Zainspirowa³ mnie wpis z innego w±tku.
Czas by dojrzeæ do tego ¿e Hodowlê buduje siê na matkach... niestety w Polsce nadal rzadko kiedy o tym siê pamiêta.
Je¶li mogê siê wtr±ciæ: ten brak pamiêci widaæ nawet tu na forum. Dzia³ o ogierach jest, a o klaczach?
Ju¿ kiedy¶ pisa³am, ¿e jestem "niemowlakiem ma³opolskim". Bardzo lubiê czytaæ co piszecie i ci±gle mam wra¿enie, ¿e jak sama co¶ napiszê to siê tylko wyglupiê.
Zaczê³am wiêc od podstaw w zdobywaniu wiedzy, czyli tego co robi³am w przypadku arabów: czytania ksi±g stadnych, tym razem ma³opolskich. Nie jest ³atwo - po arabach mam wra¿enie koszmarnego ba³aganu w rasie.
Nie wiedzia³am jak ugry¼æ temat i w koñcu zaczê³am sobie porz±dkowaæ wiadomo¶ci opieraj±c siê na liniach ¿eñskich. Choæby dlatego, ¿e imiona ogierów nawet ja kojarzê, a przecie¿ nie mo¿na zapominaæ o klaczach. Poza tym ¶ledz±c pochodzenie koni wed³ug matek, ³atwiej je powi±zaæ ze stadninami i zobaczyæ jaki¶ pomys³ na hodowlê (je¶li jest).
O co mi chodzi. Otó¿ mam szcz±tkow± rozpiskê wybranych linii ¿eñskich zrobion± na zasadzie: np. Sauge + wykaz wszystkich klaczy pochodz±cych od niej, jakie znalaz³am w Km. Co¶ w rodzaju indeksu, ¿eby ³atwiej znale¼æ co chcê. Niestety nie ma czego¶ takiego jak u arabów, ¿e imiona ¼rebi±t s± zawsze po matce, wiêc idzie mi trochê powoli i nie wszystkie linie jeszcze sobie spisa³am, ale te wa¿niejsze ju¿ mam.
W ka¿dym razie mam propozycjê: doceñmy rolê klaczy w hodowli. Montana mog³aby stworzyæ dzia³ "klacze". Je¶li chcecie, to mogê zak³adaæ tematy - ka¿dy po¶wiêcony innej rodzinie, gdzie bêdê wpisywaæ podstawowe dane, mo¿e jaki¶ wykres, i gdzie bêdzie mo¿na komentowaæ klacze podobnie jak ogiery, chwaliæ siê swoimi, pokazywaæ zdjêcia itd. Dla was to mo¿e oczywiste wiadomo¶ci, ale dla mnie i innych pocz±tkuj±cych by³oby fajnie poczytaæ o hodowli od tej drugiej strony.
Co wy na to?