FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:53:19 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: klacze podstaw± hodowli  (Przeczytany 9821 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« : Listopad 08, 2009, 13:20:26 »

Zainspirowa³ mnie wpis z innego w±tku.
Czas by dojrzeæ do tego ¿e Hodowlê buduje siê na matkach... niestety w Polsce nadal rzadko kiedy o tym siê pamiêta. Smutny
Je¶li mogê siê wtr±ciæ: ten brak pamiêci widaæ nawet tu na forum. Dzia³ o ogierach jest, a o klaczach?

Ju¿ kiedy¶ pisa³am, ¿e jestem "niemowlakiem ma³opolskim". Bardzo lubiê czytaæ co piszecie i ci±gle mam wra¿enie, ¿e jak sama co¶ napiszê to siê tylko wyglupiê.

Zaczê³am wiêc od podstaw w zdobywaniu wiedzy, czyli tego co robi³am w przypadku arabów: czytania ksi±g stadnych, tym razem ma³opolskich. Nie jest ³atwo - po arabach mam wra¿enie koszmarnego ba³aganu w rasie.

Nie wiedzia³am jak ugry¼æ temat i w koñcu zaczê³am sobie porz±dkowaæ wiadomo¶ci opieraj±c siê na liniach ¿eñskich. Choæby dlatego, ¿e imiona ogierów nawet ja kojarzê, a przecie¿ nie mo¿na zapominaæ o klaczach. Poza tym ¶ledz±c pochodzenie koni wed³ug matek, ³atwiej je powi±zaæ ze stadninami i zobaczyæ jaki¶ pomys³ na hodowlê (je¶li jest).

O co mi chodzi. Otó¿ mam szcz±tkow± rozpiskê wybranych linii ¿eñskich zrobion± na zasadzie: np. Sauge + wykaz wszystkich klaczy pochodz±cych od niej, jakie znalaz³am w Km. Co¶ w rodzaju indeksu, ¿eby ³atwiej znale¼æ co chcê. Niestety nie ma czego¶ takiego jak u arabów, ¿e imiona ¼rebi±t s± zawsze po matce, wiêc idzie mi trochê powoli i nie wszystkie linie jeszcze sobie spisa³am, ale te wa¿niejsze ju¿ mam.

W ka¿dym razie mam propozycjê: doceñmy rolê klaczy w hodowli. Montana mog³aby stworzyæ dzia³ "klacze". Je¶li chcecie, to mogê zak³adaæ tematy - ka¿dy po¶wiêcony innej rodzinie, gdzie bêdê wpisywaæ podstawowe dane, mo¿e jaki¶ wykres, i gdzie bêdzie mo¿na komentowaæ klacze podobnie jak ogiery, chwaliæ siê swoimi, pokazywaæ zdjêcia itd. Dla was to mo¿e oczywiste wiadomo¶ci, ale dla mnie i innych pocz±tkuj±cych by³oby fajnie poczytaæ o hodowli od tej drugiej strony.
Co wy na to?
AleksandraAlicja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #1 : Listopad 08, 2009, 15:32:00 »

CHCEMY!!!!!! Mnie te¿ brakuje opisu linii ¿eñskich, a informacje, które siê na forum pojawiaj±, s± szcz±tkowe i niekompletne (jak choæby wspominanie o walewickiej rodzinie klaczy Zo¶ka). Dlatego chêtnie skorzystam z Waszej wiedzy zebranej w jedn± ca³o¶æ 
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #2 : Listopad 08, 2009, 15:45:01 »

Cytat: AleksandraAlicja
CHCEMY!!!!!!
Podpisujê siê wszystkimi koñczynami!
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #3 : Listopad 08, 2009, 16:46:16 »

tak jest-chcemy!
A jak uzbierasz juz wszystkie w miarê dok³adnie,to przyk³adem prof.Jaworskiego wydasz drukiem tablice genealogiczne koni m³p.(on opracowa³ koników i to nie wszystko tam jest...) Chichot
Mod
Moderator Globalny
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 32

« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2009, 17:46:43 »

Zosta³a dodana ankieta
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2009, 19:36:06 »

jestem za
Marta trzymam kciuki ! Fantatsyczny pomys³
axo
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 75

« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2009, 23:03:02 »

Popieram pomys³!!!

"chcê s³oñca, wichru i tententu..."
Marta
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 09, 2009, 14:19:33 »

No to super
Wziê³am na pocz±tek ma³o liczn± rodzinê - na rozgrzewkê i ¿eby zobaczyæ jak mi pójdzie. Poza tym kto¶ na forum ma chyba konia z tej linii.
I niestety wnioski s± kiepskie. W takiej formie jak zaraz zobaczycie w odpowiednim dziale to zajmuje potwornie du¿o czasu. Bêdê musia³a zrezygnowaæ z wypisywania ca³ej kariery hodowlanej i ograniczyæ siê do samych koni z licencj± Smutny
Forma prezentacji te¿ wymaga dopracowania... Nie wiem czy dla was tak bêdzie czytelnie.
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 09, 2009, 16:46:32 »

Jak dla mnie wystarczy³oby tylko drzewko rodziny, bez szczegó³owej rozpiski wszystkich klaczy.
Dobra robota
Marta
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 09, 2009, 19:35:45 »

Dziêki
Jutro postaram siê o ci±g dalszy.
Marta
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 13, 2009, 14:55:04 »

Je¶li macie zamówienia na które¶ rodziny to ¶mia³o. Na razie biorê ma³o liczne, bo mi ³atwiej, ale mam "szkielety" te¿ tych wa¿niejszych i licznych i tylko trzeba je tu przenie¶æ.
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 13, 2009, 16:36:31 »

francuska Atalante
i walewicka Aida (konie na "M")

Z góry wielkie dziêki Jestem ciekawa g³ównie tej drugiej rodziny, bo z pierwsz± jestem zaznajomiona ze wzglêdu na posiadanie dwóch klaczy
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #12 : Listopad 13, 2009, 17:55:44 »

i walewicka Aida (konie na "M")

To za du¿e uproszczenie.

Z rodziny klaczy Aida s± w Walewicach konie na "M" i na "B" (Berdanka, Buñczuk, Baka³arz, Brokat Bej, Beduinka, Beduin etc.)

Natomiast nie wszystkie na "M" s± z rodziny klaczy Aida. Funkcjonuje jeszcze rodzina klaczy Czarnomorka (Mimi po Len, Mimika po Frazes, Mitologia po Sebastian) oraz rodzina klaczy Twardowska (Marsylia, Mar Bej, nie wiem czy obecnie jest jeszcze jaka¶ klacz z tej rodziny w stadzie)
Marta
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Listopad 13, 2009, 18:56:30 »

Aidê mam rozpisan± i Atalante te¿. Jutro siê za to wezmê. Jest mnóstwo klaczy z tych rodzin. I tak jak Jasiek pisze - na ró¿ne litery.
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #14 : Listopad 14, 2009, 19:25:48 »

Valencienne ze sk pruchna
Bêde wdziêczny za t± rodzinê:)
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: