FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:52:04 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery dla mojej klaczy  (Przeczytany 73099 razy)
0 u¿ytkowników i 7 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #60 : Grudzieñ 25, 2009, 20:30:32 »

wszyscy sie krêcicie Huzarem ale nikt z was nie bierze pod uwage 2 rzeczy, 3 pkt za jezdzno¶æ co jest do¶æ wazne u konia sportowego,gorszy by³ tylko Bolero który by³ totalnym swirem do tego,i 6  pkt za charakter co nie napawa optymistycznie

a.r co do BB ca³e zycie kry³ ch³opskie koby³y, wpusciæ  go do stadniny pañstwowej na klacze z duzym dolewem xx to nie watpie ¿e da db potomstwo i
el bonillo zaczyna starty, nort chodzi³ 1 i 2 gw wkkw,hokus 2 razy w finale mpmk w skokach,kamp tez troche startowa³ wkkw po czym poszed³ kryæ , burgund,saganek i wiele innych bdb ogierów nie ma przynajmniej  takiego potomstwa
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #61 : Grudzieñ 25, 2009, 20:49:53 »

Z Huzarem sobie nie poradzi³ jego zak³adowy je¼dziec i koñ siê znarowi³, tak, ¿e bryka³ w galopie. St±d takie oceny. Przy regularnej pracy spokojnieje. Ale nie polecam go na t± klacz, bo sam ma lekk± szabelkê. Jaramy siê tym ogierem, bo pierwsza stawka ¼rebaków jest bardzo obiecuj±ca, a sam ogier jest bardzo dobry ruchowo i skokowo.

To co chcia³em napisaæ w poprzednim po¶cie, to ¿e je¶li chcesz hodowaæ konie sportowe, to sprzedaj te klacze co masz, a za kasê kup jedn±, ale porz±dn± i mo¿e do czego¶ dojdziesz. Je¶li masz klacz bez ruchu, o wadliwej budowie, to czego dobrego mo¿esz od niej oczekiwaæ? Jedyne co to liczyæ na cud, który z definicji siê nie wydarzy.

Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #62 : Grudzieñ 25, 2009, 21:29:53 »

To co chcia³em napisaæ w poprzednim po¶cie, to ¿e je¶li chcesz hodowaæ konie sportowe, to sprzedaj te klacze co masz, a za kasê kup jedn±, ale porz±dn± i mo¿e do czego¶ dojdziesz. Je¶li masz klacz bez ruchu, o wadliwej budowie, to czego dobrego mo¿esz od niej oczekiwaæ? Jedyne co to liczyæ na cud, który z definicji siê nie wydarzy.
Co do Emi - zgodzê siê, ale dlaczego mam sprzedawaæ pozosta³e klacze, od których pierwsze potomstwo u mnie jest obiecuj±ce pod wzglêdem sportowym (ruch, skoki)? I czy ta jedna, a porz±dna nie okaza³aby siê ch³amem?
Emi da³a tylko jedno ¼rebiê, po Krymie (klaczka jest lepsza od matki - chocia¿ mocniejsza, chêtniejsza do ruchu, skoków, z lepszymi kopytami, tylne nogi chyba maj± do¶æ podobne?).
Chcê, aby ¼rebak by³ mo¿liwie jak najlepszy porównuj±c do matki, ¿eby by³ obiecuj±cy jako koñ sportowy, a zarazem mie¶ci³ siê w typie konia ma³opolskiego. Emi nie rusza siê dobrze, ale jej córka nie¼le skacze.
A szablê ma sporo koni sportowych, nawet ogierów dopuszczonych do rozrodu - czy to jest wada dyskwalifikuj±ca z hodowli?
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #63 : Grudzieñ 25, 2009, 22:05:00 »

Huzara je¼dzi³ Rumun w du¿ej cze¶æ zak³adu i nie by³ z nim zachwycony,poza tym toledo u niego w rodowodzie nie jest idea³em charakteru,wola³ by³ nasienie Jalienny albo Fusain Du Defey,a Jasiek co do sprzeda¿y klaczy masz absolutna racje
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #64 : Grudzieñ 26, 2009, 09:55:33 »

A mi siê wydajê, ¿e ta klacz ze zdjêæ jest najciekawsz± klacz± z twoich matek
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #65 : Grudzieñ 26, 2009, 10:18:24 »

Pod wzglêdem typu i ogólnego wra¿enia mo¿e i tak, ale pod wzglêdem tego, jakie daje potomstwo, jak siê rusza, ca³kowicie nie. Pozosta³e moje matki to klacze g³ównie po kontuzjach i innych przej¶ciach, niekiedy wyci±gniête z "komórek", niedo¿ywione w okresach wzrostu, itp. Ona jest najm³odsza z nich, najlepiej odchowana.
To, czy jest najciekawsza, czy nie jest, mo¿na oceniæ dopiero, jak siê zobaczy wszystkie na ¿ywo, ich potomstwo.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #66 : Grudzieñ 26, 2009, 12:43:36 »

Wszed³em na Twoj± stronê, popatrzy³em na klacze, generalnie s± s³abiutkie eksterierowo. Takich folblutek siê nie u¿ywa do hodowli pó³krwi. To samo ta klacz po Dukacie, ma szyjê osadzon± jak folblutki. Ta siwa jest ciekawsza od tamtych, ale ma tylne nogi s³abe i nie ma ruchu podobno. To nie jest tak, ¿e jak masz brzydkie i krzywe konie, to znaczy, ¿e bêd± od razu dawaæ sportowe potomstwo. Eksterier jest podstaw±, na któr± mo¿na nak³adaæ cechy konia sportowego. Konia z tak nisko osadzon± szyj±, jak te 3 klacze nie poka¿esz na czworoboku. Ca³y czas piszesz, jakie to chcesz hodowaæ sportowe konie, a zaczynasz od klaczy powyci±ganych z komórek, jak sama napisa³a¶, czy jakich¶ odpadów z torów po 2 tysi±ce. Jeszcze raz mówiê, nie zrobisz hodowli koni sportowych w ten sposób. ¯yczê Ci jak najlepiej, ale wiem, ¿e szansa powodzenia z takim materia³em wyj¶ciowym jest ¿adna. Chyba, ¿e siê nastawisz na 40 lat pracy hodowlanej, ale na prawdê taniej, przyjemniej i ³atwiej bêdzie kupiæ porz±dne klacze. Nie trzeba od razu sze¶ciu, mo¿na 1-2, ale dobre, a na efekty d³ugo nie trzeba bêdzie czekaæ.

Co do Huzara, to s³ysza³em, ¿e "Rumun" je¼dzi³ go ostatnie kilka dni przed prób±, ¿eby go jako¶ pokazaæ, bo nikt inny ju¿ sobie nie radzi³. Nie by³o tak, ¿e go je¼dzi³ ca³y zak³ad, a mimo to taki by³. Nie jest to ³atwy koñ do jazdy na pewno, ale ma bardzo du¿y potencja³ ruchowy i skokowy. Je¶li do tego by dosz³a spokojna g³owa od klaczy, to mo¿e byæ bardzo ciekawe potomstwo. Z tym Toledo te¿ nie jest tak, ¿e same wariaty dawa³, sam mia³em okazjê poje¼dziæ troszkê na dwóch jego córkach walewickich i by³y dla mnie idea³ami obydwie je¶li chodzi o temperament i charakter. W ogóle siê nie p³oszy³y, nie mia³y "du¿ych oczu", by³y jezdne. Na jedn± 5-latkê, wsiada³em pierwszy raz po pó³ roku nicnierobienia i bez ¿adnej lon¿y od razu pojecha³em w ma³y terenik.
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #67 : Grudzieñ 26, 2009, 13:45:01 »

jasiek a co rozumiesz przez pokazanie konia na czworoboku? o jakim poziomie my¶lisz? bo na poziom GP to my¶lê ¿e nie wiele z ma³opolskich ogierów kryj±cych mia³o by szansê doj¶æ, wiêc najprawdopodobniej nie odbiega³y by wiele ponad poziom klaczy z nisko osadzon± szyj± na czworoboku... a naprawdê mo¿na ciekawe folbluty kupiæ eksterierowo nawet w¶ród odpadów na matki... a ja osobi¶cie, te konie co znam z matek pe³nej krwi, zapowiadaj± siê w sporcie bardzo obiecuj±co mimo ¿e matki pozostawiaj± wiele do ¿yczenia, raczej sk³aniam siê do teorii ¿e od matki xx nie uzyska siê konia poprawnego, ale w sporcie ma du¿± szansê siê sprawdziæ...

moja xx

ni¿ej osadzonej szyi chyba siê nie da mieæ 
i uda³o jej siê pokonywaæ konie du¿o poprawniejsze ekserierowo na czworobokach, póki co odpukaæ nie wychodzi³y¶my poza I trójkê  w zawodach dla jej grupy wiekowej czyli L i P, ma³o tego, budzi zainteresowanie ludzi, i trenerów i sêdziów... jeden z trenerów uwa¿a³ j± za ciekawy materia³ pod ogiera Oldenburskiego uje¿d¿eniowego w celu uzyskania dobrego konia uje¿d¿eniowego... ja na hodowli siê nie znam, ale staram siê obserwowaæ i s³uchaæ ludzi i chyba nie jest tak do koñca....
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #68 : Grudzieñ 26, 2009, 16:56:10 »

a.r co do BB ca³e zycie kry³ ch³opskie koby³y, wpusciæ  go do stadniny pañstwowej na klacze z duzym dolewem xx to nie watpie ¿e da db potomstwo i
el bonillo zaczyna starty, nort chodzi³ 1 i 2 gw wkkw,hokus 2 razy w finale mpmk w skokach

No tak, ale ja to napisa³am Jednak ciêzko cokolwiek wyrokowaæ, bo pokry³ zbyt ma³o klaczy (tych z najwy¿szej pó³ki). Zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego ¿adna stadnina go nie u¿y³a ? Ciekawe co pokaza³by choæby na szlachetnych klaczach janowskich.

Iza
Pokrój, pokrojem, ale je¶li klacz jest s³±ba pokrojowo i u¿ytkowo, to jakim cudem ma urodziæ sportowca chodz±cego wyzej ni¿ L i P na regionalkach ?

Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #69 : Grudzieñ 26, 2009, 17:23:41 »

Nie wiem, jaka klacz jest u¿ytkowo, bo na niej nie je¼dzi³am. Jej córka nie¼le skacze. Tego, czy kon od niej to bêdzie sportowiec wy¿ej L, P nie da siê stwierdziæ zanim nie zacznie chodziæ pod siod³em. I na to nie sk³ada siê tylko pokrój i predyspozycje, ale te¿ odchów, trening.

jasiek, a czym wyt³umaczysz to, ¿e matka Saganka mia³a tylko 75 punktów bonitacyjnych? Przecie¿ Saganek mia³ spore osi±gniêcia w skokach. Fryga to te¿ klacz z folbluci± szyj±, a da³a Frazesa - równie¿ bardzo dobre wyniki. Emerycha przecie¿ te¿ za pokrój mia³a byæ wybrakowana ze stada. I dlaczego konie takie jak Jurand nie wygrywaj± w zawodach?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #70 : Grudzieñ 26, 2009, 17:41:20 »

jasiek, a czym wyt³umaczysz to, ¿e matka Saganka mia³a tylko 75 punktów bonitacyjnych? Przecie¿ Saganek mia³ spore osi±gniêcia w skokach. Fryga to te¿ klacz z folbluci± szyj±, a da³a Frazesa - równie¿ bardzo dobre wyniki. Emerycha przecie¿ te¿ za pokrój mia³a byæ wybrakowana ze stada. I dlaczego konie takie jak Jurand nie wygrywaj± w zawodach?

Nie mówiê, ¿e klacz brzydka nie da konia sportowego. Mówiê, ¿e sam fakt, ¿e jest brzydka nie sprawi, ¿e tak bêdzie. Nie chcê siê k³óciæ, dajê tylko dobr± radê, najlepiej jak potrafiê. Za jaki¶ czas, gdy pierwszy konik "sportowy" trafi na kabanosy zrozumiesz mo¿e o co mi chodzi³o.

To co Ty mówisz to brzmi tak. Kilka s³abych klaczy w historii da³o dobre konie, wiêc dobrym pomys³em jest rozmna¿aæ s³abe klacze. A ja mówiê, ¿e, po pierwsze to nie ma sensu, a po drugie Twoje s± dwie klasy s³absze, ni¿ te "s³abe", o których pisa³a¶.

jasiek a co rozumiesz przez pokazanie konia na czworoboku? o jakim poziomie my¶lisz? bo na poziom GP to my¶lê ¿e nie wiele z ma³opolskich ogierów kryj±cych mia³o by szansê doj¶æ, wiêc najprawdopodobniej nie odbiega³y by wiele ponad poziom klaczy z nisko osadzon± szyj± na czworoboku... a naprawdê mo¿na ciekawe folbluty kupiæ eksterierowo nawet w¶ród odpadów na matki... a ja osobi¶cie, te konie co znam z matek pe³nej krwi, zapowiadaj± siê w sporcie bardzo obiecuj±co mimo ¿e matki pozostawiaj± wiele do ¿yczenia, raczej sk³aniam siê do teorii ¿e od matki xx nie uzyska siê konia poprawnego, ale w sporcie ma du¿± szansê siê sprawdziæ...

ni¿ej osadzonej szyi chyba siê nie da mieæ 
i uda³o jej siê pokonywaæ konie du¿o poprawniejsze ekserierowo na czworobokach, póki co odpukaæ nie wychodzi³y¶my poza I trójkê  w zawodach dla jej grupy wiekowej czyli L i P, ma³o tego, budzi zainteresowanie ludzi, i trenerów i sêdziów... jeden z trenerów uwa¿a³ j± za ciekawy materia³ pod ogiera Oldenburskiego uje¿d¿eniowego w celu uzyskania dobrego konia uje¿d¿eniowego... ja na hodowli siê nie znam, ale staram siê obserwowaæ i s³uchaæ ludzi i chyba nie jest tak do koñca....

Jasne. Z tak± szyj± pewnego poziomu nie przeskoczysz. I nie mówiê tu o elementach kolejnej klasy (choæ w±tpiê w mo¿liwo¶æ piaffu u tej klaczy) tylko jako¶ci przejazdu. Na 80% nawet klasy L tak± klacz± nie zrobisz, bo eksterier j± ogranicza. Coraz mniej jest ciekawych folblutów do hodowli pó³krwi, dlatego, ¿e zmienia siê typ folbluta. Mocno sko¶ny zad i nisko osadzona szyja praktycznie dyskwalifikuj± konia jako uje¿d¿eniowca.

Nie znam polskich trenerów za bardzo, wiem natomiast jedno - w KWPN gdy ocenia siê m³odego konia do uje¿d¿enia na p³ycie, to d³ugo¶æ i osadzenie szyi jest podstaw±. Nikt w Holandii nie bêdzie siê bawi³ i inwestowa³ kasê w trening konia z tak± szyj±, jak bardzo by nogami nie macha³, czy co tam jeszcze. Co innego skoki, ale do uje¿d¿enia nie ma mowy. Ró¿nica miêdzy nami, a nimi jest taka, ¿e oni w pierwszej pi±tce mistrzostw Europy maj± 4 swoich je¼d¼ców, a my siê na forach k³ócimy o jako¶æ sêdziowania na regionalnej eLce w Koziej Tr±bie.
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #71 : Grudzieñ 26, 2009, 18:30:16 »

Gdyby który¶ z potomków moich klaczy doszed³ do takiego poziomu, jak konie, które wymieni³am, zapewniam, ¿e powiedzia³by¶ inaczej.
My¶lê, ¿e ¿aden z ma³opolskich ogierów nie mia³by szans z KWPN w uje¿d¿eniu (je¿eli jednak tak, to który?). Z twoich s³ów wniosek jest taki, ¿e powinnam pojechaæ do Holandii i kupiæ klacz KWPN.
Któr± z klaczy ma³opolskich dostêpnych na rynku powinnam kupiæ, ¿eby móc jej u¿ywaæ w hodowli koni sportowych?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #72 : Grudzieñ 26, 2009, 18:43:28 »

Gdyby który¶ z potomków moich klaczy doszed³ do takiego poziomu, jak konie, które wymieni³am, zapewniam, ¿e powiedzia³by¶ inaczej.
My¶lê, ¿e ¿aden z ma³opolskich ogierów nie mia³by szans z KWPN w uje¿d¿eniu (je¿eli jednak tak, to który?). Z twoich s³ów wniosek jest taki, ¿e powinnam pojechaæ do Holandii i kupiæ klacz KWPN.
Któr± z klaczy ma³opolskich dostêpnych na rynku powinnam kupiæ, ¿eby móc jej u¿ywaæ w hodowli koni sportowych?

¯aden z ma³opolskich nie mia³by szans z KWPN w uje¿d¿eniu dzisiaj, a 40 lat temu ¿aden KWPN nie mia³by szans z ma³opolskim. Nie chodzi o to, ¿e tam s± lepsze konie. Tam s± lepsi hodowcy, którzy przede wszystkim nie oszukuj± samych siebie. Najwa¿niejsza cecha hodowcy - nie oszukiwaæ siebie.

Nie wiem jakie klacze s± obecne na rynku, bo go nie ¶ledzê, ale jak siê nastawiasz na sportowe angloaraby, a nie dysponujesz maj±tkiem na zakup koby³y, to poje¼dzij na próby dzielno¶ci, prywatnej klaczy z czo³owych lokat raczej nie kupisz, ale jak±¶ walewick± jak najbardziej. Ostatnio na przyk³ad sprzedano £zê po Frazesie, która zak³ad wygra³a, my¶lê, ¿e bardzo fajna klacz na matkê.
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #73 : Grudzieñ 26, 2009, 19:56:33 »

Zosta³a sprzedana £za? Nigdy nie by³o jej na li¶cie koni na sprzeda¿ w ofercie Walewice ...
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #74 : Grudzieñ 27, 2009, 00:59:26 »

Wszystkie konie s± na sprzeda¿, to kwestia jedynie ceny.
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: