FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:44:23 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Piêtnowanie/ palenie  (Przeczytany 19613 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« : Marzec 20, 2008, 21:58:30 »

Jakie jest Wasze stanowisko w sprawie piêtnowania koni ?
Je¶li konie mia³yby byc piêtnowane to lepiej wypalaæ czy wymra¿aæ ?
W Niemczech konie maj± wypalane symbole rasowe, a u nas piêtnowanie zosta³o zabronione...
Pomimo zakazu jednak, s± jednostki, które w dalszym ci±gu znakuj± konie swojej hodowli.

Czy macie w swoich stajniach ma³opolaki z piêtnem rasowym na udzie ? czy widzieli¶cie takie konie ?
Je¶li tak prosi³abym o zdjêcie

Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2008, 22:06:52 »

Jestem za wymra¿aniem, jak najbardziej.
KFy piêtnowano mro¿eniem i by³o ok, mniej bolesne ni¿ tradycyjne palenie.
A ten zakaz wielce m±dry wynik³ prawdopodobnie ze z³ego t³umaczenia dyrektyw unijnych dotycz±cych blistrowania. Trzeba by³o zatrudniæ t³umacza, a nie t³umoka.

Kiedy¶ spotka³am wa³acha z paleniem g³ównej ksiêgi. Papierów oczywi¶cie niet, bo kupiony od handlarza z przeznaczeniem na produkcjê surowic. Do tej pory siê zastanawiam, co to by³ za koñ.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2008, 22:53:14 »

A ten zakaz wielce m±dry wynik³ prawdopodobnie ze z³ego t³umaczenia dyrektyw unijnych dotycz±cych blistrowania. Trzeba by³o zatrudniæ t³umacza, a nie t³umoka.

tak zdaje sobie z tego sprawe
ale czy co¶ w tej kwestii mo¿e sie zmieniæ ?

By³y artyku³y i listy w prasie na ten temat, a opinie skrajnie ró¿ne...
Ja jestem zwolennikiem trwa³ego znakowania koni i gdyby by³a taka mo¿liwo¶æ zg³aszam sie do piêtnowania swoich zwierzaków.
Po pierwsze jest to widoczny znak rozpoznawczy i umo¿liwiaj±cy identyfikacje ( mam na my¶li numery teraz ), a nie to co czipy, które nie do¶æ, ze nie widoczne, to jeszcze wcale nie do konca skuteczne...
Po drugie palenie rasowe jest reklam±, znakiem firmowym stadniny, hodowli, rasy...
S³ysza³am prawdziwe historie, jak kon chodz±cy konkursy w Kanadzie, o ktorego pochodzeniu jezdziec praktycznie nic nie wiedzia³, zosta³ zauwazony przez Polaka, rozpoznany dzieki paleniu i wszyscy byli w ciêzkim szoku, ze ten kon jest z Polski...
O odzyskiwaniu koni po wojnie i ustalaniu ich to¿samo¶ci dzieki paleniom nie trzeba zapewne przypominaæ.
Trzeba dbaæ o mo¿liwo¶æ promocji, a piêtnowanie jest tak± mo¿liwo¶ci±.
Za granic± konie s± znakowane i jest to bardzo istotny element, palenie jest wizytówk±.
Stadniny takie jak Janów ze znakowania nie maj± zamiaru rezygnowac i bardzo dobrze.

Czy w Polsce s± wypalane prywatnej hodowli konie trakenskie ?

Matka mojej, klacz po Dansing
piêtno na udzie jest piêtnem stadninowym SK Rabe, mam nadzieje, ze co¶ widaæ, nie mam lepszego zdjêcia
Moze kto¶ ma takiego konia z takim paleniem ?

fot. ze zbiorów w³a¶cicielki
rochnar
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 45

« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2008, 23:06:34 »

ja te¿ jestem ZA znakowaniem... najlepsze wymra¿anie, bo niebolesne
moje pierwsze "kroki" w siodle by³y na m³p ogierze Hurmak (z licencj± jak co¶), prywatnej hodowli (p. B. D±browskiego), który ma w³a¶nie na lewym udzie palenie rasowe

niestety zdjêcia w prawid³owej postawie zoot nie mam obrazuj±cego palenie (zreszt± porz±dnego zdjêcia w ogóle brak :/ a jako¶ nie mam przyjemno¶ci zagl±daæ do stajni w której stoi)

"prawdziwy przyjaciel to rzadki ptak"
Dahoman
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2008, 10:19:55 »

Ja widzia³em ostatnio siw± koby³ê z paleniem ksiêgi g³ównej, standardowe piêtno mia³o jeszcze du¿± literê L w ¶rodku.
Niestety dokumenty jej zaginê³y któremu¶ z poprzednich w³a¶cicieli.
A za piêtnowaniem, reklamowaniem siebie jak najbardziej jestem.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 21, 2008, 11:14:17 »

ostatnio co by³ do kupienia na allegro ten wpis, na siw± koby³e, to moze jej papier byl
z L w ¶rodku powiadasz ? takiego to w ogole nigdy nie widzia³am jeszcze

rochnar, dzieki za to zdjêcie !
ma kto¶ tak± fote Berberysa, na której widaæ piêtno ?
rochnar
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 45

« Odpowiedz #6 : Marzec 21, 2008, 11:25:23 »

jak siê ogarnê ze wszystkim co muszê dzisiaj zrobiæ, to powstawiam wiêcej zdjêæ tego konia, w sumie ogier ca³y czas kryje, ale moim zdaniem oprócz bdb charakteru nic ciekawego nie przekazuje, nie poprawia...

"prawdziwy przyjaciel to rzadki ptak"
ms_konik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 105

« Odpowiedz #7 : Marzec 21, 2008, 11:40:39 »

Trakeniarze pal±, a jak¿e...
Znam nawet takich co maj± swoje prywatne piêtno i pal± piêtnem i numerem kolejnym.Taki koñ nigdy nie zaginie i ³atwo bêdzie odtworzyæ jego pochodzenie.
Jestem jak najbardziej za znakowaniem, zarówno piêtnem jak i numerami.
Ostatnio zdarzy³o siê ,¿e z Kanady zg³osi³ siê pan który mia³ liszczankê i po numerach uda³o siê ustaliæ co to za koñ.A by³a to Che³m¿a(Kerman-Che³bia).
Czy bez numerów by³oby to mo¿liwe???
Dahoman
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 21, 2008, 16:07:28 »

Znam nawet takich co maj± swoje prywatne piêtno i pal± piêtnem i numerem kolejnym.Taki koñ nigdy nie zaginie i ³atwo bêdzie odtworzyæ jego pochodzenie.
Jestem jak najbardziej za znakowaniem, zarówno piêtnem jak i numerami.
Ostatnio zdarzy³o siê ,¿e z Kanady zg³osi³ siê pan który mia³ liszczankê i po numerach uda³o siê ustaliæ co to za koñ.A by³a to Che³m¿a(Kerman-Che³bia).
Czy bez numerów by³oby to mo¿liwe???

Ot co! Praca hodowcy nie zmarnowa³aby siê przynajmniej (w przypadku przeze mnie w/w)
Dodam ¿e klacz niesamowitej urody, ze ¶wietnym charakterem(regularnie chodzi pod siod³em w bryczce nawet co¶ tam ma³ego skacze) i co najwa¿niejsze naprawdê poprawnej budowy!
Cz³owiek chcia³ za ni± tylko oko³o 1,5tys z³. 15lat.
Ale có¿ je¶li przez niedbalstwo i niekompetencje ¿aden materia³ hodowlany.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 21, 2008, 16:21:07 »

ale numerów wypalonych ona nie ma ?

Prywatnej hodowli siwa klacz z piêtnem z L w srodku..., du¿o takich klaczy moze byæ ? gdzie by³y tak konie wypalane ? moze jakis konkretny hodowca ?
Moze jakos da³oby sie ustaliæ jej to¿samo¶æ, (?)
przy pomocy aktualnego i poprzednich w³a¶cicieli  : )
Dahoman, zdjêcia jej nie masz ? to jed¼ zrobiæ A jak ju¿ bedziesz robi³, to zrób osobn± fote samemu piêtnu, jak mozesz

Znam nawet takich co maj± swoje prywatne piêtno i pal± piêtnem i numerem kolejnym

te¿ tak chcê !
agborys
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 10

« Odpowiedz #10 : Marzec 22, 2008, 21:08:51 »

Nie tak dawno u nas by³a klacz prywatnej hodowli z wypalonym piêtnem rasowym,jak odszukam jak±¶ fotkê to wstawiê,jestem jak najardziej za tym zeby nasze konie ma³opolskie mia³y wypalane lub wymra¿ane piêtno, a nawet numery.
Marko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 104

« Odpowiedz #11 : Marzec 22, 2008, 23:43:30 »

Czy macie w swoich stajniach ma³opolaki z piêtnem rasowym na udzie ? czy widzieli¶cie takie konie ?
Je¶li tak prosi³abym o zdjêcie

moja Peseta posiada takie palenie, co nie przeszkadza³o waln±æ jej w licencji SP bo to by³ taki czas jaki powiedziano

Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
Dahoman
U¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 26, 2008, 21:37:08 »

Pomijaj±c kwestiê zakazu to kto i jak mo¿e wypaliæ, piêtnowaæ ?
kto sie tym zajmowa³ ?

Marko to dali jej licencjê sp a wypalili piêtno m³p, czy mia³a kiedy¶ wpis do m³p a potem zmienili jej na sp ? Co?
czy by³a wypalana jako ¼rebak ?
ms_konik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 105

« Odpowiedz #13 : Marzec 26, 2008, 23:12:13 »

Dahoman- zdaje siê, ¿e w ka¿dym zwi±zku hodowlanym piêtnowaniem zajmuje siê G³ówny Hodowca, ale mo¿e to byæ osoba oddelegowana przez takowy zwi±zek( który jest posiadaczem ¿egad³a i zarejestrowanego znaku, który na owym ¿egadle widnieje).
Swoim w³asnym znakiem mo¿e paliæ ka¿dy-nic strasznego, ¼rebole znosz± to bardzo dzielnie...
Jeszcze nie ustosunkowa³am siê co lepsze: azot czy ¿elazo,s± pewne wady i zalety...
Co do azotu to przekona³am siê na w³asnej skórze jak piekielny jest ból po mro¿eniu, mimo ¿e sam zabieg jest prawie niebolesny...
Marko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 104

« Odpowiedz #14 : Kwiecieñ 02, 2008, 22:16:45 »

Marko to dali jej licencjê sp a wypalili piêtno m³p, czy mia³a kiedy¶ wpis do m³p a potem zmienili jej na sp ? Co?
czy by³a wypalana jako ¼rebak ?

tego nie wie nikt kupi³em j± jak mia³a 4 lata razem ze ¼rebakiem a by³ jej to drugi

Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: