FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 16, 2025, 01:13:21 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogiery dla mojej klaczy  (Przeczytany 75772 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #75 : Grudzień 27, 2009, 13:16:09 »

myœlê ¿e dogonienie koni np KWPN w uje¿d¿eniu ma³opolakowi nie bêdzie dane, ta rasa ma szanse byÌ wyró¿niaj¹c¹ siê na œwiecie mo¿e w wkkw, nie widzê du¿ych perspektyw dogonienia innych ras w skokach czy uje¿d¿eniu, myœlê ¿e obecnie dostêpne ogiery daj¹ na to ma³e szanse...

a co do mojej klaczy zobaczymy, a co do sĂŞdziowania, idealnie nie jest, ale myÂślĂŞ Âże sĂŞdziĂłw w Krakowie w wiĂŞkszoÂści mamy dobrych, a i Pruchniewiczowi raczej braku profesjonalizmu i wiedzy nikt nie zarzuci...
moja folblutka mimo fatalnych warunkĂłw treningowych, nieregularnej pracy 2-3 razy w tyg, w lecie w porywach 4 razy i  mojego antytalencia potrafiÂła na rĂłwni konkurowaĂŚ z koĂąmi o prawidÂłowym eksterierze, rosÂłych, o piĂŞknych liniach, trenujÂących pod doÂświadczonymi zawodnikami w Âświetnych warunkach, wiĂŞc mimo wszystko popieram zdanie Izy, nie pozna siĂŞ moÂżliwoÂści konia do pĂłki nie wejdzie w trening! ludzie uzasadniajÂą sobie Âże taka budowa konia predysponuje do tego czy innego, na pewno tak jest, ale Âżycie pÂłata figle i lubi pokazaĂŚ Âże jest zupeÂłnie inaczej... maÂło tego, znam bardzo duÂżo koni ktĂłre w rĂŞce siĂŞ piĂŞknie ruszajÂą, a pod siodÂłem konie tracÂą wszystko, a wiele jest koni ktĂłre nie pokazujÂą ruchu w rĂŞce, a pod siodÂłem potrafiÂą siĂŞ ruszaĂŚ naprawdĂŞ piĂŞknie... a co do mojej folblutki, ma jeszcze sporo czasu na rozwĂłj, wiĂŞc za parĂŞ lat wrĂłcimy do tej dyskusji (jak finanse pozwolÂą na dalszy rozwĂłj) za pewne...
a podaj mi jasiek jednego ogiera maÂłopolskiego (chĂŞtnie wiĂŞcej) ktĂłry wedÂług Ciebie byÂłby w stanie uzyskaĂŚ 80% na czworobokach na zawodach ogĂłlnopolskich bĂŞdÂąc w treningu
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #76 : Grudzień 27, 2009, 18:19:25 »

MyÂślĂŞ, Âże Frazes byÂłby w stanie, no moÂże, gdyby miaÂł ciut dÂłuÂższÂą szyjĂŞ. Dla mnie to jest reproduktor ujeÂżdÂżeniowy, a nie skokowy.

Nie mo¿na hodowaÌ koni na takiej zasadzie jak napisa³aœ. Holendrzy prowadz¹ badania naukowe od lat nad wp³ywem poszczególnych cech eksterierowych na wyniki w sporcie, wiedz¹, ¿e liczy siê ka¿dy szczegó³, dlatego teraz s¹ tam gdzie s¹, mimo, ¿e materia³ wyjœciowy mieli s³abiutki. Prawda, ¿e dopuszczali obce reproduktory, ale obecnie przebili poziomem ksiêgi z których czerpali, bo wiedzieli co i jak u¿yÌ. Nie mo¿na myœleÌ - naszemu angloarabowi siê nie uda, wiêc mo¿na i tak kryÌ bele czym. Ja wiem, ¿e siê mo¿e udaÌ, potrzeba tylko grupy ludzi, którzy bêd¹ to wszystko pchali do przodu. Mamy bardzo ciekawe ogiery, trzeba tylko ich umiejêtnie u¿ywaÌ, na wyselekcjonowanych dobrych klaczach. Zaczynaj¹c od klaczy folblutek w nowoczesnym, sprinterskim typie nigdzie siê nie dojdzie, równie dobrze mo¿na arabki kryÌ, przynajmniej bêd¹ chwytaÌ za oko Ÿrebaki.

PĂłki co mamy dostĂŞpne takie ogiery jak Grey, Huzar, Frazes czy Efekt, Âżaden z nich nie jest doskonaÂły, ale moim zdaniem sÂą w stanie dawaĂŚ klasowe konie, jeÂśli uÂżyte na dobrych i pasujÂących im klaczach. Nie zmarnujmy tego potencjaÂłu, tak jak zmarnowaliÂśmy szansĂŞ dobrego uÂżycia ogierĂłw takich jak Askar czy Len.

CaÂła hodowla to selekcja. MateriaÂł wyjÂściowy byÂł u nas lepszy 50 lat temu. JesteÂśmy tu gdzie jesteÂśmy, bo zawiodÂła selekcja.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #77 : Grudzień 27, 2009, 18:59:27 »

Ja mam pytanie z innej bajki - czy wypuk³y dó³ szyi Frazesa jest wynikiem b³êdów treningu, czy budowy?

Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #78 : Grudzień 27, 2009, 20:00:52 »

ZaczynajÂąc od klaczy folblutek w nowoczesnym, sprinterskim typie nigdzie siĂŞ nie dojdzie, rĂłwnie dobrze moÂżna arabki kryĂŚ, przynajmniej bĂŞdÂą chwytaĂŚ za oko Âźrebaki.

PĂłki co mamy dostĂŞpne takie ogiery jak Grey, Huzar, Frazes czy Efekt, Âżaden z nich nie jest doskonaÂły, ale moim zdaniem sÂą w stanie dawaĂŚ klasowe konie, jeÂśli uÂżyte na dobrych i pasujÂących im klaczach. Nie zmarnujmy tego potencjaÂłu, tak jak zmarnowaliÂśmy szansĂŞ dobrego uÂżycia ogierĂłw takich jak Askar czy Len.

jasiek z caÂłym szacunkiem ale prĂŞdzej po krzywej folblutce bĂŞdĂŞ miaÂła konia do sportu niÂż po piĂŞknej arabce, wiĂŞc z chwytania za oko to raczej zrezygnuje na rzecz obszerniejszego ruchu i dzielnoÂści sportowej... myslĂŞ Âże Huzar ze wzglĂŞdu na charakter (z tego co czytam) ma maÂłe szanse i na 70 %, z tych wszystkich ogierĂłw ktĂłre wymieniÂłeÂś to w ujeÂżdÂżeniu zostawiÂłabym chyba Efekta i Frazesa a i to nie pewne, patrzÂąc na wyniki Mistrzostw Polski... wiĂŞc sam widzisz, klacze siĂŞ krytykuje, a co z ogierami? rĂłwnie kiepsko co z klaczami... generalnie u maÂłopolakĂłw szwankuje selekcja nie tylko klaczy ale i ogierĂłw... rozumiem Twoje uwagi i nie da siĂŞ ukryĂŚ Âże masz racje, jeÂżeli chcemy iœÌ do przodu, ale w takim razie w ogĂłle najlepiej ograniczyĂŚ hodowlĂŞ do PaĂąstwowych stadnin i Âśmietanki biznesowej Polski, ale Ize szanuje za to Âże ma swojÂą koncepcjĂŞ, swĂłj cel w hodowli, szuka porad, ale ma swĂłj kierunek, a ile psuje siĂŞ konia maÂłopolskiego przez maÂłych rolnikĂłw kryjÂących byle klacze z podrzĂŞdnym ogierem, bez koncepcji, na zasadzie ten jest najbliÂżej... Âźrebaki chowane sÂą fatalnie, niedoÂżywione, i tak rosnÂą i sprzedaje po cenie miĂŞsa, dla mnie to jest problem hodowli, jakie maÂłopolaki widzisz w ogÂłoszeniach? wiĂŞkszoœÌ od rolnikĂłw na dotacje, bez koncepcji (no chyba Âże koncepcja dotacyjna)  byle rozmnoÂżyĂŚ i sprzedaĂŚ, a Iza kryje klacze, oczywiÂście i myÂśli o sprzedaÂży, ale myÂśli teÂż o treningu i promocji w sporcie tych koni, a to juÂż jest jakaÂś weryfikacja...
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #79 : Grudzień 27, 2009, 22:49:36 »

Chyba niechcÂący uderzyÂłem w czuÂły punkcik, podnoszÂąc tym samym poziom agresji w tym temacie, za co przepraszam. Czytam te wasze posty i widzĂŞ, Âże brakujĂŞ hodowcom elementarnej wiedzy o koniu sportowym. MyÂślĂŞ, Âże PZHK miaÂłoby w tej materii pole do popisu, ale czy tam sÂą ludzie posiadajÂący wiedzĂŞ i chĂŞtni siĂŞ niÂą dzieliĂŚ?

jasiek z caÂłym szacunkiem ale prĂŞdzej po krzywej folblutce bĂŞdĂŞ miaÂła konia do sportu niÂż po piĂŞknej arabce, wiĂŞc z chwytania za oko to raczej zrezygnuje na rzecz obszerniejszego ruchu i dzielnoÂści sportowej... myslĂŞ Âże Huzar ze wzglĂŞdu na charakter (z tego co czytam) ma maÂłe szanse i na 70 %, z tych wszystkich ogierĂłw ktĂłre wymieniÂłeÂś to w ujeÂżdÂżeniu zostawiÂłabym chyba Efekta i Frazesa a i to nie pewne, patrzÂąc na wyniki Mistrzostw Polski... wiĂŞc sam widzisz, klacze siĂŞ krytykuje, a co z ogierami? rĂłwnie kiepsko co z klaczami... generalnie u maÂłopolakĂłw szwankuje selekcja nie tylko klaczy ale i ogierĂłw... rozumiem Twoje uwagi i nie da siĂŞ ukryĂŚ Âże masz racje, jeÂżeli chcemy iœÌ do przodu, ale w takim razie w ogĂłle najlepiej ograniczyĂŚ hodowlĂŞ do PaĂąstwowych stadnin i Âśmietanki biznesowej Polski, ale Ize szanuje za to Âże ma swojÂą koncepcjĂŞ, swĂłj cel w hodowli, szuka porad, ale ma swĂłj kierunek, a ile psuje siĂŞ konia maÂłopolskiego przez maÂłych rolnikĂłw kryjÂących byle klacze z podrzĂŞdnym ogierem, bez koncepcji, na zasadzie ten jest najbliÂżej... Âźrebaki chowane sÂą fatalnie, niedoÂżywione, i tak rosnÂą i sprzedaje po cenie miĂŞsa, dla mnie to jest problem hodowli, jakie maÂłopolaki widzisz w ogÂłoszeniach? wiĂŞkszoœÌ od rolnikĂłw na dotacje, bez koncepcji (no chyba Âże koncepcja dotacyjna)  byle rozmnoÂżyĂŚ i sprzedaĂŚ, a Iza kryje klacze, oczywiÂście i myÂśli o sprzedaÂży, ale myÂśli teÂż o treningu i promocji w sporcie tych koni, a to juÂż jest jakaÂś weryfikacja...

Co to znaczy, Âże u maÂłopolakĂłw szwankuje selekcja? PrzecieÂż kaÂżdy z nas jÂą przeprowadza, gdy kryje danÂą klacz danym ogierem. Nie ma obowiÂązku krycia Âżadnym z ogierĂłw tylko dlatego, Âże ma licencjĂŞ, czy krycia klaczy dlatego Âże jest.

Ci rolnicy, o których piszesz, przynajmniej siebie nie oszukuj¹. Chc¹ hodowaÌ konie dotacyjne, i zapewniam Ciê, ¿e to co hoduj¹ spe³nia ich oczekiwania. Dotacja na konto wp³ywa. Poza tym nic nie psuj¹ bo kryj¹ s³abe klacze, podobnie Iza nic nie psuje, a raczej poprawia. Równie¿ ¿yczê jej wszystkiego najlepszego z serca, ale uwa¿am, ¿e trochê b³¹dzi.

Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #80 : Grudzień 27, 2009, 22:55:53 »

A co z tÂą szyjÂą Frazesa? (mĂłj poprzedni post)
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #81 : Grudzień 27, 2009, 23:27:18 »

szyja Frazesa zniknĂŞÂła w potoku naszych myÂśli  ale mam nadzieje Âże jasiek zaraz wszystko wyjaÂśni
a ja przepraszam Âże tak odebrano moje posty, nie ma Âżadnego tonu agresji, jasiek ciÂągle jesteÂś dla mnie autorytetem wiedzy hodowlanej i nie mogĂŞ Ci nie przyznaĂŚ racji, a z selekcjÂą mam na myÂśli to Âże zwiÂązek przede wszystkim powinien staĂŚ na straÂży wÂłaÂściwych ogierĂłw, jak juÂż chcemy konkurowaĂŚ z zachodem, to powinien byĂŚ zmieniony nieco system przyznawania licencji, ale to nie ten temat...
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #82 : Grudzień 28, 2009, 13:56:31 »

Âźrebaki po Dropie wrrrrrr
Libretto

Loretta
Sorry za jakoœÌ zdjĂŞĂŚ, ale  i tak Âźrebaki byÂły ........... no wÂłaÂśnie takie
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #83 : Grudzień 28, 2009, 14:17:51 »

Lumi

nie moge otworzyĂŚ zdjeĂŚ Smutny
jaka matka ?
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #84 : Grudzień 28, 2009, 15:00:21 »

Libretto

Loretta

z linku trzeba skasowaĂŚ .th
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #85 : Grudzień 30, 2009, 10:54:27 »

Loretta od Lota  po Top Gun
Libretto od La Scala po Grey
Luizjana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #86 : Grudzień 31, 2009, 16:27:37 »

Witam

ZachĂŞcam do odwiedzin SO SierakĂłw woj. wielkopolskie - tam znajdujÂą siĂŞ waÂżne dla polskiej hodowli koniki :
- wspomniany wyÂżej Dastin - jest chory, ale moÂżecie go odwiedziĂŚ
- Bawarians - czuje siĂŞ coraz lepiej
- Martel
- Gram
- Czumak
- Homerus
- Barner
- Cypr
- Komornik
- Iros
- Iklas
- Camelot
- Kornet
- OraĂączyk
- Lord
- Wicher III
- Ryzyk Âśl.
- Azer
- Cytolog
i inni
Serdecznie pozdrawiam i ÂżyczĂŞ wam SzczĂŞÂśliwego Nowego 2010 Roku.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #87 : Styczeń 02, 2010, 17:05:52 »

RzeczywiÂście same niezwykle waÂżne dla polskiej hodowli ogiery Z politowaniem
Luizjana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #88 : Styczeń 02, 2010, 18:25:31 »

Có¿...Pozostaje mi jedynie wierzyÌ, ¿e sztandarowa hodowla SK i SO dziêki którym po czêœci maj¹ paùstwo swoje konie nie zniknie do koùca w polskich sercach i pamiêci Polaków...
Serdecznie dziĂŞkujĂŞ za odzew ÂŻyczĂŞ duÂżo powodzenia
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #89 : Styczeń 02, 2010, 18:30:15 »

Eee o co chodzi ? PrzecieÂż 80% ogierĂłw wymienionych dwa posty wyzej ma znikomy wpÂływ na PolskÂą hodowlĂŞ, a nikt tutaj nie atakuje ani SO ani  zadnych Stadnin  Z politowaniem
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: