FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:58:49 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Pokazy Kaskaderka  (Przeczytany 7772 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Lord Vader
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 46

« : Czerwiec 20, 2009, 22:02:39 »

Tak siê zastanawiam , rodzajów u¿ytkowania ma³opolaków jest wiele i to ró¿nych. A mo¿e stworzyc tak± jaka¶ grupê ,ktora by pokazywa³a jazdê na malopolakach typu pokazy u³añskie , kaskaderkê Co?
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 21, 2009, 18:02:44 »

hmmm-u³anów to zdaje sie nie brakuje,patrzac chocby w Tarce na pokazach,a kaskaderzy tez sa- chocby KJ Przed¶wit-oni zdaje sie takze na m³p.robia pokazy(bo np.J.Ciemnoczo³owski z tego co wiem to na arabie i koniku polskim).
My¶le ¿e kto czym¶ takim sie bawi to i tak to robi i stara sie gdzie¶ pokazywaæ czy skrzyknaæ w kilku...a jak sie nie ma o tym pojecia(to ja ) to mozna tylko popierac duchowo takich zapalenców.Nie wiem czy wielu z forum propozycj± skusisz
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 21, 2009, 19:10:02 »

Tak siê zastanawiam , rodzajów u¿ytkowania ma³opolaków jest wiele i to ró¿nych. A mo¿e stworzyc tak± jaka¶ grupê ,ktora by pokazywa³a jazdê na malopolakach typu pokazy u³añskie , kaskaderkê Co?

zdajesz sobie sprawê jakie to niebezpieczne?? mam nadziejê, ¿e nied³ugo nasze pañstwo zaka¿e takich lekkomy¶lnych zabaw z nara¿aj±cych zdrowie i ¿ycie ludzi i koni
Lord Vader
U¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 21, 2009, 19:52:42 »

To ,¿e u³anów nie brakuje to wiem, ale pokazów to chyba jest ma³o.A zw³aszcza takich z prawdziwego zdarzenia . Gdyby w³a¶nie skrzyknê³o siê parê osób to by³oby fajnie , nie ? A mo¿e ju¿ taka grupa jest gdzie¶ , tylko nie wiem o tym.

Jasiek , czy Ty zawsze musisz my¶lec o polityce ? Ja o koniach a Ty znowu o polityce .
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2009, 19:58:25 »

to nie ¿adna polityka, ja siê po prostu troszczê o zdrowie tych m³odych, nie¶wiadomych zagro¿eñ ch³opców
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 22, 2009, 14:24:17 »

Lach-popieram!
Przeciez do licha kaskaderka czesto jest podobna do woltyzerki-tylko dynamiczniej! to tylko( i a¿) gimnastyka i czesto tradycje takich ludów jak kozacy,mongo³owie-to nie g³upia zabawa gówniarzy jackazzi typu rozpedz sie i pie...rznij w sciane ³bem.
Niebezpieczne to by by³o jakbym ja sie za to wzie³a czy moze Ty-Jasiek, ale nie jak pasjonat przygotowuje sie do tego miesiacami,trenuje konia itd...to najczesciej profesjonalisci-chyba nie widzia³es zadnego w akcji.
Jakby sie w to jeszcze panstwo zacze³o wpierniczac to nie by³oby zadnych sportow-bo rownie ekstremalne sa skoki na bungee,paint ball,quady czy g³upi przejazd po polskich szosach z lublina do poznania.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 22, 2009, 16:49:00 »

http://www.tvn24.pl/2239091,28377,0,0,1,wideo.html
tak z boku bo to raczej nie malopolak [ale kto wie].

Jasiek to zakazmy jeszcze WKKW, Rajdow, Skokow niech zostanie tylko Ujezdzenie bo jest w miare bezpieczne.

Najlepiej to koniki wypuscmy w lasy pola niech sobie zyja i zakaz panstwowy jezdzic na nich bo to niebezpieczne.
Przypomina mi sie Kononowicz, ktory zakazac chce wszystkiego bo to zle, niedobre, fe.

o w³a¶nie, wyj±³e¶ mi to z ust!
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 25, 2009, 20:00:09 »

Bedzie takowy pokaz z udzilem naszego forumowicza w ta niedziele  w Rykach ok 15 30 na stadionie!
Lord Vader
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 27, 2009, 22:56:50 »

Bedzie takowy pokaz z udzilem naszego forumowicza w ta niedziele  w Rykach ok 15 30 na stadionie!

A kto jest tym forumowiczem- kaskaderem Co?!!!
Lookas
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 38

« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 19, 2009, 10:56:29 »

To ,¿e u³anów nie brakuje to wiem, ale pokazów to chyba jest ma³o.A zw³aszcza takich z prawdziwego zdarzenia . Gdyby w³a¶nie skrzyknê³o siê parê osób to by³oby fajnie , nie ? A mo¿e ju¿ taka grupa jest gdzie¶ , tylko nie wiem o tym.

Jasiek , czy Ty zawsze musisz my¶lec o polityce ? Ja o koniach a Ty znowu o polityce .

Co prawda troche odgrzewam temat ale lubie jasne sytuacje i adekwatne okreslenia:)

Dzi¶ u³anów juz nie ma. Ewentualnie s± róznej ma¶ci pasjonaci, którzy chcieliby siê u³anami nazywac albo...odcinaj±cy kupony od chwa³y kawalerii. Zdarza siê, ze oddzia³y wspó³czesnej "kawalerii" trenuj± wg przedwojennych regulaminów, i pó¼niej prezentuja elementy pos³ugiwania siê szabl± czy lanc±. Tego nie nazwalbym kaskaderk±, tym bardziej, ze owe regulaminy opracowano tak, by mozliwie efektywnie uzywac broni bez nara¿enia na szwank konia czy je¼d¼ca. Przy stosunkowo nied³ugim treningu ka¿dy je¼dzieæ jest w stanie pewne elementy "militarne" opanowaæ Niestety obecnie róznie siê owe regulaminy interpretuje ale to juz temat na zupe³nie inny w±tek.

Natomiast grup kaskaderskich jest w Polsce kilka i one wzbogacaj± swoje pokazy o elementy tzw. dzygitówki, uzywaj±c do tego celu specjalnie zbudowanych siode³ i szkol±c mozolnie konie. I ¶miem twierdziæ, ze ka¿dy z tych ludzi dobiera sobie konia wg potrzeb a nie rasy.
Oczywi¶cie mozna z puli ma³opolaków wybrac wybitnie nadaj±ce siê do takiego zastsowania ( tak jak tylko spo¶ród Lipicanów wybiera sie konie do Szko³y Jazdy Hiszpañskiej w Wiedniu) ale to juz chyba jest temat dla ogromnego pasjonata posiadaj±cego ¶rodki i zapa³. Choæ nie ukrywam, ze mi³oby by³o cos takiego zobaczyæ:)

Konia z rzêdem gdy w ¶wiecie
tak± parê znajdziecie,
Jak mój kasztan i moja kochanka.
On ma duzo krwi wschodniej
£uny blask bije od niej
Jak od zorzy ro¶nego poranka.

(B.Wieniawa-D³ugoszowski)
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: