FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 09, 2025, 19:02:45 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 8 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogiery dla mojej klaczy  (Przeczytany 75641 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Paulina0803
UÂżytkownik

« : Listopad 12, 2009, 20:53:49 »

Witam!!!
juÂż kiedyÂś pisaÂłam Âże kupiÂłam klacz mÂłp, Dystynkcja po Sir Laryks xo, Druhna po Rahman xo,
Hodowli SK Ochaby
 ProszĂŞ o porady jakie ogiery byÂłyby najlepsze dla mojej klaczy?Co?
I co o niej sÂądzicie Co?

PoniÂżej podaje jej zdjĂŞcia

Paulina0803
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2009, 15:13:51 »

Czy moÂże mi ktoÂś coÂś doradziĂŚ, proszĂŞ Was o pomoc!!
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2009, 15:55:16 »

To zaleÂży, czego oczekujesz od przyszÂłego Âźrebaka
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2009, 16:38:30 »

Klacz ma nisko osadzonÂą, jeleniÂą szyjĂŞ. Poza tym chyba OK.

UNIKAJ inbredu na Campetota(!) i Rahmana. Wskazany jest inbred na Arleta. Mo¿esz dolaÌ te¿ Saroyana. Musisz zwracaÌ uwagê na jakoœÌ folblutów w danym ogierze. Nie kryj niczym co ma Oregona, Zagona czy innego w tym typie. Mo¿esz spróbowaÌ jakieœ polskie rodowody na niej u¿yÌ, bo sama ma rodowód czysto francuski. Wskazany by by³ inbred na Orientale (przez Baraka chocia¿by, lub przez Greya, wtedy jeszcze cenniejszy, bo z pominiêciem Martena), wprawdzie odleg³y, ale warto pielêgnowaÌ co dobre. Ja bym siê zastanowi³ nad Wiwatem (wtedy Ÿrebak mia³by Orientale a¿ 4 razy w rodowodzie), ale nie wiem, czy on jeszcze kryje (?). Arleta naj³atwiej dolaÌ przez Sebastiana, ale to odpada ze wzglêdu na Campetota. Jak coœ jeszcze wymyœlê to napiszê.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 15, 2009, 16:56:08 »

. Ja bym siĂŞ zastanowiÂł nad Wiwatem (wtedy Âźrebak miaÂłby Orientale aÂż 4 razy w rodowodzie), ale nie wiem, czy on jeszcze kryje (?).
Wydaje mi siĂŞ, Âże mignĂŞlo mi ogÂłoszenie Prudnika o mroÂżonce Wiwata ? Ale na 100% pewna nie jestem
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 15, 2009, 16:58:48 »

UNIKAJ inbredu na Campetota(!) i Rahmana

Dlaczego? Ze wzglĂŞdu na szyjĂŞ? Czy sÂą jakieÂś inne przeciwwskazania?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 15, 2009, 18:27:31 »

Moim zdaniem ta jelenia szyja to zas³uga Campetota. Obydwaj panowie Campetot i Rahman zawiedli. Na tyle klaczy co pokry³ Campetot da³ jedn¹ Bretaniê w skokach, niez³¹ WKKWistkê - klacz Hewea i dwie-trzy dobre matki. A tak dawa³ takie szyje jak na obrazku, a czêsto te¿ krótkie, do tego wredne charaktery i ciê¿kie, brzydkie ³by. Sama Bretania skaka³a bardziej na k.. ni¿ technik¹. Ju¿ lepsze konie w Walewicach zostawi³ Emetyt. Znacie na przyk³ad jakiegoœ ogiera po Campetocie? Oczywiœcie Campetot ma bardzo ciekawy rodowód i czasem coœ lepszego z niego przebije w potomstwie. Ale zwykle przebija swoj¹ g³ow¹, a nie dzielnoœci¹, i to z 3-4 pokolenia. WidaÌ to np. u Sebastianów, które wszystkie charakteryzuj¹ siê ciê¿kimi, wielkimi ³bami, mimo, ¿e przecie¿ Arcus by³ bardzo szlachetny i urodziwy, a i sam Sebastian nie mia³ takiego ³ba.

Rahman teÂż raczej zawiĂłdÂł. DaÂł kilka sÂłabych ogierĂłw i parĂŞ klaczy, ale nic wybitnego.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 15, 2009, 18:40:22 »

Znacie na przykÂład jakiegoÂś ogiera po Campetocie?
Ja znam ArcyksiĂŞcia, Vasco, Aragona, Patryka, Mad Maxa, Bandii, Belcanto, Bena
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 15, 2009, 18:45:39 »

Z czego naleÂżaÂłoby zostawiĂŚ ArcyksiĂŞcia, ktĂłry sczĂŞÂśliwie trafiÂł na EmerychĂŞ
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 15, 2009, 18:49:20 »

Znacie na przykÂład jakiegoÂś ogiera po Campetocie?

Pewnie bardziej wykaz ogierĂłw zna niÂż Ty. Ja z nich znam tylko ArcyksiĂŞcia, ktĂłry daÂł Emira. Wszyscy wiedzÂą, Âże nawet ja bym daÂł z EmerychÂą ogiera, wiĂŞc nie ma co piany biĂŚ z powodu jednego Emira. NiezÂły byÂł jeszcze Aragon, ale on teÂż byÂł synem bardzo dobrej klaczy. Od ogiera sprowadzonego z Francji nie oczekujemy, Âżeby daÂł kilka przeciĂŞtnych i do tego brzydkich ogierĂłw. PorĂłwnaj sobie jego "osiÂągniĂŞcia" z Jaliennym, Kwartetem, Vis Versa czy nawet First des Termes, ktĂłre dawaÂły konie piĂŞkne i dzielne, a moÂże zrozumiesz dlaczego ten ogier KOMPLETNIE zawiĂłdÂł.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 15, 2009, 19:52:56 »

Zauwa¿, ¿e najlepsze potomstwo Arabelli to w³aœnie 2 ogiery po Campetocie - Aragon i Arcyksi¹¿ê. Syn Emerychy i Arcyksiêcia - Emir da³ na 4 sezony krycia chyba 12 ogierów (nie wszystkie by³y wybitne, ale znajdŸ mi ogiera, który daje same wybitne sztuki), Emetyt da³ podobn¹ liczbê na ponad 16 sezonów krycia (ogier nadal ¿yje), z czego tylko Mefisto i Domestos zas³u¿y³y siê dla sportu (nie liczê wa³achów i klaczy).
ZgodzĂŞ siĂŞ jednak z tym, Âże Kwartet jest najlepszym ogierem francuskim uÂżytym w polskiej hodowli, ale synowie Kwarteta nie zrobili juÂż takiej rewolucji w hodowli.
Ja jeÂździÂłam na kilku koniach z linii Campetota - 2 po Vasco i 2 Emirach (syn i wnuk), kl. z m. po Campetot i mogĂŞ powiedzieĂŚ, Âże bardzo pozytywnie oceniam te konie pod wzglĂŞdem ruchu i jezdnoÂści. I wcale nie byÂły to konie z doskonaÂłych matek.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 15, 2009, 20:20:07 »

Zauwa¿, ¿e najlepsze potomstwo Arabelli to w³aœnie 2 ogiery po Campetocie - Aragon i Arcyksi¹¿ê. Syn Emerychy i Arcyksiêcia - Emir da³ na 4 sezony krycia chyba 12 ogierów (nie wszystkie by³y wybitne, ale znajdŸ mi ogiera, który daje same wybitne sztuki), Emetyt da³ podobn¹ liczbê na ponad 16 sezonów krycia (ogier nadal ¿yje), z czego tylko Mefisto i Domestos zas³u¿y³y siê dla sportu (nie liczê wa³achów i klaczy).
ZgodzĂŞ siĂŞ jednak z tym, Âże Kwartet jest najlepszym ogierem francuskim uÂżytym w polskiej hodowli, ale synowie Kwarteta nie zrobili juÂż takiej rewolucji w hodowli.
Ja jeÂździÂłam na kilku koniach z linii Campetota - 2 po Vasco i 2 Emirach (syn i wnuk), kl. z m. po Campetot i mogĂŞ powiedzieĂŚ, Âże bardzo pozytywnie oceniam te konie pod wzglĂŞdem ruchu i jezdnoÂści. I wcale nie byÂły to konie z doskonaÂłych matek.

BĂŞdĂŞ pisaÂł w punktach, Âżeby to byÂło czytelne.

1. To nie Arabella daÂła tylko dwa ogiery z Campetotem, a odwrotnie, to Campetot daÂł tylko dwa sensowne ogiery, obydwa z ArabellÂą. Od klaczy nie oczekuje siĂŞ wiĂŞcej niÂż dwĂłch ogierĂłw.

2. Emir kryÂł w Janowie, wiĂŞc mu byÂło Âłatwiej niÂż Emetytowi na przykÂład. Taki Hebab w ciÂągu 2 sezonĂłw w Janowie teÂż daÂł chyba 7 czy 8 ogierĂłw i to wcale nie gorszych od Emira.

3. Ogiery po Emirze sÂą raczej sÂłabe. NieÂźle siĂŞ ruszajÂą niektĂłre, ale nie skaczÂą. Potomstwo ich teÂż szaÂłu nie robi, najlepszym przykÂładem jest Krym, ktĂłry daje same czempionatowe konie. To co dobre w Emirze, to zasÂługa matki, moim zdaniem.

4. Nie napisaÂłem, Âże Kwartet jest najlepszym ogierem uÂżytym w Polsce. Moim zdaniem Jalienny jest lepszy. NapisaÂłem, Âże Kwartet, Jalienny, Vis Versa, FdT potrafiÂły daĂŚ dzielne potomstwo, do tego poprawne i urodziwe. Na tle tych ogierĂłw naleÂży oceniaĂŚ Campetota, ktĂłry byÂł z nich najszerzej uÂżyty i zostawiÂł najmniej dobrego.

5. Ja nawet nie wiem co to jest ten Vasco. TeÂż jeÂździÂłem na paru fajnych koniach.  Pozdrawiam
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 15, 2009, 20:26:17 »

Vasco padÂł bodajÂże 5 lat temu, byÂł uÂżywany wÂąsko w prywatnej hodowli.
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Listopad 15, 2009, 21:27:06 »

a czym sie niby ten domestos zas³u¿y³,wygra³ MPMK i koniec,a wiele takich by³o,ani 1 z synów Emira nie wszed³ i nie chodzi du¿ego sportu,te które startowa³y to tylko i wy³¹cznie i cos wygra³y zas³uga je¿dzców,min Sulowskiego i Frygi,bo nikt inny na nich nie chcia³ je¿dziÌ ,a kilka z nich kr¹¿y³a po znanych stajniach,aragon zosta³ u¿yty tylko szcz¹tkowo wiec o tym co da³ mo¿na mówiÌ jako o szczêœciu,co ro Rahmana to hodowcy stadnin paùstwowych mówiê tu o stadninach koni m³p wystrzegaj¹ sie go w rodowodach jak tylko mog¹
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 16, 2009, 08:44:15 »

co do Rahmana to hodowcy stadnin paĂąstwowych mĂłwiĂŞ tu o stadninach koni mÂłp wystrzegajÂą sie go w rodowodach jak tylko mogÂą
Z jakiego powodu? Po Rahmanie faktycznie maÂło koni jest.
Strony: [1] 2 3 ... 8 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: