FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 15, 2025, 01:41:55 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: PiĂŞtnowanie/ palenie  (Przeczytany 20599 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« : Marzec 20, 2008, 21:58:30 »

Jakie jest Wasze stanowisko w sprawie piĂŞtnowania koni ?
JeÂśli konie miaÂłyby byc piĂŞtnowane to lepiej wypalaĂŚ czy wymraÂżaĂŚ ?
W Niemczech konie majÂą wypalane symbole rasowe, a u nas piĂŞtnowanie zostaÂło zabronione...
Pomimo zakazu jednak, sÂą jednostki, ktĂłre w dalszym ciÂągu znakujÂą konie swojej hodowli.

Czy macie w swoich stajniach maÂłopolaki z piĂŞtnem rasowym na udzie ? czy widzieliÂście takie konie ?
JeÂśli tak prosiÂłabym o zdjĂŞcie

Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2008, 22:06:52 »

Jestem za wymraÂżaniem, jak najbardziej.
KFy piĂŞtnowano mroÂżeniem i byÂło ok, mniej bolesne niÂż tradycyjne palenie.
A ten zakaz wielce mÂądry wynikÂł prawdopodobnie ze zÂłego tÂłumaczenia dyrektyw unijnych dotyczÂących blistrowania. Trzeba byÂło zatrudniĂŚ tÂłumacza, a nie tÂłumoka.

Kiedyœ spotka³am wa³acha z paleniem g³ównej ksiêgi. Papierów oczywiœcie niet, bo kupiony od handlarza z przeznaczeniem na produkcjê surowic. Do tej pory siê zastanawiam, co to by³ za koù.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2008, 22:53:14 »

A ten zakaz wielce mÂądry wynikÂł prawdopodobnie ze zÂłego tÂłumaczenia dyrektyw unijnych dotyczÂących blistrowania. Trzeba byÂło zatrudniĂŚ tÂłumacza, a nie tÂłumoka.

tak zdaje sobie z tego sprawe
ale czy coÂś w tej kwestii moÂże sie zmieniĂŚ ?

By³y artyku³y i listy w prasie na ten temat, a opinie skrajnie ró¿ne...
Ja jestem zwolennikiem trwa³ego znakowania koni i gdyby by³a taka mo¿liwoœÌ zg³aszam sie do piêtnowania swoich zwierzaków.
Po pierwsze jest to widoczny znak rozpoznawczy i umo¿liwiaj¹cy identyfikacje ( mam na myœli numery teraz ), a nie to co czipy, które nie doœÌ, ze nie widoczne, to jeszcze wcale nie do konca skuteczne...
Po drugie palenie rasowe jest reklamÂą, znakiem firmowym stadniny, hodowli, rasy...
SÂłyszaÂłam prawdziwe historie, jak kon chodzÂący konkursy w Kanadzie, o ktorego pochodzeniu jezdziec praktycznie nic nie wiedziaÂł, zostaÂł zauwazony przez Polaka, rozpoznany dzieki paleniu i wszyscy byli w ciĂŞzkim szoku, ze ten kon jest z Polski...
O odzyskiwaniu koni po wojnie i ustalaniu ich toÂżsamoÂści dzieki paleniom nie trzeba zapewne przypominaĂŚ.
Trzeba dbaÌ o mo¿liwoœÌ promocji, a piêtnowanie jest tak¹ mo¿liwoœci¹.
Za granicÂą konie sÂą znakowane i jest to bardzo istotny element, palenie jest wizytĂłwkÂą.
Stadniny takie jak JanĂłw ze znakowania nie majÂą zamiaru rezygnowac i bardzo dobrze.

Czy w Polsce sÂą wypalane prywatnej hodowli konie trakenskie ?

