FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:43:24 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: SOS dla Stad  (Przeczytany 10100 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« : Wrzesieñ 18, 2009, 12:11:45 »

http://www.sosdlastad.pl/

Tu chyba bêdzie wygodniej dyskutowaæ ni¿ w shoutboxie
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 19, 2009, 15:33:26 »

Wszed³em na stronê, poczyta³em. Wydaje mi siê, ¿e strona stworzona zosta³a przez kogo¶, kto chce te stada jednak doprowadziæ do upadku. Nie ma tam ani jednego argumentu, który przemawia³by za ich reanimacj±. Ani jednego. Wra¿enie jest takie - ratujemy te stada, choæ nie wiemy JAK, PO CO i przede wszystkim DLACZEGO.

Je¿eli kto¶ jednak by siê takiego doszuka³, to proszê go tu przytoczyæ.

Ca³a argumentacja sprowadza siê do tego, ¿e ludzie s± idiotami, i ¿e tylko pañstwo mo¿e im zapewniæ dostêp do dobrych ogierów, bo sami w swoim zidioceniu nie bêd± tego potrafili zrobiæ. Chcia³bym przypomnieæ autorom strony, ¿e mówienie o ludziach, ¿e s± idiotami, powoduje, ¿e Ci ludzie siê denerwuj±. W efekcie mog± nie poprzeæ inicjatywy. Zjadliwe komentarze na forum ¦K mog± byæ jednym z przejawów tego zdenerwowania.

¯ycie pokaza³o, ¿e ludzie, bez pomocy pañstwa, a nawet przy jego BARDZO aktywnym przeciwdzia³aniu, potrafi± jednak zorganizowaæ sobie dobre ogiery. Co wiêcej, potrafi± na tym zarabiaæ pieni±dze, co jest oczywi¶cie dla urzêdasów ca³kowicie czarn± magi±.
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 08, 2009, 16:30:13 »

Tak dla porz±dku - linki do ciekawych dyskusji (chyba oba by³y w SB, ale stamt±d wpisy po pewnym czasie znikaj±)
http://www.swiatkoni.pl/news-display/1258.html
http://www.swiatkoni.pl/news-display/1318.html
Plus ze wstêpu do nowego numeru HiJ:
http://www.hij.com.pl/art.php?dzial=hodowca&id=aktualny.htm
Kiedy z koñcem ubieg³ego roku z inicjatywy grupy osób (po¶ród której znalaz³em siê i ja) zaczê³a kie³kowaæ my¶l, która w rezultacie zaowocowa³a akcj± na rzecz ratowania upadaj±cych o¶rodków pañstwowej hodowli zarodowej, s±dzili¶my, ¿e spotka siê ona z jednoznacznym i szerokim poparciem. Od miesi±ca istnieje strona internetowa "SOS dla Stad". I co?! I wstyd powiedzieæ - nic! Nie tylko nie spotka³o siê to z oczekiwan± reakcj± naszego ¶rodowiska, lecz przeciwnie - s±dz±c po lekturze wiêkszo¶ci postów (wpisów/komentarzy) na wybranych forach bran¿owych dominuje postawa powszechnej negacji. Internauci poddaj± mia¿d¿±cej krytyce potrzebê istnienia, choæby w ograniczonej liczbie, Stad Ogierów. Nikt nie wierzy w celowo¶æ istnienia obiektów promieniuj±cych kultur± hodowlan±, koñskim obyczajem i tradycj± oraz sportem je¼dzieckim. Gdyby na opiniach tych poprzestaæ, okaza³oby siê, ¿e powinien przyjechaæ walec i wyrównaæ. Zatem pod±¿aj±c dalej tym tropem rozumowania, mo¿e nale¿a³oby równie¿ unicestwiæ ponad 600-letni Uniwersytet Jagielloñski, Bibliotekê im. Ossoliñskich, parê muzeów narodowych, oper, filharmonii tudzie¿ teatrów? Pozostaje wiêc jedynie ¿ywiæ nadziejê, i¿ opisane powy¿ej zjawisko oddaje dalece niekompletne spektrum opinii spo³ecznej. Bowiem z natury rzeczy wolniejsze ni¿ internet media - chodzi mi o prasê - wyj±tkowo solidarnie tym razem (nie bacz±c na aspekt konkurencyjno¶ci) wspar³y akcjê "SOS dla Stad", i to w³a¶nie na ich ³amach zago¶ci niebawem refleksja o znacznie bardziej pog³êbionym charakterze. Pozwoli³aby ona uzmys³owiæ wagê problemu, a tym samym naprawdê skutecznie lobbowaæ na rzecz idei chyba niepodlegaj±cej ¿adnej dyskusji. Czego szanownym czytelnikom "Hodowcy i Je¼d¼ca" oraz sobie usilnie ¿yczê.
Dalej jest chyba artyku³ na ten temat, ale trzeba mieæ numer ¿eby przeczytaæ.
Ja tylko nie wiem czemu oni siê tak dziwi±, ¿e pomys³ wy¿ebrania kasy na co¶, co najwyra¼niej ¼le dzia³a, nie spotka³ siê z powszechnym poparciem. A porównywanie dzia³ania kilku SO do UJ to chyba jaki¶ ¿art.
Mam wra¿enie, ¿e wystarczy³oby jedno porz±dne SO w centrum Polski, z grup± max kilkudziesiêciu bardzo dobrych ogierów ró¿nych ras i nowoczesnym zapleczem. Hodowc± nie jestem i przez to "guzik wiem", ale nie trafia do mnie system, gdzie jest mnóstwo byle jakich ogierów kryj±cych za 200 z³, których potomstwo potem trafia do W³och albo robi za kosiarki do trawy w ró¿nych fundacjach. W ten sposób to ka¿dy mo¿e "hodowaæ" - tylko tych biednych koni nikt potem nie chce.
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 08, 2009, 20:22:28 »

Ja tylko nie wiem czemu oni siê tak dziwi±, ¿e pomys³ wy¿ebrania kasy na co¶, co najwyra¼niej ¼le dzia³a, nie spotka³ siê z powszechnym poparciem.
hmmm -czy nie odnosisz wrazenia ze takie podejscie rynkowe moznaby odniesc takze do obecnych dop³at do ras "zagrozonych" ? zgodnie z powyzszym najwyrazniej sa one na tyle kiepskie ze nie daja sobie rady na rynku i sa wypierane przez inne rasy,moze pozwolic im wymrzec?
nie trafia do mnie system, gdzie jest mnóstwo byle jakich ogierów kryj±cych za 200 z³, których potomstwo potem trafia do W³och albo robi za kosiarki do trawy w ró¿nych fundacjach. W ten sposób to ka¿dy mo¿e "hodowaæ" - tylko tych biednych koni nikt potem nie chce.
co¶ w tym jest ale spora czesc tych dop³atowych koni to w³asnie takie jak piszesz....kazdy moze mnozyc i czasami w pewnym sensie degenerowac rase. Poza tym niedu¿o da nam niewiele swietnych ogierów jak dalej bedzie mnóstwo fatalnych matek...
To tak wyrywkowe zastrzezenia,bo ogólnie do tematu ,to  nie jest dobrze tak jak jest,ale nie potrafie powiedziec jak by³oby lepiej wiec nawet nie próbuje.
Mimo to szkoda  mi tych czesto pieknych kompleksów które po prywatyzacji prawdopodobnie przestana istniec.
Marta
U¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2009, 13:33:51 »

No te¿ w³a¶nie nie mam pomys³u co poprawiæ ¿eby by³o lepiej, ale to akurat nic. Ja wp³ywu na hodowlê nie mam i nic nie popsujê, nawet je¶li bêdê kombinowaæ w z³± stronê. Gorzej, ¿e najwyra¼niej zarz±dzaj±cy tymi wszystkimi stadami te¿ nie wiedz± co z nimi zrobiæ, albo nie mog± / nie chc± tego zrealizowaæ.

Tak jeszcze mi przysz³o do g³owy, mo¿e g³upio - czy czê¶æ obowi±zków SO nie da³oby siê przenie¶æ na stadniny? Na przyk³adzie arabskich (jedynych mi znanych): jest stadnina w Micha³owie, która ma kilka swoich ogierów wysokiej klasy i ma centrum inseminacji. Jako¶ to dzia³a, bo po ogierach micha³owskich co roku rodzi siê du¿o ¼rebaków u prywatnych hodowców. Niektóre ogiery id± w dzier¿awê. Poza tym co roku Micha³ów wymienia siê niektórymi ogierami z Janowem plus korzysta z nasienia wybranych ogierów zagranicznych. Nie wiem jak to jest z innymi rasami szlachetnymi - brak miejsca, warunków, chêci? Dzia³a³oby co¶ takiego? Problem móg³by byæ z zimnokrwistymi oraz z wykorzystaniem sportowym ogierów szlachetnych. Nie mówiê, ¿eby od razu skasowaæ SO, ale stadniny to przecie¿ te¿ o¶rodki hodowlane.
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2009, 16:34:30 »

ogiery na pewno powinny byc mocniej selekcjonowane-za du¿o ich...
do tego moim zdaniem co roku powinny byc przez ozhk w spisie ogierów aktualne dane dotyczace potomstwa ogiera(ile klaczek a ile ogierków) jakie cechy ogier najmocniej przekazuje,jakie wady,czy ma jakie¶ osi±gniêcia w sporcie...itp.a nie zeby ogier bedacy nosicielem arteritis kry³ a cz³owiek nic nie wie,¿eby eliminowac konie z osteochondroz± itp.ale to takie moje mrzonki...
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2009, 22:46:53 »

W wiêkszo¶ci rozwiniêtych krajów to nie s± tylko marzenia...   
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 10, 2009, 16:17:44 »

Tak jeszcze mi przysz³o do g³owy, mo¿e g³upio - czy czê¶æ obowi±zków SO nie da³oby siê przenie¶æ na stadniny? Na przyk³adzie arabskich (jedynych mi znanych): jest stadnina w Micha³owie, która ma kilka swoich ogierów wysokiej klasy i ma centrum inseminacji. Jako¶ to dzia³a, bo po ogierach micha³owskich co roku rodzi siê du¿o ¼rebaków u prywatnych hodowców. Niektóre ogiery id± w dzier¿awê. Poza tym co roku Micha³ów wymienia siê niektórymi ogierami z Janowem plus korzysta z nasienia wybranych ogierów zagranicznych. Nie wiem jak to jest z innymi rasami szlachetnymi - brak miejsca, warunków, chêci? Dzia³a³oby co¶ takiego? Problem móg³by byæ z zimnokrwistymi oraz z wykorzystaniem sportowym ogierów szlachetnych. Nie mówiê, ¿eby od razu skasowaæ SO, ale stadniny to przecie¿ te¿ o¶rodki hodowlane.

Tak dziala stadnina w Walewicach, ktora szeroko udostepnia swoje i dzierzawione ogiery za bardzo rozsadne pieniadze (Frazes 800zl, Huzar 600zl, Herb 400zl). Do tego sa to, moim zdaniem, jedne z lepszych ogierow dostepnych w rasie. Janow Podalski natomiast stawia ceny zaporowe na stanowke swoimi ogierami (Efekt - 1500zl, Album - 1000zl).
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 10, 2009, 16:41:44 »

to nie by³yby zaporowe ceny gdyby by³y normalne ceny na ¿rebieta i m³ode konie,a nie czêsto praktycznie "rze¿ne"...
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #9 : Listopad 10, 2009, 17:17:53 »

Problem polega na tym boswell, ¿e Stadniny Koni maj± albo tylko swoje ogiery, albo dzier¿awione od Stad Ogierów. One np. nie kupi± Ci najlepszego ogiera Zak³adu Treningowego.

Wiêc w ten sposób bêdzie zawê¿a³o siê ilo¶æ genów.

jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 10, 2009, 17:39:18 »

A dlaczego ja na przyklad nie moge kupic najlepszego ogiera z zakladu i kryc nim komercyjnie?

Dlatego, ze stada dostaja czy dostawaly dotacje na zakup i utrzymanie ogierow, remont budynkow etc., dzieki temu moga oferowac ceny nizsze niz ja, gdybym kupil tego konia i chcial to skalkulowac zeby sie oplacalo. Mi panstwo punktu pobierania nasienia nie wybuduje, sam musze zainwestowac.

Ceny janowskie sa zaporowe wzglednie, a nie bezwzglednie. Nie mowie, ze 1500zl to jest bardzo duzo. Ale, jezeli moge pokryc Frazesem za 800zl, Emetytem za 750zl czy Huzarem za 600 zl to dlaczego mam placic za Efekta 2-2,5 razy wiecej, kiedy ten ogier jest mniej wypromowany i nie gwarantuje lepszej jakosci zrebiat?

to nie by³yby zaporowe ceny gdyby by³y normalne ceny na ¿rebieta i m³ode konie,a nie czêsto praktycznie "rze¿ne"...

Chcieli hodowcy programu ochrony to teraz spijaja jego smietanke. Ekonomii sie nie oszuka zadnymi dotacjami, jakby ich "madrze" nie uzasadniac.
amazonka80
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 10, 2009, 17:48:36 »

No w³a¶nie dlaczego nie kupi³e¶ jeszcze ¿adnego zwyciêscy ZT?Co??
Nie wiem jak w przypadku innych ras... ale je¶li idzie o ma³opolaki to najczê¶ciej czo³ówka ZT trafia do stad. Wymieñcie mi  choæ jednego prywatnego czo³owego hodowce, który kupi³ ogiera po ZT. Zazwyczaj albo dzier¿awi± ze Stad albo wywo¿± w³a¶nie do Pañstwowych Stadnin i Stad.
Pozostali dzier¿awcy bior± co tañsze, albo jeszcze lepiej wykupuj± ogiery wybrakowane ze Stad.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 10, 2009, 19:57:08 »

Hodowcy s± od hodowania i sprzedawania, a nie od kupowania.
Marta
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2010, 17:05:38 »

Jest sprawozdanie z dzia³alno¶ci PZHK
http://www.pzhk.pl/art.php?id=aktualnosci.htm
a w nim ciekawy pkt. 3 ze zdaniem:
W trakcie prac Zespo³u, pomimo sprzeciwu strony spo³ecznej, co do niektórych propozycji ANR, Minister Rolnictwa zatwierdzi³ przygotowany przez ANR „Program dzia³añ dora¼nych w stadach ogierów ANR”, w wyniku którego m. in. wy³±czono SO w Bogus³awicach z zasobu ANR.
Czyli ¿e co z Bogus³awicami?
amazonka80
U¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Maj 18, 2010, 17:24:44 »

Starania s± by Marsza³ek Województwa £ódzkiego przej±³ Stado. Ale nie wiem czy do tego dosz³o czy nie, bo tego nawet w stadzie nie s± pewni!!!
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: