FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:47:35 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Piêtnowanie/ palenie  (Przeczytany 19634 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #15 : Kwiecieñ 03, 2008, 12:31:31 »

ja te¿ jestem jak najbardziej za piêtnowaniem koni - i nie tylko pañstwowych hodowli. Ka¿dy koñ wpisany do ksiêgi g³ównej powinien mieæ piêtno, nie by³o by pó¼niej takich problemów ze zidentyfikowaniem osobnika. Na zawodach te¿ rzadko kiedy mo¿na us³yszeæ rasê konia na jakim zawodnik startuje... a zakaz piêtnowania to ju¿ w ogóle jaki¶ absurd...
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #16 : Kwiecieñ 09, 2008, 12:49:32 »

Popieram wiêkszo¶æ, która siê tu wypowiedzia³a.Nie trzeba siê wstydziæ tego co siê ma i sprzedaje w ¶wiat.Oczywi¶cie po selekcji ;)Tylko znakowanie przez wymra¿anie daje odczucie, ¿e hodowla nie jest wymar³± dziedzin± kultury pañstwa.Wypalanie wydaje mi siê ciut okrutne...Ale wymra¿anie na pewno nie jest tak bolesne.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #17 : Kwiecieñ 13, 2008, 16:18:34 »

Piêtno ogiera Grom 1996 po Empik

goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #18 : Kwiecieñ 13, 2008, 16:26:26 »

ooo - te¿ ma "L" w ¶rodku...
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #19 : Kwiecieñ 26, 2008, 22:38:26 »

a ten nie ma

Hejnag 1996 ( Jasyr - Haga /Humor )

mam nadzieje, ze widaæ piêtno na tym zdjêciu, bo nie mam ujêcia gdzie by³oby dobrze widoczne i wyra¼ne
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 17, 2008, 07:19:24 »

Ja osobi¶cie jestem za paleniem, a nie za wymra¿aniem gdy¿ palenie jest szybsze a co za tym idzie mniej stresuj±ce dla konia. ¯eby dobrze wymroziæ numer trzema miejsce mro¿enia wygoliæ, a ¿egad³o trzymaæ minutê na skórze. to takiego ¼rebaka trzeba trzymaæ mocno i bardzo stanowczo. A przy paleniu nale¿y koniowi zas³oniæ oko od ¿egad³a, bo bardziej go stresuje widok rozgrzanego do czerwono¶ci metalu ni¿ chwilowy ból. ¬rebaki po paleniu nie wygl±daj± na nieszczê¶liwe. Z tymi czipami to do dupy pomys³ jest
Tysia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 18

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 28, 2008, 23:23:18 »

Ja jestem za.
I chetnie bym znakowla wlasne konie, ale sama tego nie zrobie...
Mamy klacz z paleniem janowskim, reszta bez palen.
Dziwne ze zakaz a jakos na zachodzie pala tzn wymrazaja nawet mieszanki maja numery zeby bylo je latwiej rozpoznac.
ale co zrobic, to Polska wlasnie... Niezdecydowany
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #22 : Lipiec 17, 2008, 18:11:52 »

Ka¿dy koñ wpisany do ksiêgi g³ównej powinien mieæ piêtno, nie by³o by pó¼niej takich problemów ze zidentyfikowaniem osobnika.
Otó¿ to. Tylko ¿eby z sensem znakowaæ konie piêtnami rasy trzeba najpierw mieæ porz±dek w papierach rasy, a nie wpisywaæ do ksi±g jak siê opisuj±cemu zachce.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #23 : Lipiec 17, 2008, 21:50:08 »

czy stadniny, które piêtnuj± swoje konie numerami nie moglyby pietnowac tak¿e uda symbolem rasowym ?
mi³o by by³o gdyby janowskie czy walewickie ma³opolaki mia³y piêtno

U nas 3 koby³y w stadzie ponumerowane, ale tylko numery stadninowe na siodle...
Stacho
U¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Lipiec 19, 2008, 20:45:51 »

Janów twierdzi, ¿e hoduje angloaraby to mo¿e siê wstydzi takiego palenia , byæ mo¿e nie pasuje do J pod koron±
AleksandraAlicja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #25 : Lipiec 21, 2008, 15:53:54 »

W ¶l±zakach piêtno rasowe dostaj± koby³y z licencj±, choæ nie wiem, jak to teraz bêdzie, bo ponoæ g³ówna hodowczyni z Ksi±¿a ma sprawê w s±dzie o znêcanie siê nad zwierzêtami  Z politowaniem (dotyczy wypalania). Osobi¶cie chêtnie bêdê znakowa³a swoje konie- nawet wbrew prawu, a jakby co, to siê bêdê podpieraæ Uni±  W rasie American Quarter Horse jest tak, ¿e hodowca ustala sobie wzór piêtna (np. fantazyjnie skrêcone dwie literki B, albo jaki¶ symbol), zg³asza go w American Quarter Horse Associacion, oni za drobn±  op³at± robi± takie piêtno i przysy³aj± hodowcy- i ten sam sobie wypala lub wymra¿a- wedle uznania. Bardzo fajna sprawa.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #26 : Lipiec 21, 2008, 16:22:45 »

Janów twierdzi, ¿e hoduje angloaraby to mo¿e siê wstydzi takiego palenia , byæ mo¿e nie pasuje do J pod koron±

heheh, no tak, faktycznie tak moze byc ; )

choæ nie wiem, jak to teraz bêdzie, bo ponoæ g³ówna hodowczyni z Ksi±¿a ma sprawê w s±dzie o znêcanie siê nad zwierzêtami  Z politowaniem (dotyczy wypalania).

Szok no nieeeee
to skoro problem ma Ksi±¿ to wynika z tego, ze Janów, Micha³ów, Walewice, Racot te¿ ? ( Jakie jeszcze stadniny pietnuja aktualnie ? ) No wlasnie, jak to nasze prawo teraz dokladnie stanowi, wymra¿ac tez u nas teraz oficjalnie nie wolno ?

To jest niesprawiedliwe, wszyscy pal± tylko my nie  Zawstydzony ( palacze cholerni ; ) )
Stacho
U¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Lipiec 21, 2008, 18:31:21 »

No my konie katujemy i inne znêcania, a zkup holsztynów niemieckich z tego roku to: "pal9one piêtnem h0olsztyñskim" to ok i w euro.
goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Lipiec 21, 2008, 18:47:58 »

Jakie jeszcze stadniny pietnuja aktualnie ?
G³adyszów
Wachmistrz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #29 : Lipiec 22, 2008, 09:30:36 »

A je¶li klacz hodowli janowskiej posiada palenie tylko z jednej strony -lewej, nr jedynie, czy jest to jaka¶ osobliwo¶æ czy to norma???

Wypalanie wydaje mi siê ciut okrutne...Ale wymra¿anie na pewno nie jest tak bolesne.
-  Nie na ka¿dym koniu mróz bêdzie widaæ 

Ja jestem za.
I chetnie bym znakowla wlasne konie, ale sama tego nie zrobie...

Mój brat dobrze pali. Jak jednemu koledze rêkê podpali³ to siê tamten dwa tygodnie leczy³. Chichot
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: