FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 06, 2025, 11:28:21 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: PiĂŞtnowanie/ palenie  (Przeczytany 20745 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 03, 2008, 12:31:31 »

ja te¿ jestem jak najbardziej za piêtnowaniem koni - i nie tylko paùstwowych hodowli. Ka¿dy koù wpisany do ksiêgi g³ównej powinien mieÌ piêtno, nie by³o by póŸniej takich problemów ze zidentyfikowaniem osobnika. Na zawodach te¿ rzadko kiedy mo¿na us³yszeÌ rasê konia na jakim zawodnik startuje... a zakaz piêtnowania to ju¿ w ogóle jakiœ absurd...
korsarz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 09, 2008, 12:49:32 »

Popieram wiêkszoœÌ, która siê tu wypowiedzia³a.Nie trzeba siê wstydziÌ tego co siê ma i sprzedaje w œwiat.Oczywiœcie po selekcji ;)Tylko znakowanie przez wymra¿anie daje odczucie, ¿e hodowla nie jest wymar³¹ dziedzin¹ kultury paùstwa.Wypalanie wydaje mi siê ciut okrutne...Ale wymra¿anie na pewno nie jest tak bolesne.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 13, 2008, 16:18:34 »

PiĂŞtno ogiera Grom 1996 po Empik

goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 13, 2008, 16:26:26 »

ooo - teÂż ma "L" w Âśrodku...
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 26, 2008, 22:38:26 »

a ten nie ma

Hejnag 1996 ( Jasyr - Haga /Humor )

mam nadzieje, ze widaĂŚ piĂŞtno na tym zdjĂŞciu, bo nie mam ujĂŞcia gdzie byÂłoby dobrze widoczne i wyraÂźne
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 17, 2008, 07:19:24 »

Ja osobiÂście jestem za paleniem, a nie za wymraÂżaniem gdyÂż palenie jest szybsze a co za tym idzie mniej stresujÂące dla konia. ÂŻeby dobrze wymroziĂŚ numer trzema miejsce mroÂżenia wygoliĂŚ, a ÂżegadÂło trzymaĂŚ minutĂŞ na skĂłrze. to takiego Âźrebaka trzeba trzymaĂŚ mocno i bardzo stanowczo. A przy paleniu naleÂży koniowi zasÂłoniĂŚ oko od ÂżegadÂła, bo bardziej go stresuje widok rozgrzanego do czerwonoÂści metalu niÂż chwilowy bĂłl. ÂŹrebaki po paleniu nie wyglÂądajÂą na nieszczĂŞÂśliwe. Z tymi czipami to do dupy pomysÂł jest
Tysia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 28, 2008, 23:23:18 »

Ja jestem za.
I chetnie bym znakowla wlasne konie, ale sama tego nie zrobie...
Mamy klacz z paleniem janowskim, reszta bez palen.
Dziwne ze zakaz a jakos na zachodzie pala tzn wymrazaja nawet mieszanki maja numery zeby bylo je latwiej rozpoznac.
ale co zrobic, to Polska wlasnie... Niezdecydowany
Marta
UÂżytkownik

« Odpowiedz #22 : Lipiec 17, 2008, 18:11:52 »

Ka¿dy koù wpisany do ksiêgi g³ównej powinien mieÌ piêtno, nie by³o by póŸniej takich problemów ze zidentyfikowaniem osobnika.
Otó¿ to. Tylko ¿eby z sensem znakowaÌ konie piêtnami rasy trzeba najpierw mieÌ porz¹dek w papierach rasy, a nie wpisywaÌ do ksi¹g jak siê opisuj¹cemu zachce.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #23 : Lipiec 17, 2008, 21:50:08 »

czy stadniny, ktĂłre piĂŞtnujÂą swoje konie numerami nie moglyby pietnowac takÂże uda symbolem rasowym ?
miÂło by byÂło gdyby janowskie czy walewickie maÂłopolaki miaÂły piĂŞtno

U nas 3 kobyÂły w stadzie ponumerowane, ale tylko numery stadninowe na siodle...
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #24 : Lipiec 19, 2008, 20:45:51 »

JanĂłw twierdzi, Âże hoduje angloaraby to moÂże siĂŞ wstydzi takiego palenia , byĂŚ moÂże nie pasuje do J pod koronÂą
AleksandraAlicja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #25 : Lipiec 21, 2008, 15:53:54 »

W ÂślÂązakach piĂŞtno rasowe dostajÂą kobyÂły z licencjÂą, choĂŚ nie wiem, jak to teraz bĂŞdzie, bo ponoĂŚ g³ówna hodowczyni z Ksi¹¿a ma sprawĂŞ w sÂądzie o znĂŞcanie siĂŞ nad zwierzĂŞtami  Z politowaniem (dotyczy wypalania). OsobiÂście chĂŞtnie bĂŞdĂŞ znakowaÂła swoje konie- nawet wbrew prawu, a jakby co, to siĂŞ bĂŞdĂŞ podpieraĂŚ UniÂą  W rasie American Quarter Horse jest tak, Âże hodowca ustala sobie wzĂłr piĂŞtna (np. fantazyjnie skrĂŞcone dwie literki B, albo jakiÂś symbol), zgÂłasza go w American Quarter Horse Associacion, oni za drobnÂą  opÂłatÂą robiÂą takie piĂŞtno i przysyÂłajÂą hodowcy- i ten sam sobie wypala lub wymraÂża- wedle uznania. Bardzo fajna sprawa.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #26 : Lipiec 21, 2008, 16:22:45 »

JanĂłw twierdzi, Âże hoduje angloaraby to moÂże siĂŞ wstydzi takiego palenia , byĂŚ moÂże nie pasuje do J pod koronÂą

heheh, no tak, faktycznie tak moze byc ; )

choĂŚ nie wiem, jak to teraz bĂŞdzie, bo ponoĂŚ g³ówna hodowczyni z Ksi¹¿a ma sprawĂŞ w sÂądzie o znĂŞcanie siĂŞ nad zwierzĂŞtami  Z politowaniem (dotyczy wypalania).

Szok no nieeeee
to skoro problem ma Ksi¹¿ to wynika z tego, ze Janów, Micha³ów, Walewice, Racot te¿ ? ( Jakie jeszcze stadniny pietnuja aktualnie ? ) No wlasnie, jak to nasze prawo teraz dokladnie stanowi, wymra¿ac tez u nas teraz oficjalnie nie wolno ?

To jest niesprawiedliwe, wszyscy palÂą tylko my nie  Zawstydzony ( palacze cholerni ; ) )
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #27 : Lipiec 21, 2008, 18:31:21 »

No my konie katujemy i inne znĂŞcania, a zkup holsztynĂłw niemieckich z tego roku to: "pal9one piĂŞtnem h0olsztyĂąskim" to ok i w euro.
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #28 : Lipiec 21, 2008, 18:47:58 »

Jakie jeszcze stadniny pietnuja aktualnie ?
GÂładyszĂłw
Wachmistrz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #29 : Lipiec 22, 2008, 09:30:36 »

A jeœli klacz hodowli janowskiej posiada palenie tylko z jednej strony -lewej, nr jedynie, czy jest to jakaœ osobliwoœÌ czy to norma???

Wypalanie wydaje mi siĂŞ ciut okrutne...Ale wymraÂżanie na pewno nie jest tak bolesne.
-  Nie na kaÂżdym koniu mrĂłz bĂŞdzie widaĂŚ 

Ja jestem za.
I chetnie bym znakowla wlasne konie, ale sama tego nie zrobie...

MĂłj brat dobrze pali. Jak jednemu koledze rĂŞkĂŞ podpaliÂł to siĂŞ tamten dwa tygodnie leczyÂł. Chichot
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: