ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #60 : Czerwiec 26, 2012, 08:02:06 » |
|
Tylko Haracz w odró¿nieniu od Frazesa skaka³ dobrze technicznie. A nasze m³p skacz¹ sami wiecie jak.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #61 : Czerwiec 26, 2012, 09:02:44 » |
|
Trochê wyrwa³eœ z kontekstu mój cytat. Pisa³em w kontekœcie porównania z Dioklesem - dwa ogiery doœÌ podobne, a jednak ró¿ne, chc¹c pokryÌ dobrym skokowym angloarabem mogê sobie ogiera dobraÌ w zale¿noœci od cech krytej klaczy. Jak jest ³upowata i bez ruchu to kryjê Dionizosem, jak wra¿liwa i siê rusza to Dioklesem.
W praktyce Dionizosa bym widziaÂł do uszlachetniania tych przywoÂżonych ÂłupĂłw w starym typie, o ktĂłrych piszecie, a Dioklesa na nasze mÂłp., pod kÂątem skokĂłw hodowane.
Nie jestem zwolennikiem stosowania zbyt wra¿liwych i delikatnych koni w hodowli, a juz na pewno na szersz¹ skalê, poniewa¿ czêsto sie robi krzywdê i ludziom, a zwlaszcza koniom. Na pewno nie poleca³bym takich reproduktorow komuœ, kogo nie znam i nie wiem jak z potomstwem bêdzie postêpowa³ i pracowa³. Z tymi ³upami i ³¹czeniem ich z koùmi wra¿liwymi bywa bardzo ró¿nie, to nie jest prosta sprawa. Czêsto wychodz¹ konie rownie wra¿liwe co np ojciec o kalibrze matki. Jak siê ma taki wynalazek pod sob¹, to czasem miejsca na parkurze braknie, ¿eby zakrêt wyjechaÌ. Czasem oczywiœcie to siê te¿ uœrednia, ale bywa i tak, i tak. Dlatego na Zachodzie kochaj¹ mieÌ folbluta w rodowodzie, tylko nikt siê specjalnie nie kwapi, ¿eby go zastosowaÌ. Wra¿liwoœÌ u konia mo¿e dawaÌ bardzo r ó¿ne efekty. Dla mnie idea³em jest tu taki koù, jak np. Irches - to bardzo wra¿liwe zwierzê, ale tez bardzo mocno nastawione na sygna³ od czlowieka i wykazuj¹ce wielk¹ chêÌ wspó³pracy. Dionizos jest równiez bardzo wra¿liwy, ale tej chêci u niego nie widaÌ, jest za to bardzo mocno poch³oniety swoimi w³asnymi pomys³ami. Ten pierwszy daje mocny psychiczny fundament dobrej jezdnoœci, ten drugi w mojej ocenie absolutnie nie.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #62 : Czerwiec 26, 2012, 11:50:25 » |
|
Konie gor¹cokrwiste s¹ wra¿liwe z regu³y, do nich zaliczaj¹ siê te¿ angloaraby. Ca³y œwiat zmierza w kierunku koni coraz szlachetniejszych, coraz wra¿liwszych, wiêc nie róbmy z naszego xo ³upa i nie odrzucajmy wra¿liwych ogierów. Jak ktoœ prowadzi stajniê handlow¹ - byle tanio kupiÌ, podjeŸdziÌ, pokazaÌ na zawodach i sprzedaÌ, to oczywiœcie takim koniem zainteresowany nie bêdzie. St¹d te¿ pewnie popularnoœÌ niemieckich koni w starym typie w stajniach handlowych. Podobnie zawodowy skoczek, któremu zale¿y na wynikach nie bêdzie "traci³ czasu" na "trudne" konie.
Natomiast dla osoby posiadaj¹cej w³asnego konia, maj¹cej ambicje sportowe czy do tzw. ambitnej rekreacji taki wierzchowiec jest wymarzony, bo umo¿liwia nawi¹zanie bardzo bliskiej, intymnej wrêcz wiêzi, czego ¿aden ³up daÌ nie mo¿e. W naszym kraju wiêkszoœÌ konie spe³nia w³aœnie takie zadania i jest to chyba pó³ka rynkowa, gdzie z naszym angloarabem mo¿emy œmia³o uderzaÌ.
|
|
|
|
|
|
|
Maea
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #63 : Czerwiec 26, 2012, 12:02:13 » |
|
Co do Nabucho, to prawdopodobnie pod lepszym jeŸdŸcem prezentowa³by siê lepiej, tu dla dziewczyny ma to byÌ raczej koù, który j¹ przewiezie i czegoœ nauczy  ¯a³ujê, ¿e nie mia³am okazji zobaczyÌ go pod G³oskowskim czy choÌby Kleniukiem. Co do sf - G³oskowski by³ 2 w Finale Ma³ej Rundy, na takiej niesamowicie brzydkiej, kompletnie niepozornej klaczy sf, która nie mia³a ¿adnych atutów poza... sercem do skoków, niesamowit¹ si³¹ i szybkoœci¹ w skoku  brumby, masz swoje zdanie - ok. Ale bardzo ciê proszê, byœ nie przekrêca³ moich wypowiedzi. Nigdzie nie napisa³am, ¿e mocniej = wyrywa³ siê, szed³ z zadartym ryjem. Spróbuj przypomnieÌ sobie sposób, w jaki parkur pokona³ Ga³czyùski na Bandolero H. Jasne, ka¿dego konia trzeba jechaÌ inaczej, nie ka¿demu odpowiada taki sam sposób prowadzenia. Ale chcia³abym zobaczyÌ Dionizosa, który GALOPUJE, pod kontrol¹, na kontakcie, ale trochê bardziej atakuje t¹ przeszkodê. Szeregi by³y trudne, ogólnie same parkury by³y wymagaj¹ce, st¹d tyle koni mia³o tyle b³êdów. Stawka podobno s³aba, do dekoracji wyje¿d¿a³y 2-3 konie z ok. 20-30 w 5-latkach i 11 w 6-latkach. Nie by³am na 4-latkach niestety. Z jednej strony cieszy taka selekcja, z drugiej cz³owiek zastanawia siê, czy po prostu nie wystarczy mieÌ znajomoœci, a mo¿na to wszystko przejœÌ... Co do pelhamu - czy koù nie akceptowa³ kie³zna? Obserwowa³eœ inne przejazdy G³oskowskiego? Myœlê, ¿e przy patentach powinniœmy uwzglêdniaÌ fakt, kto ma je w rêce. Jasne, pelham mo¿e byÌ ostry, je¿eli ktoœ nie potrafi go u¿ywaÌ. W niczym Dionizosowi on nie przeszkadza³, pracowa³ szyj¹, baskilowa³. Koù nie by³ zapakowany w czarn¹ wodzê, mikmar czy inne, równie przyjemne patenty. Widzia³am, jak G³oskowski wyje¿d¿a³ na stêpa na Dionizosie (nogi puchn¹?), koù szed³ do przodu, skupiony na jeŸdŸcu, pocz¹tkowo na luŸnej wodzy, mimo t³oku ludzi, koni, rowerów i innych ciekawych wynalazków typu hulajnogo-skuter  . Co do mojego zakochania w tym koniu - naprawdê jestem w stanie dosyÌ szybko siê odkochaÌ. Najlepiej poœwiadczy jego potomstwo, które, mam nadziejê, ¿e nie bêdzie rozczarowuj¹ce. Po prostu uwa¿am, ¿e to dobry koù. Ale ci¹gle czekam, a¿ skoùcz¹ siê czempionaty i ten koù zacznie chodziÌ MR. Co do tej koby³ki, to naprawdê nie jestem pewna, ale mo¿esz mieÌ racjê. Co do ocen i komentarzy - wszyscy sêdziowie maj¹ ogromn¹ wiedzê i oko, ale wg mnie rozmowa przez telefon w trakcie jednego z przejazdów czy te¿ rozmowa z osob¹ trzeci¹ to lekkie lekcewa¿enie, nikt nie ma na tyle podzielnej uwagi. Mia³am przyjemnoœÌ siedzieÌ blisko sêdziów, s³ysza³am wiele rzeczowych uwag i dyskusji nt. koni, ale w³aœnie da³o siê te¿ s³yszeÌ takie kwiatki. Dionizos te¿ siê chyba ju¿ zagra³?
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #64 : Czerwiec 26, 2012, 12:39:40 » |
|
Konie gorÂącokrwiste sÂą wraÂżliwe z reguÂły, do nich zaliczajÂą siĂŞ teÂż angloaraby. CaÂły Âświat zmierza w kierunku koni coraz szlachetniejszych, coraz wraÂżliwszych, wiĂŞc nie rĂłbmy z naszego xo Âłupa i nie odrzucajmy wraÂżliwych ogierĂłw.
Napisa³em "Nie jestem zwolennikiem stosowania zbyt wra¿liwych i delikatnych koni w hodowli, a ju¿ na pewno na szersz¹ skalê". To nie znaczy, ¿e chcê z angloaraba zrobiÌ ³upa. Chcê byÌ dobrze zrozumiany - je¿eli za wra¿liwoœci¹ idzie chêÌ wspó³pracy, to jestem za tym, ¿eby takimi ogierami pokryÌ wszystko co siê da. Ale jeœli za wra¿liwoœci¹ idzie odruch buntu i ucieczki, to lepiej z tym sobie daÌ spokój. Rzadko kiedy wiemy na 100%, jakie s¹ tego powody, czy to cecha wrodzona, czy z³e doswiadczenia.Takie konie bardzo rzadko trafiaj¹ na pó³ke rynkow¹, natomiast czêsto na hak. MaeaOgier Nabucho, o którym siê ró¿ne straszne rzeczy s³ysza³o a i widzi siê nienajciekawsze, w ZT mia³ 9 za temperament i 9 za charakter. Ani pod G³oskowskim, ani pod Kleniukiem mi siê nie podoba³. Podoba mi sie u niego to niesamowicie silne odbicie w skoku, m.in. dlatego, ze naszym koniom tego brakuje. Nie twierdzê, ¿e napisa³aœ o tym zadartym ryju, bo napisa³em ja. Napisa³em, bo to widzia³em, ma³o tego, nagra³em i obejrza³em jeszcze potem parê razy, ¿eby sobie ten przejazd tego bardzo ciekawego konia obejrzeÌ. mia³a ¿adnych atutów poza... sercem do skoków, niesamowit¹ si³¹ i szybkoœci¹ w skoku to sa najwa¿niejsze atuty na parkurze Co do pelhamu - czy koù nie akceptowa³ kie³zna? Obserwowa³eœ inne przejazdy G³oskowskiego? Myœlê, ¿e przy patentach powinniœmy uwzglêdniaÌ fakt, kto ma je w rêce. Dobrze uje¿dzony, przepuszczalny koù skraca i dodaje, bo rozumie sygna³y które mu przekazuje jeŸdziec i je akceptuje. Pelham nie przekazuje sygna³ów, on fizycznie coœ na koniu wymusza. Blokuje wiêzad³o karkowo-grzbietowe i fizycznie uniemo¿liwia d³u¿szy wykrok. £agodna albo twarda rêka sprawia, ¿e to dzia³anie jest mniej lub bardziej dotkliwe dla konia. Miêdzy dobrym uje¿d¿eniem a patentem jest taka ró¿nica - w pierwszym przypadku ktoœ Ciê prosi, byœ stawia³a krótsze kroki, a Ty sie na to zgadzasz, w drugim ktoœ Ci wi¹¿e nogi sznurkiem.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #65 : Czerwiec 26, 2012, 12:59:39 » |
|
brymby napisaÂł: "Nie twierdzĂŞ, Âże napisaÂłaÂś o tym zadartym ryju, bo napisaÂłem ja. NapisaÂłem, bo to widziaÂłem, maÂło tego, nagraÂłem i obejrzaÂłem jeszcze potem parĂŞ razy, Âżeby sobie ten przejazd tego bardzo ciekawego konia obejrzeĂŚ. " MoÂże wstaw i obejrzymy wszyscy, moÂże w wÂątku o tym wÂłaÂśnie ogierze
|
|
|
|
|
|
|
Maea
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #66 : Czerwiec 26, 2012, 14:22:16 » |
|
Ja te¿ mam Dionizosa nagranego, w przysz³y wtorek wstawiê - prosi³am znajomego o to, a do tego czasu raczej powinnam mieÌ wyrobion¹ p³ytkê  To s¹ najwa¿niejsze atuty na parkurze, jednak¿e gdybym widzia³a tego konia luzem, absolutnie nie zdecydowa³abym siê inwestowaÌ w tego konia i s³aÌ go w trening, po prostu jest tak niepozorny, ¿e w ¿yciu bym siê nie spodziewa³a. Wiem, jak dzia³a ten patent, Dionizosowi galopu nawet na nim odmówiÌ nie mo¿na, ale mi brakuje u niego w³aœnie tej dynamiki. Nie wiem, na ile ten koù jest uje¿d¿ony. Na pewno odpowiada poprawnie na pomoce (nie widzia³am nigdzie walki, poza tym jednym najazdem na szereg), idzie w równowadze i jest dobrze zbalansowany. Ogl¹da³am jego poczynania na rozprê¿alni oraz gdy stêpowa³ na ³¹ce/placu przed stajniami namiotowymi. Fajny, zrównowa¿ony koù.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #67 : Czerwiec 26, 2012, 14:29:15 » |
|
MaeaWiêkszoœÌ koni je¿d¿onych przez G³oskowskiego wygl¹da tak jakby by³y wyciszone, galop przez nó¿ke i te sprawy  FF chyba nogi coraz bardziej wisz¹ ?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #68 : Czerwiec 26, 2012, 14:32:14 » |
|
Z tego co sÂłyszaÂłem od ludzi, ktĂłrzy pracowali z tym koniem, to jest to bardzo wraÂżliwy ogier, ale w Âżadnym razie nie zÂłoÂśliwy.
Podobno Ÿle znosi intensywny, monotonny trening. Za to bardzo docenia d³u¿szy spacer w terenie, czy inne urozmaicenia, s³owem wymaga indywidualnego podejœcia. Nale¿y te¿ pamiêtaÌ, ¿e to jeszcze m³ody ogier, który oprócz startów jest doœÌ intensywnie u¿ywany przez hodowców. Nie u wszystkich ogierów takie po³¹czenie dobrze wychodzi, a tutaj nie ma chyba tragedii. Gdyby by³ wa³achem to mo¿na by go surowiej oceniaÌ.
|
|
|
|
|
|
|
Maea
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #69 : Czerwiec 26, 2012, 16:08:05 » |
|
WidziaÂłam GÂłoskowskiego na rozgrywce na tej klaczy sf... Wcale wyciszony ten koĂą nie byÂł  hihi, ÂżartujĂŞ oczywiÂście  BĂŞdĂŞ mieĂŚ okazjĂŞ czĂŞÂściej pooglÂądaĂŚ tego jeÂźdÂźca, wiĂŞc zobaczymy. Ja na Dionizosa mocno liczĂŞ. Ciekawa jestem, jakÂą ma "wolĂŞ walki" w zwykÂłym konkursie. Bo czempionaty to takie przedbiegi w sumie  Powiem szczerze, Âże FF mnie kompletnie rozczarowaÂł. SpodziewaÂłam siĂŞ czegoÂś innego. MoÂże i silny, ale faktycznie technicznie pozostawia trochĂŞ do Âżyczenia. RozrĂłsÂł siĂŞ niesamowicie, jest tak "spuchniĂŞty" jak Bishof, ale kompletnie nie zrobiÂł na mnie wraÂżenia. To dobry koĂą, ale na pewno nie na notĂŞ 8,5.
|
|
|
|
|
|
|
Maea
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #70 : Lipiec 17, 2012, 13:43:39 » |
|
Niestety premiera filmiku siê opóŸni, bo niestety nie mogê opublikowaÌ go wraz z drug¹ czêœci¹ filmu... Postaram siê jak najszybciej to wyci¹Ì i wrzuciÌ jeszcze raz... 
|
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |