FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 19:52:24 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Zak³ad Treningowy dla klaczy  (Przeczytany 32522 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dahoman
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #60 : Pa¼dziernik 18, 2008, 18:15:33 »

dziêki za odpowied¼

Tak podejrzewa³em, ze dla SO by³by to niewykonalne.
Ale ja nie wyobra¿am sobie sprawiæ swojej klaczy takich wakacji, musia³aby prze¿yæ ogromny szok pozostawiona na tyle godzin w boksie skoro w domu spêdzaj± 10-12 godzin na pastwisku.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #61 : Pa¼dziernik 18, 2008, 20:11:20 »

uwazam, ¿e to dobra próba charakteru dla konia, s± takie którym permanentnie na ZT odwalilo i juz sie nie pozbieraly
Dahoman
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #62 : Pa¼dziernik 18, 2008, 20:24:45 »

odwali³o im, czyli próby charakteru nie wytrzyma³y a próbê dzielno¶ci pewnie zda³y, to gdzie tu sens ?
mieæ potem powalon± koby³ê po ZT...

Naszym koniom charakterów próbowaæ nie trzeba. S± takie dni, ze zostaj± w stajni, bo jest taka konieczno¶æ, albo ca³ym stadem, albo samodzielnie i nie ma problemu.
Ale kazaæ klaczom zrezygnowaæ ze s³oñca ( tym bardziej, jesli wiêkszo¶æ jazd na hali ) na okres 2 miesiêcy to jest dla mnie jako w³a¶ciciela za d³ugo.
I to w imiê czego ? jaka jest aktualnie warto¶æ zdanej stacjonarnej próby dzielno¶ci dla klaczy ?
Nie jestem przeciwnikiem zak³adu dla klaczy ale osobi¶cie mnie to nie przekonuje.
No chyba, ze s± mocne argumenty "za", które mog± przekonaæ ?
Bo jak narazie zebranych mam sporo argumentów przeciwko wys³aniu tam swojej klaczy. 
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #63 : Pa¼dziernik 18, 2008, 21:27:34 »

realna warto¶æ jest jedynie taka, ¿e mo¿esz sobie przyjechaæ na trening czy na próbê dzielno¶ci i porównaæ swoj± klacz na tle innych, co wiêcej komisja zrobi to samo, wiesz w jakim miejscu ze swoj± hodowl± stoisz, tylko tyle i a¿ tyle:)

moja klacz bardzo dojrza³a na ZT, ze ¼rebaka psychicznie przeistoczy³a siê w doros³ego konia
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #64 : Pa¼dziernik 19, 2008, 07:34:41 »

Ale jest chyba co¶ takiego jak polowe próby dzielno¶ci, na które mo¿na przywie¼æ klacz bez zostawiania jej na 2 miesi±ce w zak³adzie?
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #65 : Pa¼dziernik 19, 2008, 09:03:40 »

Marta masz racje- ale dla mnie taka próba jest idiotyzmem. By³am 4 razy na takiej próbie i ¿al.... zda³y j± klacze, które nie do koñca przyjê³y siod³o, a o kontakcie (prawid³owym) z wêdzid³em nie by³o mowy. Do tego warunki w jakich odbywa siê na przyk³ad próba w ¶wietokrzyskim- skoki luzem uniemo¿liwiaj± koniowi pokazanie mo¿liwo¶ci. Totalnym debilizmem jest porównywanie przez w³a¶cicieli i hodowców takiej próby ze stacjonark±.
Oczywi¶cie s± plusy- konia szykujesz sam- w sumie w niektórych przypadkach jest to minus, masz oko na konia a¿ do samej próby, no i cena....
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #66 : Pa¼dziernik 19, 2008, 09:24:29 »

Gdzie i kiedy odbywaj± sie polowe proby dzielno¶ci, bo informacji na ten temat brak...
Kiedy odby³a sie ostatnia taka próba ?

Do tego warunki w jakich odbywa siê na przyk³ad próba w ¶wietokrzyskim- skoki luzem uniemo¿liwiaj± koniowi pokazanie mo¿liwo¶ci.
dlaczego ? jak to uniemo¿liwiaj± ?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #67 : Pa¼dziernik 19, 2008, 10:15:19 »

Istot± stacjonarnej próby dzielno¶ci jest to, ¿e konie s± przygotowywane do niej w jednakowych warunkach, przez tych samych je¼d¼ców, przez co wyj¶æ maj± zdolno¶ci genetyczne danego osobnika, a nie jako¶æ pracy w niego w³o¿onej. Próba ma byæ informacj± HODOWLAN¡ a nie handlow± czy jak±¶ inn±.

Polow± próbê wygrywaj± zazwyczaj konie najlepiej przygotowane, a nie najlepsze.
Drapik
U¿ytkownik

« Odpowiedz #68 : Pa¼dziernik 19, 2008, 12:50:57 »

kiedy¶ próby terenowe dominowa³y na pó³nocy- obecnie Nowy Ciechocinek robi stacjonarki,  raz by³am w  Ochabach- u nichw okrêgu czêsto ³±czono próbe z pokazem hodowlanym,raz by³am w Pinczowie... ustawiony korytarz tak¿e koñ w locie  nad ost. przeszkod± musia³ obieraæ kierunek ostro na lewo i tak samo najazd na przedni± przeszkodê... do tego w±ski korytarz ustawiony pod s³oñce...pod³o¿e przemilczê
info wisia³o na stronach okrêgówek
fajne jest to, ¿e np. Bogu¶ D±browski podda³ klacze próbie polowej i jak sam stwierdzi³, warto¶ci próba nie ma ¿adnej, klacze pojecha³y na stacjonarkê zda³y bardzo ³adnie  i tak jak pisa³ jasiek potwierdzi³y swój potencja³ genetyczny a nie tylko pracê je¼d¼ca
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #69 : Pa¼dziernik 19, 2008, 15:40:53 »

no w³a¶nie, nie nale¿y traktowaæ ZT jako warto¶ciowego dla konia treningu, lecz jako sprawdzian jego hodowlanej warto¶ci

celem ZT nie jest zapewnienie najlepszych warunków treningowych, tylko JEDNAKOWYCH
Cytryna
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 27

« Odpowiedz #70 : Listopad 03, 2008, 21:15:18 »

Ostatnio odby³a siê próba polowa w mazowieckim- 19 pa¼dziernika w stajni pana Wojciecha Kluczka w Perzanowie k/Makowa Maz.
emi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #71 : Listopad 05, 2008, 21:03:22 »

polowa w pinczowie to by±³ taka porazka ze szkoda gadac
i konie s³abe bo jak sie maja pokzaca jak niebylo nawet gdzie
Ja by³am jakies 4 latat temu w wolicy u marcow i tam by³o przyzwoicie bo i miejsce
ale neiwidze sensownosci tego ze konie wyjedzaja pod jezdzcami i np maja galopowac przez 10 minut w kolko wszytkie razem po to by szanowna komsja je ocenila w galopie jakby niemozna bylo ustalic kolejki w jakiej maja konie sie prezentowac i juz
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #72 : Listopad 05, 2008, 21:30:49 »

wydaej mi siê, ¿e w Wolicy bêdzie próba tak¿e  wtym roku - przynajmniej jest wpisana w kalendarz ¦K na przysz³y weekend bodaj¿e.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #73 : Listopad 06, 2008, 20:08:34 »

z pzhk.pl

UWAGA! Uleg³ zmianie termin próby dzielno¶ci klaczy ras szlachetnych po 60-dniowym treningu w ZT Bogus³awice. Próbê dzielno¶ci przesuniêto z 17 na 18 listopada. Wszystkich zainteresowanych przepraszamy za zmiany.
Drapik
U¿ytkownik

« Odpowiedz #74 : Listopad 09, 2008, 13:03:53 »

kto¶ siê wybiera na próbê 18go?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: