FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 16, 2025, 05:13:32 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogiery dla mojej klaczy  (Przeczytany 75779 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kowalsk
UÂżytkownik

« Odpowiedz #45 : Grudzień 23, 2009, 18:07:00 »

TAK ja myÂślĂŞ ,klacz wyglÂąda na ma³¹ i delikatnÂą,ale chyba wiem o co Ci chodzi  ,to najlepiej przywieÂż jÂą do mnie do Berlin  Beja.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #46 : Grudzień 23, 2009, 18:17:46 »

Klacz ma 165-7cm (nie by³a dawno mierzona), jest delikatna, sucha, ale szyjê ma zbyt masywn¹ (chodzi mi o dó³ szyji, zw³aszcza przy ganaszach, mo¿e na ¿ywo to trochê wyraŸniej widaÌ ni¿ na zdjêciach).
Pod Berlin Beja jej nie powiozĂŞ, poniewaÂż oczekujĂŞ konia do sportu, a po drugie Berlin jest po arabie, ona jest po shagyi. TrochĂŞ zbyt duÂżo orientu.
kowalsk
UÂżytkownik

« Odpowiedz #47 : Grudzień 23, 2009, 18:29:46 »

FRAZES lub DROP,Emaks lub Efekt to jakby  inbred (inbred ok) ,ale nie na kobyÂłe,nawet Emerycha-pozdrawiam.
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #48 : Grudzień 23, 2009, 18:50:08 »

"Pod Berlin Beja jej nie powiozĂŞ, poniewaÂż oczekujĂŞ konia do sportu" - a co to berlin nie ma kariey sportowej?? ma lepsza kariere niz kazdy jeden ogier ktĂłrymi kryÂłaÂś,poza tym pokazal klase reproduktora El Bonillo ktĂłry wygraÂł MPMK,prĂŞdzej Hebab zablokuje wyniki w sporcie niz Berlin Bej
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #49 : Grudzień 23, 2009, 18:59:44 »

duke, ja nie mĂłwiÂłam o wynikach Berlina (bardzo ceniĂŞ go jako konia sportowego), tylko o braku wynikĂłw potomstwa Berlina, jeden El Bonillo wiosny nie czyni, Huzar jako 4-latek teÂż wiele osiÂągaÂł w sporcie, a teraz...? A Hebab - ja nie mĂłwiĂŞ, Âże on jest koniem sportowym, ani ojcem koni sportowych

Co myÂślicie o innym Arcusie do niej? np. Banita, Lampart, Herb, Batman
NapisaÂłam juÂż, Âże Frazes i Drop bezwzglĂŞdnie odpadajÂą (Frazes byĂŚ moÂże do innej klaczy?).
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #50 : Grudzień 23, 2009, 19:46:15 »

Iza nie przeplacaj za stanĂłwke bo za Âżrebaka od tej klaczy nie weÂżmiesz wiecej jak wydasz na stanĂłwke.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #51 : Grudzień 23, 2009, 20:06:31 »

jaÂśku, mĂłgÂłbyÂś wykazaĂŚ siĂŞ czymkolwiek innym poza umiejĂŞtnoÂściÂą mĂłwienia bezsensownych, uszczypliwych uwag?
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #52 : Grudzień 23, 2009, 20:54:51 »

jaÂśku, mĂłgÂłbyÂś wykazaĂŚ siĂŞ czymkolwiek innym poza umiejĂŞtnoÂściÂą mĂłwienia bezsensownych, uszczypliwych uwag?
MoÂże lepiej wcale nie pytaĂŚ, skoro wszytsko wie siĂŞ najlepiej  Z politowaniem

Drop jest moim zdaniem fatalny, maÂło typowy z brzydkÂą gÂłowÂą i charakterem nieciekawym.
Frazes ma raczej "mocnÂą" szyjĂŞ

duke
BB ma juÂż 15 lat, a ileÂż po nim koni chodzi w sporcie ? Hokus, Nort, El Bonillo
El Bonillo fajny, ale przecieÂż jego matka to taka "prywatna Emerycha", daÂła juz wczeÂśniej konie chodzÂące w sporcie
Inna rzecz, Âże nie wykorzystano go na klaczach paĂąstwowej hodowli.
ZresztÂą z tak orientalnÂą klaczÂą raczej ciĂŞÂżko siĂŞ spodziewaĂŚ klasowego sportowca.

Ja najbardziej bym siĂŞ chyba skÂłaniaÂła do Huzara.
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #53 : Grudzień 25, 2009, 09:39:04 »

Iza 90.
Przepraszam!!!
MyÂślaÂłem ze zwracasz siĂŞ z proÂżbÂą o porade to Ci jej udzieliÂłem ale widze Âże uraÂżiÂłem Twoje Ego hodowcy,zatem pokornie prosze o wybaczenie.
Ewex
UÂżytkownik

« Odpowiedz #54 : Grudzień 25, 2009, 11:20:17 »

Agrest:
-ma ojca xx a Ty chcesz ogiera z "czerwonym" rodowodem
-ma indeks ujeż 140, więc musi się dobrze ruszać, teraz z resztą zaczyna starty w ujeżdżeniu, ty chcesz poprawić ruch..
- nie jest jakiś masywny, więc klocka nie uzyskasz
- wiem że jest w treningu, ale nie wiem czy kryje:/

Jasny Poranek:
- Po bardzo dobrym ojcu, pół brat Huzara, jednak szyję ma od niego lepszą
- Galopada kiedyś pisała że ma bardzo dobry ruch z resztą indeks ujeż 118 to potwierdza

Jak popisałam jakieś głupoty to nie krzyczcie po mnie Z politowaniem
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #55 : Grudzień 25, 2009, 14:15:25 »

Jasny to wnuk Elsinga oo, wiĂŞc chyba odpada.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #56 : Grudzień 25, 2009, 14:28:48 »

jaÂśku, uraziÂło mnie to, w jaki sposĂłb "doradziÂłeÂś", bez jakiegokolwiek uzasadnienia, skreÂśliÂłeÂś mojÂą klacz, "bo tak". MĂłgÂłbyÂś uzasadniĂŚ, dlaczego uwaÂżasz, Âże nie powinnam kryĂŚ tej klaczy?

Innym dziĂŞkujĂŞ za porady WÂłaÂśnie najbardziej przychylam siĂŞ do Huzara, raz nie wyszÂło.
Agrest jest trochĂŞ przebudowany (zadem wyÂższy), przydÂługi - w bonitacji za kÂłodĂŞ dostaÂł tylko 11/15
Jasny Poranek - te¿ doœÌ orientalny ogier, wola³abym do Emi coœ bardziej folbluciego
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #57 : Grudzień 25, 2009, 14:53:32 »

Iza ja bym szukaÂł ogiera ktĂłry daje dobrze skÂątowane zadnie nogi i wybitny ruch skoro klacz ma taki sobie .A  wyniki takich hodowcĂłw jak my(2-3 klacze) sa dzielem przypadku pozdrawiam.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #58 : Grudzień 25, 2009, 18:21:27 »

Klacz wygl¹da doœÌ œredniawo, ale nie jest jakaœ tragiczna, z paùstwowej SK by³aby na pewno wybrakowano ze wzglêdu na te tylne nogi nieciekawe. Sukces zawsze jest dzie³em przypadku, bo w hodowli wystêpuje spory rozrzut. Ale ten rozrzut jest zawsze wokó³ pewnej wartoœci œredniej, maksymalizuj¹c t¹ œredni¹ i minimalizuj¹c rozrzut przez konsolidacjê rodowodu mo¿na uzyskaÌ powtarzalnoœÌ sukcesu. Taki Tesio mia³ kilka klaczy, a produkowa³ same œwietne konie i kilka epokowych.

Jasny Poranek:
- Po bardzo dobrym ojcu, pó³ brat Huzara, jednak szyjê ma od niego lepsz¹
- Galopada kiedyÂś pisaÂła Âże ma bardzo dobry ruch z resztÂą indeks ujeÂż 118 to potwierdza

Jak popisaÂłam jakieÂś gÂłupoty to nie krzyczcie po mnie Z politowaniem

Nie powiedziaÂłbym, Âże ma lepszÂą szyjĂŞ niÂż Huzar. Ma jÂą lepiej, wyÂżej osadzonÂą, ale krĂłtszÂą. Do tej klaczy przydaÂłaby siĂŞ i dobrze osadzona i dÂługa. Ja bym proponowaÂł pokryĂŚ Greyem, ale ja siĂŞ nie znam, wiĂŞc siĂŞ proszĂŞ nie sugerowaĂŚ.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #59 : Grudzień 25, 2009, 20:06:08 »

DziĂŞkujĂŞ za opiniĂŞ
jasiek, jakiego ogiera zaproponowa³byœ oprócz Greya? On jest doœÌ masywny, ona nie nale¿y do najdelikatniejszych, nie chcê od niej konia w podobnym typie. Dodatkowo inbred na Cynika - jakie s¹ plusy i minusy, które mog¹ wyjœÌ z takiego inbredu?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: