FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:39:28 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery dla mojej klaczy  (Przeczytany 73120 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #75 : Grudzieñ 27, 2009, 13:16:09 »

my¶lê ¿e dogonienie koni np KWPN w uje¿d¿eniu ma³opolakowi nie bêdzie dane, ta rasa ma szanse byæ wyró¿niaj±c± siê na ¶wiecie mo¿e w wkkw, nie widzê du¿ych perspektyw dogonienia innych ras w skokach czy uje¿d¿eniu, my¶lê ¿e obecnie dostêpne ogiery daj± na to ma³e szanse...

a co do mojej klaczy zobaczymy, a co do sêdziowania, idealnie nie jest, ale my¶lê ¿e sêdziów w Krakowie w wiêkszo¶ci mamy dobrych, a i Pruchniewiczowi raczej braku profesjonalizmu i wiedzy nikt nie zarzuci...
moja folblutka mimo fatalnych warunków treningowych, nieregularnej pracy 2-3 razy w tyg, w lecie w porywach 4 razy i  mojego antytalencia potrafi³a na równi konkurowaæ z koñmi o prawid³owym eksterierze, ros³ych, o piêknych liniach, trenuj±cych pod do¶wiadczonymi zawodnikami w ¶wietnych warunkach, wiêc mimo wszystko popieram zdanie Izy, nie pozna siê mo¿liwo¶ci konia do póki nie wejdzie w trening! ludzie uzasadniaj± sobie ¿e taka budowa konia predysponuje do tego czy innego, na pewno tak jest, ale ¿ycie p³ata figle i lubi pokazaæ ¿e jest zupe³nie inaczej... ma³o tego, znam bardzo du¿o koni które w rêce siê piêknie ruszaj±, a pod siod³em konie trac± wszystko, a wiele jest koni które nie pokazuj± ruchu w rêce, a pod siod³em potrafi± siê ruszaæ naprawdê piêknie... a co do mojej folblutki, ma jeszcze sporo czasu na rozwój, wiêc za parê lat wrócimy do tej dyskusji (jak finanse pozwol± na dalszy rozwój) za pewne...
a podaj mi jasiek jednego ogiera ma³opolskiego (chêtnie wiêcej) który wed³ug Ciebie by³by w stanie uzyskaæ 80% na czworobokach na zawodach ogólnopolskich bêd±c w treningu
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #76 : Grudzieñ 27, 2009, 18:19:25 »

My¶lê, ¿e Frazes by³by w stanie, no mo¿e, gdyby mia³ ciut d³u¿sz± szyjê. Dla mnie to jest reproduktor uje¿d¿eniowy, a nie skokowy.

Nie mo¿na hodowaæ koni na takiej zasadzie jak napisa³a¶. Holendrzy prowadz± badania naukowe od lat nad wp³ywem poszczególnych cech eksterierowych na wyniki w sporcie, wiedz±, ¿e liczy siê ka¿dy szczegó³, dlatego teraz s± tam gdzie s±, mimo, ¿e materia³ wyj¶ciowy mieli s³abiutki. Prawda, ¿e dopuszczali obce reproduktory, ale obecnie przebili poziomem ksiêgi z których czerpali, bo wiedzieli co i jak u¿yæ. Nie mo¿na my¶leæ - naszemu angloarabowi siê nie uda, wiêc mo¿na i tak kryæ bele czym. Ja wiem, ¿e siê mo¿e udaæ, potrzeba tylko grupy ludzi, którzy bêd± to wszystko pchali do przodu. Mamy bardzo ciekawe ogiery, trzeba tylko ich umiejêtnie u¿ywaæ, na wyselekcjonowanych dobrych klaczach. Zaczynaj±c od klaczy folblutek w nowoczesnym, sprinterskim typie nigdzie siê nie dojdzie, równie dobrze mo¿na arabki kryæ, przynajmniej bêd± chwytaæ za oko ¼rebaki.

Póki co mamy dostêpne takie ogiery jak Grey, Huzar, Frazes czy Efekt, ¿aden z nich nie jest doskona³y, ale moim zdaniem s± w stanie dawaæ klasowe konie, je¶li u¿yte na dobrych i pasuj±cych im klaczach. Nie zmarnujmy tego potencja³u, tak jak zmarnowali¶my szansê dobrego u¿ycia ogierów takich jak Askar czy Len.

Ca³a hodowla to selekcja. Materia³ wyj¶ciowy by³ u nas lepszy 50 lat temu. Jeste¶my tu gdzie jeste¶my, bo zawiod³a selekcja.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #77 : Grudzieñ 27, 2009, 18:59:27 »

Ja mam pytanie z innej bajki - czy wypuk³y dó³ szyi Frazesa jest wynikiem b³êdów treningu, czy budowy?

Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #78 : Grudzieñ 27, 2009, 20:00:52 »

Zaczynaj±c od klaczy folblutek w nowoczesnym, sprinterskim typie nigdzie siê nie dojdzie, równie dobrze mo¿na arabki kryæ, przynajmniej bêd± chwytaæ za oko ¼rebaki.

Póki co mamy dostêpne takie ogiery jak Grey, Huzar, Frazes czy Efekt, ¿aden z nich nie jest doskona³y, ale moim zdaniem s± w stanie dawaæ klasowe konie, je¶li u¿yte na dobrych i pasuj±cych im klaczach. Nie zmarnujmy tego potencja³u, tak jak zmarnowali¶my szansê dobrego u¿ycia ogierów takich jak Askar czy Len.

jasiek z ca³ym szacunkiem ale prêdzej po krzywej folblutce bêdê mia³a konia do sportu ni¿ po piêknej arabce, wiêc z chwytania za oko to raczej zrezygnuje na rzecz obszerniejszego ruchu i dzielno¶ci sportowej... myslê ¿e Huzar ze wzglêdu na charakter (z tego co czytam) ma ma³e szanse i na 70 %, z tych wszystkich ogierów które wymieni³e¶ to w uje¿d¿eniu zostawi³abym chyba Efekta i Frazesa a i to nie pewne, patrz±c na wyniki Mistrzostw Polski... wiêc sam widzisz, klacze siê krytykuje, a co z ogierami? równie kiepsko co z klaczami... generalnie u ma³opolaków szwankuje selekcja nie tylko klaczy ale i ogierów... rozumiem Twoje uwagi i nie da siê ukryæ ¿e masz racje, je¿eli chcemy i¶æ do przodu, ale w takim razie w ogóle najlepiej ograniczyæ hodowlê do Pañstwowych stadnin i ¶mietanki biznesowej Polski, ale Ize szanuje za to ¿e ma swoj± koncepcjê, swój cel w hodowli, szuka porad, ale ma swój kierunek, a ile psuje siê konia ma³opolskiego przez ma³ych rolników kryj±cych byle klacze z podrzêdnym ogierem, bez koncepcji, na zasadzie ten jest najbli¿ej... ¼rebaki chowane s± fatalnie, niedo¿ywione, i tak rosn± i sprzedaje po cenie miêsa, dla mnie to jest problem hodowli, jakie ma³opolaki widzisz w og³oszeniach? wiêkszo¶æ od rolników na dotacje, bez koncepcji (no chyba ¿e koncepcja dotacyjna)  byle rozmno¿yæ i sprzedaæ, a Iza kryje klacze, oczywi¶cie i my¶li o sprzeda¿y, ale my¶li te¿ o treningu i promocji w sporcie tych koni, a to ju¿ jest jaka¶ weryfikacja...
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #79 : Grudzieñ 27, 2009, 22:49:36 »

Chyba niechc±cy uderzy³em w czu³y punkcik, podnosz±c tym samym poziom agresji w tym temacie, za co przepraszam. Czytam te wasze posty i widzê, ¿e brakujê hodowcom elementarnej wiedzy o koniu sportowym. My¶lê, ¿e PZHK mia³oby w tej materii pole do popisu, ale czy tam s± ludzie posiadaj±cy wiedzê i chêtni siê ni± dzieliæ?

jasiek z ca³ym szacunkiem ale prêdzej po krzywej folblutce bêdê mia³a konia do sportu ni¿ po piêknej arabce, wiêc z chwytania za oko to raczej zrezygnuje na rzecz obszerniejszego ruchu i dzielno¶ci sportowej... myslê ¿e Huzar ze wzglêdu na charakter (z tego co czytam) ma ma³e szanse i na 70 %, z tych wszystkich ogierów które wymieni³e¶ to w uje¿d¿eniu zostawi³abym chyba Efekta i Frazesa a i to nie pewne, patrz±c na wyniki Mistrzostw Polski... wiêc sam widzisz, klacze siê krytykuje, a co z ogierami? równie kiepsko co z klaczami... generalnie u ma³opolaków szwankuje selekcja nie tylko klaczy ale i ogierów... rozumiem Twoje uwagi i nie da siê ukryæ ¿e masz racje, je¿eli chcemy i¶æ do przodu, ale w takim razie w ogóle najlepiej ograniczyæ hodowlê do Pañstwowych stadnin i ¶mietanki biznesowej Polski, ale Ize szanuje za to ¿e ma swoj± koncepcjê, swój cel w hodowli, szuka porad, ale ma swój kierunek, a ile psuje siê konia ma³opolskiego przez ma³ych rolników kryj±cych byle klacze z podrzêdnym ogierem, bez koncepcji, na zasadzie ten jest najbli¿ej... ¼rebaki chowane s± fatalnie, niedo¿ywione, i tak rosn± i sprzedaje po cenie miêsa, dla mnie to jest problem hodowli, jakie ma³opolaki widzisz w og³oszeniach? wiêkszo¶æ od rolników na dotacje, bez koncepcji (no chyba ¿e koncepcja dotacyjna)  byle rozmno¿yæ i sprzedaæ, a Iza kryje klacze, oczywi¶cie i my¶li o sprzeda¿y, ale my¶li te¿ o treningu i promocji w sporcie tych koni, a to ju¿ jest jaka¶ weryfikacja...

Co to znaczy, ¿e u ma³opolaków szwankuje selekcja? Przecie¿ ka¿dy z nas j± przeprowadza, gdy kryje dan± klacz danym ogierem. Nie ma obowi±zku krycia ¿adnym z ogierów tylko dlatego, ¿e ma licencjê, czy krycia klaczy dlatego ¿e jest.

Ci rolnicy, o których piszesz, przynajmniej siebie nie oszukuj±. Chc± hodowaæ konie dotacyjne, i zapewniam Ciê, ¿e to co hoduj± spe³nia ich oczekiwania. Dotacja na konto wp³ywa. Poza tym nic nie psuj± bo kryj± s³abe klacze, podobnie Iza nic nie psuje, a raczej poprawia. Równie¿ ¿yczê jej wszystkiego najlepszego z serca, ale uwa¿am, ¿e trochê b³±dzi.

Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #80 : Grudzieñ 27, 2009, 22:55:53 »

A co z t± szyj± Frazesa? (mój poprzedni post)
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #81 : Grudzieñ 27, 2009, 23:27:18 »

szyja Frazesa zniknê³a w potoku naszych my¶li  ale mam nadzieje ¿e jasiek zaraz wszystko wyja¶ni
a ja przepraszam ¿e tak odebrano moje posty, nie ma ¿adnego tonu agresji, jasiek ci±gle jeste¶ dla mnie autorytetem wiedzy hodowlanej i nie mogê Ci nie przyznaæ racji, a z selekcj± mam na my¶li to ¿e zwi±zek przede wszystkim powinien staæ na stra¿y w³a¶ciwych ogierów, jak ju¿ chcemy konkurowaæ z zachodem, to powinien byæ zmieniony nieco system przyznawania licencji, ale to nie ten temat...
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #82 : Grudzieñ 28, 2009, 13:56:31 »

¼rebaki po Dropie wrrrrrr
Libretto

Loretta
Sorry za jako¶æ zdjêæ, ale  i tak ¼rebaki by³y ........... no w³a¶nie takie
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #83 : Grudzieñ 28, 2009, 14:17:51 »

Lumi

nie moge otworzyæ zdjeæ Smutny
jaka matka ?
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #84 : Grudzieñ 28, 2009, 15:00:21 »

Libretto

Loretta

z linku trzeba skasowaæ .th
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #85 : Grudzieñ 30, 2009, 10:54:27 »

Loretta od Lota  po Top Gun
Libretto od La Scala po Grey
Luizjana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 3

« Odpowiedz #86 : Grudzieñ 31, 2009, 16:27:37 »

Witam

Zachêcam do odwiedzin SO Sieraków woj. wielkopolskie - tam znajduj± siê wa¿ne dla polskiej hodowli koniki :
- wspomniany wy¿ej Dastin - jest chory, ale mo¿ecie go odwiedziæ
- Bawarians - czuje siê coraz lepiej
- Martel
- Gram
- Czumak
- Homerus
- Barner
- Cypr
- Komornik
- Iros
- Iklas
- Camelot
- Kornet
- Orañczyk
- Lord
- Wicher III
- Ryzyk ¶l.
- Azer
- Cytolog
i inni
Serdecznie pozdrawiam i ¿yczê wam Szczê¶liwego Nowego 2010 Roku.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #87 : Styczeñ 02, 2010, 17:05:52 »

Rzeczywi¶cie same niezwykle wa¿ne dla polskiej hodowli ogiery Z politowaniem
Luizjana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 3

« Odpowiedz #88 : Styczeñ 02, 2010, 18:25:31 »

Có¿...Pozostaje mi jedynie wierzyæ, ¿e sztandarowa hodowla SK i SO dziêki którym po czê¶ci maj± pañstwo swoje konie nie zniknie do koñca w polskich sercach i pamiêci Polaków...
Serdecznie dziêkujê za odzew ¯yczê du¿o powodzenia
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #89 : Styczeñ 02, 2010, 18:30:15 »

Eee o co chodzi ? Przecie¿ 80% ogierów wymienionych dwa posty wyzej ma znikomy wp³yw na Polsk± hodowlê, a nikt tutaj nie atakuje ani SO ani  zadnych Stadnin  Z politowaniem
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: