyle ich tam stacjonuje. I nagle nie jest ju¿ tak strasznie.

Poza tym skoro to takie nieop³acalne, to po co w ogóle zawracaæ sobie g³owê hodowl±, trzymaniem ogiera (jasiek, ty chyba te¿ masz co¶ na punkcie?). No proszê, nie próbujcie mi wmówiæ, ¿e posiadanie takiego Dionizosa i oferowanie stanówki nie jest op³acalne... Na pewno wyjazdy na zawody przynosz± wiêcej profitów - tak czêsto siê wygrywa, nagrody s± takie wysokie, ¿e wcale siê nie dok³ada... A koñ, nawet je¶li ma du¿± warto¶æ, to zamro¿one pieni±dze i czym¶ trzeba obracaæ w miêdzyczasie.
Naprawdê, nie rozumiem, dlaczego dyskusja posz³a w tym kierunku.

julia, z tego, co mi wiadomo, Zinedine nie kry³ w Polsce nie z braku zainteresowania hodowców, a z innego powodu Piêknie mnie podsumowa³a¶, gratulujê. Bicie piany znakomite! Ciekawa jestem, czy do¿yjê czasu, gdy wyrazisz na tym forum jak±kolwiek pozytywn± opiniê. Szczerze na to liczê!

Ale powrócê do w±tku i wydaje mi siê - o wiele przyjemniejszego tematu - mianowicie ogiera, który niesie w sobie krew Saroyana i Jongleura, które nie raz by³y przez was wymieniane jako cenne.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #31 : Kwiecieñ 05, 2013, 20:54:15 »

Urodzi sie jeszcze kilka ¼rebaków w tym roku po Zinedine. Z nim by³ problem, bo stanówka by³a do¶æ droga jak na poslkie warunki (2000 czy 2500z³), a przez wiêkszo¶æ swojej bytno¶ci w PL ogier by³ dostepny tylko za po¶rednictwem mro¿onki, w dziwnych porach roku.
Oczywi¶cie tak zdecydowa³ w³a¶ciciel, to mi³e, ¿e ogier siê tak wybi³. On promuje PL mimo, ¿e z nasz± hodowl± nie ma nic wspólnego

Dla mnie oferta stanówki powinna znikn±æ i ju¿. W dzisiejszych czasach je¶li ju¿ prowadzi sie stronê www/fb itp to takie medium musi byæ aktualne. Kto pyta nie b³±dzi, uwa¿am, ¿e grzeczno¶æ wymaga odpowiedzi na zadane pytania. Nie mówiê o sms'ach czy mailach z pro¶b± dowozu - tak, tak czêsto cena stanówki jest interpretowana jako cena konia...
Jak siê prowadzi biznes to trzeba zagry¼æ zêby i ju¿, takie czasy. Korona nam z g³owy nie spadnie...
julia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 38

« Odpowiedz #32 : Kwiecieñ 05, 2013, 21:03:51 »

Jaki to biznes u nas krycie,nie trzeba myliæ biznesu z hobby...
Moge sie zalozyc, ze ani  hmm ani Maea nie pokryja w tym roku ani jednej  klaczy.To jest zwykle BICIE PIANY z ich strony.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #33 : Kwiecieñ 05, 2013, 21:21:31 »

Nie bêdê dyskutowaæ o kosztach, bo o tym mo¿emy sobie gadaæ i gadaæ i w³a¶ciwie nie skoñczyæ. Mo¿na to zrobiæ tak, by przynosi³o zyski.

Nie mo¿na, nie da siê, nie w PL i nie z takim ogierem jak Dionizos.

W zesz³ych sezonach kosztem reklamy - o ile siê nie mylê - by³a oferta-ulotka na stronie i fb. Najlepsz± reklam± bêd± ¼rebaki, a te ju¿ s±.

Rozumiem, ¿e te reklamy same siê zrobi³y i umie¶ci³y?

Ja siê za³o¿ê, ¿e i Maea i hmmm to studenci na utrzymaniu rodziców, którzy nie maj± pojêcia ani o biznesie ani o hodowli. Zrozumcie, ¿e jak kto¶ ma kasê, ¿eby kupowaæ ogiery po kilkaset tysiêcy, to nie ma czasu, ¿eby zamieszczaæ "darmowe" reklamy na fb ani dogl±daæ ich aktualno¶ci. Musi zatrudniæ ludzi. To sobie policz koszt etatu i porównaj z "zyskiem" z krycia.

Je¶li to takie op³acalne to we¼cie kredyt i sobie postawcie ogiera na punkcie. Ka¿dy bank sfinansuje tak dochodowy biznes.

Maea
U¿ytkownik

« Odpowiedz #34 : Kwiecieñ 06, 2013, 08:39:21 »

julia, ja nie mam klaczy do krycia. Mój dziadek prowadzi³ hodowlê do roku 2005, przesta³ kryæ, a od 2007 zacz±³ sprzedawaæ konie. I prowadzi³ j± jako hobbysta, sprzedaj±c konie za 4 tys. z³ - co¶ takiego nie ma prawa przynosiæ zysków. Ale patrz±c na hodowle w moim okrêgu - Parkitnego, Mazurka, czy choæby Michalskich, ciê¿ko mi przyznaæ racjê, by hodowla by³a niedochodowa.
Zaczê³am "broniæ" hmmm, bo wg mnie atak na niego by³ nies³uszny. I taki by³ mój zamiar. Aktualnie obserwujê rynek, bo TAK, jestem studentk± (nigdzie na forum nie widnieje informacja, ¿e jest to forum dyskusyjne wy³±cznie dla czynnych hodowców, tylko raczej dla wszystkich osób zainteresowanych ras± - tak jest w moim przypadku), ale w przysz³o¶ci chcia³abym hodowaæ konie, a na tym forum jest wielu u¿ytkowników, m.in. w³a¶nie jasiek, ar...?, którzy maj± o tym spore pojêcie i ca³y czas mam nadziejê na "uszczkniêcie" odrobiny ich wiedzy.

Ja ¿adnym ogiernikom nie zawracam czterech liter, pyta³am o obserwacje nt. Biegacza i zauwa¿y³am ogóln± tendencjê spadkow± w uznawaniu ogierów, co dla mnie, jako przysz³ego hodowcy/sympatyka rasy, jest martwi±ce. Pytam o Biegacza, bo zastanawiam siê, na ile dla hodowców jest wa¿ne "wracanie do korzeni", chêæ inbredu na kultowe ogiery (nie uda³o mi siê znale¼æ innego ogiera, który ma Saroyana i Jongleura w rodowodzie), a na ile co innego, bo aktualnie kryje siê g³ównie Efektem albo Huzarem (tu Aquino i Saroyan).
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #35 : Kwiecieñ 06, 2013, 09:10:57 »

No tak Maea, ale pp.Mazurek,Parkitny to hodowcy, którzy zaczynali hodowaæ konie 45 lat temu. Konie wierzchowe. PP.Parkitni tak z 30 lat temu. A pp.Michalscy to wiêcej kupuj± za granica ni¼ hoduj±. Maj± jednak wspóln± cechê tak±, ¿e aktywnie ich konie statruj± pod cz³okami ich rodzin lub zawodników ich klubu. Zacz±æ teraz hodolê od zera to praca na lata.A generalnie to dobrze piszesz
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #36 : Kwiecieñ 06, 2013, 09:52:35 »

Zaczê³am "broniæ" hmmm, bo wg mnie atak na niego by³ nies³uszny. I taki by³ mój zamiar. Aktualnie obserwujê rynek, bo TAK, jestem studentk± (nigdzie na forum nie widnieje informacja, ¿e jest to forum dyskusyjne wy³±cznie dla czynnych hodowców, tylko raczej dla wszystkich osób zainteresowanych ras± - tak jest w moim przypadku),

S³uszny czy nies³uszny - bardzo mnie denerwuje, jak kto¶ kto nie ma ¿adnego do¶wiadczenia, nie zna tematu, nie "ubrudzi³ r±k po ³okcie", zaczyna pouczaæ innych jak siê powinno rzeczy robiæ. Jak wiesz jak siê powinno robiæ to je tak zrób, na pewno wygrasz z konkurencj± i zgarniesz ca³± pulê!
s .
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 72

« Odpowiedz #37 : Kwiecieñ 08, 2013, 22:08:41 »

nie wtr±caj±c siê wam w dyskusjê chcia³am tylko dodaæ, ¿e mnie osobi¶cie Biegacz podoba siê du¿o bardziej na ¿ywo ni¿ na jakimkolwiek filmie czy zdjêciu nie mniej dorzucê co¶ od siebie z osatniego pokazu ogierów w Bogus³awicach:

brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #38 : Kwiecieñ 09, 2013, 08:14:05 »

nie uda³o mi siê znale¼æ innego ogiera, który ma Saroyana i Jongleura w rodowodzie

S± jeszcze Rashim ( Jongleur IV, Saroyan III)  i D¿ihad ( Saroyan w  IV pokoleniu, inbredy na Jongleur IV/III i na Hexton V/VII )
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #39 : Kwiecieñ 09, 2013, 08:29:35 »

Sentender ma cenny rodowód pod tym wzglêdem. Zinbredowany jest i na Jongleura i na Hextona, ale co unikatowe, krew tych ogierów przenosz± ich córki, a nie do¶æ "popularne" w rodowodach Hippies czy Walezjusz.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #40 : Kwiecieñ 09, 2013, 11:00:16 »

My¶lê, ze udzia³ og. Jongleur w rodowodach prudnickich jest niemniej cenny, o ile nawet nie bardziej. Jego unikatowo¶æ polega na bliskiej obecno¶ci "niepopularnego", aczkolwiek wybitnego ogiera Len.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #41 : Kwiecieñ 09, 2013, 12:07:45 »

My¶lê, ze udzia³ og. Jongleur w rodowodach prudnickich jest niemniej cenny, o ile nawet nie bardziej. Jego unikatowo¶æ polega na bliskiej obecno¶ci "niepopularnego", aczkolwiek wybitnego ogiera Len.

Nie tylko w Prudniku, w Walewicach i Mieczownicy te¿ by³y matki po Len. Dzisiaj Jongleur jest w rodowodach przez ogiery Hippies i Len (i w mniejszym udziale przez Berlin Beja). Sentender wnosi taki ciekawy inbred przez dwie córki Jongleura, który mo¿e byæ uzupe³nieniem krwi dwóch popularniejszych jej pr±dów.
Maea
U¿ytkownik

« Odpowiedz #42 : Kwiecieñ 09, 2013, 18:50:16 »

korsarz, dziêkujê. Zdajê sobie z tego sprawê, ¿e to dzie³o dla kilku pokoleñ
s., jakie robi wra¿enie na ¿ywo, jakby¶ mia³a go teraz opisaæ?
brumby, powiem szczerze, ¿e kompletnie zapomnia³am o prudnickich ogierach Zawstydzony D¿ihad wydaje mi siê ciekawszy od D¿ihada. Hexton da³ co¶ "ciekawego" oprócz Alchemika i Bawara? Powiem szczerze, ¿e wcze¶niej nie zwraca³am wiêkszej uwagi na tego ogiera, mimo ¿e w rodowodach siê przewija dosyæ czêsto...

D¿ihad bêdzie pokazany w sporcie?
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #43 : Kwiecieñ 09, 2013, 19:06:56 »

Maea
Popraw zdanie bo wysz³o, ¿e D¿ihad jest fajniejszy od...D¿ihada
Widzia³am D¿ w styczniu i ju¿ mia³am zacz±æ odszczekiwaæ to, ¿e nie podoba³ mi siê na ZT, ale jednak. W styczniu wyda³ mi siê bardzo szlachetny, w d³ugich liniach, ale zobaczy³am niedawno aktualne zdjêcia
tu i tu
I jednak wygl±da na to, ¿e coraz bardziej jest podobny do ojca, jeszcze ten ruch "na prostej nodze", szkoda, bo rodowodowo bardzo mi siê podoba.
Jaki¶ dramat nam siê w rasie zrobi³ odno¶nie jako¶ci ogierów Smutny
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #44 : Kwiecieñ 09, 2013, 19:39:59 »

Hexton da³ co¶ "ciekawego" oprócz Alchemika i Bawara?

Hexton to chyba najwa¿niejsza w XX wieku w hodowli koni sporotwych linia xx - linia ogiera Teddy. Da³ przede wszystkim Walezjusza, który jest we wszystkich walewickich rodowodach. Walezjusz by³ ojcem matek m.in. wybitnych Beksy czy ogiera Len, o którym wcze¶niej by³a tu mowa. Walezjusz to te¿ ojciec Tarnika, ojca Tamarillo.

Jaki¶ dramat nam siê w rasie zrobi³ odno¶nie jako¶ci ogierów Smutny

Mo¿e po prostu nie umiemy patrzeæ? Taki Biesadnik by³ obsobaczany od ostatnich ³achów, a w Szwajcarii kryje klacze pó³krwi pod k±tem skoków.
Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: