ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #60 : Czerwiec 26, 2012, 08:02:06 » |
|
Tylko Haracz w odró¿nieniu od Frazesa skaka³ dobrze technicznie. A nasze m³p skacz± sami wiecie jak.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 318
|
|
« Odpowiedz #61 : Czerwiec 26, 2012, 09:02:44 » |
|
Trochê wyrwa³e¶ z kontekstu mój cytat. Pisa³em w kontek¶cie porównania z Dioklesem - dwa ogiery do¶æ podobne, a jednak ró¿ne, chc±c pokryæ dobrym skokowym angloarabem mogê sobie ogiera dobraæ w zale¿no¶ci od cech krytej klaczy. Jak jest ³upowata i bez ruchu to kryjê Dionizosem, jak wra¿liwa i siê rusza to Dioklesem.
W praktyce Dionizosa bym widzia³ do uszlachetniania tych przywo¿onych ³upów w starym typie, o których piszecie, a Dioklesa na nasze m³p., pod k±tem skoków hodowane.
Nie jestem zwolennikiem stosowania zbyt wra¿liwych i delikatnych koni w hodowli, a juz na pewno na szersz± skalê, poniewa¿ czêsto sie robi krzywdê i ludziom, a zwlaszcza koniom. Na pewno nie poleca³bym takich reproduktorow komu¶, kogo nie znam i nie wiem jak z potomstwem bêdzie postêpowa³ i pracowa³. Z tymi ³upami i ³±czeniem ich z koñmi wra¿liwymi bywa bardzo ró¿nie, to nie jest prosta sprawa. Czêsto wychodz± konie rownie wra¿liwe co np ojciec o kalibrze matki. Jak siê ma taki wynalazek pod sob±, to czasem miejsca na parkurze braknie, ¿eby zakrêt wyjechaæ. Czasem oczywi¶cie to siê te¿ u¶rednia, ale bywa i tak, i tak. Dlatego na Zachodzie kochaj± mieæ folbluta w rodowodzie, tylko nikt siê specjalnie nie kwapi, ¿eby go zastosowaæ. Wra¿liwo¶æ u konia mo¿e dawaæ bardzo r ó¿ne efekty. Dla mnie idea³em jest tu taki koñ, jak np. Irches - to bardzo wra¿liwe zwierzê, ale tez bardzo mocno nastawione na sygna³ od czlowieka i wykazuj±ce wielk± chêæ wspó³pracy. Dionizos jest równiez bardzo wra¿liwy, ale tej chêci u niego nie widaæ, jest za to bardzo mocno poch³oniety swoimi w³asnymi pomys³ami. Ten pierwszy daje mocny psychiczny fundament dobrej jezdno¶ci, ten drugi w mojej ocenie absolutnie nie.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #62 : Czerwiec 26, 2012, 11:50:25 » |
|
Konie gor±cokrwiste s± wra¿liwe z regu³y, do nich zaliczaj± siê te¿ angloaraby. Ca³y ¶wiat zmierza w kierunku koni coraz szlachetniejszych, coraz wra¿liwszych, wiêc nie róbmy z naszego xo ³upa i nie odrzucajmy wra¿liwych ogierów. Jak kto¶ prowadzi stajniê handlow± - byle tanio kupiæ, podje¼dziæ, pokazaæ na zawodach i sprzedaæ, to oczywi¶cie takim koniem zainteresowany nie bêdzie. St±d te¿ pewnie popularno¶æ niemieckich koni w starym typie w stajniach handlowych. Podobnie zawodowy skoczek, któremu zale¿y na wynikach nie bêdzie "traci³ czasu" na "trudne" konie.
Natomiast dla osoby posiadaj±cej w³asnego konia, maj±cej ambicje sportowe czy do tzw. ambitnej rekreacji taki wierzchowiec jest wymarzony, bo umo¿liwia nawi±zanie bardzo bliskiej, intymnej wrêcz wiêzi, czego ¿aden ³up daæ nie mo¿e. W naszym kraju wiêkszo¶æ konie spe³nia w³a¶nie takie zadania i jest to chyba pó³ka rynkowa, gdzie z naszym angloarabem mo¿emy ¶mia³o uderzaæ.
|
|
|
|
|
|
|
Maea
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 70
|
|
« Odpowiedz #63 : Czerwiec 26, 2012, 12:02:13 » |
|
Co do Nabucho, to prawdopodobnie pod lepszym je¼d¼cem prezentowa³by siê lepiej, tu dla dziewczyny ma to byæ raczej koñ, który j± przewiezie i czego¶ nauczy ¯a³ujê, ¿e nie mia³am okazji zobaczyæ go pod G³oskowskim czy choæby Kleniukiem. Co do sf - G³oskowski by³ 2 w Finale Ma³ej Rundy, na takiej niesamowicie brzydkiej, kompletnie niepozornej klaczy sf, która nie mia³a ¿adnych atutów poza... sercem do skoków, niesamowit± si³± i szybko¶ci± w skoku brumby, masz swoje zdanie - ok. Ale bardzo ciê proszê, by¶ nie przekrêca³ moich wypowiedzi. Nigdzie nie napisa³am, ¿e mocniej = wyrywa³ siê, szed³ z zadartym ryjem. Spróbuj przypomnieæ sobie sposób, w jaki parkur pokona³ Ga³czyñski na Bandolero H. Jasne, ka¿dego konia trzeba jechaæ inaczej, nie ka¿demu odpowiada taki sam sposób prowadzenia. Ale chcia³abym zobaczyæ Dionizosa, który GALOPUJE, pod kontrol±, na kontakcie, ale trochê bardziej atakuje t± przeszkodê. Szeregi by³y trudne, ogólnie same parkury by³y wymagaj±ce, st±d tyle koni mia³o tyle b³êdów. Stawka podobno s³aba, do dekoracji wyje¿d¿a³y 2-3 konie z ok. 20-30 w 5-latkach i 11 w 6-latkach. Nie by³am na 4-latkach niestety. Z jednej strony cieszy taka selekcja, z drugiej cz³owiek zastanawia siê, czy po prostu nie wystarczy mieæ znajomo¶ci, a mo¿na to wszystko przej¶æ... Co do pelhamu - czy koñ nie akceptowa³ kie³zna? Obserwowa³e¶ inne przejazdy G³oskowskiego? My¶lê, ¿e przy patentach powinni¶my uwzglêdniaæ fakt, kto ma je w rêce. Jasne, pelham mo¿e byæ ostry, je¿eli kto¶ nie potrafi go u¿ywaæ. W niczym Dionizosowi on nie przeszkadza³, pracowa³ szyj±, baskilowa³. Koñ nie by³ zapakowany w czarn± wodzê, mikmar czy inne, równie przyjemne patenty. Widzia³am, jak G³oskowski wyje¿d¿a³ na stêpa na Dionizosie (nogi puchn±?), koñ szed³ do przodu, skupiony na je¼d¼cu, pocz±tkowo na lu¼nej wodzy, mimo t³oku ludzi, koni, rowerów i innych ciekawych wynalazków typu hulajnogo-skuter . Co do mojego zakochania w tym koniu - naprawdê jestem w stanie dosyæ szybko siê odkochaæ. Najlepiej po¶wiadczy jego potomstwo, które, mam nadziejê, ¿e nie bêdzie rozczarowuj±ce. Po prostu uwa¿am, ¿e to dobry koñ. Ale ci±gle czekam, a¿ skoñcz± siê czempionaty i ten koñ zacznie chodziæ MR. Co do tej koby³ki, to naprawdê nie jestem pewna, ale mo¿esz mieæ racjê. Co do ocen i komentarzy - wszyscy sêdziowie maj± ogromn± wiedzê i oko, ale wg mnie rozmowa przez telefon w trakcie jednego z przejazdów czy te¿ rozmowa z osob± trzeci± to lekkie lekcewa¿enie, nikt nie ma na tyle podzielnej uwagi. Mia³am przyjemno¶æ siedzieæ blisko sêdziów, s³ysza³am wiele rzeczowych uwag i dyskusji nt. koni, ale w³a¶nie da³o siê te¿ s³yszeæ takie kwiatki. Dionizos te¿ siê chyba ju¿ zagra³?
|
|
|
|
|
|
|
brumby
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 318
|
|
« Odpowiedz #64 : Czerwiec 26, 2012, 12:39:40 » |
|
Konie gor±cokrwiste s± wra¿liwe z regu³y, do nich zaliczaj± siê te¿ angloaraby. Ca³y ¶wiat zmierza w kierunku koni coraz szlachetniejszych, coraz wra¿liwszych, wiêc nie róbmy z naszego xo ³upa i nie odrzucajmy wra¿liwych ogierów.
Napisa³em "Nie jestem zwolennikiem stosowania zbyt wra¿liwych i delikatnych koni w hodowli, a ju¿ na pewno na szersz± skalê". To nie znaczy, ¿e chcê z angloaraba zrobiæ ³upa. Chcê byæ dobrze zrozumiany - je¿eli za wra¿liwo¶ci± idzie chêæ wspó³pracy, to jestem za tym, ¿eby takimi ogierami pokryæ wszystko co siê da. Ale je¶li za wra¿liwo¶ci± idzie odruch buntu i ucieczki, to lepiej z tym sobie daæ spokój. Rzadko kiedy wiemy na 100%, jakie s± tego powody, czy to cecha wrodzona, czy z³e doswiadczenia.Takie konie bardzo rzadko trafiaj± na pó³ke rynkow±, natomiast czêsto na hak. MaeaOgier Nabucho, o którym siê ró¿ne straszne rzeczy s³ysza³o a i widzi siê nienajciekawsze, w ZT mia³ 9 za temperament i 9 za charakter. Ani pod G³oskowskim, ani pod Kleniukiem mi siê nie podoba³. Podoba mi sie u niego to niesamowicie silne odbicie w skoku, m.in. dlatego, ze naszym koniom tego brakuje. Nie twierdzê, ¿e napisa³a¶ o tym zadartym ryju, bo napisa³em ja. Napisa³em, bo to widzia³em, ma³o tego, nagra³em i obejrza³em jeszcze potem parê razy, ¿eby sobie ten przejazd tego bardzo ciekawego konia obejrzeæ. mia³a ¿adnych atutów poza... sercem do skoków, niesamowit± si³± i szybko¶ci± w skoku to sa najwa¿niejsze atuty na parkurze Co do pelhamu - czy koñ nie akceptowa³ kie³zna? Obserwowa³e¶ inne przejazdy G³oskowskiego? My¶lê, ¿e przy patentach powinni¶my uwzglêdniaæ fakt, kto ma je w rêce. Dobrze uje¿dzony, przepuszczalny koñ skraca i dodaje, bo rozumie sygna³y które mu przekazuje je¼dziec i je akceptuje. Pelham nie przekazuje sygna³ów, on fizycznie co¶ na koniu wymusza. Blokuje wiêzad³o karkowo-grzbietowe i fizycznie uniemo¿liwia d³u¿szy wykrok. £agodna albo twarda rêka sprawia, ¿e to dzia³anie jest mniej lub bardziej dotkliwe dla konia. Miêdzy dobrym uje¿d¿eniem a patentem jest taka ró¿nica - w pierwszym przypadku kto¶ Ciê prosi, by¶ stawia³a krótsze kroki, a Ty sie na to zgadzasz, w drugim kto¶ Ci wi±¿e nogi sznurkiem.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #65 : Czerwiec 26, 2012, 12:59:39 » |
|
brymby napisa³: "Nie twierdzê, ¿e napisa³a¶ o tym zadartym ryju, bo napisa³em ja. Napisa³em, bo to widzia³em, ma³o tego, nagra³em i obejrza³em jeszcze potem parê razy, ¿eby sobie ten przejazd tego bardzo ciekawego konia obejrzeæ. " Mo¿e wstaw i obejrzymy wszyscy, mo¿e w w±tku o tym w³a¶nie ogierze
|
|
|
|
|
|
|
Maea
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #66 : Czerwiec 26, 2012, 14:22:16 » |
|
Ja te¿ mam Dionizosa nagranego, w przysz³y wtorek wstawiê - prosi³am znajomego o to, a do tego czasu raczej powinnam mieæ wyrobion± p³ytkê To s± najwa¿niejsze atuty na parkurze, jednak¿e gdybym widzia³a tego konia luzem, absolutnie nie zdecydowa³abym siê inwestowaæ w tego konia i s³aæ go w trening, po prostu jest tak niepozorny, ¿e w ¿yciu bym siê nie spodziewa³a. Wiem, jak dzia³a ten patent, Dionizosowi galopu nawet na nim odmówiæ nie mo¿na, ale mi brakuje u niego w³a¶nie tej dynamiki. Nie wiem, na ile ten koñ jest uje¿d¿ony. Na pewno odpowiada poprawnie na pomoce (nie widzia³am nigdzie walki, poza tym jednym najazdem na szereg), idzie w równowadze i jest dobrze zbalansowany. Ogl±da³am jego poczynania na rozprê¿alni oraz gdy stêpowa³ na ³±ce/placu przed stajniami namiotowymi. Fajny, zrównowa¿ony koñ.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #67 : Czerwiec 26, 2012, 14:29:15 » |
|
MaeaWiêkszo¶æ koni je¿d¿onych przez G³oskowskiego wygl±da tak jakby by³y wyciszone, galop przez nó¿ke i te sprawy FF chyba nogi coraz bardziej wisz± ?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #68 : Czerwiec 26, 2012, 14:32:14 » |
|
Z tego co s³ysza³em od ludzi, którzy pracowali z tym koniem, to jest to bardzo wra¿liwy ogier, ale w ¿adnym razie nie z³o¶liwy.
Podobno ¼le znosi intensywny, monotonny trening. Za to bardzo docenia d³u¿szy spacer w terenie, czy inne urozmaicenia, s³owem wymaga indywidualnego podej¶cia. Nale¿y te¿ pamiêtaæ, ¿e to jeszcze m³ody ogier, który oprócz startów jest do¶æ intensywnie u¿ywany przez hodowców. Nie u wszystkich ogierów takie po³±czenie dobrze wychodzi, a tutaj nie ma chyba tragedii. Gdyby by³ wa³achem to mo¿na by go surowiej oceniaæ.
|
|
|
|
|
|
|
Maea
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #69 : Czerwiec 26, 2012, 16:08:05 » |
|
Widzia³am G³oskowskiego na rozgrywce na tej klaczy sf... Wcale wyciszony ten koñ nie by³ hihi, ¿artujê oczywi¶cie Bêdê mieæ okazjê czê¶ciej poogl±daæ tego je¼d¼ca, wiêc zobaczymy. Ja na Dionizosa mocno liczê. Ciekawa jestem, jak± ma "wolê walki" w zwyk³ym konkursie. Bo czempionaty to takie przedbiegi w sumie Powiem szczerze, ¿e FF mnie kompletnie rozczarowa³. Spodziewa³am siê czego¶ innego. Mo¿e i silny, ale faktycznie technicznie pozostawia trochê do ¿yczenia. Rozrós³ siê niesamowicie, jest tak "spuchniêty" jak Bishof, ale kompletnie nie zrobi³ na mnie wra¿enia. To dobry koñ, ale na pewno nie na notê 8,5.
|
|
|
|
|
|
|
Maea
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #70 : Lipiec 17, 2012, 13:43:39 » |
|
Niestety premiera filmiku siê opó¼ni, bo niestety nie mogê opublikowaæ go wraz z drug± czê¶ci± filmu... Postaram siê jak najszybciej to wyci±æ i wrzuciæ jeszcze raz...
|
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|