Matka mojej, klacz po Dansing
piĂŞtno na udzie jest piĂŞtnem stadninowym SK Rabe, mam nadzieje, ze coÂś widaĂŚ, nie mam lepszego zdjĂŞcia
Moze ktoÂś ma takiego konia z takim paleniem ?

fot. ze zbiorĂłw wÂłaÂścicielki
rochnar
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2008, 23:06:34 »

ja teÂż jestem ZA znakowaniem... najlepsze wymraÂżanie, bo niebolesne
moje pierwsze "kroki" w siodle byÂły na mÂłp ogierze Hurmak (z licencjÂą jak coÂś), prywatnej hodowli (p. B. DÂąbrowskiego), ktĂłry ma wÂłaÂśnie na lewym udzie palenie rasowe

niestety zdjĂŞcia w prawidÂłowej postawie zoot nie mam obrazujÂącego palenie (zresztÂą porzÂądnego zdjĂŞcia w ogĂłle brak :/ a jakoÂś nie mam przyjemnoÂści zaglÂądaĂŚ do stajni w ktĂłrej stoi)

"prawdziwy przyjaciel to rzadki ptak"
Dahoman
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2008, 10:19:55 »

Ja widzia³em ostatnio siw¹ koby³ê z paleniem ksiêgi g³ównej, standardowe piêtno mia³o jeszcze du¿¹ literê L w œrodku.
Niestety dokumenty jej zaginĂŞÂły ktĂłremuÂś z poprzednich wÂłaÂścicieli.
A za piĂŞtnowaniem, reklamowaniem siebie jak najbardziej jestem.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 21, 2008, 11:14:17 »

ostatnio co byÂł do kupienia na allegro ten wpis, na siwÂą kobyÂłe, to moze jej papier byl
z L w Âśrodku powiadasz ? takiego to w ogole nigdy nie widziaÂłam jeszcze

rochnar, dzieki za to zdjĂŞcie !
ma ktoÂś takÂą fote Berberysa, na ktĂłrej widaĂŚ piĂŞtno ?
rochnar
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 21, 2008, 11:25:23 »

jak siĂŞ ogarnĂŞ ze wszystkim co muszĂŞ dzisiaj zrobiĂŚ, to powstawiam wiĂŞcej zdjĂŞĂŚ tego konia, w sumie ogier caÂły czas kryje, ale moim zdaniem oprĂłcz bdb charakteru nic ciekawego nie przekazuje, nie poprawia...

"prawdziwy przyjaciel to rzadki ptak"
ms_konik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 21, 2008, 11:40:39 »

Trakeniarze palÂą, a jakÂże...
Znam nawet takich co majÂą swoje prywatne piĂŞtno i palÂą piĂŞtnem i numerem kolejnym.Taki koĂą nigdy nie zaginie i Âłatwo bĂŞdzie odtworzyĂŚ jego pochodzenie.
Jestem jak najbardziej za znakowaniem, zarĂłwno piĂŞtnem jak i numerami.
Ostatnio zdarzyÂło siĂŞ ,Âże z Kanady zgÂłosiÂł siĂŞ pan ktĂłry miaÂł liszczankĂŞ i po numerach udaÂło siĂŞ ustaliĂŚ co to za koĂą.A byÂła to CheÂłmÂża(Kerman-CheÂłbia).
Czy bez numerĂłw byÂłoby to moÂżliwe???
Dahoman
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 21, 2008, 16:07:28 »

Znam nawet takich co majÂą swoje prywatne piĂŞtno i palÂą piĂŞtnem i numerem kolejnym.Taki koĂą nigdy nie zaginie i Âłatwo bĂŞdzie odtworzyĂŚ jego pochodzenie.
Jestem jak najbardziej za znakowaniem, zarĂłwno piĂŞtnem jak i numerami.
Ostatnio zdarzyÂło siĂŞ ,Âże z Kanady zgÂłosiÂł siĂŞ pan ktĂłry miaÂł liszczankĂŞ i po numerach udaÂło siĂŞ ustaliĂŚ co to za koĂą.A byÂła to CheÂłmÂża(Kerman-CheÂłbia).
Czy bez numerĂłw byÂłoby to moÂżliwe???

Ot co! Praca hodowcy nie zmarnowaÂłaby siĂŞ przynajmniej (w przypadku przeze mnie w/w)
Dodam Âże klacz niesamowitej urody, ze Âświetnym charakterem(regularnie chodzi pod siodÂłem w bryczce nawet coÂś tam maÂłego skacze) i co najwaÂżniejsze naprawdĂŞ poprawnej budowy!
CzÂłowiek chciaÂł za niÂą tylko okoÂło 1,5tys zÂł. 15lat.
Ale có¿ jeœli przez niedbalstwo i niekompetencje ¿aden materia³ hodowlany.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 21, 2008, 16:21:07 »

ale numerĂłw wypalonych ona nie ma ?

Prywatnej hodowli siwa klacz z piĂŞtnem z L w srodku..., duÂżo takich klaczy moze byĂŚ ? gdzie byÂły tak konie wypalane ? moze jakis konkretny hodowca ?
Moze jakos da³oby sie ustaliÌ jej to¿samoœÌ, (?)
przy pomocy aktualnego i poprzednich wÂłaÂścicieli  : )
Dahoman, zdjĂŞcia jej nie masz ? to jedÂź zrobiĂŚ A jak juÂż bedziesz robiÂł, to zrĂłb osobnÂą fote samemu piĂŞtnu, jak mozesz

Znam nawet takich co majÂą swoje prywatne piĂŞtno i palÂą piĂŞtnem i numerem kolejnym

teÂż tak chcĂŞ !
agborys
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 22, 2008, 21:08:51 »

Nie tak dawno u nas by³a klacz prywatnej hodowli z wypalonym piêtnem rasowym,jak odszukam jak¹œ fotkê to wstawiê,jestem jak najardziej za tym zeby nasze konie ma³opolskie mia³y wypalane lub wymra¿ane piêtno, a nawet numery.
Marko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 22, 2008, 23:43:30 »

Czy macie w swoich stajniach maÂłopolaki z piĂŞtnem rasowym na udzie ? czy widzieliÂście takie konie ?
JeÂśli tak prosiÂłabym o zdjĂŞcie

moja Peseta posiada takie palenie, co nie przeszkadza³o waln¹Ì jej w licencji SP bo to by³ taki czas jaki powiedziano

JeÂśli zajmujesz siĂŞ koĂąmi – MYÂŚL CZÂŁOWIEKU TO NIE BOLI
Dahoman
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 26, 2008, 21:37:08 »

PomijajÂąc kwestiĂŞ zakazu to kto i jak moÂże wypaliĂŚ, piĂŞtnowaĂŚ ?
kto sie tym zajmowaÂł ?

Marko to dali jej licencjĂŞ sp a wypalili piĂŞtno mÂłp, czy miaÂła kiedyÂś wpis do mÂłp a potem zmienili jej na sp ? Co?
czy byÂła wypalana jako Âźrebak ?
ms_konik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Marzec 26, 2008, 23:12:13 »

Dahoman- zdaje siê, ¿e w ka¿dym zwi¹zku hodowlanym piêtnowaniem zajmuje siê G³ówny Hodowca, ale mo¿e to byÌ osoba oddelegowana przez takowy zwi¹zek( który jest posiadaczem ¿egad³a i zarejestrowanego znaku, który na owym ¿egadle widnieje).
Swoim wÂłasnym znakiem moÂże paliĂŚ kaÂżdy-nic strasznego, Âźrebole znoszÂą to bardzo dzielnie...
Jeszcze nie ustosunkowaÂłam siĂŞ co lepsze: azot czy Âżelazo,sÂą pewne wady i zalety...
Co do azotu to przekonaÂłam siĂŞ na wÂłasnej skĂłrze jak piekielny jest bĂłl po mroÂżeniu, mimo Âże sam zabieg jest prawie niebolesny...
Marko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 02, 2008, 22:16:45 »

Marko to dali jej licencjĂŞ sp a wypalili piĂŞtno mÂłp, czy miaÂła kiedyÂś wpis do mÂłp a potem zmienili jej na sp ? Co?
czy byÂła wypalana jako Âźrebak ?

tego nie wie nikt kupiÂłem jÂą jak miaÂła 4 lata razem ze Âźrebakiem a byÂł jej to drugi

JeÂśli zajmujesz siĂŞ koĂąmi – MYÂŚL CZÂŁOWIEKU TO NIE BOLI
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: