ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« : Wrzesień 18, 2009, 12:11:45 » |
|
http://www.sosdlastad.pl/Tu chyba bĂŞdzie wygodniej dyskutowaĂŚ niÂż w shoutboxie 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 19, 2009, 15:33:26 » |
|
WszedÂłem na stronĂŞ, poczytaÂłem. Wydaje mi siĂŞ, Âże strona stworzona zostaÂła przez kogoÂś, kto chce te stada jednak doprowadziĂŚ do upadku. Nie ma tam ani jednego argumentu, ktĂłry przemawiaÂłby za ich reanimacjÂą. Ani jednego. WraÂżenie jest takie - ratujemy te stada, choĂŚ nie wiemy JAK, PO CO i przede wszystkim DLACZEGO.
JeÂżeli ktoÂś jednak by siĂŞ takiego doszukaÂł, to proszĂŞ go tu przytoczyĂŚ.
CaÂła argumentacja sprowadza siĂŞ do tego, Âże ludzie sÂą idiotami, i Âże tylko paĂąstwo moÂże im zapewniĂŚ dostĂŞp do dobrych ogierĂłw, bo sami w swoim zidioceniu nie bĂŞdÂą tego potrafili zrobiĂŚ. ChciaÂłbym przypomnieĂŚ autorom strony, Âże mĂłwienie o ludziach, Âże sÂą idiotami, powoduje, Âże Ci ludzie siĂŞ denerwujÂą. W efekcie mogÂą nie poprzeĂŚ inicjatywy. Zjadliwe komentarze na forum ÂŚK mogÂą byĂŚ jednym z przejawĂłw tego zdenerwowania.
ÂŻycie pokazaÂło, Âże ludzie, bez pomocy paĂąstwa, a nawet przy jego BARDZO aktywnym przeciwdziaÂłaniu, potrafiÂą jednak zorganizowaĂŚ sobie dobre ogiery. Co wiĂŞcej, potrafiÂą na tym zarabiaĂŚ pieniÂądze, co jest oczywiÂście dla urzĂŞdasĂłw caÂłkowicie czarnÂą magiÂą.
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 08, 2009, 16:30:13 » |
|
Tak dla porz¹dku - linki do ciekawych dyskusji (chyba oba by³y w SB, ale stamt¹d wpisy po pewnym czasie znikaj¹) http://www.swiatkoni.pl/news-display/1258.htmlhttp://www.swiatkoni.pl/news-display/1318.htmlPlus ze wstêpu do nowego numeru HiJ: http://www.hij.com.pl/art.php?dzial=hodowca&id=aktualny.htmKiedy z koùcem ubieg³ego roku z inicjatywy grupy osób (poœród której znalaz³em siê i ja) zaczê³a kie³kowaÌ myœl, która w rezultacie zaowocowa³a akcj¹ na rzecz ratowania upadaj¹cych oœrodków paùstwowej hodowli zarodowej, s¹dziliœmy, ¿e spotka siê ona z jednoznacznym i szerokim poparciem. Od miesi¹ca istnieje strona internetowa "SOS dla Stad". I co?! I wstyd powiedzieÌ - nic! Nie tylko nie spotka³o siê to z oczekiwan¹ reakcj¹ naszego œrodowiska, lecz przeciwnie - s¹dz¹c po lekturze wiêkszoœci postów (wpisów/komentarzy) na wybranych forach bran¿owych dominuje postawa powszechnej negacji. Internauci poddaj¹ mia¿d¿¹cej krytyce potrzebê istnienia, choÌby w ograniczonej liczbie, Stad Ogierów. Nikt nie wierzy w celowoœÌ istnienia obiektów promieniuj¹cych kultur¹ hodowlan¹, koùskim obyczajem i tradycj¹ oraz sportem jeŸdzieckim. Gdyby na opiniach tych poprzestaÌ, okaza³oby siê, ¿e powinien przyjechaÌ walec i wyrównaÌ. Zatem pod¹¿aj¹c dalej tym tropem rozumowania, mo¿e nale¿a³oby równie¿ unicestwiÌ ponad 600-letni Uniwersytet Jagielloùski, Bibliotekê im. Ossoliùskich, parê muzeów narodowych, oper, filharmonii tudzie¿ teatrów? Pozostaje wiêc jedynie ¿ywiÌ nadziejê, i¿ opisane powy¿ej zjawisko oddaje dalece niekompletne spektrum opinii spo³ecznej. Bowiem z natury rzeczy wolniejsze ni¿ internet media - chodzi mi o prasê - wyj¹tkowo solidarnie tym razem (nie bacz¹c na aspekt konkurencyjnoœci) wspar³y akcjê "SOS dla Stad", i to w³aœnie na ich ³amach zagoœci niebawem refleksja o znacznie bardziej pog³êbionym charakterze. Pozwoli³aby ona uzmys³owiÌ wagê problemu, a tym samym naprawdê skutecznie lobbowaÌ na rzecz idei chyba niepodlegaj¹cej ¿adnej dyskusji. Czego szanownym czytelnikom "Hodowcy i JeŸdŸca" oraz sobie usilnie ¿yczê. Dalej jest chyba artyku³ na ten temat, ale trzeba mieÌ numer ¿eby przeczytaÌ. Ja tylko nie wiem czemu oni siê tak dziwi¹, ¿e pomys³ wy¿ebrania kasy na coœ, co najwyraŸniej Ÿle dzia³a, nie spotka³ siê z powszechnym poparciem. A porównywanie dzia³ania kilku SO do UJ to chyba jakiœ ¿art. Mam wra¿enie, ¿e wystarczy³oby jedno porz¹dne SO w centrum Polski, z grup¹ max kilkudziesiêciu bardzo dobrych ogierów ró¿nych ras i nowoczesnym zapleczem. Hodowc¹ nie jestem i przez to "guzik wiem", ale nie trafia do mnie system, gdzie jest mnóstwo byle jakich ogierów kryj¹cych za 200 z³, których potomstwo potem trafia do W³och albo robi za kosiarki do trawy w ró¿nych fundacjach. W ten sposób to ka¿dy mo¿e "hodowaÌ" - tylko tych biednych koni nikt potem nie chce.
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 08, 2009, 20:22:28 » |
|
Ja tylko nie wiem czemu oni siê tak dziwi¹, ¿e pomys³ wy¿ebrania kasy na coœ, co najwyraŸniej Ÿle dzia³a, nie spotka³ siê z powszechnym poparciem. hmmm -czy nie odnosisz wrazenia ze takie podejscie rynkowe moznaby odniesc takze do obecnych dop³at do ras "zagrozonych" ? zgodnie z powyzszym najwyrazniej sa one na tyle kiepskie ze nie daja sobie rady na rynku i sa wypierane przez inne rasy,moze pozwolic im wymrzec? nie trafia do mnie system, gdzie jest mnóstwo byle jakich ogierów kryj¹cych za 200 z³, których potomstwo potem trafia do W³och albo robi za kosiarki do trawy w ró¿nych fundacjach. W ten sposób to ka¿dy mo¿e "hodowaÌ" - tylko tych biednych koni nikt potem nie chce.
coÂś w tym jest ale spora czesc tych dopÂłatowych koni to wÂłasnie takie jak piszesz....kazdy moze mnozyc i czasami w pewnym sensie degenerowac rase. Poza tym nieduÂżo da nam niewiele swietnych ogierĂłw jak dalej bedzie mnĂłstwo fatalnych matek... To tak wyrywkowe zastrzezenia,bo ogĂłlnie do tematu ,to nie jest dobrze tak jak jest,ale nie potrafie powiedziec jak byÂłoby lepiej wiec nawet nie prĂłbuje. Mimo to szkoda mi tych czesto pieknych kompleksĂłw ktĂłre po prywatyzacji prawdopodobnie przestana istniec.
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2009, 13:33:51 » |
|
No te¿ w³aœnie nie mam pomys³u co poprawiÌ ¿eby by³o lepiej, ale to akurat nic. Ja wp³ywu na hodowlê nie mam i nic nie popsujê, nawet jeœli bêdê kombinowaÌ w z³¹ stronê. Gorzej, ¿e najwyraŸniej zarz¹dzaj¹cy tymi wszystkimi stadami te¿ nie wiedz¹ co z nimi zrobiÌ, albo nie mog¹ / nie chc¹ tego zrealizowaÌ.
Tak jeszcze mi przysz³o do g³owy, mo¿e g³upio - czy czêœÌ obowi¹zków SO nie da³oby siê przenieœÌ na stadniny? Na przyk³adzie arabskich (jedynych mi znanych): jest stadnina w Micha³owie, która ma kilka swoich ogierów wysokiej klasy i ma centrum inseminacji. Jakoœ to dzia³a, bo po ogierach micha³owskich co roku rodzi siê du¿o Ÿrebaków u prywatnych hodowców. Niektóre ogiery id¹ w dzier¿awê. Poza tym co roku Micha³ów wymienia siê niektórymi ogierami z Janowem plus korzysta z nasienia wybranych ogierów zagranicznych. Nie wiem jak to jest z innymi rasami szlachetnymi - brak miejsca, warunków, chêci? Dzia³a³oby coœ takiego? Problem móg³by byÌ z zimnokrwistymi oraz z wykorzystaniem sportowym ogierów szlachetnych. Nie mówiê, ¿eby od razu skasowaÌ SO, ale stadniny to przecie¿ te¿ oœrodki hodowlane.
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2009, 16:34:30 » |
|
ogiery na pewno powinny byc mocniej selekcjonowane-za duÂżo ich... do tego moim zdaniem co roku powinny byc przez ozhk w spisie ogierĂłw aktualne dane dotyczace potomstwa ogiera(ile klaczek a ile ogierkĂłw) jakie cechy ogier najmocniej przekazuje,jakie wady,czy ma jakieÂś osiÂągniĂŞcia w sporcie...itp.a nie zeby ogier bedacy nosicielem arteritis kryÂł a czÂłowiek nic nie wie,Âżeby eliminowac konie z osteochondrozÂą itp.ale to takie moje mrzonki...
|
|
|
|
|
|
|
ArkaGrecja
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2009, 22:46:53 » |
|
W wiĂŞkszoÂści rozwiniĂŞtych krajĂłw to nie sÂą tylko marzenia... 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 10, 2009, 16:17:44 » |
|
Tak jeszcze mi przysz³o do g³owy, mo¿e g³upio - czy czêœÌ obowi¹zków SO nie da³oby siê przenieœÌ na stadniny? Na przyk³adzie arabskich (jedynych mi znanych): jest stadnina w Micha³owie, która ma kilka swoich ogierów wysokiej klasy i ma centrum inseminacji. Jakoœ to dzia³a, bo po ogierach micha³owskich co roku rodzi siê du¿o Ÿrebaków u prywatnych hodowców. Niektóre ogiery id¹ w dzier¿awê. Poza tym co roku Micha³ów wymienia siê niektórymi ogierami z Janowem plus korzysta z nasienia wybranych ogierów zagranicznych. Nie wiem jak to jest z innymi rasami szlachetnymi - brak miejsca, warunków, chêci? Dzia³a³oby coœ takiego? Problem móg³by byÌ z zimnokrwistymi oraz z wykorzystaniem sportowym ogierów szlachetnych. Nie mówiê, ¿eby od razu skasowaÌ SO, ale stadniny to przecie¿ te¿ oœrodki hodowlane.
Tak dziala stadnina w Walewicach, ktora szeroko udostepnia swoje i dzierzawione ogiery za bardzo rozsadne pieniadze (Frazes 800zl, Huzar 600zl, Herb 400zl). Do tego sa to, moim zdaniem, jedne z lepszych ogierow dostepnych w rasie. Janow Podalski natomiast stawia ceny zaporowe na stanowke swoimi ogierami (Efekt - 1500zl, Album - 1000zl).
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 10, 2009, 16:41:44 » |
|
to nie byÂłyby zaporowe ceny gdyby byÂły normalne ceny na Âżrebieta i mÂłode konie,a nie czĂŞsto praktycznie "rzeÂżne"...
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 10, 2009, 17:17:53 » |
|
Problem polega na tym boswell, Âże Stadniny Koni majÂą albo tylko swoje ogiery, albo dzierÂżawione od Stad OgierĂłw. One np. nie kupiÂą Ci najlepszego ogiera ZakÂładu Treningowego.
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 10, 2009, 17:39:18 » |
|
A dlaczego ja na przyklad nie moge kupic najlepszego ogiera z zakladu i kryc nim komercyjnie? Dlatego, ze stada dostaja czy dostawaly dotacje na zakup i utrzymanie ogierow, remont budynkow etc., dzieki temu moga oferowac ceny nizsze niz ja, gdybym kupil tego konia i chcial to skalkulowac zeby sie oplacalo. Mi panstwo punktu pobierania nasienia nie wybuduje, sam musze zainwestowac. Ceny janowskie sa zaporowe wzglednie, a nie bezwzglednie. Nie mowie, ze 1500zl to jest bardzo duzo. Ale, jezeli moge pokryc Frazesem za 800zl, Emetytem za 750zl czy Huzarem za 600 zl to dlaczego mam placic za Efekta 2-2,5 razy wiecej, kiedy ten ogier jest mniej wypromowany i nie gwarantuje lepszej jakosci zrebiat? to nie byÂłyby zaporowe ceny gdyby byÂły normalne ceny na Âżrebieta i mÂłode konie,a nie czĂŞsto praktycznie "rzeÂżne"...
Chcieli hodowcy programu ochrony to teraz spijaja jego smietanke. Ekonomii sie nie oszuka zadnymi dotacjami, jakby ich "madrze" nie uzasadniac.
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 10, 2009, 17:48:36 » |
|
No w³aœnie dlaczego nie kupi³eœ jeszcze ¿adnego zwyciêscy ZT?  ? Nie wiem jak w przypadku innych ras... ale jeœli idzie o ma³opolaki to najczêœciej czo³ówka ZT trafia do stad. Wymieùcie mi choÌ jednego prywatnego czo³owego hodowce, który kupi³ ogiera po ZT. Zazwyczaj albo dzier¿awi¹ ze Stad albo wywo¿¹ w³aœnie do Paùstwowych Stadnin i Stad. Pozostali dzier¿awcy bior¹ co taùsze, albo jeszcze lepiej wykupuj¹ ogiery wybrakowane ze Stad.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 10, 2009, 19:57:08 » |
|
Hodowcy sÂą od hodowania i sprzedawania, a nie od kupowania.
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2010, 17:05:38 » |
|
Jest sprawozdanie z dziaÂłalnoÂści PZHK http://www.pzhk.pl/art.php?id=aktualnosci.htma w nim ciekawy pkt. 3 ze zdaniem: W trakcie prac ZespoÂłu, pomimo sprzeciwu strony spoÂłecznej, co do niektĂłrych propozycji ANR, Minister Rolnictwa zatwierdziÂł przygotowany przez ANR „Program dziaÂłaĂą doraÂźnych w stadach ogierĂłw ANR”, w wyniku ktĂłrego m. in. wy³¹czono SO w BogusÂławicach z zasobu ANR. Czyli Âże co z BogusÂławicami?
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 18, 2010, 17:24:44 » |
|
Starania s¹ by Marsza³ek Województwa £ódzkiego przej¹³ Stado. Ale nie wiem czy do tego dosz³o czy nie, bo tego nawet w stadzie nie s¹ pewni!!!
|
|
|
|
|
|
|
|