goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 03, 2008, 12:31:31 » |
|
ja te¿ jestem jak najbardziej za piêtnowaniem koni - i nie tylko paùstwowych hodowli. Ka¿dy koù wpisany do ksiêgi g³ównej powinien mieÌ piêtno, nie by³o by póŸniej takich problemów ze zidentyfikowaniem osobnika. Na zawodach te¿ rzadko kiedy mo¿na us³yszeÌ rasê konia na jakim zawodnik startuje... a zakaz piêtnowania to ju¿ w ogóle jakiœ absurd...
|
|
|
|
|
|
|
korsarz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 09, 2008, 12:49:32 » |
|
Popieram wiêkszoœÌ, która siê tu wypowiedzia³a.Nie trzeba siê wstydziÌ tego co siê ma i sprzedaje w œwiat.Oczywiœcie po selekcji ;)Tylko znakowanie przez wymra¿anie daje odczucie, ¿e hodowla nie jest wymar³¹ dziedzin¹ kultury paùstwa.Wypalanie wydaje mi siê ciut okrutne...Ale wymra¿anie na pewno nie jest tak bolesne.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 13, 2008, 16:18:34 » |
|
PiĂŞtno ogiera Grom 1996 po Empik 
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 13, 2008, 16:26:26 » |
|
ooo - teÂż ma "L" w Âśrodku... 
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 26, 2008, 22:38:26 » |
|
a ten nie ma Hejnag 1996 ( Jasyr - Haga /Humor )  mam nadzieje, ze widaĂŚ piĂŞtno na tym zdjĂŞciu, bo nie mam ujĂŞcia gdzie byÂłoby dobrze widoczne i wyraÂźne
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 17, 2008, 07:19:24 » |
|
Ja osobiÂście jestem za paleniem, a nie za wymraÂżaniem gdyÂż palenie jest szybsze a co za tym idzie mniej stresujÂące dla konia. ÂŻeby dobrze wymroziĂŚ numer trzema miejsce mroÂżenia wygoliĂŚ, a ÂżegadÂło trzymaĂŚ minutĂŞ na skĂłrze. to takiego Âźrebaka trzeba trzymaĂŚ mocno i bardzo stanowczo. A przy paleniu naleÂży koniowi zasÂłoniĂŚ oko od ÂżegadÂła, bo bardziej go stresuje widok rozgrzanego do czerwonoÂści metalu niÂż chwilowy bĂłl. ÂŹrebaki po paleniu nie wyglÂądajÂą na nieszczĂŞÂśliwe. Z tymi czipami to do dupy pomysÂł jest 
|
|
|
|
|
|
|
Tysia
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 28, 2008, 23:23:18 » |
|
Ja jestem za. I chetnie bym znakowla wlasne konie, ale sama tego nie zrobie... Mamy klacz z paleniem janowskim, reszta bez palen. Dziwne ze zakaz a jakos na zachodzie pala tzn wymrazaja nawet mieszanki maja numery zeby bylo je latwiej rozpoznac. ale co zrobic, to Polska wlasnie... 
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 17, 2008, 18:11:52 » |
|
Ka¿dy koù wpisany do ksiêgi g³ównej powinien mieÌ piêtno, nie by³o by póŸniej takich problemów ze zidentyfikowaniem osobnika.
Otó¿ to. Tylko ¿eby z sensem znakowaÌ konie piêtnami rasy trzeba najpierw mieÌ porz¹dek w papierach rasy, a nie wpisywaÌ do ksi¹g jak siê opisuj¹cemu zachce.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 17, 2008, 21:50:08 » |
|
czy stadniny, ktĂłre piĂŞtnujÂą swoje konie numerami nie moglyby pietnowac takÂże uda symbolem rasowym ? miÂło by byÂło gdyby janowskie czy walewickie maÂłopolaki miaÂły piĂŞtno
U nas 3 kobyÂły w stadzie ponumerowane, ale tylko numery stadninowe na siodle...
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 19, 2008, 20:45:51 » |
|
JanĂłw twierdzi, Âże hoduje angloaraby to moÂże siĂŞ wstydzi takiego palenia  , byĂŚ moÂże nie pasuje do J pod koronÂą
|
|
|
|
|
|
|
AleksandraAlicja
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 21, 2008, 15:53:54 » |
|
W œl¹zakach piêtno rasowe dostaj¹ koby³y z licencj¹, choÌ nie wiem, jak to teraz bêdzie, bo ponoÌ g³ówna hodowczyni z Ksi¹¿a ma sprawê w s¹dzie o znêcanie siê nad zwierzêtami  (dotyczy wypalania). Osobiœcie chêtnie bêdê znakowa³a swoje konie- nawet wbrew prawu, a jakby co, to siê bêdê podpieraÌ Uni¹  W rasie American Quarter Horse jest tak, ¿e hodowca ustala sobie wzór piêtna (np. fantazyjnie skrêcone dwie literki B, albo jakiœ symbol), zg³asza go w American Quarter Horse Associacion, oni za drobn¹  op³at¹ robi¹ takie piêtno i przysy³aj¹ hodowcy- i ten sam sobie wypala lub wymra¿a- wedle uznania. Bardzo fajna sprawa.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 21, 2008, 16:22:45 » |
|
Janów twierdzi, ¿e hoduje angloaraby to mo¿e siê wstydzi takiego palenia  , byÌ mo¿e nie pasuje do J pod koron¹ heheh, no tak, faktycznie tak moze byc ; ) choÌ nie wiem, jak to teraz bêdzie, bo ponoÌ g³ówna hodowczyni z Ksi¹¿a ma sprawê w s¹dzie o znêcanie siê nad zwierzêtami  (dotyczy wypalania).  no nieeeee to skoro problem ma Ksi¹¿ to wynika z tego, ze Janów, Micha³ów, Walewice, Racot te¿ ? ( Jakie jeszcze stadniny pietnuja aktualnie ? ) No wlasnie, jak to nasze prawo teraz dokladnie stanowi, wymra¿ac tez u nas teraz oficjalnie nie wolno ? To jest niesprawiedliwe, wszyscy pal¹ tylko my nie  ( palacze cholerni ; ) )
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 21, 2008, 18:31:21 » |
|
No my konie katujemy i inne znĂŞcania, a zkup holsztynĂłw niemieckich z tego roku to: "pal9one piĂŞtnem h0olsztyĂąskim" to ok i w euro.
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lipiec 21, 2008, 18:47:58 » |
|
Jakie jeszcze stadniny pietnuja aktualnie ? GÂładyszĂłw 
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #29 : Lipiec 22, 2008, 09:30:36 » |
|
A jeœli klacz hodowli janowskiej posiada palenie tylko z jednej strony -lewej, nr jedynie, czy jest to jakaœ osobliwoœÌ czy to norma??? Wypalanie wydaje mi siê ciut okrutne...Ale wymra¿anie na pewno nie jest tak bolesne.
- Nie na kaÂżdym koniu mrĂłz bĂŞdzie widaĂŚ Ja jestem za. I chetnie bym znakowla wlasne konie, ale sama tego nie zrobie...
MĂłj brat dobrze pali. Jak jednemu koledze rĂŞkĂŞ podpaliÂł to siĂŞ tamten dwa tygodnie leczyÂł. 
|
|
|
|
|
|
|
|