FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 29, 2025, 20:11:34 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZakÂład Treningowy dla klaczy  (Przeczytany 34124 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dahoman
UÂżytkownik

« Odpowiedz #60 : Październik 18, 2008, 18:15:33 »

dziĂŞki za odpowiedÂź

Tak podejrzewaÂłem, ze dla SO byÂłby to niewykonalne.
Ale ja nie wyobraÂżam sobie sprawiĂŚ swojej klaczy takich wakacji, musiaÂłaby przeÂżyĂŚ ogromny szok pozostawiona na tyle godzin w boksie skoro w domu spĂŞdzajÂą 10-12 godzin na pastwisku.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #61 : Październik 18, 2008, 20:11:20 »

uwazam, Âże to dobra prĂłba charakteru dla konia, sÂą takie ktĂłrym permanentnie na ZT odwalilo i juz sie nie pozbieraly
Dahoman
UÂżytkownik

« Odpowiedz #62 : Październik 18, 2008, 20:24:45 »

odwaliÂło im, czyli prĂłby charakteru nie wytrzymaÂły a prĂłbĂŞ dzielnoÂści pewnie zdaÂły, to gdzie tu sens ?
mieÌ potem powalon¹ koby³ê po ZT...

Naszym koniom charakterów próbowaÌ nie trzeba. S¹ takie dni, ze zostaj¹ w stajni, bo jest taka koniecznoœÌ, albo ca³ym stadem, albo samodzielnie i nie ma problemu.
Ale kazaÌ klaczom zrezygnowaÌ ze s³oùca ( tym bardziej, jesli wiêkszoœÌ jazd na hali ) na okres 2 miesiêcy to jest dla mnie jako w³aœciciela za d³ugo.
I to w imiê czego ? jaka jest aktualnie wartoœÌ zdanej stacjonarnej próby dzielnoœci dla klaczy ?
Nie jestem przeciwnikiem zakÂładu dla klaczy ale osobiÂście mnie to nie przekonuje.
No chyba, ze sÂą mocne argumenty "za", ktĂłre mogÂą przekonaĂŚ ?
Bo jak narazie zebranych mam sporo argumentĂłw przeciwko wysÂłaniu tam swojej klaczy. 
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #63 : Październik 18, 2008, 21:27:34 »

realna wartoœÌ jest jedynie taka, ¿e mo¿esz sobie przyjechaÌ na trening czy na próbê dzielnoœci i porównaÌ swoj¹ klacz na tle innych, co wiêcej komisja zrobi to samo, wiesz w jakim miejscu ze swoj¹ hodowl¹ stoisz, tylko tyle i a¿ tyle:)

moja klacz bardzo dojrzaÂła na ZT, ze Âźrebaka psychicznie przeistoczyÂła siĂŞ w dorosÂłego konia
Marta
UÂżytkownik

« Odpowiedz #64 : Październik 19, 2008, 07:34:41 »

Ale jest chyba coœ takiego jak polowe próby dzielnoœci, na które mo¿na przywieŸÌ klacz bez zostawiania jej na 2 miesi¹ce w zak³adzie?
Drapik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #65 : Październik 19, 2008, 09:03:40 »

Marta masz racje- ale dla mnie taka prĂłba jest idiotyzmem. ByÂłam 4 razy na takiej prĂłbie i Âżal.... zdaÂły jÂą klacze, ktĂłre nie do koĂąca przyjĂŞÂły siodÂło, a o kontakcie (prawidÂłowym) z wĂŞdzidÂłem nie byÂło mowy. Do tego warunki w jakich odbywa siĂŞ na przykÂład prĂłba w Âświetokrzyskim- skoki luzem uniemoÂżliwiajÂą koniowi pokazanie moÂżliwoÂści. Totalnym debilizmem jest porĂłwnywanie przez wÂłaÂścicieli i hodowcĂłw takiej prĂłby ze stacjonarkÂą.
OczywiÂście sÂą plusy- konia szykujesz sam- w sumie w niektĂłrych przypadkach jest to minus, masz oko na konia aÂż do samej prĂłby, no i cena....
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #66 : Październik 19, 2008, 09:24:29 »

Gdzie i kiedy odbywajÂą sie polowe proby dzielnoÂści, bo informacji na ten temat brak...
Kiedy odbyÂła sie ostatnia taka prĂłba ?

Do tego warunki w jakich odbywa siĂŞ na przykÂład prĂłba w Âświetokrzyskim- skoki luzem uniemoÂżliwiajÂą koniowi pokazanie moÂżliwoÂści.
dlaczego ? jak to uniemoÂżliwiajÂą ?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #67 : Październik 19, 2008, 10:15:19 »

Istot¹ stacjonarnej próby dzielnoœci jest to, ¿e konie s¹ przygotowywane do niej w jednakowych warunkach, przez tych samych jeŸdŸców, przez co wyjœÌ maj¹ zdolnoœci genetyczne danego osobnika, a nie jakoœÌ pracy w niego w³o¿onej. Próba ma byÌ informacj¹ HODOWLAN¥ a nie handlow¹ czy jak¹œ inn¹.

PolowÂą prĂłbĂŞ wygrywajÂą zazwyczaj konie najlepiej przygotowane, a nie najlepsze.
Drapik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #68 : Październik 19, 2008, 12:50:57 »

kiedyÂś prĂłby terenowe dominowaÂły na pó³nocy- obecnie Nowy Ciechocinek robi stacjonarki,  raz byÂłam w  Ochabach- u nichw okrĂŞgu czĂŞsto ³¹czono prĂłbe z pokazem hodowlanym,raz byÂłam w Pinczowie... ustawiony korytarz takÂże koĂą w locie  nad ost. przeszkodÂą musiaÂł obieraĂŚ kierunek ostro na lewo i tak samo najazd na przedniÂą przeszkodĂŞ... do tego wÂąski korytarz ustawiony pod sÂłoĂące...podÂłoÂże przemilczĂŞ
info wisiaÂło na stronach okrĂŞgĂłwek
fajne jest to, Âże np. BoguÂś DÂąbrowski poddaÂł klacze prĂłbie polowej i jak sam stwierdziÂł, wartoÂści prĂłba nie ma Âżadnej, klacze pojechaÂły na stacjonarkĂŞ zdaÂły bardzo Âładnie  i tak jak pisaÂł jasiek potwierdziÂły swĂłj potencjaÂł genetyczny a nie tylko pracĂŞ jeÂźdÂźca
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #69 : Październik 19, 2008, 15:40:53 »

no wÂłaÂśnie, nie naleÂży traktowaĂŚ ZT jako wartoÂściowego dla konia treningu, lecz jako sprawdzian jego hodowlanej wartoÂści

celem ZT nie jest zapewnienie najlepszych warunkĂłw treningowych, tylko JEDNAKOWYCH
Cytryna
UÂżytkownik

« Odpowiedz #70 : Listopad 03, 2008, 21:15:18 »

Ostatnio odbyÂła siĂŞ prĂłba polowa w mazowieckim- 19 paÂździernika w stajni pana Wojciecha Kluczka w Perzanowie k/Makowa Maz.
emi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #71 : Listopad 05, 2008, 21:03:22 »

polowa w pinczowie to by¹³ taka porazka ze szkoda gadac
i konie sÂłabe bo jak sie maja pokzaca jak niebylo nawet gdzie
Ja byÂłam jakies 4 latat temu w wolicy u marcow i tam byÂło przyzwoicie bo i miejsce
ale neiwidze sensownosci tego ze konie wyjedzaja pod jezdzcami i np maja galopowac przez 10 minut w kolko wszytkie razem po to by szanowna komsja je ocenila w galopie jakby niemozna bylo ustalic kolejki w jakiej maja konie sie prezentowac i juz
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #72 : Listopad 05, 2008, 21:30:49 »

wydaej mi siĂŞ, Âże w Wolicy bĂŞdzie prĂłba takÂże  wtym roku - przynajmniej jest wpisana w kalendarz ÂŚK na przyszÂły weekend bodajÂże.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #73 : Listopad 06, 2008, 20:08:34 »

z pzhk.pl

UWAGA! UlegÂł zmianie termin prĂłby dzielnoÂści klaczy ras szlachetnych po 60-dniowym treningu w ZT BogusÂławice. PrĂłbĂŞ dzielnoÂści przesuniĂŞto z 17 na 18 listopada. Wszystkich zainteresowanych przepraszamy za zmiany.
Drapik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #74 : Listopad 09, 2008, 13:03:53 »

ktoÂś siĂŞ wybiera na prĂłbĂŞ 18go?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: