FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 09, 2025, 03:19:41 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZT BogusÂławice 2009 - ogiery  (Przeczytany 52987 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #60 : Wrzesień 13, 2009, 09:03:21 »

Moim zdaniem Irtysz jest maÂło harmonijny, maÂło typowy. Wizualnie robi kiepskie wraÂżenie, pod jeÂźdzcem i w ruchu nieco lepiej, ale mi siĂŞ wcale nie podobaÂł.
Bardzo dobrze kÂłusuje, Âładnie obszernie galopuje, skokowo jest sÂłaby - skacze maÂło ekonomicznie, sÂłabo pracuje szyjÂą, ogĂłlnie praktycznie nie baskiluje i nie poprawia siĂŞ na wyÂższych przeszkodach.

Zdjêcia Irtysza z próby, (pod siod³em mam z po³ówki, wiêc nei wiem czy te¿ wrzucaÌ ?)

i zwyciezca
Dionizos

na pokazie pod siod³em ju¿ mnie nie by³o, pod siod³em mam zdjecia z po³ówki
a Davinciego nie mam ani jednego porzÂądnego zdjecia z samej prĂłby  Smutny, mogĂŞ dodawaĂŚ jedynie z po³ówki
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #61 : Wrzesień 13, 2009, 09:25:30 »

To daj Dionizosa z po³ówki pod siod³em, proszê.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #62 : Wrzesień 13, 2009, 10:18:25 »

Dionizos

Davinci

jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #63 : Wrzesień 17, 2009, 10:57:30 »

Ladne zdjecia pojawily sie na stronie PZHKM. Szczegolnie na tych w zootechnicznej postawie duzo widac.

Ktos sie pytal o Irtysza, przeciez ten ogier wyglada jak kobyla, i to taka nieharmonijna, brzydka i po 4 ciazach!

Dionizos sie rozwinal na zakladzie, dostal miesa, wyglada duzo lepiej niz na preselekcji. Moze byc dobry ogier z niego.

Ogolnie konie sa w bardzo dobrej kondycji, co cieszy, bo nie zawsze tak wygladaja po zakladzie.
AleksandraAlicja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #64 : Październik 05, 2009, 12:02:22 »

W paÂździernikowym ÂŚK i KT ukazaÂły siĂŞ artykuÂły dotyczÂące ZT. Oba bardzo krytyczne dla naszych maÂłopolakĂłw. JuÂż mniejsza o to, Âże konie w tegorocznym ZT to jedna z najgorszych stawek, jakie kiedykolwiek pojawiÂły siĂŞ w ZT! ÂŻe konie byÂły sÂłabe nie tylko uÂżytkowo, ale przede wszystkim- pokrojowo. Nie mĂłwiÂąc juÂż o przygotowaniu tych koni do ZT, ktĂłrego praktycznie (poza kilkoma wyjÂątkami) nie byÂło. Ale poddawana jest w wÂątpliwoœÌ celowoœÌ hodowli koni maÂłopolskich- jak to w KT napisano: wydawaĂŚ by siĂŞ mogÂło, Âże g³ównym celem hodowli koni maÂłopolskich jest dostarczenie Âśredniej jakoÂści koni rekreacyjnych (AuĂŚ...  Niezdecydowany ) W ÂŚK z kolei podnoszony jest problem póŸniejszego uÂżytkowania tych ogierĂłw- wiĂŞkszoœÌ z nich koĂączy swojÂą przygodĂŞ ze sportem na ZT wÂłasnie, potem juÂż tylko kryjÂąc klacze dotacyjne. Nieliczne z nich mogÂą siĂŞ dalej sprawdziĂŚ w sporcie, ale bardzo czĂŞsto juÂż nie w hodowli, gdyÂż na potrzeby sportu sÂą kastrowane. UÂłamek procenta zaledwie ma to szczĂŞÂście, Âże sÂą sprawdzane zarĂłwno w sporcie, jak i w hodowli. Przykre...
Dla porównania opisany jest ZT dla ogierów sp g³ównie, do którego trafiaj¹ konie nie tylko poprawne pokrojowo, o œwietnych ruchach, ale przede wszystkim- PRZYGOTOWANE. Od hodowców, dla których nie licz¹ siê maœÌ czy rodowód dotacyjny, którzy maj¹ ju¿ przemyœlan¹ karierê sportowo-hodowlan¹ swoich ogierów, i którym nie zale¿y na przepchniêciu ogiera po to, by uzyskaÌ licencjê.
Przykre byÂło dla mnie czytanie tych artyku³ów. Bo ja bardzo mocno dopingujĂŞ maÂłopolakom. Ale przeraÂża mnie coraz bardziej i kierunek hodowli, ktĂłrego raczej nie ma... No, nieliczni hodowcy wiedzÂą, jakiego konia chcÂą wyhodowaĂŚ i do tego d¹¿¹. Reszcie zaleÂży tylko na rodowodzie dotacyjnym  Z politowaniem  O cenach za konie maÂłopolskie nie wspomnĂŞ...
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #65 : Październik 05, 2009, 15:09:19 »

Trudno dyskutowac z kims, kto najpierw wysnuwa wnioski, a potem dorabia do nich argumenty.

Najlepsze konie z rocznika zwykle pokazuja sie w sporcie, jesli tego nie robia, to wynika to z zaniedbania ich panstwowych wlascicieli - SO. W taka czarna dziure wpadaja szczegolnie te sprzedane do Lacka, w mniejszym stopniu do Bialki. Z zeszlego rocznika na ZT fajnie zaczely chodzic WKKW El Bonillo i Sex. Z jeszcze poprzedniego pokazal sie Huzar. Wczesniej MSMK w WKKW we Francji szly Liwiec, Baryt i Hutor. Biegacz zaczal fajnie skakac. Ktos pisze, ze ulamek pokazuje sie w sporcie, to prawda, ale ten ulamek wynosi jakies 10-20%. Poza tym, te ktore juz ida do sportu wyrozniaja sie na tle koni sp, szczegolnie w WKKW. Wystarczy popatrzec na wyniki MPMK w WKKW z ktoregokolwiek roku, czy jakichkolwiek ZO. Boli to kogos czy co??

Nastepna sprawa - zaklady treningowe klaczy, gdzie wspolnie sa w treningu klacze sp i malopolskie i co? W tym roku w Boguslawicach najpierw dubletem wygraly Frazeski, a na drugim terminie druga byla Barytka. W poprzednim roku pierwszy termin tez wygraly dubletem walewickie klacze, tyle ze po francuskich ogierach.

I ostatnia sprawa, w ksiedze sp jest duzo wiekszy burdel niz w malopolskiej, duzo wiecej koni sp jezdzi do Wloch niz malopolskich, czy to oznacza, ze jak ktos hoduje konie sp, to z automatu jest amatorem konskich kabanosow??Hodowcy sp chca sie pozbyc niewygodnej konkurencji, robia czarny marketing, OK, ale niech wiedza, ze nikt sie nie bedzie poddawal bez walki. Rynek roztrzygnie.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #66 : Październik 05, 2009, 17:39:37 »

Oj to wszytsko boli..
Moim zdaniem niestety masa w PL ludzi nie widzi innych dyscyplin poza skokami, gdzie mimo wsyztsko mÂłp jest malutko (w porĂłwnaniu do wkkw).
To tak trochĂŞ jak z piÂłkÂą noÂżnÂą wszyscy siĂŞ tym podniecajÂą, sportowe dzienniki poÂświĂŞcajÂą masĂŞ miejsca i uwagi, a przecieÂż delikatnie mĂłwiÂąc wynikĂłw od lat (no wÂłasnie ilu ??) nie ma.

Zaprzegi, wkkw to dyscypliny odsuniĂŞte na plan dalszy.
W KP o MÂŚ w powoÂżeniu byÂła zalediwe kilkuzdaniowa (!) notka  Z politowaniem o wkkw poza PÂŚ, MP, MPMK teÂż cieÂżko poczytaĂŚ.

Jedyna nadzieja w tym, ze dobre konie obroniÂą siĂŞ same.

Prywatnie cieszy mnie fakt, Âże coraz wiĂŞcej moich znajomych dostrzega w maÂłopolaku idealnego konia do ambitnej rekreacji/ nieduÂżego sportu, to na pewno pozytywne zjawisko
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #67 : Październik 05, 2009, 18:48:05 »

Ale nie mo¿na mówiÌ, ¿e w skokach siê nie sprawdzaj¹, te które id¹ w dobre rêce zwykle siê wyró¿niaj¹. Tylko ma³o kto chce, bo wiadomo moda, czarny PR. Poza tym, angloarab nie jest koniem dla ka¿dego jeŸdŸca. To s¹ zwykle BARDZO wra¿liwe zwierzêta, które szybko siê ucz¹ dobrego i z³ego.
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #68 : Październik 05, 2009, 20:04:20 »

Bardzo mÂądrze powiedziaÂłes! nie dla kaÂżdego i wraÂżliwe! A teraz nikomu prawie taki kon do sportu(czytaj skokĂłw) nie jest potrzebny,zeby sie z nim meczyc,pracowac...CzytaÂłam niedawno,Âże konie niemieckie niektĂłrych ras sa tak wyselekcjonowane na...hmm-brak oporu ze mozna je bezkarnie krzywdzic i one nie protestuja Smutny Zeby sie mĂŞczyc z angloarabem trzeba tez miec pewne umiejĂŞtnosci-a przeciez Âłatwiej kupic "rower" za granica.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #69 : Październik 05, 2009, 20:57:22 »

To nie chodzi o to, Âże angloarab jest trudny do jazdy i trzeba siĂŞ z nim mĂŞczyĂŚ. Po prostu potrzebujĂŞ bardzo konsekwentnego i spokojnego podejÂścia. Potrafi siĂŞ odwdziĂŞczyĂŚ niezwykÂłym przywiÂązaniem i co tu duÂżo mĂłwiĂŚ, ruch pod siodÂłem po prostu cieszy te konie. A jak patrzĂŞ na niemieckie mÂłotki, to mam czasem wraÂżenie, Âże siĂŞ bardzo mĂŞczÂą.
Arcturus
UÂżytkownik

« Odpowiedz #70 : Październik 06, 2009, 07:47:08 »

Jestem laikiem ,ale  poniewaÂż mam konie maÂłopolskie i juÂż jakieÂś doÂświadczenia i przemyÂślenia zwiÂązane z nimi, to uwaÂżam ,ze jakimÂś kompletnym pomyleniem pojĂŞĂŚ jest selekcjonowanie koni li i jedynie pod wzglĂŞdem sportu skokowego, tym bardziej, ze  jak dla mnie  przynajmniej koĂą maÂłopolski, to  koĂą wszechstronny ,a  juÂż jeÂśli chodzi o skoki to przecieÂż nie kaÂżdy  chce  na swoich koniach skakaĂŚ i nie kaÂżdy koĂą musi skakaĂŚ. UwaÂżam ,ze  angloarab to  ÂścisÂły zwiÂązek  cech uÂżytkowych , eksterieru i cech psychicznych takich, a nie innych . Ci co chcÂą sobie  produkowaĂŚ koniki do skokĂłw niech siĂŞ zajmujÂą SP, tam moÂżna wpisaĂŚ i zrobiĂŚ wszystko, byle by skakaÂło. 
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #71 : Październik 06, 2009, 09:16:45 »

W ramach ras niemieckich tez sa linie skokowe, ujezdzeniowe, do powozenia i, o zgrozo, rekreacyjne. Co wiecej czesto hodowcy specjalizujacy sie w jednym uzywaja ogierow od drugich. Ujezdzeniowcy co jakis czas skokowego, skokowi ujezdzeniowego, rekreacyjni ujezdzeniowego itd. etc. A u nas jest tak, ze od dzisiaj robimy to i to, a wszystko co bylo wczesniej do kosza. Za piec lat sie zmienia koncepcja, nowe wraca, i za kazdym razem wszystklo laduje w koszu.
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #72 : Październik 06, 2009, 11:35:49 »

To nie chodzi o to, Âże angloarab jest trudny do jazdy i trzeba siĂŞ z nim mĂŞczyĂŚ. Po prostu potrzebujĂŞ bardzo konsekwentnego i spokojnego podejÂścia

jasiek na hodowli siê nie znam, ale trochê w okolicach sportu co nie co kr¹¿ê i obserwujê... trend jest chyba taki ¿e wiêkszoœÌ szuka koni i potrzebuje ¿eby szybko osi¹gn¹Ì wyniki, a z ma³opolakiem tak siê nie da, konsekwentne i spokojne podejœcie jest trudne dla wielu, dlatego nie chc¹ ma³opolaków, znajomy zaczyna startowaÌ na ma³opolaku, chwa³a mu za to, bo chyba na kilkadziesi¹t koni w klubie to chyba jedyny ma³opolak... a jest szanowanym zawodnikiem i sam mówi ¿e jest potê¿na ró¿nica w trenowaniu tego konia...
w tej rasie wydajê mi siê ¿e powinno siê staraÌ ukazaÌ ¿e wra¿liwoœÌ tych koni jest ich atutem i dziêki niej i odpowiedniemu podejœciu mog¹ osi¹gn¹Ì du¿o wiêcej ni¿ inne rasy... choÌ przy obecnej pogoni za pieni¹dzem i szybkim zyskiem nie wiem czy to do zrealizowania
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #73 : Październik 06, 2009, 16:37:38 »

dokÂładnie o to mi wÂłaÂśnie chodziÂło
Ja osobiÂście na maÂłopolakach bardzo lubie jezdzic.
bindwald
UÂżytkownik

« Odpowiedz #74 : Styczeń 30, 2013, 22:33:50 »

ot co, teÂż tak mĂłwie, hehe
Mam jeszcze filmik z jego ucieczki Chichot

ByÂłysmy razem z ar..?, po skokach luzem musiaÂłysmy wyjechaĂŚ, wiec nie widziaÂłam pod siodÂłem

mozna poprosic o ten film jesli nie jest skasowany
Strony: 1 ... 3 4 [5] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: