A ten zakaz wielce m±dry wynik³ prawdopodobnie ze z³ego t³umaczenia dyrektyw unijnych dotycz±cych blistrowania. Trzeba by³o zatrudniæ t³umacza, a nie t³umoka.
tak zdaje sobie z tego sprawe
ale czy co¶ w tej kwestii mo¿e sie zmieniæ ?
By³y artyku³y i listy w prasie na ten temat, a opinie skrajnie ró¿ne...
Ja jestem zwolennikiem trwa³ego znakowania koni i gdyby by³a taka mo¿liwo¶æ zg³aszam sie do piêtnowania swoich zwierzaków.
Po pierwsze jest to widoczny znak rozpoznawczy i umo¿liwiaj±cy identyfikacje ( mam na my¶li numery teraz ), a nie to co czipy, które nie do¶æ, ze nie widoczne, to jeszcze wcale nie do konca skuteczne...
Po drugie palenie rasowe jest reklam±, znakiem firmowym stadniny, hodowli, rasy...
S³ysza³am prawdziwe historie, jak kon chodz±cy konkursy w Kanadzie, o ktorego pochodzeniu jezdziec praktycznie nic nie wiedzia³, zosta³ zauwazony przez Polaka, rozpoznany dzieki paleniu i wszyscy byli w ciêzkim szoku, ze ten kon jest z Polski...
O odzyskiwaniu koni po wojnie i ustalaniu ich to¿samo¶ci dzieki paleniom nie trzeba zapewne przypominaæ.
Trzeba dbaæ o mo¿liwo¶æ promocji, a piêtnowanie jest tak± mo¿liwo¶ci±.
Za granic± konie s± znakowane i jest to bardzo istotny element, palenie jest wizytówk±.
Stadniny takie jak Janów ze znakowania nie maj± zamiaru rezygnowac i bardzo dobrze.
Czy w Polsce s± wypalane prywatnej hodowli konie trakenskie ?
Matka mojej, klacz po Dansing
piêtno na udzie jest piêtnem stadninowym SK Rabe, mam nadzieje, ze co¶ widaæ, nie mam lepszego zdjêcia
Moze kto¶ ma takiego konia z takim paleniem ?
fot. ze zbiorów w³a¶cicielki