FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:53:03 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 8 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery dla mojej klaczy  (Przeczytany 73100 razy)
0 u¿ytkowników i 8 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Paulina0803
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 32

« : Listopad 12, 2009, 20:53:49 »

Witam!!!
ju¿ kiedy¶ pisa³am ¿e kupi³am klacz m³p, Dystynkcja po Sir Laryks xo, Druhna po Rahman xo,
Hodowli SK Ochaby
 Proszê o porady jakie ogiery by³yby najlepsze dla mojej klaczy?Co?
I co o niej s±dzicie Co?

Poni¿ej podaje jej zdjêcia

Paulina0803
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 32

« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2009, 15:13:51 »

Czy mo¿e mi kto¶ co¶ doradziæ, proszê Was o pomoc!!
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2009, 15:55:16 »

To zale¿y, czego oczekujesz od przysz³ego ¼rebaka
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2009, 16:38:30 »

Klacz ma nisko osadzon±, jeleni± szyjê. Poza tym chyba OK.

UNIKAJ inbredu na Campetota(!) i Rahmana. Wskazany jest inbred na Arleta. Mo¿esz dolaæ te¿ Saroyana. Musisz zwracaæ uwagê na jako¶æ folblutów w danym ogierze. Nie kryj niczym co ma Oregona, Zagona czy innego w tym typie. Mo¿esz spróbowaæ jakie¶ polskie rodowody na niej u¿yæ, bo sama ma rodowód czysto francuski. Wskazany by by³ inbred na Orientale (przez Baraka chocia¿by, lub przez Greya, wtedy jeszcze cenniejszy, bo z pominiêciem Martena), wprawdzie odleg³y, ale warto pielêgnowaæ co dobre. Ja bym siê zastanowi³ nad Wiwatem (wtedy ¼rebak mia³by Orientale a¿ 4 razy w rodowodzie), ale nie wiem, czy on jeszcze kryje (?). Arleta naj³atwiej dolaæ przez Sebastiana, ale to odpada ze wzglêdu na Campetota. Jak co¶ jeszcze wymy¶lê to napiszê.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #4 : Listopad 15, 2009, 16:56:08 »

. Ja bym siê zastanowi³ nad Wiwatem (wtedy ¼rebak mia³by Orientale a¿ 4 razy w rodowodzie), ale nie wiem, czy on jeszcze kryje (?).
Wydaje mi siê, ¿e mignêlo mi og³oszenie Prudnika o mro¿once Wiwata ? Ale na 100% pewna nie jestem
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 15, 2009, 16:58:48 »

UNIKAJ inbredu na Campetota(!) i Rahmana

Dlaczego? Ze wzglêdu na szyjê? Czy s± jakie¶ inne przeciwwskazania?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 15, 2009, 18:27:31 »

Moim zdaniem ta jelenia szyja to zas³uga Campetota. Obydwaj panowie Campetot i Rahman zawiedli. Na tyle klaczy co pokry³ Campetot da³ jedn± Bretaniê w skokach, niez³± WKKWistkê - klacz Hewea i dwie-trzy dobre matki. A tak dawa³ takie szyje jak na obrazku, a czêsto te¿ krótkie, do tego wredne charaktery i ciê¿kie, brzydkie ³by. Sama Bretania skaka³a bardziej na k.. ni¿ technik±. Ju¿ lepsze konie w Walewicach zostawi³ Emetyt. Znacie na przyk³ad jakiego¶ ogiera po Campetocie? Oczywi¶cie Campetot ma bardzo ciekawy rodowód i czasem co¶ lepszego z niego przebije w potomstwie. Ale zwykle przebija swoj± g³ow±, a nie dzielno¶ci±, i to z 3-4 pokolenia. Widaæ to np. u Sebastianów, które wszystkie charakteryzuj± siê ciê¿kimi, wielkimi ³bami, mimo, ¿e przecie¿ Arcus by³ bardzo szlachetny i urodziwy, a i sam Sebastian nie mia³ takiego ³ba.

Rahman te¿ raczej zawiód³. Da³ kilka s³abych ogierów i parê klaczy, ale nic wybitnego.
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 15, 2009, 18:40:22 »

Znacie na przyk³ad jakiego¶ ogiera po Campetocie?
Ja znam Arcyksiêcia, Vasco, Aragona, Patryka, Mad Maxa, Bandii, Belcanto, Bena
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #8 : Listopad 15, 2009, 18:45:39 »

Z czego nale¿a³oby zostawiæ Arcyksiêcia, który sczê¶liwie trafi³ na Emerychê
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 15, 2009, 18:49:20 »

Znacie na przyk³ad jakiego¶ ogiera po Campetocie?

Pewnie bardziej wykaz ogierów zna ni¿ Ty. Ja z nich znam tylko Arcyksiêcia, który da³ Emira. Wszyscy wiedz±, ¿e nawet ja bym da³ z Emerych± ogiera, wiêc nie ma co piany biæ z powodu jednego Emira. Niez³y by³ jeszcze Aragon, ale on te¿ by³ synem bardzo dobrej klaczy. Od ogiera sprowadzonego z Francji nie oczekujemy, ¿eby da³ kilka przeciêtnych i do tego brzydkich ogierów. Porównaj sobie jego "osi±gniêcia" z Jaliennym, Kwartetem, Vis Versa czy nawet First des Termes, które dawa³y konie piêkne i dzielne, a mo¿e zrozumiesz dlaczego ten ogier KOMPLETNIE zawiód³.
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 15, 2009, 19:52:56 »

Zauwa¿, ¿e najlepsze potomstwo Arabelli to w³a¶nie 2 ogiery po Campetocie - Aragon i Arcyksi±¿ê. Syn Emerychy i Arcyksiêcia - Emir da³ na 4 sezony krycia chyba 12 ogierów (nie wszystkie by³y wybitne, ale znajd¼ mi ogiera, który daje same wybitne sztuki), Emetyt da³ podobn± liczbê na ponad 16 sezonów krycia (ogier nadal ¿yje), z czego tylko Mefisto i Domestos zas³u¿y³y siê dla sportu (nie liczê wa³achów i klaczy).
Zgodzê siê jednak z tym, ¿e Kwartet jest najlepszym ogierem francuskim u¿ytym w polskiej hodowli, ale synowie Kwarteta nie zrobili ju¿ takiej rewolucji w hodowli.
Ja je¼dzi³am na kilku koniach z linii Campetota - 2 po Vasco i 2 Emirach (syn i wnuk), kl. z m. po Campetot i mogê powiedzieæ, ¿e bardzo pozytywnie oceniam te konie pod wzglêdem ruchu i jezdno¶ci. I wcale nie by³y to konie z doskona³ych matek.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 15, 2009, 20:20:07 »

Zauwa¿, ¿e najlepsze potomstwo Arabelli to w³a¶nie 2 ogiery po Campetocie - Aragon i Arcyksi±¿ê. Syn Emerychy i Arcyksiêcia - Emir da³ na 4 sezony krycia chyba 12 ogierów (nie wszystkie by³y wybitne, ale znajd¼ mi ogiera, który daje same wybitne sztuki), Emetyt da³ podobn± liczbê na ponad 16 sezonów krycia (ogier nadal ¿yje), z czego tylko Mefisto i Domestos zas³u¿y³y siê dla sportu (nie liczê wa³achów i klaczy).
Zgodzê siê jednak z tym, ¿e Kwartet jest najlepszym ogierem francuskim u¿ytym w polskiej hodowli, ale synowie Kwarteta nie zrobili ju¿ takiej rewolucji w hodowli.
Ja je¼dzi³am na kilku koniach z linii Campetota - 2 po Vasco i 2 Emirach (syn i wnuk), kl. z m. po Campetot i mogê powiedzieæ, ¿e bardzo pozytywnie oceniam te konie pod wzglêdem ruchu i jezdno¶ci. I wcale nie by³y to konie z doskona³ych matek.

Bêdê pisa³ w punktach, ¿eby to by³o czytelne.

1. To nie Arabella da³a tylko dwa ogiery z Campetotem, a odwrotnie, to Campetot da³ tylko dwa sensowne ogiery, obydwa z Arabell±. Od klaczy nie oczekuje siê wiêcej ni¿ dwóch ogierów.

2. Emir kry³ w Janowie, wiêc mu by³o ³atwiej ni¿ Emetytowi na przyk³ad. Taki Hebab w ci±gu 2 sezonów w Janowie te¿ da³ chyba 7 czy 8 ogierów i to wcale nie gorszych od Emira.

3. Ogiery po Emirze s± raczej s³abe. Nie¼le siê ruszaj± niektóre, ale nie skacz±. Potomstwo ich te¿ sza³u nie robi, najlepszym przyk³adem jest Krym, który daje same czempionatowe konie. To co dobre w Emirze, to zas³uga matki, moim zdaniem.

4. Nie napisa³em, ¿e Kwartet jest najlepszym ogierem u¿ytym w Polsce. Moim zdaniem Jalienny jest lepszy. Napisa³em, ¿e Kwartet, Jalienny, Vis Versa, FdT potrafi³y daæ dzielne potomstwo, do tego poprawne i urodziwe. Na tle tych ogierów nale¿y oceniaæ Campetota, który by³ z nich najszerzej u¿yty i zostawi³ najmniej dobrego.

5. Ja nawet nie wiem co to jest ten Vasco. Te¿ je¼dzi³em na paru fajnych koniach.  Pozdrawiam
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 15, 2009, 20:26:17 »

Vasco pad³ bodaj¿e 5 lat temu, by³ u¿ywany w±sko w prywatnej hodowli.
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #13 : Listopad 15, 2009, 21:27:06 »

a czym sie niby ten domestos zas³u¿y³,wygra³ MPMK i koniec,a wiele takich by³o,ani 1 z synów Emira nie wszed³ i nie chodzi du¿ego sportu,te które startowa³y to tylko i wy³±cznie i cos wygra³y zas³uga je¿dzców,min Sulowskiego i Frygi,bo nikt inny na nich nie chcia³ je¿dziæ ,a kilka z nich kr±¿y³a po znanych stajniach,aragon zosta³ u¿yty tylko szcz±tkowo wiec o tym co da³ mo¿na mówiæ jako o szczê¶ciu,co ro Rahmana to hodowcy stadnin pañstwowych mówiê tu o stadninach koni m³p wystrzegaj± sie go w rodowodach jak tylko mog±
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 16, 2009, 08:44:15 »

co do Rahmana to hodowcy stadnin pañstwowych mówiê tu o stadninach koni m³p wystrzegaj± sie go w rodowodach jak tylko mog±
Z jakiego powodu? Po Rahmanie faktycznie ma³o koni jest.
Strony: [1] 2 3 ... 8 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: